Nije to direktno rekao, ali u sustini to je to. A to objasnjava i ove gluposti Vlade Srbije i Tadica o Euleksu, o blamazi sa ambasadorima Crne Gore i Makedonije....

http://www.novireporter.com/look/rep...NrArticle=3731

Ministar inostranih poslova Srbije Vuk Jeremić prije nekoliko mjeseci izjavio je da očekuje da će se srpska pozicija značajno poboljšati u slučaju Obamine pobjede u SAD. Da li, sa stanovišta srpskih nacionalnih interesa, može biti koristi od ideološke kompatibilnosti buduće administracije u Vašingtonu i aktuelne vlasti u Beogradu?

Odgovoriću vam pitanjem – da li je kompatibilnost sadašnje vlasti u Beogradu sa rukovodstvom EU u Briselu imala bilo kakav efekat? Nova vlast u Vašngtonu će, isto kao i briselski Evropljani pod vođstvom Solane, u toj navodnoj bliskosti nekakve levo-liberalne šezdesetosmaško-reformističke vizije sveta, koju slede Tadić, Jeremić i kompanija, samo videti garanciju buduće popustljivosti i bespogovorne poslušnosti Srbije. Jer, Americi u Srbiji nisu potrebni partneri, već vazali. U ovom slučaju, mislim da g. Jeremić jednostavno nije u pravu, jer on ne razume funkcionisanje američkog spoljnopolitičkog aparata. Uostalom, on ne razume ni funkcionisanje američke unutrašnje politike. Ali, podsetio bih na njegovu izjavu američkim domaćinima na jednom privatnom skupu u Vašingtonu 18. maja 2005. nakon svedočenja u Spoljnopolitičkom odboru američkog Predstavničkog doma. Tada je rekao svojim domaćinima – da im je glavni zadatak da nađu formulu da se gorka kosovska pilula obloži šećerom, da bi je Srbija lakše progutala – podrazumevajući pod odrednicom «mi» sebe kao tadašnjeg savetnika predsednika Tadića i domaćine kao njegove istomišljenike. Dakle, priče o Obami, o Međunarodnom sudu pravde, o glasanju u Generalnoj skupštini, sve je to samo jedno oblaganje gorke pilule šećerom, a suštinske odluke se, konkretno sada, odnose na Euleks i ishodište je poznato sa matematičkom preciznošću.