Србин значи исто што и брат
Prikazujem rezultate 1 do 5 od 5

Tema: Србин значи исто што и брат

 1. #1
  Ističe se foliranat1 (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.736
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano Србин значи исто што и брат

  Србин значи исто што и брат

  Увод:
  Да ли знате шта значи реч Србин? Много нас то не зна, а нисмо се ни запитали, јер при првоj помисли на то, увиђамо да реч Србин на новом српском језику не значи ништа. Обичан човек, врло брзо одустаје од овог проблема, јер је потребно, бар се тако чини, огромно познавање огромног броја језика и језичких закона да би се ово одгонетнуло.

  Покушаја за то је наравно било: разни научници су, из разних углова гледајући, добили таква све значења, да кад човек прочита више радова на ову тему, постаје збуњен и незадовољан одговорима. Разлози леже пре свега у томе, јер људи одређеном проблему приступају, обавезно са одређеним предубеђењима, предрасудама, а сам проблем најчешће посматрају из потпуно, често сасвим супротних, различитих углова. Наравно, то је случај и са писцем ових редова. Управо из тог разлога, осетили смо унутрашњу побуду да се овим питањем и сами позабавимо, покушавајући да превазиђемо устаљене шаблоне, којима је овај проблем оптерећен. У тексту који следи, покушаћемо да осветлимо ово питање онако, како се нама чини да је исправно, дакле, да покушамо да објаснимо на који смо начин дошли до закључака које износимо.

  - народне изреке:

  Полазећи од самог народа, народних изрека, умотворина, као и предања, видимо да ни сам народ нема јасне представе, нити правог објашњења о имену које носи. Да ли нам овакве чињенице указују на то, да је реч Србин – страног, дакле несловенског порекла, или пак с друге стране, да је та реч веома стара, и то толико стара, да се њено основно значење изгубило, или је оно замењено нstiltekstova другом речју, која је истога значења, међутим, сличног или потпуно другачијег облика?

  Да бисмо дошли до колико толико задовољавајућег одговора, почнимо са истраживањем, на основу онога што нам је доступно, дакле, најпре са народним изрекама.

  Већ смо поменули, како сам народ о томе веома мало, или готово ништа не зна, међутим, овај је утисак сасвим површан и не одговара стварном стању ствари. Обратимо пажњу на једну, наизглед сасвим обичну реченицу:

  "Чекај бре, брате - Србине!'', говори се човеку, али не као увреда, већ пре као братска брига или пријатељска опомена за његово добро; ово се дакле говори човеку који је наумио да нешто, па чак и на силу, дакле непромишљено уради, а ми му скрећемо пажњу, тражећи од њега да ипак мало промисли, не би ли га од тога наума његовог некако одвратили. При том, ми му свакако желимо добро, јер нам је он драг и мио, односно, исти као и ми, дакле, не разликујемо се много – (ја сам сличан њему, осећам и доживљавам га при том као некога од својих, дакле, као некога од родбине...), ми смо дакле у неком, и нама самима нејасно каквом сродству...

  Уопште, узречица"Брате – Србине'', прилично је јасна – сваки се дакле, Србин сматра братом, и сваки брат – Србином.

  Изрека: "Говори српски, да те цео свет разуме'', зависи како схватимо реч - свет, нам говори, да је опет у питању некакво сродство, јер би било сувише, када бисмо тиме обухватили заиста цео свет. У старом значењу схватања речи свет, обухваћено је само оно што је нама блиско и сродно, за разлику од онога што нам је страно и туђе, или пак оно што је од нас одпало, оно што се од нас отуђило, а што су Срби одувек именовали као: "не-свет"*.

