Савети за исповест
Strana 1 od 4 1234 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 99

Tema: Савети за исповест

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Савети за исповест

  САВЕТИ ОНОМЕ КО СЕ ПРИПРЕМА ЗА ИСПОВЕСТ


  У Светом Писму је речено: "Сине мој! Ако приступаш служењу Господу Богу припреми своју душу на искушења: управи срце своје и буди чврст, и не дај да те узнемире мисли; прилепи се уз Њега и не одступај како би се на крају узвисио" (Сир.2,1-3).

  Чим се одлучиш да постиш, да се кајеш и да исповедиш своје грехе одмах ће се појавити мноштво унутрашњих и спољашњих препрека. Непријатељи људског рода, сазнавши зѕ твоју намеру на сваки начин ће те узнемираваати разним неприликама споља и сумњама, помислима и страховима изнутра. Али, све ће нестати чим покажеш да имаш чврсте намере.

  Човек треба да се исповеда што је могуће чешће, паузе између исповести треба да буду испуњене духовном борбом и напорима, који ће се учвршћивати припремама за претходну исповест и припремом за следећу. Значи, често исповедање греха ће те чувати, подржавати и чинити бодрим сав твој духовни живот. Благодат Божја која делује у Светим Тајнама Покајања и Причешћа осетно чини да човек почне да осећа своје грехе и слабости, да се не упушта тако лако у грех и да се учвршћује у истинама вере: Црква и сав њен поредак му постају драги и блиски срцу.

  Иако је пожељно да човек има свог духовника, то уопште није обавезѕн услов за истинско покајање. За човека који стварно пати због свог греха нема разлике код кога се исповеда: само да се што пре покаје и добије разрешење. Покајање мора бити потпуно слободно, без икакве принуде.

  Исповест није разговор о својим недостацима и сумњама, то није једноставно упознавање духовника са собом. Исповест је Света Тајна, а не само "религијски обичај." Исповест је ватрено покајање срца, жеља за очишћењем која се рађа од осећања светиње, исповест и покајање су тзв. друго крштење, и сходно томе, у покајању умиремо за грех и васкрсавамо за светост. Покајање је први степен светости, ван Бога.

  Прва ствар за онога који се спрема за исповест мора бити испитивање срца. За то је потребно да се човек припреми неколико дана - да пости, да чита духовну литературу, да се више моли, да чита савете и поуке о Светој Тајни Покајања, да се сети и да запише своје грехе. Обично људи који немају искуства у духовном животу не виде ни мноштво својих греха ни њихову одвратност. Кажу: "ништа посебно нисам учинио", "имам само ситне грехе, као сви остали", "нисам крао", "нисам убијао" - тако често многи почињу исповест. А самољубље, нетрпљење прекора, безосећајност, човекоугађање, слабост вере, недостатак љубави према ближњем,, а малодушност и духовна лењост? Зар све то нису тешки греси? Зар је наша вера делатна и ватрена? Да ли сваког човека волимо као брата у Христу? Да ли смо достигли кротост, безгневље, смирење? Чиме објаснити нашу безосећајност на исповести, нашу умишљеност, ако не каменом безосећајношћу, мртвилом, смрћу душе и срца? Зашто су Свети Оци, који су нам оставили покајне молитве, сматрали себе највећим грешницима, а ми смо убеђени да је код нас све у реду?! Што јаче светлост Христова обасјава срца, тим човек више осећа све мане, чиреве и ране. И обрнуто: људи који су зароњени у греховни мрак ништа не виде у свом срцу, а ако и виде не ужасавају се, јер немају са чим да упореде, јер је Христос за њих сакривен завесом њихових греха.

  У покушају да се човек разабере у погледу моралног стања своје душе треба да се потруди да направи разлику између основних и секундарних грехова, између симптома и дубљих разлога. На пример, ми примећујемо, и то је врло важно, расејаност на молитви, непажњу за време богослужења, одсуство интересовања за слушање и читање Светог Писма, али зар ови греси не проистичу из маловерности или слабе љубави према Богу?! Треба у себи да приметимо својевољност, непослушност, самооправдање, нетрпељивост, тврдокорност и тврдоглавост, али много је важније да човек открије и схвати њихову везу са самољубљем и гордошћу. Ако примећујемо у себи жељу да увек будемо у друштву с људима, ако испољавамо брбљивост, склоност ка подсмевању и оговарању, ако се превише бринемо о свом спољашњем изгледу и одећи, треба брижљиво да испитамо те страсти, јер се наша сујета и гордост најчешће тако испољавају. Ако претерано примамо к срцу животне неуспехе, тешко подносимо растанак, неутешно патимо за умрлима, зар се у јачини и дубини тих наших искрених осећања не крије неверје у благу Промисао Божју?

