Judaizam
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Tema: Judaizam

 1. #1
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Judaizam

  Jevrejska religija propoveda veru u jednog, bestelesnog i samo duhovnog boga, oca svih ljudi. Ovaj bog predstavlja sveukupnost moralnih savršenstava i od ljudi zahteva ljubav i pravednost. Ime ovog boga je Jahve (ili Jehova) i zbog svetosti ga nije dozvoljeno izgovarati. Jevrejska religioznost ispoljava se u poslušnosti prema “božanskom zakonu”. Ovaj zakon sadržan je u Starom zavetu, odnosno u hebrejskojBibliji. Stari zavet je sintetizovan rukopis od 24 knjige, kanonizovan u Javneu oko 90. godine pre nove ere koji je nastajao skoro čitav milenijum. Pisan je na hebrejskom i delimično na aramejskom jeziku. Govori o istoriji, idejnim i društvenim borbama jevrejskog naroda. Ujedno to je i zbirka verskih i pravnih propisa, kao i starih mitova koje su Jevreji preuzeli od drugih naroda istoka. Stari zavet deli se na tri osnovne grupe: (1) Zakon (hebrejski: Tora, sadrži tzv. Petoknjižje - Pet knjiga Mojsijevih: Knjigu postanja, Knjigu izlaska, Levitski zakonik, Knjigu brojeva i Ponovljeni zakon), (2) Proroci (sadrži: Prve proroke i Poslednje proroke), i (3) Spisi (Psalmi, Knjiga o Jovu, Priče Solomonove, Prva i Druga knjiga dnevnika, Jezdrijina i Nemijina knjiga, Knjiga o Ruti, Pesma nad pesmama, Knjiga propovednika, Plač Jeremijin, Knjiga proroka Danila). Mnogi istraživači smatraju da je Stari zavet prethodna faza u razvoju hrišćanske religije koja je izložena u Novom zavetu.

  Pored Tore za verski život Jevreja posebno je važan Talmud (hebrejski: učenje). Talmud je velika jevrejska zbirka posle-biblijskih tumačenja Starog zaveta, obrednih pravila, pravnih propisa, priča i izreka. Sastoji se iz dva dela: Mišina (tekst učenja) i Gemara (objašnjenje učenja). Postoje dva Talmuda: Jerusalimski talmud (priređen oko 450. godine nove ere) i Vavilonski talmud (priređen oko 500. godine).

  Za ortodoksnog Jevrejina obavezan je i veliki broj obrednih propisa i propisa o čistoći i ishrani.

  Osnivač jevrejske religije je Mojsije (hebrejski Moše, oko 1225 p.n.e.). Praktično jedini izvor za upoznavanje Mojsijevog života, rada i učenja je Biblija, odnosno Stari zavet. Mojsije je bio jevrejski vođa i zakonodavac koji je Jevreje oslobodio egipatskog ropstva i na gori Sinaju dao im dve tablice-zakone koji su postali osnov jevrejske religije. Mojsije zauzima prvo mesto među osnivačima religija , pošto njemu u prilog ide hronološko prvenstvo: Zaratustra, Buda, Konfučije, Isus i Muhamed pojavili su se tek mnogo vekova posle njega. Prema Bibliji, Mojsije je čuvajući stoku na božijoj planini Hereb video u žbunu boga (Jehovu) koji mu je dao moć da vrši čudesna dela i poverio mu misiju - da se vrati svojim plemenima i oslobodi ih od ropstva.

  Sinagoga (grčki: skupština, okupljanje) je zgrada u kojoj se obavljaju verske aktivnosti u jevrejstvu.

  Rabin (hebrejski: moj učitelj) je jevrejski sveštenik, poglavar verske opštine. Status rabina stiče se dugogodišnjim izučavanjem Biblije i Talmuda.

  Rasprostranjenost

  Prema podacima iz 1991. godine u svetu ima 17.865.000 pripadnika jevrejske religije. Država Jevreja je Izrael.  sa Wikipedije

  Pisanih izvora o boravku Jevreja u Beogradu ima od XVI veka. Istraživači smatraju da ih je u Beogradu bilo i u ranijim vekovima. Jevreji koji su živeli u zemljama Srednje Evrope i bili nosioci uticaja nemačke kulture i jezika, nazvani Aškenaski Jevreji, naselili su se na obali Save. U ulici Maršala Birjuzova 19 nalazi se i danas aktivna sinagoga koju je 1926. izgradila zajednica aškenaskih Jevreja u Beogradu. U blizini ove građevine je sredinom XIX veka postojala stara aškenaska sinagoga koja je srušena tokom raznih rekonstrukcija tog dela grada. Na teritoriji opštine Zemun postojale su dve sinagoge, Aškenaska - izgrađena 1850. koja danas nije aktivna, ali su ostala netaknuta sva obeležja koja upućuju na to da je u pitanju verski objekat, i Sefardska - koja je srušena tokom savezničkog bombardovanja Zemuna 1944.

  Sefardski Jevreji, oni koji su prognani iz Španije 1492. i koji se potom naseljavaju u zemljama Mediterana i u Otomanskoj imperiji, naseljavaju se na području Beograda od XVI veka. Njihovo naselje je bilo na obali Dunava, na Jaliji. Na starim planovima grada Beograda iz XVIII veka, Jevrejska ulica je ubeležena na istom mestu na kome se nalazi i danas.

  Sudeći po istorijskim izvorima beogradska jevrejska zajednica je najviši kulturni domet imala tokom XVII veka kada je u Beogradu postojala Ješiva - jevrejska verska škola. Rabini, učitelji iz te škole štampali su svoje knjige u Veneciji, Krakovu, Carigradu. U blizini Jevrejske ulice nalazila se stara sinagoga koja je izgrađena u XVII veku i više puta prepravljana, kao i ritualno kupatilo. Jevreji su u tom delu grada živeli sve do I svetskog rata.

  Pred Drugi svetski rat u Beogradu je bilo oko 10.000 Jevreja. Od toga oko 80% su bili sefardski Jevreji, koji su se do kraja XIX veka služili španskim jezikom kao govornim, a 20% su bili aškenaski Jevreji, kojima je govorni jezik bio jidiš, mešavina nemačkog i hebrejskog jezika. Svaka od ovih skupina Jevreja bila je organizovana i imala svoju opštinu sa administracijom, školom, grobljem i raznim verskim, humanitarnim, kulturnim i nacionalnim društvima. Danas u Beogradu još postoji hor Braća Baruh, koji je kao Srpsko jevrejsko pevačko društvo počeo da deluje još 1879.

  Zajednica beogradskih Jevreja je tokom Holokausta skoro potpuno uništena. U bombardovanju Beograda u aprilu 1941. godine, uništen je Dorćol, skoro sve sinagoge. Muškarci Jevreji uništeni su masovnim streljanjima tokom septembra i oktobra 1941. Odvođeni su iz sabirnog logora Topovske šupe, koji se nalazio na Autokomandi. Žene i deca uništeni su u logoru Sajmište u periodu od 8. decembra 1941. do maja 1942. Izvestan broj Jevreja ubijen je u logoru Banjica. Na obali Dunava, gde je nekada bilo jevrejsko naselje, nalazi se danas spomenik Jevrejima Beograda, koji je uradio skulptor Nandor Glid.

  Danas u Beogradu živi oko 2200 Jevreja.  Beogradska sinagoga


  Novosadska Sinagoga
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem 2. #2
  Legenda svesnaglista (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  54.463
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  739

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Види црче Јакобу тема... цццц...