  Већ сами ови примери, сматрамо, сасвим су довољни да добронамерном човеку задовоље знатижељу, те да му пруже извесна уверавања да је управо сам прост народ, најтачније и најјасније себи дао објашњење ко је и шта је, а самим тим и шта име које носи, значи. Ово су само неки, од безброј примера, који су до скора живели у предању нашега народа. Како би се ова прича приближила и до оних, који се не задовољавају народним предањем, већ захтевају научна објашњења, навешћемо у наредним редовима избор из разних писаних научних дела, како признатих научника и уважених људи у научном свету, тако и оних мање признатих, или сасвим непризнатих стваралаца. Међу њима, наћиће се како они који потврђују ову нашу причу, тако и они који је не заступају и другачије објашњавају и схватају овај проблем. Наравно, у овом раду нећемо се задржавати на осталим, такође важним питањима као што су: питања гласовних промена, које су се дешавале током времена унутар самих речи, временски периоди - када су те промене настајале, територијалну заступљеност датих речи, као и многим другим питањима везаним за ову тему којима ћемо се детаљније посветити у другим радовима...
  Напомена: *Наравно, овде треба рећи да словенска реч свðтъ (свĕт-свијет), има значење: светлост, док данашња српска реч свет (човечанство, свет на коме живе људи) – у старословенском се изговарала као мїръ. Дакле, свет су сви они који су: у светлости, што би значило да су у правој вери, односно да су светли-дакле бели; док су не-свет сви они који су: у тами, дакле у кривој вери, односно тамни-црни...

  Наводи:

  Један од најуваженијих људи међу историчарима и лингвистима Павле Шафарик, написао је у своме делу, "Старожитности" следеће: "Имена: Сјурб, Сјарбин, Серб, Себрин, Севр, Сибрин, Себр, Сервин, Срб, Србин само су разни облици имена Србин са значењем род рођак народ, уз друге синониме управо као и gens, natio."

  Ian Kolar, теолог из Словачке, пише: "У заплаву реке Волге, реч сербо означава продицу, род, својту''. Он такође примећује следеће: "Како се ти оно зваше рођаче? – каже се код Срба непознатом Србину, а тога нема код других народа ''.

  Koнстантин Николајевић написао је у "Првих петвекова српске историје" следеће: "Шта значи пргво, Срби већ је Шафарик објаснио. У његовом објашњењу имало би се са основом само то поправити да корени овог имена нису чак ни индо-азијски ser, pa-ser, pu-ser, ser-im, suar, … као што је он налазио него најпре ови – словенски с´рьб. Корен рьб, у доцнијим формама: реб-енокъ, реб-ята, реб-ятится, роб, pa-rob, pa-rob-ok; oдговара грчком ορ-φος, латинском or-bus, арбанашком rob-i, немачком erb-e, а са важном честицом съ, сь,са, со, су, сð (сĕ-сје), συν, με, con, ge ; имамо с-рьб, грчки ανθρωπος, μερоπσ (μερоψ), латински con-sobr ( sobъ=sr’ b) – inus, немачки ge-erbe-e ( = G(e)er(b)-manus ), словенски: si-roba, si-rube, pa-ser-bok, pa-serb-ica, … И одавде значење овога имена првобитно ανδρωποι, μεροπες тојест међу собом, со-ребници, су-родници и подобњаци, као створења умна и словесна, за разлику од себи неподобних, безумних и бесловесних с-котова, с-твари, а после consobrini, germani, sirube, serbici у смислу суплеменика и сународника, за разлику од иноплеменика, туђинаца, чуда βαρβαροι. На исти начин је без сумње постало и сужавало се у значењу и слов#ьни (словĕни-словјени), савршен синоним са сьрби јер је такође прво морало казивати разлику између словесних и бесловесних, а после између словðни (словĕни-словјени); хелени (ελ-ληνες, εν-ληνες, uno-lingues) и немаца, не-словена (in-lyri=illyri, il-lingues).

