Veliki pisci o pisanju
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Veliki pisci o pisanju

 1. #1
  Obećava
  Učlanjen
  16.01.2004.
  Lokacija
  NOVI SAD
  Poruke
  53
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Veliki pisci o pisanju

  Ne znam da li je ova tema negde zapocheta ... Ali, nema veze ako jeste ... Pochela sam traganje po internetu da bih pronashla Savete mladom piscu od Danila Kisha i nashla ovo, mozda bolje !? (mala kradja je u pitanju, skinuto sa jednog drugog foruma)

  Dakle pisci o pisanju (veliki, ne "mudonje")... da li imate neshto na tu temu?


  Elephantiasis nostras

  Sintagma imati muda-koja izgleda,nije samo slovenska i jugoslovenska jezicka i psiloloska tvorevina-jeste svojevrsni opskurantizam,neka vrsta pohvale ludosti bez erazmovskog konteksta,priznanje da se za svet umetnosti,literature pogotovu,glava jeste nekom vrstom smetnje,misao,erudicija i duh tom se nesrecnom sintagmom odbacuje kao suvisni ili cak opasni,jer sve sto nije poteklo iz muda poteklo je ,dakle,iz glave ili duha,a to ne valja,to je jasan znak i beleg dekadencije ,erudicije "koja neminovno kvari bogomdani i autenticni (mudati) talenat",pa se, uprkos Skokovom etimologijskom Recniku,rec muda izvodi iz prideva mudar,te stoga ko ima veca muda taj je po logici stvari i mudriji,muda se razvijaju duhovnim vezbama na racun alkoholom otescale glave kojoj je namenjen krajnji cilj da postane Wasserkopf; i sto takav nas umetnik ,a pogotovu pisac, ne biva odnesen vetrom i vazdusnim strujama snagom svog Wasserkopfa, to je samo stoga sto mu to ne daju njegova muda,cija ga privlacna snaga drzi vezanog za zemlju poput lengera.

  Imati muda to jos u nas znaci biti bogomdanim talentom,knjizevnim pastuvom i lirskim kentaurom koji spava sa Euterpama i Kaliopama kao sa svojim bogomdanim naloznicama,oplodjujuci literaturu svojim semenoglavcima i svojim punoglavcima koji se krecu ka sustini svojim bicevima i svojim zmijuljstim pokretima ,vodjeni nekim nagonskim,bozjim zamahom kroz sluzavu masu stvarnosti,bez ikakvog kompasa i smisla,bez severa i smera,samo svojim semenoglavim nagonom,a svako se drugo kretanje u prostoru i vremenu,u nekom smislenom smeru i po nekom logicnom konceptu glave i duha ,proglasava sumljivom erudicijom,zapadnoevropskim uticajem,dekadencijom,dekartovskom skolom koja lisava individuu mudate njene spontanosti;cogito ergo sum postaje coito ergo sum,kao deviza i pogled na svet,u bukvalnom i metaforicnom(metafizickom)znacenju.A pri tom se u toj nasoj kentaurskoj literaturi radjaju samo sentimentalni produkti sentimentalnih ljubavnika (muda na stranu ),u duhu i starinskom ruhu borinskog karasevdaha,cetrdesetogodisnjaci pisu ljubavna epistolarna dela (u stihu i prozi),traze svoju izgubljenu devojcicu i svoju "prohujalu mladost",a da nisu u stanju da iz svojih vec presahlih mosnji iscede ni taj borinski karasevdah "zala za mladoscu",ni danteovski raj i pakao duhovno-telesnog,ni novalisovski metafizicki drhtaj,ni milerovski (falokratski) mit seksualnosti, ni tragicno-ironicnu erotsku zebnju (u kjerkegorovskom znacenju te reci) a la Filip Rot.

  Muda su, uz to ,nacionalni pecat,rasni zig;ostali narodi imaju srecu,tradiciju ,erudiciju,istoriju,ratio,ali muda su samo nasa i jedina.Kod nas se u literaturu ulazi po jednom srednjovjekovnom srtogom ritualu,vatikanskom i papskom,gde srecni kandidat na zaziv Vrhovnog Mudonje prolazi pored vec oktroisanih kriticara iz velikog reda Mudonja, i gde se svaki od tih kriticara uverava svojerucno u muskost buduceg podanika ,pa se klimanjem glave i magijskom recju habeat sadrzi ne samo svoj knjizevnicki talenat nego i svoju rasnu i knjizevnicku pripadnost.

  Muda su ,dakle, garantni znak da se umetnik nece ogresiti o zakone zajednice pomislju ili delom,da se ,dakle nece sluziti svojom glavom ,da se nece igrati svojom glavom.

  (Cas anatomije) 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  31.07.2003.
  Poruke
  492
  Reputaciona moć
  57

  Podrazumevano Kako smo ovo propustili ?

  Lepa, a zanemarena tema. Meni je u ovom životnom momentu važna, potreban mi je saučesnik .

  Dzon Irving- proza
  " To je po njegovom mišljenju bio najniži razlog za čitanje. Pisac je uvek govorio da najviše mrzi kad ga u vezi sa poslom pitaju koliko je toga istinito. Istinito u smislu istinitog dogadjaja. Obično bi, uz strahovito strpljenje i suzdržavanje , rekao da je autobiografska osnova - ukoliko je uopšte ima- najneinteresantniji nivo na kom se roman može čitati. Uvek je govorio da je umetnost proze čin istinitog izmišljanja , da je ona, kao i svaka umetnost, selektivan proces. Uspomene i lične priče " sva sećanja na traume naših beznačajnih života" - sumljiv su model za prozu- govorio je. I dosledno je prezirao ono što je zvao "lažnom kilometražom ličnih poteškoća" - pisce čije su knjige bile " važne " zbog toga što im se u životu nešto važno desilo. Činjenica da se stvarno nešto desilo , najgori je razlog da to dospe u roman.

  - Kaži mi bilo šta što se ikada dogodilo- rekao je pisac jednom prilikom novinarki- i ja ću improvizovati na toj priči , detalji će biti bolji nego štu su stvarno bili.- "

  Kahlil Gibran- poezija
  " Smisao oživljavanja jezika leži u srcu pesnika, na njegovim usnama i izmedju njegovih prstiju. Pesnik je posrednik izmedju stvaralačke moći i ljudi. On je talas koji prenosi novosti iz sveta duha u svet istraživanja.Pesnik je otac i majka jezika koji ga svuda prati.Kad pesnik umre, jezik ostaje ležeći na grobu izgubljen i u suzama sve dok ne dodje drugi pesnik da ga podigne. "

  Ima li neko Andricev tekst u kome on priča o svom pisanju?

Slične teme

 1. Pisci i žene
  Autor Groucho Marx u forumu Književnost
  Odgovora: 37
  Poslednja poruka: 25.06.2012., 18:16
 2. Žene pisci
  Autor ofelija u forumu Književnost
  Odgovora: 50
  Poslednja poruka: 19.08.2011., 04:03
 3. Portugalski pisci...
  Autor terapeut u forumu Književnost
  Odgovora: 15
  Poslednja poruka: 17.06.2009., 14:28
 4. Kako savladate krizu u pisanju?
  Autor ms u forumu Književnost
  Odgovora: 66
  Poslednja poruka: 04.03.2009., 19:11
 5. Pisci lekari
  Autor Мокоши u forumu Književnost
  Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 01.11.2006., 00:12

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •