15 Nov 2008. 11:08 | Izvor: Repubika

Pregovori (nijesu) propali

Ministar unutrašnjih poslova i javne uprave Jusuf Kalamperović demantovao je juče informacije da su pregovori Crne Gore i Srbije o dvojnom državljanstvu propali.

"Pregovori nijesu propali. Postignuti su bitni pomaci i nadam se da ćemo vrlo brzo nastaviti pregovore i optimista sam da ćemo sa Srbijom potpisati Sporazum o dvojnom državljanstvu“, kazao je Kalamperović za Republiku.

Pregovori između Crne Gore i Srbije o dvojnom državljanstvu su počeli 1. oktobra u Beogradu, sastankom Kalamperovića i Dačića i do sada je održano tri runde pregovora, ali bez nekog opipljivijeg rezultata.

On je kazao da ''smo vrlo blizu dogovora'' i istakao da će ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću predložiti nastavak pregovora.

"Treba što prije stvoriti uslove da se potpiše taj Ugovor koji će biti prihvatljiv za obije strane", kazao je Kalamperović.

Međutim, šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković kazao je juče da je pesimista u pogledu nastavka pregovora dvije države o dvojnom državljanstvu.

"Mislim da nema ništa od dogovora ali ne treba nikad ništa reći unaprijed. Uvijek sam bio pesimista i sada sam pesimista ali to se pitanje mora riješiti ... Nemam nikakvu informaciju o propastima pregovora", kazao je Vuković.

Prema platformi koju je nedavno usvojila Vlada, pravo na dvojno državljanstvo u Crnoj Gori imaju oni stranci koji su više od pet godina u braku sa crnogorskim državljaninom, djeca iz mješovitog braka, čiji je jedan roditelj državljanin Crne Gore i strani državljani koji su dvojno državljanstvo imali 3. juna 2006. godine, na dan proglašenja crnogorske nezavisnosti. Inače, oni koji su u međuvremenu stekli državljanstvo neke druge države, crnogorsko mogu zadržati do 22. oktobra ove godine.

Srbija traži da se sticanje dvojnog državljanstva reguliše zakonima ugovornih strana, čime se ostavlja mogućnost da svaka država u skladu sa svojim interesima reguliše konkretna pitanja o dozvoljavanju dvojnog državljanstva.