  Душан Вукотић, на пример у књизи "Прародитељ европског човека" пише следеће: "Неоспорно је да бог Сербон представља кључну фигуру у српској историји. Његова улога је пресудна у формирању српског националног бића. Дакле могуће је да су Срби добили име по Сербону.... али у том случају појављује се нов проблем, то јесте, одакле је дошло само име Сербон... Сасвим је логично да се народ који поштује своје врховно божанство, Сур Бела, напослетку назове његовим именом..... Далеко је вероватније да је име Сербон (Србан) извучено из имена већ постојећих Срба. Ипак, Сербонова је заслуга што су сва негдашња српска племена преузуела име Сурбела, формирајући тако по први пут у историји један велики јединствени народ са истим називом, са свешћу о узајамној припадности и са разграниченим односом према другим нацијама... Персијско raza исто је што и санскритско raja. Обе оретходне речи, подударају се српском речи: рођа, род. Аријевци у Предњој Индији, имали су владаре под именом Рађан или Рођан. Краљеви су били рођаци, заправо у крвном сродству са царем Срборођаном, који је опет био изданак Сербоновог породичног стабла.

  Х. Шустер Шевц (H. Schuster Šewc), у спису: "О историји и географији етничког имена сорб/серб/сарб/срб(ин)" вели: "...словенско етничко име Срб, најпознатији је и највише проширен назив за Словене од досадашњих етимолошких објашњења назива о коме је реч, у формалном, као и семантичком погледу, без сумње, највише је убедљиво његово свођење на ономатопоетску основу ie *сурбх,*сирбх,*сербх – сркати, сисати, тећи (без проширења ie. *сер – лити, кретати се брзо и жестоко, up.) У словенским језицима, глаголске форме као у пољском: sierbać, siorbać, serbać; украјински: сербаты; горњолужичкосрпски: srĕbaĕć… Такозване млечне сродности која је у оквиру гентилног (родовског, прим. В. С. М.) поретка играла важну улогу... Семантички развој речи: *сьрбъ, *сърбъ је вероватно био следећи: 1.млечни брат (који заједно с другом браћом и сестрама, који по крви нису сродни добија млеко од исте мајке); 2.припадници једног истог генса (рода; прим. В.С.М.) и касније истог племена; 3. Име за исти народ. Такође се може претпоставити да је овде основа имала још старије значење: "Припадник једног истог рода" - која је у прасловенском језику сигурно већ била уопштена. Постоји наравно и сродност нашег назива са пољским апелативом (заједничко име за род или врсту; прим. В.С.М.): pasierb – полубрат и pasierbica – полусестра, као и са украјинским: присéрбыты ся – придружити се колу.

  Византијски цар Константин VII Порфирогенит, ову реч повезује са латинском: servus – слуга, и сл.: sclavus – роб, са речју словен. 2. #2
  Ističe se foliranat1 (avatar)
  Učlanjen
  23.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.736
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano Re: Србин значи исто што и брат

  Закључак:

  Видели смо разноликост тумачења; има их наравно много више, но покушајмо да следимо једну линију за коју сматрмо да нас може одвести на пут где ћемо одгонетнути оно што нас занима.

  Дакле, пошто реч србати на руском значи сркати, те пошто она има и показује тако-рећи потпуну истоветност, или барем велику сличност и сродност са данашњом речју Србин, уз то - ако погледамо које значење та реч има данас (а још више – које је имала у не тако далекој прошлости), у језику нашега народа, можемо наслутити веома блиску везу између њих; такође јер поред тога имамо и руску реч ребёнок - дете, одојче - оно које срче или сиса млеко, а којој додајемо префикс "с" **– а истовремено знајући да на пољском језику речи: pasierbok, pasierbica значе - полубрат, полусестра; сасвим основано можемо претпоставити да се значење речи срб-ин проширило са "млечн" браће на браћу уопште, родбину - а временом на читаво племе, па и васцели народ србски...

  Напомена: **Додавањем префикса"с" - на реч ребёнок, добијамо прасловенску реч *соребьникъ, што би значило сродник, сабрат, подобњак. Такође, у руској речи: србать, почетно"с" - је највероватније префикс, па отуда и могућа веза између речи: србать и ребёнок. Реч – ономатопоетски – (грч. όνομα-име; ποιeĩν-чинити, правити); подражавајући звук; онај који ритмом подражава природни звук и природне знакове.