  А зашто јевреји не мисионаре? Чак шта више.. не воле баш много да уводе нове у своју веру...
  neka bude

 3. #3
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Мислиш на Јудејце, Јевреја има и Хришћана...као што имаш Етијопљана Јудејаца!
  “Mors tua, vita mea”

 4. #4
  Legenda svesnaglista (avatar)
  Učlanjen
  19.01.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  54.463
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  739

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Citat Original postavio Leo Magnus Pogledaj poruku
  Мислиш на Јудејце, Јевреја има и Хришћана...као што имаш Етијопљана Јудејаца!
  Ето видиш како ти увек знаш шта ја мислим...

  Хтео си да ми одговориш на питање?
  neka bude

 5. #5
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Zašto se tema ne zove Licemerje judaizma ili bar Koliko je judaizam netolerantan?

 6. #6
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.447
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Нисам баш сигуран да је требало да ову тему назовеш ЈУДАИЗАМ. Пригодније би било (бар према православном учењу) да си је назвао НОВОЈУДЕЈСТВО - САВРЕМЕНА НЕХРИШЋАНСКА МОНОТЕИСТИЧКА РЕЛИГИЈА, а ево зашто:

  Јевреји нису очекивали Спаситеља као духовнога, него као политичкога спаситеља па већи део Јудеја није примио јеванђелску вест - него је остао на позицијама ЈУДЕЈСТВА. Тако је то остало до времена када је римски цар Адријан савладао јеврејски устанак под Бар Кохбом (132-133-) и расејао Јевреје о целоме Римском царству. До тада је Јудејство остало на учењу Старога завета, чак и на његовим обредима, али тада, у новим условима, оно креће корак даље.

  Па као што хришћанство Ст.завету додаје Јеванђеља (односно Нови завет) ТАКО И НОВОЈУДЕЈСТВО СТАРОЗАВЕТНОМ ЈУДЕЈСТВУ ДОДАЈЕ НОВЕ КЊИГЕ:

  - Талмуд (књигу од највеће вредности),

  - Кабалу,

  - Зохар, и

  - Шулхан арух.

  Чуди ме да је НЕКО на Википедији направио такав пропуст као што си ти описао у почетном посту теме, тј. можда ме и не чуди, само се питам ЗАШТО ???

  О књигама које су део Новојудејства требало би да говори неки њихов верник, овако смо НЕДОСТАТНИ у информацијама.
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 7. #7
  Buduća legenda Jacob (avatar)
  Učlanjen
  20.10.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  48.935
  Reputaciona moć
  688

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Sad ces ti da ucis Jevreje kako zovu svoju religiju

  Pise i na engleskom Judaisam

  @Kojice - nece biti da nisu misonarili,Hazari npr su bili prevedeni u Judaizam.

  Vise to ima veze sa tim sto Jevreji nisu imali svoju drzavu dugo.
  Tek kad ti komarac sleti na jaja, shvatis da se nesporazumi mogu resiti nenasilnim putem

 8. #8
  Početnik Neferty (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2014.
  Pol
  ženski
  Poruke
  17
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Citat Original postavio svesnaglista Pogledaj poruku
  Види црче Јакобу тема... цццц...

  А зашто јевреји не мисионаре? Чак шта више.. не воле баш много да уводе нове у своју веру...
  Ko hoce nadje nacin, ko nece ne mora

 9. #9
  Domaćin Sabonis (avatar)
  Učlanjen
  01.11.2013.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.660
  Tekstova u blogu
  6
  Reputaciona moć
  70

  Podrazumevano Re: Judaizam

  I Judaizam je nastao kasnije (ali pre krscanstva),ali pazite i pre Judaizma je postojala mnogobozacka religija koja je manje vise ujedinjavala Zidove,koja je kasnije zamenjena Judaizmom.Danas postoje par tih pra-Judaistickih pokreta koji se zalazu za restituciju te stare vere
  buongiorno Dio
  lo sai che ci sono anch'io

 10. #10
  Početnik Neferty (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2014.
  Pol
  ženski
  Poruke
  17
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Jeste, po drzavama gradovima u Kananu su obozavani razni idoli i bozanstva. Kada se pojavio monoteizam oni nisu nestali preko noci, prvo je YHWH vidjen kao jedno od bozanstva, pa kao vrhovno bozanstvo, a tek na kraju kao jedino. Postoje arheoloski dokazi obozavanja idola sve do Asirskog osvajanja kraljevstva tj. unistenja prvog hrama, razne figurine drugih bozanstava obozavane su istovremeno sa YHWH. Medjutim, posle toga takve figurine se vise ne mogu naci pri arheoloskim iskopavanjima,kao da su zbrisane. To je verovatno zbog toga sto su Jevreji unistenje svoje drzave shvatili kao kaznu za to sto su pored Boga sa kojim su sklopili savez odozavali i idole. Od tada pa nadelje, tj. za vreme drugog hrama i kasnije postoji samo jedan Bog. Sto se tice vracaja staroj veri, ne znam na sta mislis, ako je i tacno, to svakako nije mainstream prica, nego neki izuzetak...

 11. #11
  Poznat
  Učlanjen
  10.03.2012.
  Pol
  muški
  Lokacija
  VECNI ZIVOT
  Poruke
  9.847
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Citat Original postavio Jacob Pogledaj poruku
  Sad ces ti da ucis Jevreje kako zovu svoju religiju

  Pise i na engleskom Judaisam

  @Kojice - nece biti da nisu misonarili,Hazari npr su bili prevedeni u Judaizam.

  Vise to ima veze sa tim sto Jevreji nisu imali svoju drzavu dugo.
  Hazari nisu prevedeni u judaizam, vec su ga sami odabrali, i njih je sada oko 80%, a semitskih jevreja 20%.

 12. #12
  Početnik Neferty (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2014.
  Pol
  ženski
  Poruke
  17
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Judaizam

  Citat Original postavio PLP Pogledaj poruku
  Hazari nisu prevedeni u judaizam, vec su ga sami odabrali, i njih je sada oko 80%, a semitskih jevreja 20%.
  Pretpostavlja se da je Hazarska aristokratija izabrala judaizam, teorija o celom narodu je vec dosta nestabilna. A ta teorija da su Askenazi vecinom Hazari je tek kontraverzna i sluzi da se vecini ospori pravo na Izrael. Vecina stucnjaka odbacuje tu teoriju.

  Iako je moguce da neki procenat nema semitsku genetiku, 80 % je nemoguce jer geneticke studije pokazuju bas suprotno tj. da i Askenazi i Sefardi imaju poreklo sa bliskog istoka i nesto evropskog porekla, ali ne hazarskog:

  "In 2013, the results of the largest genetic study on Jews released by the Wayne State University found that Ashkenazi, North African, and Sephardi Jews shared substantial genetic ancestry, that they derive from Middle Eastern and European populations and found no detectable Khazar genetic origins."

  Behar, Doron M.; Metspalu, Mait; Baran, Yael; Kopelman, Naama M.; Yunusbayev, Bayazit; Gladstein, Ariella; Tzur, Shay; Sahakyan, Havhannes; Bahmanimehr, Ardeshir; Yepiskoposyan, Levon; Tambets, Kristiina; Khusnutdinova, Elza K.; Kusniarevich, Aljona; Balanovsky, Oleg; Balanovsky, Elena; Kovacevic, Lejla; Marjanovic, Damir; Mihailov, Evelin; Kouvatsi, Anastasia; Traintaphyllidis, Costas; King, Roy J.; Semino, Ornella; Torroni, Antonio; Hammer, Michael F.; Metspalu, Ene; Skorecki, Karl; Rosset, Saharon; Halperin, Eran; Villems, Richard; Rosenberg, Noah A. (2013). "No Evidence from Genome-Wide Data of a Khazar Origin for the Ashkenazi Jews". Human Biology Open Access Pre-Prints (Wayne State University) (41). Retrieved October 14, 2014. Final version at http://digitalcommons.wayne.edu/humbiol/vol85/iss6/9/

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •