NATO jos ubija ljude na Kosovu

vesnica_90

Aktivan član
Poruka
1.717
NATO JOŠ UBIJA LJUDE NA KOSOVU

Među Srbima na Kosovu tri puta više obolelih od raka nego pre NATO bombardovanja 1999. godine. Osiromašeni uranijum NATO projektila glavni uzročnik alarmantnog porasta broja obolelih

Broj obolelih od raznih oblika karcinoma među Srbima na Kosovu je povećan za tri puta, u odnosu na period pre NATO bombardovanja 1999. godine. U zdravstvenim ustanovama na Kosmetu tvrde da su glavni uzročnici ovog alarmantnog povećanja broja obolelih projektili NATO sa osiromašenim uranijumom, koji se i dan-danas nalaze na više od 112 lokacija širom Kosova.
Prema istraživanjima jedine referentne srpske bolnice na Kosmetu u kojoj se Srbi mogu lečiti, u Kosovskoj Mitrovici, samo tokom 2005. godine broj obolelih od karcinoma kod Srba bio je 38 odsto veći u odnosu na 2004. godinu, kada je bilo evidentirano 215 obolelih.

- U svetu je"normalno" da je među 1.000 stanovnika šest odsto sa malignim oboljenjima, dok je na Kosmetu čak 200 obolelih - kažu u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

I broj obolelih od karcinoma kod Albanaca je drastično povećan u odnosu na godine pre bombardovanja 1999, tvrdi direktor Instituta za radiologiju u Prištini Dževat Bicaj.

- Samo u drugoj polovini 2004. i 2005. godini u Prištini je evidentiran karcinom kod 3.500 Albanaca iz svih delova Kosova i Metohije - naveo je Bicaj.

Ništa nije očišćeno

Počev od kraja 2000. pa do 2004. godine, na Kosovu i Metohiji došlo je više naučnih i stručnih timova iz oblasti atomske energije koji su obavljali ispitivanja radioaktivnog zagađenja zemlje, vode, vazduha, vegetacije životinja i drugih elemenata.

Sve istražne ekipe, posle objavljenih rezultata i ispitivanja radioaktivnog zračenja na mestima na kojima su izručeni projektili sa osiromašenim uranijumom, donele su preporuku da se ta mesta moraju zaštititi od ulaska civila i stoke. Međutim, do danas ništa od toga nije ispoštovano.

Merenja radioaktivnosti su pokazala da je nivo gama i beta radijacije nedvosmisleno veći od dozvoljene. Prisustvo uranijumskog zračenja otkriveno je u zemlji, vodi, vegetaciji, a u nekim slučajevima i u uzorcima kravljeg mleka. Prema upozorenjima stručnjaka, osiromašenom uranijumu, kad prodre u zemlju, potrebno je najmanje 250 godina da se razloži u potpunosti, a za to vreme truje tlo, vodu i vazduh.

Kosovski sindrom

Sve zemlje koje imaju vojnike u sastavu Kfora na Kosovu i Metohiji znaju o opasnostima uranijumskog zračenja. Italijanska „Vojna opservatorija" je zvanično u januaru 2005. godine objavila da je do tada čak 34 njihovih vojnika umrlo od leukemije, Hodžkinsovog sindroma i raznih malignih tumora. Svi su oni bili na Kosovu ili Bosni. Zbog sumnji da su oboleli od ovih bolesti sa Kosova je do sada u zemlje odakle su došli vraćeno više od 150 vojnika Kfora.

Činjenica je da su italijanski vojnici od početka u mestima Metohije, oko Dečana i Đakovice, područjima koja su najviše bombardovana projektilima osiromašenog uranijuma. U italijanskom senatu radi posebna istražna komisija od 2004. godine koja ispituje posledice uranijumskog zračenja i trovanja italijanskih vojnika koji su bili ili dolaze sa Kosova i Metohije ili Bosne.

URANIJUMSKA KIŠA BOMBI

NATO je polovinom 2000. godine u Ženevi predočio UNSP-u (radnoj grupi UN za osiromašeni uranijum) mapa-kartu Kosova i Metohije sa 112 mesta na kojima su ispaljeni projektili sa uranijumom u 78-dnevnom bombardovanju 1999. godine. Sa predočenom „uranijumskom kartom" Kosova NATO je priznao da je u bombardovanju Jugoslavije izručio 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom, municijom koja je zabranjena svim međunarodnim konvencijama. Podaci Vojske Jugoslavije govore da je NATO ispalio 50.000, a ruski izvori govore o izručenih 90.000 projektila sa ovom radioaktivnom municijom.

fakti

n Najviše projektila sa osiromašenim uranijumom izručeno je u Metohiji, i to zapadno od Puta Peć-Đakovica-Prizren
n Više od 15 lokacija pogođenih osiromašenim uranijumom nalazi se na putu Đakovica-Zrze, zatim na relaciji Dečane-Rznić-Prilep-Junik (više od 10 lokacija)
n Veći broj lokacija sa izručenim projektilima nalazi se severno od Dragaša, onda desno od puta Prizren-Vrbničko jezero
n Više projektila sa osiromašenim uranijumom je bačeno jugoistočno od Uroševca, kao i nekoliko južno od Podujeva, ali i u skoro svim drugim delovima Kosova i Metohije
n Zanimljivo je da u dostavljenoj NATO mapa-karti nema nijednog mesta na severu Kosova i Metohije koje je pogođeno projektilima sa osiromašenim uranijumom

http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=51418&sectionId=33
 
  • Podržavam
Reactions: 27E

Back
Top