Rastafarijanizam
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Rastafarijanizam

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  01.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Prdekana sa pet zvezdica
  Poruke
  26
  Reputaciona moć
  0

  Talking Rastafarijanizam

  Rastafarijanstvo je nastalo kao pokret pripadnika crne rase koji prepoznaju Afriku, a pogotovo Etiopiju, kao mesto rođenja čovečanstva. Pokret se javio kao pobuna protiv Vavilona (belačke civilizacije i sistema), iz potrebe crnačkog naroda potisnutog od strane belaca da zadrži svoj ponos, ukloni ostatke ropstva, osloboditi se kolonijalizma, stekne jednaka prava kao i belci, i dokaže da zavređuju slobodu i poštovanje. Raste se zalažu sa slobodu, poštovanje, jednakost i mir, i imaju snažan osećaj zajednice.

  Nastaje 1930-ih na Jamajci kao verski pokret, a širom sveta se javlja prvenstveno kao društveni pokret i omladinska potkultura. Pripadnici pokreta se nazivaju rastafarijanci ili raste. Danas u svetu ima oko milion rastafarijanaca. Između 5 i 10 odsto Jamajčana smatraju sebe rastama.

  Rastafarijanizam se prvobitno javlja na Jamajci i njeogovi počeci se vezuju za Markusa Garvija, osnivača Univerzalne asocijacije za unapređenje crnaca (UNIA). Govorio je crncima da se upoznaju sa prastarom prošlošću i njihovim bogatim kulturnim nasleđem. Garvi je propovedao povratak u zemlju porekla Afriku i naglašavao veru u jednog Boga, Jaha (ili Dža). Najavljivao je dolazak crnog kralja koji će osloboditi i ujediniti sve Afrikance. Naime, Markus Garvi je jednom prilikom nakon sna prorekao: “Pogledajte u Afriku. Tamo crni kralj će se krunisati, jer dan oslobođenja je nadomak ruke.“
  Raste ove reči doživljavaju kao proročanstvo koje se ubrzo obistinilo i zato poštuju Garvija kao proroka. U Etiopiji je 02.11.1930. godine krunisan ras Tafaraj Mekonen (poslednji car Etiopije) i mnogi smatraju taj datum danom rođenja pokreta. Nakon Selasijevog krunisanja rasta pokret je skupio svoje sledbenike i službeno započeo. Po njemu je rastafarijanizam i dobio ime. Sam Garvi se, međutim, nije divio caru Selasiju i napadao je raste kao zanesenjake. Ras Tafari potom uzima naziv Hajle Selasije I od Etiopije. On takođe uzima sledeće titule: Kralj svih kraljeva, Gospodar svih gospodara, izabranik Boga i pobedonosni Lav Judejski, jer tvrdi da je 225. potomak kralja Solomona. mini|310p|desno|Hajle Selasije - Kralj svih Kraljeva, Gospodar svih Gospodara, izabranik Boga i pobedonosni Lav Judejski Rastafarijancima je Selasije više od politickog lidera; rasta teologija zasniva se na njegovoj božanskoj prirodi, kao žive manifestacije Jah, sveznajućeg i svevolećeg Boga. Rastafarijanci veruju da su belci izmenili činenjice pri prevodu Biblije, npr. da je rajski vrt ustvari u Etiopiji, da su oni potomci i pripadnici izgubljenog plemena Izraela, nekada prognanog, ali sada nađenog, zahvaljujući otelotvorenju Boga u liku cara Hajla Selasija, potomka kralja Davida. Veruju da će Jah poslati znak i pomoći povratak njegovih vernika u Etiopiju, njihovu domovinu. Zato raste odbacuju hrišćansku Bibliju, koristeći Bibliju crnog čoveka ili Holi Piby. Raste veruju da je pre Selasija, koji je vrhunac božijeg otkrovenja, bilo još tri spasitelja: Mojsije, Ilija i Isus Hrist.

  Prvi rastafarijanci su iznikli iz najniže klase koja je često trpela maltretiranja, zlostavljanja, i zatvaranja u zatvore. Jedan od važnijih rasta nakon Garvija bio je Leonard Hovel, osnivač Pinakl (“vrhunske”) komune. Nakon rušenja komune od strane vlasti došlo je i do krvavih sukoba, jer je nekolicina rasta u očajanju odbacila nenasilnu politiku pokreta.

  Pokret je prošao kroz relativno mirno razdoblje tokom 1930-ih i 1940-ih. Ali 1950-ih i 1960-ih je pokret počeo buktati, i trpeti sve više progona i zatvaranja od srednje klase jamajčanskog društva i vlasti. Ovo je bilo usko vezano sa sve izraženijim crnačkim pokretom u Americi, ali i širom sveta. Rasta pokret je počeo okupljati sve više sledbenika u SAD i Engleskoj. 1970-ih pokret se drastično širi zahvaljujući usponu rege muzike i njenog najpoznatijeg predstavnika Boba Marlija.

  Rastafarijanci nemaju jedinstvenu crkvu niti organizaciju, već postoji više grana rastafarijanstva, od kojih su neke:

  Svetska etiopijska federacija - osnovana 1937. od strane samog Selasija da materijalno i politički pomaže crnce na zapadu, kasnije uzima i ulogu religije;

  12 plemena Izraela - osnovana 1968. od strane dr. Vernona Karingtona, povezani su sa kraljevskom porodicom Etiopije i zalažu se da Selasijev unuk Zer Jakob povrati presto;

  Etiopski nacionalni kongres; Bobo dredovi ; Princ Edvard Emanuel; Nyabinska teokratska vlada; Cionska koptska crkva.

  Postoje i grupe koje su prihvatile pravoslavlje, predvođene mladim sveštenicima školovanim van zemlje, kao što je Aba Laike Mandefro. Osnovna razlika između pravoslavnih vernika i ostalih rasti je što pravoslavna crkva smatra da je Selasije božanstven po svojoj pojavi, to je "douleia" ili poštovanje, dok rastafarijanci veruju da je božanstven po duhu, "latreia" ili apsolutno obožavanje.

  Na rastafarijanski pokret su dosta uticali afrički plemenski obredi, hinduizam (preko velikog broja indijskih radnika dovedenih na Jamajku nakon ukidanja ropstva), crni Jevreji (falasha), kao i pravoslavno hrišćanstvo odnosno etiopska varijanta pravoslavlja.
  Rastafarijanstvo je mešavina i hrišćanstva i judaizma, narodnih predaja, legendi i mitova. Poštuju Boga koga nazivaju Jah, najverovatnije prema Starom zavetu. Nemaju sveštenike već starešine sa mudrošću i iskustvom, niti crkvu, jer je crkva u svakom čoveku.

  Rastafarijanci veruju da je rajski vrt ustvari u Etiopiji, i da su oni potomci i pripadnici 12 izraelskih plemena. Veruju da je svet belaca bezbožan i da će se crnci (oteti kao robovi) na kraju vratiti u Afriku i ostvariti svoju slobodu. Afrika u celini, a Etiopija posebno, se smatra mestom biblijskog raja na zemlji (Cion). Raste veruju da su njihovi preci učinili nešto, čime su uvredili Jaha, i da ih je to oteralo u ropstvo, no veruju da će Jah poslati znak i pomoći povrataku njegovih vernika u Etiopiju, njihovu domovinu.

  Raste veruju u neposredno prisustvo Boga u "dreadu" (rasti koji poštuje Boga). Oni veruju da je telo hram, tako da nema potrebe graditi fizičke građevine. Izvorni rastafarijanci žive u zajednicama, komunama u šumama i selima Jamajke, dok raste pripadnici srednjeg staleža, uzimaju samo neka od obeležja rastafarijanstva. Raste slave verske praznike, kao što su etiopski Božić (07.01.), rođendan Boba Marlija (06.02.), rođendan Hajle Selasija, itd. Verske obaveze nisu precizno utvrđene i razlikuju se od jedne grupe do druge, iako su u osnovi slične.

  Rastafarijanstvo je takođe patrijarhalni pokret, gde žene imaju sporednu ulogu. Žene su priznate samo kao supruge rastafarijanaca. Smatrali su da žena može doživeti veru samo kroz muškarca. Žene su mogle pristupiti zajednici samo uz muškarca. Tokom vremena izborile su se za veći status i slobodu, no uloga im je još uvek sporedna.

  Pored Biblije, rastafarijancima su važne još dve svete knjige; Kebra Nagast i Holi Pibi. Holi Pibi, poznatu pod nazivom Crnačka Biblija, smatraju spisom najbližim originalnoj Bibliji, napisanoj na koptskom jeziku. Oni smatraju da je prvobitna Biblija promenjena od strane Vavilona kako bi sakrili dokaze o uzvišenosti crne rase, i porocima bele rase. Kebra Nagast, takođe poznata pod nazivom Knjiga slave kraljeva Etiopije je izvorni spis legende koja potvrđuje Hajle Selasija kao potomka kralja Solomona, i prikazuje povest Solomonove loze. Ona se smatra glavnim prikazom preobraćenja etiopskog naroda od poštovanja sunca, meseca i zvezda na poštovanje Boga. Nije poznato tačno vreme nastanka, niti ko ju je napisao, no nagađa se da je nastala u periodu između 1270. i 1285. godine.

  Boje zastupljene u rasta simbolici su crna, crvena, žuta i zelena. Zelenu, žutu i crvenu boju, sa zastave Etiopije, su raste prihvatili kao svoje boje. Tome su dodali i crnu boju koja se pojavljuje na zastavi koju je dizajnirao Markus Garvi. Crna boja je boja Afrike. Crvena predstavlja krv afrikanaca, prolivenu u borbi za slobodu. Žuta predstavlja opljačkano zlato i bogatstvo njihove otadžbine. Zelena predstavlja lepotu i vegetaciju Etiopije, obećane zemlje. Na zastavi se često može videti i prikaz lava. Lav judejski predstavlja Hajla Selasija, kralja nad kraljevima, kao što je i lav kralj svih životinja. Selasije je nosio prsten lava judejskog, koji je posle njegove smrti predat Bobu Marliju. Dalja sudbina ovog prstena je misterija, jer je nestao posle Marlijeve smrti.

  Prave raste jedu samo 'I-tal' hranu, koja je neka vrsta vegeterijanske ishrane. Naziv potiče od reči vitalan, dakle zdrav, prirodan. Ova hrana je prirodna i nije tretirana hemikalijama. Raste smatraju da je naše telo hram, i da u njega ne smemo unositi nečistu hranu, već se moramo brinuti o našem telu. Rasta ishrana ne sadrži so, hemikalije, konzervanse, meso, mleko i mlečne proizvode, alkohol, cigarete, kafu ni drogu (travu ne smatraju drogom već svetom biljkom). Kuvana je, ali se služi bez začina. Dosta koriste semenke konoplje od kojih se dobija ulje za kuvanje, a koriste ih i kao začin i čaj. Takođe kuvaju i na kokosovom mleku. Piju samo čistu vodu, voćne sokove i ponekad čaj. Kao posuđe koriste kokosove ljuske, a kašike su im od izrezbarenog drveta. 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  01.12.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Prdekana sa pet zvezdica
  Poruke
  26
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Gandžu (marihuanu, travu, konoplju, kanabis, itd) rastafarijanci takođe nazivaju i Svetom biljkom koja pročišćava telo i dušu, donosi smirenost, ispunjava ljude nadahnućem i približava ih Bogu. Gandža se koristi u ceremonijalne svrhe, jer njena opojnost menja stanje svesti, pruža nadahnuće iznutra, služi kao sredstvo meditacije. Ona ima širok raspon upotrebe; koristi se u medicini, njene semenke se koriste u prehrambene svrhe, od njih se može dobiti i ulje, takođe se koristi za pravljenje užadi, odeće, papira, sapuna, boje, itd. Gandža nije specifična samo za rasta pokret, ona se i pre među jamajčanskim narodom koristila u medicinske svrhe, za izradu odeće, čajeve i slično. Legenda kaže da je gandža prva biljka koja je izrasla na grobu kralja Solomona. Raste veruju da i Biblija nalaže uživanje kanabisa, i oni tumače neke rečenice iz Biblije u smislu uživanja konoplje. Onu travu protivstavljaju alkoholu, za koji kažu da čini ljude glupim i da nije deo afričke kulture.

  U mnogim zemljama, rastama je zabranjeno da puše gandžu, uključujući i njihovu domovinu Jamajku. Oni nisu iznenađeni što je zabranjena, jer je vide kao moćnu biljku koja otvara umove ljudi za istinu – što Vavilonu, naravno, ne odgovara. U SAD i Velikoj Britaniji su eksplicitno odbijeni zahtevi da im se dozvoli uživanje konoplje u verske svrhe, što za raste znači ograničavanje slobode veroispovesti. Zato u mnogim gradovima širom sveta organizuju Gandža marš za slobodu biljke.

  Dredovi na glavi raste predstavljaju njihove korene, povezanost sa zemljom, precima i prirodom. Takođe predstavljaju grivu lava, simbol Afrike. Ujedno su i vid pobune protiv belog establišmenta, kao kontrast belačkoj plavoj kosi i kulturi. U početku su ih nosili samo oni koji su polagali zakletvu, da bi ih kasnije prihvatila većina rasta.

  Rege muzika je nastala pod uticajima domorodačkog jamajčanskog i afričkog bubnjanja. Rege je inspirisan rasta pokretom, te se naziva i muzikom crnačkog protesta. Pojavio se tokom 1960-ih na Jamajci. On postaje centar rastuće nacionalne svesti Jamajčana, bili oni raste ili ne. Rastafarijanci su do tada smatrani za otpadnike i kriminalce, ali sa dolaskom rege muzike stvari se menjaju. Ubrzo su svi poznatiji rege muzičari imali dredove i pevali o Selasiju. Tokom 1970-ih rege se proširio u Evropu, Ameriku i Afriku. Za to je pre svega zaslužan Bob Marli, koji je sa svojim bendom prihvatio rastafarijanstvo i širio ga svojom muzikom.

  Raste veruju da su im robovlasnici ukrali izvorni afrički jezik i nametnuli im engleski jezik kolonizatora. Zato je jamajčanski rasta govor, namerno iskrivljen engleski jezik, doveden do neprepoznavanja ubacivanjem mnogih afričkih i jamajčanskih reči i izraza. Rasta govor je nastao u Trenčtaunu, predgrađu Kingstona, glavnog grada Jamajke, pod velikim uticajima starozavetne biblijske mitologije i uličnog govora iz geta afričkih korena. Mnogi rege izvođači su ga, svojom muzikom, proširili na sve četiri strane sveta.

 3. #3
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 4. #4
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio UBRKSEMETLOLIZOLJUBANOVIĆ Pogledaj poruku
  Gandžu (marihuanu, travu, konoplju, kanabis, itd) rastafarijanci takođe nazivaju i Svetom biljkom koja pročišćava telo i dušu, donosi smirenost, ispunjava ljude nadahnućem i približava ih Bogu.

  Gandža se koristi u ceremonijalne svrhe, jer njena opojnost menja stanje svesti, pruža nadahnuće iznutra, služi kao sredstvo meditacije. Ona ima širok raspon upotrebe; koristi se u medicini, njene semenke se koriste u prehrambene svrhe, od njih se može dobiti i ulje, takođe se koristi za pravljenje užadi, odeće, papira, sapuna, boje, itd. Gandža nije specifična samo za rasta pokret, ona se i pre među jamajčanskim narodom koristila u medicinske svrhe, za izradu odeće, čajeve i slično. Legenda kaže da je gandža prva biljka koja je izrasla na grobu kralja Solomona. Raste veruju da i Biblija nalaže uživanje kanabisa, i oni tumače neke rečenice iz Biblije u smislu uživanja konoplje. Onu travu protivstavljaju alkoholu, za koji kažu da čini ljude glupim i da nije deo afričke kulture.

