Ово сам прочутао данас на сајту "Гласа". наиме ради се о интервјуу који говори о томе да се Руска држава брине о васпитавању младежи, у заједници са црквом која улаже у обданишта и забавишта.

Vreme da se Rusiji pruže obe ruke
Ruski privredni krugovi nemaju informacije o mogućnostima za ulaganje kapitala. Srbija bi zato morala da učini nešto da se „izreklamira“. Mogla bi da ponudi privlačne uslove kao Crna Gora

Srbija je u većim ekonomskim problemima, a ruski kapital bi tu mogao mnogo da učini. I sad čini time što 30 odsto srpskog izvoza ide u Rusiju. To nije dovoljno, ali problem je što ruski privredni krugovi nemaju informacije o mogućnostima za ulaganje kapitala. Srbija bi zato morala da učini nešto da se „izreklamira“- počinje razgovor za Glas Aleksandar Kravčenko, lider opšteruskog društvenog pokreta „Kosovski front“, koji je ovih dana boravio u južnoj srpskoj Pokrajini.

- Beograd bi mogao da ponudi uslove, odnosno povlastice, koje bi privlačile ruske preduzimače, onako kako je to uradila Crna Gora. Hteo bih to da vidim. Studirao sam ovde, govorim srpski, mogao bih da se angažujem na izgradnji privredne saradnje, ali, koliko primećujem, u ovom trenutku nije problem na ruskoj, nego na srpskoj strani.
S druge strane, već ste postigli uspeh u projektu koji ima za cilj da zbliži decu i omladinu naše dve zemlje. Deca sa Kosmeta, ali i iz ostatka Srbije su već putovala u Rusiju. Ima li tu više razumevanja sa srpske strane i koji je sledeći korak?

- Deca sa Kosmeta su najugroženija i zato ćemo im posvetiti najviše pažnje. Međutim, dobro je da najmlađi iz cele Srbije dobiju priliku da steknu drugare u Rusiji. Grupa iz Bačke Palanke je u julu išla u kamp u Sibiru, a mališani sa Kosmeta su, u avgustu, posetili Petrograd. Imali smo i dogovor da 50 studenata iz Kosovske Mitrovice dođu u Moskvu i Petrograd. Sve je bilo obezbeđeno s naše strane, sem puta koji je trebalo da finansira Srbija, ali nije uspela, pa je put odložen za proleće. A ni deca ne bi došla, pošto je bio problem da dobiju autobus. Na kraju je vaš predsednik iz nekog izvora našao sredstva.
Rusija je, kažete, napravila strategiju za budućnost naroda koja se zasniva na ranoj brizi za decu i omladinu. Da li je taj „recept“, čijem uspehu lično dajete veliki doprinos, primenjiv i kod nas?
- Reč je o tome da je Ruska pravoslavna crkva, u saradnji sa državom, osmislila sistem ustanova koji uključuje pravoslavna obdaništa i sportske klubove - sa ciljem da se mladi sklone sa ulice, od opasnosti, narkotika i kriminala. Naša organizacija „Stjag“, na čijem sam čelu, ima 2.500 sportskih klubova i veoma su popularni među omladinom, jer su mesto gde se mladi zabavljaju i nauče nešto. Imamo širok izbor aktivnosti, počev od turizma, „preživljavanja“, splavarenja... I može da dođe svako, a ne samo onaj ko odlazi u crkvu. Nema veronauke, ali čovek može da dobije neke informacije ako ga zanima.

Ali, pored zabave, to je mesto gde odgajamo ljubav prema otadžbini i narodu. Roditelji su nam veoma zahvalni, mogli bi da otvorimo klub pri svakoj crkvi u Moskvi, i u školama, a procenjujemo da bi nam za celu Rusiju bilo potrebno 10.000 klubova. Problem nam je samo što nema dovoljno ljudi koji bi to vodili.
U Srbiji, kao i Rusiji, moderno društvo podrazumeva da roditelji nemaju dovoljno vremena za vaspitanje dece. Bilo bi veoma lepo da i kod vas zaživi ovaj sistem, koji kod nas već daje rezultate, a iza koga bi stajala srpska Pravoslavna crkva.
Ko kod vas finansira taj projekat?

- Novac obezbeđuje Ruska pravoslavna crkva.
Nismo baš sigurni da naša SPC ima dovoljno novca da primeni vaš savet...
Mislim da ima, samo bi trebalo da ima i želje. Mnogo srpskih vladika dolazi u Rusiju, ali nijednom nisu pogledali kako to funkcioniše. Želeo bih da izdvoje vreme i za to. Međutim, ako to ipak ne može Crkva, mogli bi drugi. Zadatak crkve nije samo da zida crkvu već i dušu naroda.


Ово је сајт организације "Стјаг" (стег)
Она се бави војно-цивилним одгојем деце:

http://www.stjag.ru/