  Вања Мојсиловић

  Коришћене књиге и приручници (литература) и извори
  А. Преображенский: Этимологический словарьрусслого языка; том второй П-С; Москва 1910.-1914.
  Светозар Николић:Старословенски језик I (граматика), правопис, гласови, облици; Београд 1949.
  Б.Ћирковић: Граматика црквенословенског језика (за ученике богословије); Београд 1949.
  протојереј Славко Љ. Зорица Основи црквенословенског језика; Сремски Карловци, 1996.
  Петар Ђорђић: Историја српске ћирилице (палеографско – филолошки прилози=; Београд 1990.
  прота Сава Петковић: Речник црквенословенскога језика (фототипско издање); Сремски Карловци 1935.
  Х. Шустер Шевц (Лајпциг): О историји и географији етничког имена сорб/серб/сарб/срб(ин): Зборник Матице Српске за филологију и лингвистику XXVII-XXVIII; Нови Сад, 1984/85.
  Бранислав Грујић, Никола Шубин: Речник руско-српскохрватски; Просвета Београд/Обод Цетиње, 1962.
  Константин VII Порфирогенит (Konstantinos VII Porphyrogenitos [Κονσταντινως η̃ Πορφιρογενιτως]): О управљању Царством (Спис о народима) [De Administrando Imperio (Προς τον υδιοη νιον Ρωμανον])
  Константин Николајевић: Првих пет векова српске историје; Београд, 1999.
  Олга Луковић-Пјановић: Срби народ најстарији; Београд, 1990.
  Душан Вукотић: Прародитељ европског човека; Београд, (sine data – без датума)
  Проф. Др. Александар Младеновић: Елементи историје српскохрватског језика (Општа енциклопедија Ларус [Larousse]); том I, Београд, 1971.
  Даница Стевановић: Граматика савременог књижевног језика (Општа енциклопедија Ларус [Larousse]; том I, Београд, 1971.
  Даница Стевановић: Гласови српскохрватског језика и њихове промене (Општа енциклопедија Ларус [Larousse]; том I; Београд, 1971.
  Милан Будимир: Са Балканских источника; Београд, 1969.
  Милан Будимир: Пеласто-Славика [Pelasto-Slavica] (Катена Мунди [Catena Mundi]; српска хроника на светским веригама; том I; Краљево-Београд, 1992.
  Александар Белић: Изабрана дела 1 – Општа лингвистика – о језичкој природи и језичком развитку (књига I и II); Нови Сад, 1998.
  Александар Белић: Изабрана дела 2 – Упоредна словенска лингвистика/1; Нови Сад, 2000.
  Александар Белић: Изабрана дела 4 – Историја српског језика – речи са деклинацијом и конјугацијом; Београд, 1999.
  Милан Вујаклија: Лексикон страних речи и израза; Београд, 1985.

  НАПОМЕНА: Текстове објављује Удружење грађана "СРПСКИ ДЕСПОТ" (регистровано под бројем 3/1-1425/2-2002-07). Дозвољено је преписивање и објављивање текстова уз обавезно навођење извора и само уз сагласност аутора текстова.

 3. #3
  Legenda gica (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ILJB
  Poruke
  53.216
  Reputaciona moć
  647

  Podrazumevano Re: Србин значи исто што и брат

  a ja misio od servus
  emancipate yourselves from mental slavery
  none but ourselves can free our minds

 4. #4
  Domaćin Ilinoida (avatar)
  Učlanjen
  09.10.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  У твом компјутеру...
  Poruke
  4.769
  Tekstova u blogu
  19
  Reputaciona moć
  85

  Podrazumevano Re: Србин значи исто што и брат

  Прочитај овај занимљив текст.... Славија - Југославија


  PROROČANSTVO NEPOZNATOG NEMAČKOG MONAHA IZ XVII VEKA

  (Iz knjige Pavla Matića, Tajne proroka, Biblioteka "Karibi" (Dereta), 1988., Beograd)

  "Ipak jedno vrhunsko proročanstvo , bolje reći vizija, nema autora a smatra se da ga je izrekao neki nepoznati nemački monah u XVII veku. U tom proročanstvu može se naći sledeće:

  Dvadeseti vek biće doba straha i velike bede. U tom veku dogodiće se sve što je zlo. U većini zemalja deca će se podići protiv svojih roditelja, građani protiv vlasti, vernici protiv Boga, čitavo čovečanstvo boriće se protiv uspostavljenog poretka. Doći će do velikog rata u kojem će smrtonosno oružje padati s neba, na način koji još nije viđen.Doći će do privremenog zastoja a zatim do još žešćeg produžetka tog rata kada će se čitav svet preokrenuti naglavačke. Doći će do velikih novčanih slomova (slom Berze?) i do uništavanja dobara. Ljudi će biti kao bez razuma i malo poštovanja čak i prema najbližima.