  U mnogim zemljama, rastama je zabranjeno da puše gandžu, uključujući i njihovu domovinu Jamajku. Oni nisu iznenađeni što je zabranjena, jer je vide kao moćnu biljku koja otvara umove ljudi za istinu – što Vavilonu, naravno, ne odgovara. U SAD i Velikoj Britaniji su eksplicitno odbijeni zahtevi da im se dozvoli uživanje konoplje u verske svrhe, što za raste znači ograničavanje slobode veroispovesti. Zato u mnogim gradovima širom sveta organizuju Gandža marš za slobodu biljke.
  Е баш си лепо ово објаснио - сада сви наши ПУШАЧИ могу трком да се приме на растафаријанство и да траже "верске слободе"... шта све човек неће овде прочитати... и шта све неће модератори овде допустити...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 5. #5
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.706
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4353

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Ne preteruj, Eremita.
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio Borac za prava zivotinja Pogledaj poruku
  Ne preteruj, Eremita.
  Evo, tipična pušačka reakcija.

 7. #7
  Neproveren član
  Učlanjen
  07.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  happy hunting grounds
  Poruke
  4.326
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Mislim da opis pored mog nick-a sve govori -

  God is black man,God is black ! -

  Znam da veruju da crnci potichu od nekog Hama iz Starog Zaveta,koji je bio jedan od tri brace i kaznjen je zato sto je video golotinju svog caleta,a kaznjen je tako sto je morao da sluzi svoja dva brata,zato su i crnci osudjeni da sluze belom coveku (ovo sam slusao u nekom dokumentarcu od razvaljene svite okupljene oko Boba Marlia a.k.a. Bobana Limara).Takodje ti dredovi im predstavljaju branu,prvu liniju odbrane od poroka.Isto tako veruju u one 144 000 pravednika koji ce zavrsiti na nebu,a Hajle Selasije,Car nad Carevima,Conquering Lion Of The Tribe Of Judah,je prvi od njih.
  Inace Marley nikad iz tog razloga nije ni napisao testament ...

  Not all that glitter is gold,'alf of that story has never been told ...

 8. #8
  KrEpTo_ShNiTz3L nije na forumu
  We have some rules to follow, that and this, these and those, no one knows
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  07.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  356
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  pa vi niste normalni majke mi.....

 9. #9
  Legenda gica (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ILJB
  Poruke
  53.211
  Reputaciona moć
  647

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  vertikalni? okomiti?
  emancipate yourselves from mental slavery
  none but ourselves can free our minds

 10. #10
  Neproveren član
  Učlanjen
  07.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  happy hunting grounds
  Poruke
  4.326
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  emancipate yourselves from mental slavery
  none but ourselves can free our minds...

  Hvala Gico

 11. #11
  Veoma poznat Shinoda (avatar)
  Učlanjen
  13.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pancevo, centar juznog Banata, prestonica piva i brojnih zanata :lol:
  Poruke
  12.432
  Reputaciona moć
  175

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio bodyexumf Pogledaj poruku
  emancipate yourselves from mental slavery
  none but ourselves can free our minds...

  Hvala Gico
  redemption song?

  My eyes behold the blessings of Jah
  I've told the message oh Jah
  To set Jah children free from captivity
  My eyes behold the blessings of Jah
  I've told the message oh Jah
  To set Jah children free
  expand your minds NOT your egos!

 12. #12
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku

  Цитат:
  Оригинал поставио Borac za prava zivotinja
  Ne preteruj, Eremita.

  Evo, tipična pušačka reakcija.
  Шлихтаре су увек биле чудо невиђено...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Шлихтаре су увек биле чудо невиђено...
  Ti si, mito, odlepio.

 14. #14
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Ti si, mito, odlepio.
  Та немојте кас'ти !!!
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 15. #15
  Moderator Borac za prava zivotinja (avatar)
  Učlanjen
  02.09.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Šambala
  Poruke
  50.706
  Tekstova u blogu
  96
  Reputaciona moć
  4353

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Ti si, mito, odlepio.
  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Та немојте кас'ти !!!
  Ma sad kad jednom dunem ... i vatru sunem

  ... brisaću spamove.
  Tuđa mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.

 16. #16
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Rastafarijanizam

  Citat Original postavio KrEpTo_ShNiTz3L Pogledaj poruku
  pa vi niste normalni majke mi.....
  Ode keva
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •