МАЧ И БЕЛИ ДВОГЛАВИ ОРАО (Геровит)
Prikazujem rezultate 1 do 4 od 4

Tema: МАЧ И БЕЛИ ДВОГЛАВИ ОРАО (Геровит)

 1. #1
  Ističe se foliranat1 (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.724
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano МАЧ И БЕЛИ ДВОГЛАВИ ОРАО (Геровит)

  Геровит, седмоглави

  МАЧ И БЕЛИ, ДВОГЛАВИ ОРАО

  Бог Геровит је био заштитник нејаких и немоћних. Представљан је као витез с ратном опремом. Имао је седам глава, а у неким храмовима (и у кијевском), ово божанство представљено је са седам одвојених кипова. Значи, у питању је мањи словенски пантеон - као у случају Свевида, Триглава и Радгоста, али, на жалост, вековна небрига словенских интелектуалаца о сопственом наслеђу узроковала је губљење података о седам богова - витезова. На срећу, сачувана је улога бога Геровита, који је делио надлежности са богом Световидом. Световид је био свемоћни и све-видећи ратник, задужен за велике и одсудне војне против бројних непријатељских војника, а Геровит је сузбијао само појединачне непријатељске упаде у земљу Словена и кротио је силнике - појединце, који су злостављали и пљачкали незаштићени народ. Геровит није био крвожедан и жељан борбе по сваку цену, него је тражио да међу људима влада слога и мир, што је на његовом кипу било симболизовано маслиновом гранчицом, коју је држао у једној, а мач у другој руци. Он је свој мач користио тек кад се са непријатељом, или силником, није могао другачије споразумети и кад га је било немогуће уразумити да не чини насиља над немоћнима. На киповима Геровита, било је изрезбарено још 6 мачева око његовог појаса, тако да је лако одгонетнути да су они били на располагању још шесторици богова-витезова, чија имена нису сачувана, али који су, вероватно, били помоћници (или саборци) Геровита. Попрсје Геровита покривено је гвозденим мрежастим оклопом, а испод мачева био је угравиран штит, са сликом белог двоглавог орла. Вероватно је тако изгледао и велики штит - који је био позлаћен и служио је жрецима за обреде. Појава двоглавог белог орла на кипу словенског божанства, потврђује да овај симбол Срби нису преузели ни од грчке, ни од римске цивилизације.

  Његову улогу у хришћанству преузео је Свети Ђорђе, али је код свих Словена, народни дух, кроз песму или легенду, пронашао земаљског јунака - замену за Геровита. Код Срба је то Краљевић Марко и нема сумње да циклус епских песама о овом члану династије Мрњавчевића, дословно, набраја све одлике бога-витеза Геровита. С обзиром да је Геровит представљен као скуп од седам витезова, на њих неодољиво подсећа енглески краљ Артур с групом Витезова округлог стола, за које се не може утврдити да ли су историјске личности или су само плод на-родне маште.

  Богу Геровиту била је блиска Лада, богиња лепо-те, плодности и лета, али степен њихових међусобних односа није лако објаснити, јер су подаци о томе, кроз столећа, изгубљени. Остаје нам само да домишљамо, према својим људским мерилима, шта је све могао да буде садржај блискости једног витеза ратника и једне лепотице.

  Дани посвећени Геровиту падали су око Ђурђевдана (6. мај). Тад су верници, од раног јутра, доносили зелено грање, лишће и цвеће, па су китили куће, капије и торове. Прављени су венци и бацали би се у реку или поток, да би овце, краве и козе дале толико млека колико воде протекне под њима. Кроз венце и колаче сличне данашњим ђеврецима, музла се стока, а затим се колач ломио и давао стоки да га поједе. Не треба напомињати да се доста од ових обреда задржало до данас. Стока је жртвована Геровиту, а јагњеће или јареће лопатице су стављане у мравињак - из два разлога: да јарића (јагњића) буде као мрава и да се на, од мрава, очишћеној лопатици гледа у будућност (гата).

  Поред овако принесених жртава од стране верника, словенски жреци су Геровиту жртвовали јелена, чију су главу натицали на колац, или је полагали испод Геровитовог штита у храму - украшеног златним плочицама. Штит је био велики и жреци су га, обично, износили ван храма. Тад су се верници спуштали на колена и челом додиривали земљу. Овај обред је допуњаван ратним заставама око кипа, и око штита, тако да је култ ратника био оно најзначајније код Геровита. Међутим, с обзиром да је он био заштитник нејаких и немоћних, у ове се, понекад, убрајао сав народ - кад су претиле суше. Тад су се Геровиту, као и неким другим боговима, упућивале, кроз песму и игру, молбе да помогне да киша налије сушну земљу.

  Геровит је био везан за бујање природе, јер су му дани падали у пролеће, а од духовних појава за: виле, вештице, аждаје (као и Свети Ђорђе) и шумског јахача Лесовика, који је представљан као мали човек са развијеним гениталијама, зелене боје, без обрва и трепавица. Имао је рогове, козје уши и ноге као у јелена. Геровитова култна места су (поред храма): шуме, реке и гробља. Његови предмети су: споменици, венци, свирале и разне амајлије. Припадају му све шумске и домаће животиње, а од биљака; ђурђевак, трешња, здравац и ружа.

  У хришћанству, поред Светог Ђорђа, његове функције прешле су на свете: Јеремију, Алимпија и Саву. 2. #2
  Početnik Serbian Boy (avatar)
  Učlanjen
  01.07.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Tu i Tamo
  Poruke
  16
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: МАЧ И БЕЛИ ДВОГЛАВИ ОРАО (Геровит)

  E hvala ti brate na ovoj informaciji jer ovo stvarno nisam znao a imao sa potrebu

 3. #3
  Elita
  Učlanjen
  07.10.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  U Aleksincu
  Poruke
  17.590
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: МАЧ И БЕЛИ ДВОГЛАВИ ОРАО (Геровит)

  Samo još da Slobodan Jarčević izda ilustrovano izdanje ,,Istorijskih skrivalica”, pa da nam ilustracijama potkrepi tako iscrpne opise tih slovenskih hramova, da vidimo gde je to šta ugravirano na skulpturama Gerovita, da ne kažem Jarovita ili Jarila, da doda izvore svojih saznanja o Zelenom Đoki i sl.

  I još da pitam tebe kao postavljača teme, kakve sve ovo veze ima sa belim dvoglavim orlom?

 4. #4
  Nov član
  Učlanjen
  20.04.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: МАЧ И БЕЛИ ДВОГЛАВИ ОРАО (Геровит)

  moj milane ti ces uvek nesto da se pitas probaj malo da citas od pocetka pa do kraja pasusa mozda si hrvat pa neumes srbsko pripovedanje da rastumacis jer su ti crni gavrani popili pamet

Slične teme

 1. Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 17.04.2004., 23:01

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •