Sedam regiona
Prikazujem rezultate 1 do 1 od 1

Tema: Sedam regiona

 1. #1
  Primećen član
  Učlanjen
  05.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  529
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Sedam regiona

  Dinkić: Regionalizacija potrebna za bolju saradnju sa EU


  „Srbiju bi trebalo podeliti na administrativne regione da bi se poboljšala saradnja sa Evropskom unijom“, kazao je danas ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić.

  „U EU se veliki deo saradnje odvija između regiona, a ne između zemalja, a u tim programima saradnje može da učestvuje samo Vojvodina, jer je ona jedini pravi administrativni region u Srbiji“, kazao je Dinkić.
  fondacije.

  On je rekao da smatra da bi administrativna regionalizacija trebalo da se sprovede pred kraj mandata ove vlade i da će isključivo Vojvodina, ukoliko se to ne učini, imati mogućnosti za pravu regionalnu saradnju sa EU u odnosu na druge delove Srbije.

  „Od 1. januara sledeće godine tržište sa EU će biti liberalizovano jer će se primenjivati prelazni trgovinski sporazum, a kako se Srbija bude približavala Evropskoj uniji sve će manje biti i onoga što nazivamo monopolima“, kazao je Dinkić.


  Čvrsta monetarna politika i stabilizacioni budžet


  Potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će se u narednoj godini sprovoditi čvrsta monetarna politika i stabilizacioni budžet, koji isključuje rast lične potrošnje, a sve u cilju zaštite od uticaja globale finansijske krize.

  “Budžet će morati biti prekomponovan u korist kapitalnih investicija, jer će zbog krize doći do smanjenog obima kredita iz inostranstva kojima je pokrivan budžetski deficit“, rekao je Dinkić.

  “Kapitalne investicije su nezavisne od finansijske krize, jer se finansiraju povoljnim kreditima Svetske banke, a mi moramo nastojati da međunarodne finansijske institucije zainteresujemo da daju kredite i privatnim preduzećima, jer im preti nedostatak likvidnosti, zbog nedostatka kredita“, naglasio je Dinkić.

  Prema njegovim rečima, za Srbiju je "sreća u nesreći" što je mala zemlja sa nerazvijenim finansijskim trzištem, pa nije bilo značajnijih gubitaka na berzi i ona se, za razliku od drugih zemalja, sada može investitorima preporučiti kao stabilno tržište.

  Ministar je ukazao da već neke kompanije u inostranstvu, među kojima i neke iz automobilske industrije Francuske, pokazuju interesovanje da svoju proizvodnju premeste u Srbiju, gde su proizvodni troškovi devet do 10 puta niži, a poreski sistem atraktivan.

  Dinkić je najavio da će se u narednoj godini još više smanjti porezi na dohodak zaposlenih, da bi se podstakla privreda, pa će se neoporezovani deo povećati sa 5.000 na 8.000 dinara, a ukida se porez na kamate i porez na kapitalnu dobit, što znači da oni koji se finansiraju iz budžeta ne treba da imaju prevelika očekivanja.

  On je ocenio da će Srbija bez problema prebroditi krizu poverenja u bankarski sistem, jer su devizne rezerve zemlje veće od ukupne sume devizne štednje i dinarske novčane mase.

  Dinkić je ukazao da nigde u svetu ne postoji čist koncept socijalnog ili liberalnog tržišta, već da se mora pronaći balans između tržišta i intervencionizma države.
  http://www.g17plus.org.yu/ministarstvavest.php?subaction=showfull&id=1225119691&archive=&start_from=&ucat=12&
  To je uredu, nadam se da je ovo uvod u podelu Srbije na više pokrajina, konačno je i naša vlast shvatila da je centralizam bolest.

  Samo je šteta što OPET Banat neće biti izdvojen u posebnu administrativnu jedinicu, nego će novosadski kljunari i dalje govoriti u Banatsko ime i pljačkati nas Banaćane.
  Poslednji put ažurirao/la Još jedan banaćanin : 04.12.2008. u 17:53Slične teme

 1. Regionalizacija Srbije - sedam regiona
  Autor Slaven777 u forumu Politika
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 02.03.2009., 21:38
 2. Umesto Vojvodine pet regiona?
  Autor Karlito Brigante u forumu Politika
  Odgovora: 69
  Poslednja poruka: 11.11.2007., 02:30
 3. Odgovora: 34
  Poslednja poruka: 20.12.2005., 15:01

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •