Пише: Проф. Радмила Тонковић

Реаговање Душка Грмуше на недолично и увредљиво понашање Виктора Купљеника према бањалучким падобранцима

Првог викенда месеца септембра 2008. године аеродром “Залужани” и град Бања Лука су били домаћини одржавања великог и ретког јубилеја – 60. годишњице од првог скока падобраном у БиХ, који је далеке 1948. године извела неустрашива Бањалучанка – хероина свог времена, падобранка Невенка Личина, која је својим присуством увеличала поменути скуп и њој у част је одржан импозантни аеромитинг и 1. падобрански куп “Невенка Личина”. Овом ваздухопловном јубилеју је присуствовало више стотина посетилаца и такмичара са свих простора екс-Југославије, који су уживали у беспрекорној и професионалној организацији Падобранског клуба и Падобранског школског центра “Бања Лука” и у њиховом надалеко познатом гостопримству.

Тим поводом је у Бању Луку из Словеније допутовао и Виктор Купљеник, који је као падобранац 30 година скакао у бањалучком аероклубу, где је професионално био и шеф падобранске секције, а уз рат деведесетихих година се са породицом иселио у Словенију. Пред само одржавање шездесетогодишњег падобранског јубилеја Купљеник је два протестна писма упутио градоначелнику Бања Луке господину Давидовић Драгољубу и звао га телефоном; затим се обраћао министру за спорт и уреднику новина “Глас Српске”, као и Ваздухопловном савезу БиХ покушавајући да омаловажи овај јубилеј, рекорд Немање Гороње од 60 скокова у једном дану, као и веродостојност првог скока Невенке Личине и жалећи се да му је угрожена безбедност претњама из Аероклуба, што никако није одговарало истини.

Тим поводом сам желела и замолила за званичну изјаву председника Падобранског школског центра Душка Грмушу, дугогодишњег наставника падобранства са преко 1000 скокова, великог борца за развој и опстанак бањалучког падобранства у најтежим ратним и послератним годинама, великог мисионара и космополиту, који је до сада успешно обучио стотине падобранаца из свих делова света, свих нација, вера и раса.

Душко Грмуша: “Цијела манифестација је одрађена стручно, професионално и безбједно, чему су допринјеле и подршке градских структура и Министарства за спорт и у стручном и у материјалном облику. Једини проблем је био бивши члан нашег Аероклуба – Виктор Купљеник, који ме је веома непријатно изненадио својим малициозним поступцима. Он нама већ више година прави проблеме покушавајући да угаси наш Аероклуб, а сада је отишео предалеко негирајући феноменалан успјех – врхунски рекорд младог наставника падобранства Немање Гороње, јединствен у историји бањалучког падобранства; као и први скок Невенке Личина изведен прије шездесет година! Он све то чини из неостварених личних амбиција и због патолошке мржње према српском народу у Бањој Луци, у Републици Српској и у цјелини уопште, који је према њему и његовој породици био великодушан, коректан и хуман и у најтежим ратним годинама. Као незахвалника, манипулатора и преваранта Управни одбор нашег Падобранског клуба га проглашава за persona non grata – значи, заувек непожељним у Аероклубу у Бањој Луци.

Купљеник је до сада увијек био испоштован од Аероклуба и лично и породично срдачно приман и сви његови спортски падобрански успјеси су адекватно вредновани и обиљежавани. Наш Аероклуб ће о његовом инциденту обавијестити и МУП и све надлежне институције у БиХ, а ми падобранци више никада не требамо ни његово друштво, ни помоћ, ни присуство, а знамо да су исте мјере и понашање према њему примјениле и словеначке колеге – падобранци, што би за њега као припадника тог народа требало да представља праву трагедију, јер он више нигдје не припада.«