Nevladine organizacije najavile protest protiv razmeštanja Euleksa
Autor: Beta | 16.11.2008. - 14:03

Mreža nevladinih organizacija na Kosovu najavila je da će u sredu u 12 časova održati protest protiv razmeštanja Euleksa prema planu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Ban Ki Muna.Protest je zakazan za sredu u 12.00 sati ispred Narodne Bibilioteke u Prištini, odakle će se marširati do zgrade vlade Kosova i do sedišta misije Euleks.
Protest organizuje petnaestak nevladinih organizacija, uključujući i neke koje su kritikovale sadašnju vlast u Prištini, kao što su Samopredeljenje (Vetevendosja) Albina Kurtija, Organizacija za demokratiju i protiv korupcije COHU, mreža žena Kosova.
Cilj protesta je, kako su saopštili organizatori, podizanje glasa protiv pretnji nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Kosova.
"Ssest tačaka su neprihvatljive jer rizikuju suverenost Kosova i ignorišu Ustav Kosova", rekao je Aljban Bokši, aktivista organizacije COHU.
Predstavnica mreže žena Kosova Igbale Rugova je rekla da plan UN-a o šest tačaka preti nezavisnosti proglašenoj 17 februara.
"To je trenutak koji nas sve ujedinjuje. I naša je dužnost da branimo Ustav i nezavisnost Kosova", rekla je Rugova.
Ccelnici institucija Kosova predsednik Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači suprostavili su se planu koji je predstavljen Prištini tokom prošle nedelje, a planu se protivi i opozicija.
Takozvani plan o šest tačaka odnosi se na policiju, pravosuđe, carine, granicu, zaštitu kulturnih i verskih objekata, kao i saobraćaj i telekomunikacije.
Kosovski zvaničnici usprotivili su se dogovoru koji su postigli Beograd i UN. Detalji dogovora za sada nisu zvanično objavljeni.

http://www.blic.co.yu/politika.php?id=65743


rastu tenzije na Kosovu,mislim da se smisljeno radi kako krenulo neko novo nasilje sa ciljem da se isteraju preostali Srbi