  Otrovna isparenja i zraci koji mogu da progore jače od ekvatorijalnog sunca; marširaće gvozdene armije, nebom će leteti lađe pune strašnih bombi i strela. Fatalne leteće zvezde i sumporna vatra uništiće mnoge gradove.

  Taj vek najizopačeniji od svih, zbog toga što će ljudi koji se budu izdigli iznad ostalih misliti da su bogovi ali narod će se dići protiv njih u svim zemljama. Istovremeno, oni će se i međusobno uništavati jer će želeti da svaki od njih bude vladar...

  Najznačajniji dio proročanstva odnosi se na zemlju koja tada, u XVII veku, uopšte nije postojala niti je iko i pomislio da će takva zemlja i u tom obliku ikada postojati u Evropi!

  Jednu sjajnu zemlju, zvanu Slavija, koja će se nalaziti ili na jugu Evrope ili na Bliskom istoku, pokušaće mnogi da unište. Ta će zemlja pred kraj vremena biti jedna od najvažnijih i preko nje će se lomiti mnoga koplja. Zbog te zemlje mnogi narodi će ratovati, a narod koji naseljava tu zemlju biće u nekoliko navrata pred totalnim uništenjem. Stvoriće se iz jednog strašnog rata a ponovo će se roditi posle još većeg rata. Kad bude prošao taj rat iz kog će se Slavija nanovo roditi, vodiće je jedan kralj koji će prvo biti najomraženiji čovek a posle će ga svi toliko voleti da će mu, kad bude umro, svi kraljevi i carevi doći na poklonjenje.

  Tu zemlju mnogi neće voleti jer se zna da je Bog u njoj stvorio Adama i tu je, u davna vremena, bio Rajski vrt. Đavo će pokušati da tu zemlju uništi na više načina, ali nikada to neće biti uz pomoć oružja! Uvek će koristiti zlato. Ljudi su tamo jako pohlepni i zbog zlata će mnogo krvi biti proliveno. U toj zemlji već su se dogodila dva najveća rata u davnoj prošlosti i oba puta ti ljudi su preživeli. Neprijatelji koji ih budu napadali uvek će biti nošeni na krilima orlova ali uvek će biti uništeni od strane krsta koji štiti tu zemlju.

  Kad dođe Poslednje vreme, i kada svi narodi budu ratovali jedan protiv drugog, u tu zemlju spustiće se sa neba Božiji hram. Od tada će ta zemlja biti najpoštovanija na svetu zato što će u njoj živeti sam Bog. To će pokušavati da kaže Devica ali niko je neće slušati jer će u to vreme biti okupirani borbom za vlast...

  Preuzeto sa sajta :

  www.duhovnaizgradnja.com
  Косово је срце Србије

 5. #5
  Zainteresovan član srbamanNIS (avatar)
  Učlanjen
  28.09.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Nis
  Poruke
  255
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Србин значи исто што и брат

  jer ima ovde neko da nece sve da prekopira sa nekog sajta?vec da sam sve to napise i malo krace?!

Slične teme

 1. Велики брат нас посматра
  Autor djuramc u forumu Internet
  Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 01.08.2008., 23:52
 2. Косово 1987 исто као и 2008
  Autor Слобода u forumu Politika
  Odgovora: 70
  Poslednja poruka: 10.04.2008., 01:59
 3. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 29.05.2007., 12:06
 4. Б92 И БЕЛИКИ БРАТ МАЛОГ МОЗГА
  Autor zeljko-sa u forumu Televizija, radio i novine
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 18.11.2006., 23:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •