Mihailo Lalić

Još jedan domaći pisac.
Da li ste čitali njegova dela?

Evo nešto malo citata :


*
Po mišljenju neurologa,samo se 12 do 14 procenata stanovništva smatra normalnim i razumnim;ostalih 86-88 odsto tolerišu se,to jest upotrebljivi su za kopanje,zanatlijstvo,sitnu trgovinu i razmnožavanje.Ovome se može dodati da onih 12-14 odsto ''normalnih'' nijesu normalni po čitav dan,nego samo nekoliko sati dnevno,dok su s drugima.Čim ostanu sami,već su zaneseni i sumnjivi.
Dokle li sam dospio ja,sad,kad samujem po cio dan?

*
Sinoć me bješe spopala želja-iznenadna,namćor-želja,da napišem pesmu o...
*
Zapažena je bosanska izreka:''Bježi od mesta koje je na dvije vode!''
Ali kuda da pobegneš?...Čitava je Jugoslavija – ne na dvije vode ,ili dvije struje,no na sve četiri. ...
*
Da li će se ikad znati koju djecu treba rađati,za koju djetinjstvo neće biti suviše tvrdo?...Poznavao sam dosta čvrstih i drčnih dječaka,bjehu smjeli i veseli i borbeno raspoloženi,ali život se pokaza jači-polomi ih,pregazi ih,ne dade im da dorastu do mladosti.
Ovo što pišem,to ja pokušavam da neke od njih,poraženih prije roka,s okrnjenim imenima,za trenutak i samo za sebe oživim sjećanjem.

*
Onaj što moje snove izmišlja nije mnogo inventivanonavlja se.
*
Što noć snom zagladi i zaliječi,to obdan ljudi pozlijede.
*
Da se voda izvoru ne vraća,on bi odavno presahnuo,da mi nije uspomena-ne bih imao šta da sanjam,ne bih imao šta da želim.Odavno bih se objesio...

*
Svi su sami.Neki su i gladni.Ali ne leleču i ne lude.Ne čuju se.Nemoj ni ti!...
*
Ne,muzeji baš nijesu rješenje za slike. ...Kad ih zatvoriš u jednu zgradu,makar bila veća od Luvra,to je kao da si sakupiio gramofonske ploče Baha,Mocarta,Vagnera,Čajkovskog,Šopena i Betovena,i sve odjednom pustio do daske...

*
''Djelo iz druge ruke,sigurno,nema vrijednost originala,ali 'originalnost' po svaku cijenu,čiji je cilj šokiranje,spada u oblast psihijatrije,a ne umjetnosti.Uvjeren sam da u čitavom svijetu,a i kod nas,vlada epidemija šizofrenije,kao u srednjem vijeku kuge. '' Stjepan Šulek,kompozitor

*
penzioneri razgovaraju:-''Nekako se često okupljamo ovdje.''-''Još malo,pa sve manje,pa nećemo.''
*
Alendi kaže da postoje tri faze ljubavirisvajanje(sisati,grickati,jesti);identifikcija(vo leti djevojku i ženu kao dio sebe);požrtvovanje(ljubav starih,svetih,nesebičnih,obuzetih nekim višim ciljem do gubitka nagona samoodržanja).
*
Otrovan sam,ili me Bog nagrdio-ne mogu da trpim da na mene neko viče.Bolje da me posiječe ili mušketa,no da viče!
*
Kažu neki pesimisti da je priroda ravnodušna i da dobrotu ne poznaje.Dobrota bi tako bila tek čovjekov pronalazak,a požrtvovanje,pa i ljubav prema bližnjem,bilo bi monopol ljudskog roda.
Prirodnjaci,naprotiv,navode drukčije primjere.Čak i kod nižih sisarskih rodova nasli su dokaze plemenitih osjećanja.Najskromnija od svih u šumi i na livadi,ženka zeca umije se žrtvovati da odvuče opasnost od gnijezda;ako druga zečica,slučajno,naiđe kasnije pored njenog gnijezda-podojiće zečad ostalu bez majke,pamtiće gdje su i ponovo će navraćati da ih othrani kao svoje.
*
...da se to slučilo nekom drugom,da mi je to ispričao,mogao bih i od manje materijala napraviti priču;ali pošto sam te svari lično doživio-neće ruka,boli uspomena,a smeta i strah od srozavanja u privatno.

*
Svi me pitaju kako sam,ali niko ne sačeka da odgovorim.Nemaju vremena.

*
Lakše je mrzjeti no voljeti,barem to je po sebi jasno.Mržnji se ne moraš privikavati,tu je,spontana je-režimo na sve što vidimo još dok smo sasvim male zvjerke koje u svemu vide neprijatelja i bauka.
Zato su ljudi,po prirodi,veći majstori mržnje no ljubavi.Neki i ne stignu,ne dorastu do ljubavi:mržnjom se samom oklope i zadovolje,pa pošto tako uspijevaju da nađu hrane,nikad ne zažele ništa bolje.Nastavljaju,reže,dreče i drže se jače strane,strah zadaju i u tome uživaju do starosti i slabosti,a tada uvide da su i sami kukavice kao drugi,čak i gore.
*
To se događa iznenadaukne opna u kojoj je bila zatvorena uspomena,javi se ime koje nijesam bogzna otkad pomenuo,zamiriše zrela paprat kao prvi put u životu,neki neznani i nečujni doziv oživi slike od prije pola vijeka...