  Постоји још једно средство које може да нам помогне у познању наших греха. Пре исповести треба да се присетимо за шта нас обично криве људи који живе заједно са нама, наши ближњи: често су њихова окривљавања, прекори и напади оправдани. Пре исповести треба да затражимо опроштај од свих пред ким се осећамо кривим да бисмо Светој Тајни приступили мирне савести.

  Приликом таквог испитивања срца човек треба да пази да не падне у претерану сумњичавост и ситничарску подозривост према сваком покрету срца; ако кренемо тим путем можемо да изгубимо осећај за битно и небитно, да се заплетемо у ситнице. У таквим случајевима треба привремено да оставимо испитивање своје душе и молитвом и добрим делима да просветлимо своју душу.

  Припрема за исповест се не састоји у томе да се човек што подробније присети греха, и да га чак запише, већ у томе да достигне оно стање усредсређености, озбиљности и молитве, у којем ће наши греси постати јасно видљиви као на светлости. Онај ко приступа Светој Тајни Исповести код духовника не треба да донесе списак грехова, већ осећање покајања, не детаљно препричавање свог грешног живота, већ скрушено срце.

  Знати своје грехе још увек не значи покајати се за њих. Истина је да Господ прима искрену и поштену исповест, чак ако она и није праћена снажним осећањем покајања, ако и тај грех - камену безосећајност, исповедимо храбро и отворено, без лицемерја. Ипак, скрушеност срца, жалост због сопствених греха јесте оно најважније што можемо и треба да донесемо на исповест.

  Али, шта да чинимо ако се наше срце исушено од греха не орошава живоносним водама суза? Шта уколико су "немоћ духовна и телесне слабости" толико велике да нисмо у стању да се искрено покајемо? Ипак, то није разлог да се исповест одлаже у очекивању осећања покајања. Бог се може дотаћи нашег срца и у току саме исповести, јер сама исповест, само гласно изговарање својих греха могу да омекшају наше срце, да изоштре духовни вид, да продубе осећање покајања.

  За превладавање наше духовне тромости служе молитвене припреме за исповест и понајвише пост. Исцрпљујући наше тело, пост нарушава наше телесно спокојство и душевни мир, који су погубни по наш духовни живот. Ипак, пост сам по себи само припрема и растреса терен нашег срца које после тога може да упије молитву, Реч Божју, Житија Светих и дела Светих Отаца, а што ће бити праћено појачаном борбом са својом греховном природом, што ће нас подстаћи да активно чинимо добра ближњима.

  Наша безосећајност на исповести најчешће има корен у недостатку страха Божјег у нама. Ето, на то треба усмерити своје напоре. Због тога је веома корисно читање и размишљање о смрти, о Страшном Суду, о несрећном бивствовању грешника у паклу, о пролазности живота и о бесконачној величини вечности.

  На исповести не треба очекивати питања, човек сам треба да уложи напор, јер је исповест подвиг и самопринуда. Треба да говори тачно, не скривајући ругобу греха уопштеним изразима. Прилично је тешко, али је неопходно на исповести избећи саблазан самооправдавања, одрећи се покушаја да се духовнику објасне "олакшавајуће околности", одрећи се изговарања другима који су нас, наводно, навели на грех. Понекад се људи позивају на слабо памћење које, наводно представља препреку да се човек сети свих греха. И заиста, често се дешава да лако и брзо заборавимо своје грехе. Али, да ли се то дешава само због заборавности? Има например, случајева, кад је јако и до бола било повређено наше самољубље, кад нас је неко незаслужено увредио, или насупрот томе случајева који годе сујети: успеха, добрих дела, похвала, захвалности - свега тога се сећамо дуго година. Све оно што у нашем светском животу на нас оставља снажан утисак дуго и јасно памтимо. Не заборављамо ли своје грехе због тога што им не придајемо озбиљан значај?

  Неки људи се боје и као да не верују да им греси могу бити опроштени и та бојазан понекад поприма облик болести. Осећај страха се темељи на недостатку вере, наде и љубави према милосрдном Господу, или пак на честом понављању греха. Труди се да не грешиш и онда ће се, уз Божју помоћ, смањити и брига за то да ти Господ неће опростити.

  Не усуђуј се да помислиш да су твоји греси толико велики да нема смисла кајати се. Ко прима наше покајање? Ко исцељује наше греховне ране? Свемогући Бог. Запамти: Свемогући. Свемогући Лекар! И као такав, Он чини могућим опроштај и најтежих могућих греха

  Има такозваних неисповеђених греха са којима многи живе много година, а можда и читавог свог живота. Све време они имају жељу да их открију духовнику, али их је превише срамота да о њима говоре и тако пролази година за годином. Међутим, они стално муче душу и припремају јој вечну осуду. О, како се треба плашити непокајаних и неисповеђених греха! Наш живот је, како каже Апостол, исто што и пара (Јаковљ. 4,14), данас смо живи, а сутра нам се спрема крај. Где ћемо тамо сакрити своје грехе? Треба се стидети греха, а не покајања. Покајање је победа над самим собом, победнички трофеј због којег је онај који се покајао достојан сваког посштовања и части.

  Знак потпуног покајања је осећај лакоће, чистоте и неизрециве радости, када грех човеку изгледа исто онако тежак и немогућ као што је пре тога била радост.
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Покајање неће бити потпуно уколико човек, кајући се изнутра, не донесе чврсту одлуку да се не враћа том греху. Али, рећи ћеш: "Како могу да обећам да нећу поновити грех? Зар није исправније мислити да ће се због наше немоћи, поновити? Јер, и на основу искуства свако зна да се кроз неко време човек враћа истим гресима и да се из године у годину не види побољшање?" У ствари није тако! Нема случаја да приликом искреног покајања и добре жеље Свето Причешће које је човек примио, у души није изазвало благе промене. И тешко да човек може сам да суди о свом стању. Све већи захтеви према себи, строгост и изоштрен духовни вид често стварају утисак да греха има све више и да се њихово дејство појачало. Верник почиње да мисли да је постао још грешнији, да болести постају снажније. У ствари, много тога се побољшало, много зла је одбачено, али се на његовом месту појавило оно што раније није било примећено и борба се мора наставити истом снагом.

  Често нам Господ по посебној Промисли Својој затвара очи за наше успехе, да би нас сачувао од сујете и гордости. И обрнуто: да не бисмо пали у очај и да бисмо се одлучили на борбу с грехом, Господ нам не допушта да одједном видимо слику свог греховног пада, која је крајње ужасна, већ нам, по мери нашег духовног узраста, отвара очи. Често грех дуго остаје у човеку, али честа Исповест, причешћивање Светим Тајнама поткопава и слаби његов корен. Па и сама борба против греха, патња због греха - зар већ то само по себи није напредак?! "Не бој се, чак и ако падаш сваког дана и одлазиш од путева Божјих, стој храбро, и Анђео-Чувар ће поштовати твоје стрпљење", говори Свети Јован Лествичник.

  Па чак и ако нема овог осећања олакшања и препорода, треба имати снаге за повратак исповести, своју душу у потпуности треба очистити од нечистоте, треба храбро избацити све наказности, све гадости, без прикривања, без украшавања, очистити је од скврноте и прљавштине. Онај ко тежи ка томе увек ће успети!

  Само, не смемо себи да приписујемо своје успехе, да рачунамо на своју снагу, да се уздамо у своје могућности. Тако можемо да изгубимо све што смо стекли.

  "Да, господе, Царе, дај ми да сагледам своје грехе..." (из Великопосне молитве Св Јефрема Сирина)

  "Господе, дај ми мисао за исповедање греха мојих" (из 7. Молитве Св Јована Златоуста пре спавања)

  "Расејани ум мој сабери, Господе, и залеђено срце очисти, као Петру дај ми покајање, као царинику - уздах и као блудници - сузе.

  Амин.
  “Mors tua, vita mea”

 3. #3
  Buduća legenda причалица (avatar)
  Učlanjen
  23.12.2007.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  under my skin
  Poruke
  25.109
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  2725

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  ne znam šta da dodam na ovo. sve si lepo napisao, kao knjigu da i iščitao, tj. nekoliko njih, pa si lepo sažeo....
  odlično.
  сећање на тебе ме кошта као петра кајгана

 4. #4
  Iskusan Marge Simpson (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  pored jednog jezera
  Poruke
  6.069
  Reputaciona moć
  584

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  I tako, danas sam otisla na prvu ispovest u zivotu. Nije mi prijalo i ne osecam se bolje od toga. Da li je to lose ?
  I dalje cu nastaviti da se trudim jer sam nova u svemu tome. I prvi put u zivotu drzim post. Znace mi poruke koje napisa Leo Magnus u vise tema, i zahvaljujem mu se zbog toga.

 5. #5
  Poznat
  Učlanjen
  20.04.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  8.213
  Reputaciona moć
  147

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Никада не бих рекла некоме кога не познајем неке деликатне ствари...

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio Marge Simpson Pogledaj poruku
  I tako, danas sam otisla na prvu ispovest u zivotu. Nije mi prijalo i ne osecam se bolje od toga. Da li je to lose ?
  I dalje cu nastaviti da se trudim jer sam nova u svemu tome. I prvi put u zivotu drzim post. Znace mi poruke koje napisa Leo Magnus u vise tema, i zahvaljujem mu se zbog toga.
  Treba da nastaviš da se unižavaš pred popom, pa ćeš tek vremenom osećati prijatnost.

 7. #7
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio Marge Simpson Pogledaj poruku
  I tako, danas sam otisla na prvu ispovest u zivotu. Nije mi prijalo i ne osecam se bolje od toga. Da li je to lose ?
  I dalje cu nastaviti da se trudim jer sam nova u svemu tome. I prvi put u zivotu drzim post. Znace mi poruke koje napisa Leo Magnus u vise tema, i zahvaljujem mu se zbog toga.
  Сестро, само храбро и полако, и сигурним корацима....сваки почетак је тежак....рогати нас вазда буни и смућује, јер једино оружије против рогатог нам је Исповест и Причест...зато храбро и немој да се предајеш..и мени је на почетку било ужасно тешко....а могу рећи и данас да није пуно лакше...али зато на крају нас чека награда ако истрајемо на путу који нам је Бог наменио...и због нас Господ пострадао да би Васкрсао, и победио смрт и грех и дао нам слободу.

  Разговарај са свештеником, и објасни му да први пут постиш...можда ти дају лакши пост....А ако си из Београда, реци...па да те најавим код неких познаника...да одвоји више времена за тебе...пошто је сада гужва.

  Свако добро и само храбро!
  “Mors tua, vita mea”

 8. #8
  Poznat
  Učlanjen
  26.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  RS
  Poruke
  8.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio Leo Magnus Pogledaj poruku
  Сестро, само храбро и полако, и сигурним корацима....сваки почетак је тежак....рогати нас вазда буни и смућује, јер једино оружије против рогатог нам је Исповест и Причест...зато храбро и немој да се предајеш..и мени је на почетку било ужасно тешко....а могу рећи и данас да није пуно лакше...али зато на крају нас чека награда ако истрајемо на путу који нам је Бог наменио...и због нас Господ пострадао да би Васкрсао, и победио смрт и грех и дао нам слободу.

  Разговарај са свештеником, и објасни му да први пут постиш...можда ти дају лакши пост....А ако си из Београда, реци...па да те најавим код неких познаника...да одвоји више времена за тебе...пошто је сада гужва.

  Свако добро и само храбро!
  Ne mogu da verujem!!! Je li to i za najnormalniju ispovest u Crkvi treba imati poznanstva i veze??? Vecina vernih ni za deset godina redovnih ispovesti nisu od svestenika nagradjeni ni jednim jedinim pitanjem osim "kako se zoves i kajes li se". Je li to zbog toga sto nemaju poznanstva u Crkvi ili je na zalost i nasem svestenstvu potreban slican ovakav prirucnik i saveti kao ova tema koju si postavio?

 9. #9
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio Leo Magnus Pogledaj poruku
  Сестро, само храбро и полако, и сигурним корацима....сваки почетак је тежак....рогати нас вазда буни и смућује, јер једино оружије против рогатог нам је Исповест и Причест...зато храбро и немој да се предајеш..и мени је на почетку било ужасно тешко....а могу рећи и данас да није пуно лакше...али зато на крају нас чека награда ако истрајемо на путу који нам је Бог наменио...и због нас Господ пострадао да би Васкрсао, и победио смрт и грех и дао нам слободу.

  Разговарај са свештеником, и објасни му да први пут постиш...можда ти дају лакши пост....А ако си из Београда, реци...па да те најавим код неких познаника...да одвоји више времена за тебе...пошто је сада гужва.
  Свако добро и само храбро!
  Velike i svete crkvene zapovesti
  1. Imati vezu, kako bi ti gresi bili oprosteni
  2. Ako nemas vezu ne nadaj se oprostu ni onog najmanjeg greha
  3. Ne treba da imas vezu ukoliko imas podeblji novcanik
  4. Zbog velikih guzvi , ne mozemo garantovati da cemo ispostovati prethodne tri zapovesti

  Moguca obrada i dopuna ovih zapovesti

 10. #10
  Poznat
  Učlanjen
  26.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  RS
  Poruke
  8.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio flpflp Pogledaj poruku
  Velike i svete crkvene zapovesti
  1. Imati vezu, kako bi ti gresi bili oprosteni
  2. Ako nemas vezu ne nadaj se oprostu ni onog najmanjeg greha
  3. Ne treba da imas vezu ukoliko imas podeblji novcanik
  4. Zbog velikih guzvi , ne mozemo garantovati da cemo ispostovati prethodne tri zapovesti

  Moguca obrada i dopuna ovih zapovesti
  To je vec preterano. U manastirima je vecina monaha pravih pravoslavaca, verujucih, odrekli se skoro svega svetovnog, zaista preziru materijalno, stavljaju samo Boga iznad coveka, puni smirenja, dobrote i korisnih saveta.
  Svestenstvo po gradovima baca senu na pravoslavlje skupocenim automobilima, cudnim ponasanjem, mesanjem u politiku i sl.Pa evo cak i ovakvim postovima koje je nepromisljeno Leo napisao.

 11. #11
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio **-katarina-** Pogledaj poruku
  To je vec preterano. U manastirima je vecina monaha pravih pravoslavaca, verujucih, odrekli se skoro svega svetovnog, zaista preziru materijalno, stavljaju samo Boga iznad coveka, puni smirenja, dobrote i korisnih saveta.
  Svestenstvo po gradovima baca senu na pravoslavlje skupocenim automobilima, cudnim ponasanjem, mesanjem u politiku i sl.Pa evo cak i ovakvim postovima koje je nepromisljeno Leo napisao.
  Šta monah zna o svetovnom životu? Kako on može savetovati bilo koga, osim drugog monaha?

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio **-katarina-** Pogledaj poruku
  To je vec preterano. U manastirima je vecina monaha pravih pravoslavaca, verujucih, odrekli se skoro svega svetovnog, zaista preziru materijalno, stavljaju samo Boga iznad coveka, puni smirenja, dobrote i korisnih saveta.
  Svestenstvo po gradovima baca senu na pravoslavlje skupocenim automobilima, cudnim ponasanjem, mesanjem u politiku i sl.Pa evo cak i ovakvim postovima koje je nepromisljeno Leo napisao.
  Ne znam da li je ili nije, ali tako stvari stoje.
  Moja baba , rodjena dosta pre WW 2 stalno je govorila "popovi su najveci lopovi", a pazi kad nije ni poticala iz neke siromasne porodice, bas naprotiv, ali popove nije mogla da smisli.
  Pametno je govorila moja baba.

 13. #13
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  I na kraju krajeva kako iko moze ne samo da isprica intimne detalje iz svog zivota strancu, vec strancu koji lazno moralise i folira?

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio flpflp Pogledaj poruku
  Ne znam da li je ili nije, ali tako stvari stoje.
  Moja baba , rodjena dosta pre WW 2 stalno je govorila "popovi su najveci lopovi", a pazi kad nije ni poticala iz neke siromasne porodice, bas naprotiv, ali popove nije mogla da smisli.
  Pametno je govorila moja baba.
  Kako ti se zvala baba?

 15. #15
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Kako ti se zvala baba?
  Zasto?
  Sad si i mene zbunio.

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio flpflp Pogledaj poruku
  Zasto?
  Sad si i mene zbunio.
  Ma ništa... Pomislio sam da nije Tijana:
 17. #17
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio flpflp Pogledaj poruku
  Ne znam da li je ili nije, ali tako stvari stoje.
  Moja baba , rodjena dosta pre WW 2 stalno je govorila "popovi su najveci lopovi", a pazi kad nije ni poticala iz neke siromasne porodice, bas naprotiv, ali popove nije mogla da smisli.
  Pametno je govorila moja baba.
  Moja prababa rodjena jos pre WW I pa govorila isto
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 18. #18
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  A to si mislio da nam mozda nije bila ista baba?
  Nije bila Tijana.

 19. #19
  Poznat
  Učlanjen
  26.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  RS
  Poruke
  8.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Šta monah zna o svetovnom životu? Kako on može savetovati bilo koga, osim drugog monaha?
  Pa nece me savetovati gde da izadjem i sta da obucem vec kako da se priblizim Bogu, a naravno da to zna . Ni lekar nije prebolovao sve bolesti ali mu verujes kad te savetuje koji lek da koristis i kojim nacinom zivota da zivis.

 20. #20
  Poznat
  Učlanjen
  26.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  RS
  Poruke
  8.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio flpflp Pogledaj poruku
  Ne znam da li je ili nije, ali tako stvari stoje.
  Moja baba , rodjena dosta pre WW 2 stalno je govorila "popovi su najveci lopovi", a pazi kad nije ni poticala iz neke siromasne porodice, bas naprotiv, ali popove nije mogla da smisli.
  Pametno je govorila moja baba.
  To je poznata izreka u narodu i to vise medju samim pravoslavcima nego npr muslimanima ali mislim da ne treba generalizovati. Nisu svi isti, poznajem neke svestenike koji su zaista ljudi za primer, ali slazem se s tobom da ih vecina svojim ponasanjem podseca na tu grupu koju je pominjala tvoja baka.

 21. #21
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio **-katarina-** Pogledaj poruku
  Pa nece me savetovati gde da izadjem i sta da obucem vec kako da se priblizim Bogu, a naravno da to zna . Ni lekar nije prebolovao sve bolesti ali mu verujes kad te savetuje koji lek da koristis i kojim nacinom zivota da zivis.
  Možda te neće savetovati gde da izađeš, ali će te savetovati kako da izađeš. I svakako će ti savetovati šta da obučeš.

  Zašto misliš da kaluđer zna nešto što popa ne zna?

 22. #22
  Poznat
  Učlanjen
  26.11.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  RS
  Poruke
  8.204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Možda te neće savetovati gde da izađeš, ali će te savetovati kako da izađeš. I svakako će ti savetovati šta da obučeš.

  Zašto misliš da kaluđer zna nešto što popa ne zna?
  Mene nece, ja vec izlazim tamo gde mislim da trebam i oblacim se onako kako nalazu pravila mesta koje posecujem.
  Gde sam napisala da monah zna vise od paroha? Samo smatram da je kompetentniji da mi govori o pravoslavnom nacinu zivota jer zivi blize pravoslavnom ucenju od svestenika. Ziveti pravoslavnim zivotom znaci biti blizi Bogu, a ko je blizi Bogu taj nekako i sam ima vise "prava" savetovati druge kako da se priblize i sami.

 23. #23
  Domaćin valaam (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  new now
  Poruke
  3.668
  Reputaciona moć
  81

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio **-katarina-** Pogledaj poruku
  To je poznata izreka u narodu i to vise medju samim pravoslavcima nego npr muslimanima ali mislim da ne treba generalizovati. Nisu svi isti, poznajem neke svestenike koji su zaista ljudi za primer, ali slazem se s tobom da ih vecina svojim ponasanjem podseca na tu grupu koju je pominjala tvoja baka.
  28. jul 2007.
  SVEŠTENIK SPASAO DANIJELU
  KNJAŽEVAC - O prošlonedeljnoj horor sceni u centru Knjaževca, kad je Ljubiša P. (54) usred bela dana nožem izbo svoju bivšu suprugu Danijelu P. naočigled brojnih prolaznika, još uvek se priča u ovoj varošici.


  Danijela je, nakon što joj je bivši suprug naneo teške povrede i odsekao četvrti prst na desnoj ruci, prebačena u niški KBC, gde se još uvek oporavlja. Međutim, niko u tom momentu nije govorio o činjenici da je Danijelu, majku troje dece, izlažući svoj život opasnosti, sigurne smrti spasao sveštenik Siniša Đorđević, starešina sabornog hrama "Sveti Đorđe" u Knjaževcu. I u ovim obeshrabrujućim vremenima, gest oca Siniše je pokazao da ljubav i požrtvovanost pobeđuje svako zlo.

  Oni koji čine velika dela obično o tome ćute, pa tako i otac Siniša iz skromnosti nije smatrao da time treba da se hvali, jer, kako sam kaže, Danijelu je spasao sam Bog, pa je i sada jedva pristao da za medije kaže koju reč.

  - Danijelu nisam spasao ja, već Bog. Gospod je pomilovao majku troje dece, a Ljubišu da ne počini stravičan zločin i na svoju dušu navuče veliki greh. Išao sam Karađorđevom ulicom, kad sam čuo zapomaganje i vrisku. Video sam ženu kako leži na ulici. Muškarac je u ruci držao kuhinjski reckasti nož dužine 20-30 centimetara, kojim je napadao ženu, a ona se branila koliko je mogla. Sve su to posmatrali brojni prolaznici. Ni trenutak se nisam dvoumio, krenuo sam da odvojim čoveka od žene i uz Božju pomoć, uspeo sam da je spasem.

  Otac Siniša priča da je bio svestan činjenice da napadač može i njega da udari, ali je uz Božju pomoć uspeo da mu okrene ruku, usled čega je ovaj ispustio nož. Žena je ostala da leži u krvi na ulici, ali je ubrzo stigla Hitna pomoć - kaže krajnje skromno otac Siniša.

  Rodoljub Nikolić, Danijelin otac, kroz suze kaže da svešteniku Siniši
  Đorđeviću duguje večnu zahvalnost.
  - Ljubiša je Danijelu, pošto se razvela od njega, tri puta napao - kaže Rodoljub. Da nije bilo sveštenika Siniše, ćerka mi ne bi bila živa, a moji unuci bi rasli bez majke. U Nišu kažu da se Danijela oporavlja i da će uskoro doći kući.

  SLAVICA MARKOVIĆ - (SINA)
  "Безбожници напредоваће навише, варајући друге и варајући себе"

 24. #24
  Veoma poznat BOKYSTAMY (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Jagodina
  Poruke
  10.976
  Reputaciona moć
  283

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  aha ,sada znam od koga ste se naucili neverovanju? od vasih babica, znate lepo da baete bogami,.

 25. #25
  Iskusan
  Učlanjen
  03.05.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  zeleni pasnjak i dalje :)
  Poruke
  5.937
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Савети за исповест

  Citat Original postavio **-katarina-** Pogledaj poruku
  To je poznata izreka u narodu i to vise medju samim pravoslavcima nego npr muslimanima ali mislim da ne treba generalizovati. Nisu svi isti, poznajem neke svestenike koji su zaista ljudi za primer, ali slazem se s tobom da ih vecina svojim ponasanjem podseca na tu grupu koju je pominjala tvoja baka.
  Moguce je, ali ja znam od koga sam je cula, imala sam konkretan primer u porodici, koji ne smao sto je to mislio o popovima, vec je za to vreme u kome je rodjena i u kome je provela veci deo zivota, bila na neki nacin ateista. Nije mogla zbog okruzenja biti potpuni ateista, ali nije verovala u Boga, kasnije i u toku komunizma je nastavila da odrzava slavu kad je deda umro, ali sve je to bilo po tradiciji, a ne zbog nekog verovanju.

Slične teme

 1. Пословни савети
  Autor Ilinoida u forumu Preduzetništvo i radni odnosi
  Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 21.07.2009., 23:14
 2. Исповест
  Autor Navar u forumu Religija
  Odgovora: 183
  Poslednja poruka: 28.06.2009., 02:03
 3. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 29.12.2008., 13:41
 4. Томина исповест!
  Autor jedite_kod_Joa u forumu Politika
  Odgovora: 243
  Poslednja poruka: 11.09.2008., 17:20

Oznake

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •