Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, predstavio Kuriru deo dokaznog materijala o trgovini organima

BEOGRAD - Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić tvrdi da je "žuta kuća" u albanskom selu Burelj bila samo pomoćni objekat, odnosno stacionar, a da su glavne operacije vađenja organa kidnapovanim Srbima radi trgovine obavljane u objektu 320, dvadesetak kilometara daleko od nje.
Prema rečima Vekarića, radi se o razrušenom vojnom objektu koji je jedno vreme bio pretvoren u kamp, a potom u medicinski centar.

- Tu se kretalo dosta lekara, tako da je bilo mogućnosti za vršenje ovakvih hirurških zahvata. Verovatno je da su i u "žutoj kući" obavljane neke operacije, ali ređe. Iako u njoj nema pravih uslova za složene operacije vađenja organa, stručnjaci tvrde da ni na takvom mestu nije nikakav problem izvaditi bubreg ukoliko ne marite za život donatora - objašnjava Vekarić.
On je istakao da prikupljeni tragovi vode do Ramuša Haradinaja i da je upravo ovaj komandant OVK bio u poseti albanskom premijeru Saliju Beriši 15. septembra.

....
- Imamo pre svega izveštaj forenzičkog tima Unmika iz "žute kuće", za koji je Unmik prvobitno tvrdio da ne postoji. U njemu se navodi lista sedam dokaza koji upućuju na operativne zahvate vađenja organa, iako je albanski zamenik tužioca Arben Dulja lagao kada je tvrdio da su pronađene samo dve ampule penicilina. Imamo mape, lokacije logora i mesta gde bi trebalo da su grobnice.

http://www.kurir-info.rs/clanak/vesti/kurir-10-12-2008/dokazi