Hag ga oslobodio, u Sarajevu se brani ćutanjem

Ratni zlocinac Naser OricTek nakon hapšenja, ukazala se prilika da Naser Orić bude saslušan, bio je prijavljen na stotinu adresa i imao dobru saradnju sa federalnom policijom pa mu poziv nikada nije mogao biti uručen


Bijeljina – Okružni tužilac iz Bijeljine Nebojša Jovanović, potvrdio je za „Politiku” da se Naser Orić, osumnjičen za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na području Srebrenice i Bratunaca tokom 1992. godine i 1993. godine, tokom ispitivanja u Sarajevu branio ćutanjem i da nije hteo da odgovara na njegova pitanja, te da nije želeo da potpiše zapisnik o saslušanju.
„Istragom koju vodimo već šest godinaprotiv Orića obuhvaćen je određen broj radnji po osnovu komandne odgovornosti, ali, pre svega, radnje po osnovu lične, neposredne odgovornosti”, rekao je Jovanović i precizirao da oslobađajuća presuda Haškog tribunala Naseru Oriću, ne sprečava ovo Tužilaštvo da vodi istragu, jer je Oriću u Hagu suđeno samo na osnovu komandne odgovornosti.
„Moja namera je bila da Orića saslušam o okolnostima ubistva srpskog stanovništva u ratu na području Bratunca i Srebrenice, kao što je slučaj sa ubistvom sedamnaest Srba iz sela Zalazje, među kojima je i predratni sudija i Srebrenice Slobodan Ilić. Jedan od dokaza koji se Oriću stavlja na teret je upravo ubistvo sudije Ilića o čemu svedoči i Ibran Mustafić, koji u svojoj knjizi ’Planirani haos’ tvrdi da mu je Orić lično ispričao kako je ubio Ilića i kako su nesrećnom Iliću izvađene oči”, kaže Jovanović.
On je rekao da se istraga nastavlja, ali nije mogao da kaže hoće li i kada biti podignuta optužnica.
„Mi dosta dugo radimo na slučaju Orić, ali nam je on bio nedostupan”, rekao je Jovanović i podsetio da je optužnicu nemoguće podići dok se ne sasluša osumnjičeni. „Godinama smo pokušavali da dođemo do Orića i saslušamo ga, ali je on to vešto izbegavao. Budući da je prijavljen na stotinu adresa i da je imao dobru saradnju sa federalnom policijom poziv mu nikada nije mogao biti uručen. Tek sada, nakon Orićevog hapšenja i pritvaranja, ukazala se prilika da ga saslušamo. Njegovo pravo je, naravno, da se brani i ćutanjem i on je to pravo iskoristio”, kaže Jovanović.
On je dodao da će u nastavku istrage Tužilaštvo saslušati više svedoka. Jovanović je odbacio izjavu Orićevog advokata Vasvije Vidović koja je nakon saslušanja u Sarajevu ustvrdila da joj nije bilo omogućeno da da svoj komentar na zapisnik i Jovanovića optužila za aroganciju. Jovanović je rekao da to nije tačno.
„Gospođa Vidović je zatražila da se u zapisnik unese i njena stav, međutim nakon toga je počela da diktira izjavu koja je više ličila na završnu reč na suđenju. Gospođi Vidović sam rekao da je reč o zapisniku na istragu, a ne o suđenju i zatražio sam da se to prekine”, rekao je Jovanović.


http://www.politika.rs/rubrike/exyu/Hag-ga-oslobodio-u-Sarajevu-se-brani-cutanjem.lt.html