ZA Vladu Srbije ne može se reći da raspolaže ekskluzivnim i brojnim reprezentativnim objektima. Ima ih ukupno devet, od čega su dva u Beogradu - jedan u Lackovićevoj 10, koji je rezidencija predsednika Republike, i drugi u Užičkoj broj 38. Ostalih sedam nalazi se širom Srbije.
U samom Beogradu, međutim, ima više takvih objekata (među njima je i čuvena vila “Mir”), ali oni nisu u papirima Vlade Srbije jer se, posle raspada bivše Jugoslavije, još nisu odredili njihovi vlasnici.
Upravo zato, Vlada je oformila radnu grupu koja treba da popiše sve te objekte.
- Održavanje vila je veoma skupo, Srbija mora da odredi koliko joj je reprezentativnih objekata potrebno. Jedan broj zgrada pripašće i Zavodu za zaštitu spomenika, jer je reč o veoma vrednim građevinama - kažu u Vladi.
Inače, od devet reprezentativnih objekata kojima Srbija raspolaže, četiri su građena za dinastija Obrenović i Karađorđević.
Vila “Zlatni breg” u Smederevu je najpoznatija letnja rezidencija Obrenovića, koju je počeo da gradi knez Miloš 1831. godine. Tu se nalazi i manji objekat nazvan “Seoska kuća” sagrađen 1950. godine i, takođe, uvršten na spisak reprezentativnih objekata.
- Vila je uglavnom zatvorena. U nju, ponekad, dolaze delegacije Vlade Srbije, ali oni se nikom ne najavljuju. “Obični” posetioci tamo ne mogu da uđu - rekli su nam u Turističkoj organizaciji Smedereva.
Vlada Srbije, na području opštine Topola, u Nacionalnom parku “Oplenac”, ima tri zgrade: “Glavna vila”, vila “Grm” i vila “Šumadija”. One su sagrađene između 1928. i 1930. godine kao letnje rezidencije dinastije Karađorđević.
Ni vila “Kopaonik” u Vrnjačkoj Banji, koja je sagrađena 1937. godine kao porodična banjska vila, danas nije otvorena za posetioce.
- Tu dolaze stranačke delegacije kada partije održavaju kongrese. Nije samo ta vila zatvorena za javnost, već i hotel “Promenada” koji pripada MUP - kažu u Vrnjačkoj Banji. Ovaj hotel, međutim, ne ubraja se u reprezentativne objekte.
U nacionalnom parku “Fruška gora”, u Vorovu, sagrađen je 1964. godine objekat “Glavna vila” . To je ujedno i “najmlađi” objekat koji se koristi za ove namene.
Vilu u Lackovićevoj ulici, koja je rezidencija predsednika Republike, sagradio je 1940. godine Konstantin Stanković, poznat i po tome što je bio jedan od neimara hrama Svetog Save.
Zgrada u Užičkoj 38 pripadala je, pre Drugog svetskog rata, češkoj porodici Boukal, a korišćena je kao rezidencija srpskih premijera.
U Vladi kažu za “Novosti” da su svi objekti u dobrom stanju i da im je dovoljno samo tekuće održavanje.
A koga ministri vode u ove objekte?
- Otkako je ova vlada formirana, niko nije boravio na tim mestima - kažu u Vladi.
Ipak, kako nam je rečeno, najviše potrebe za ovim zgradama ima Ministarstvo spoljnih poslova, jer su oni domaćini najvećem broju stranih delegacija. Kada ustreba, oni koriste objekte koji su bili namenjeni saveznoj državi, a još nisu na spisku srpske vlade.
Ni članovi prethodnih vlada, kako su nam potvrdili, nisu koristili ove rezidencije.
Radna grupa
RADNU grupu koja treba da popiše reprezentativne objekte nakon raspada državne zajednice čine predstavnici generalnog sekretarijata Vlade Srbije i generalnog sekretarijata predsednika Republike, Uprave za zajedničke poslove, Zavoda za zaštitu spomenika, Ministarstva kulture i direkcije za imovinu. Oni bi popis trebalo da završe do kraja godine.

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=1&status=jedna&vest=133812&datum=2008-12-13

Kako to da ovi mučenici koji rade za opšte dobro nemaju ni gde da se odmore.Predlažem da se na ''Krstarici'' pokrene akcija da bi ministri mogli da idu na
letovanje i oporavak.