Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"
Prikazujem rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"
  Био сам плаћени економски убица

  Најважнији задатак за економског плаћеног убицу је да открије све оне земље Трећег света које имају ресурсе за које су заинтересоване америчке корпорације (узмимо пример нафте), затим тим земљама Светска банка или њој сличне институције дозвољавају огромне позајмице. Али, новац не иде директно у ту земљу. Он пре иде америчким компанијама које граде моћне фабрике, индустријске комплексе или предузимају друге грандиозне инфраструктурне пројекте у тој земљи. Земља, наравно, завршава тако што упада у огроман дуг који не може да измири. Тада ми економски плаћене убице идемо назад у ту земљу и кажемо: "С обзиром на то да не можете да платите своје дугове, дајте нам оно од чега живите – продајте вашу нафту, по ниским ценама, нашим нафтним компанијама. У неким ситуацијама у којима ми нисмо имали успеха, агенти – шакали, били су послати да сруше ту владу или елиминишу оне лидере које економске убице нису успеле да подмите. То се мени догодило у Панами и Омар Торијос је био убијен као резултат тога. Ако би и шакали подбацили, онда иде америчка војска – као што је случај с Ираком.

  Разговор водила: Сандра Максимовић


  Међународни економски односи су такви да, добрим делом, одређују судбину међународних односа у целини, нарочито зато што је све израженија болна подела на развијене земље и на земље у развоју, на оне који могу све и на оне који не могу ништа.

  Мрачна страна светске економије постаје очигледна сада када политичко позиционирање једне слабе државе у међународном институционалном систему постаје све више зависно од привредне подобности те исте државе, односно од њене безусловне отворености за улазак страног капитала. На тај начин, богати ће постати још богатији, а сиромашни још сиромашнији.

  У сенци приче о улагању "у развој неразвијених" крије се друга прича, прилично сурова у својој суштини, искрен приказ стварности који даје човек, некадашњи најуспешнији Ецономиц Хит Ман (ЕХМ), односно економски плаћени убица. Џон Перкинс је сумирао своје богато професионално искуство у џунгли привредне глобализације, период у коме је у име корпоратократије и профита најмоћнијих довео многе земље у развоју на руб економске пропасти а тиме и до почетка краја њиховог политичког живота. На основу свега тога написао је и објавио 2004. године фасцинантну књигу "Признање једног економског плаћеног убице", која и дан-данас узбуђује јавност широм света. Џон Перкинс завршио је студије за руководиоце компанија на Универзитету у Бостону и врло брзо је постао занимљив, као одговарајући потенцијал, извесним политичко-привредним структурама, као што су Национална агенција за безбедност (НСА) и МАИН, мала компанија која је била консултант Светске банке, око инвестиционог програма за земље Трећег света. Преко ноћи постао је нека врста тајног агента еx оффицио, економски плаћени убица који је одлично, показало се, радио свој посао јер је дуго година опстао у сржи софистицираних привредних манипулација на међународном нивоу. Радило се на стварању низа држава економски зависних од САД-а, чиме би та иста Америка себи обезбедила регуларан пут до експлоатације ресурса државе која је економски умрла. Радило се о милијардама долара које су кружиле и које су за једне значиле почетак а за друге крај. Перкинс у својој књизи примећује следеће: "У земљама као што су Еквадор, Нигерија или Индонезија облачимо се као учитељи или власници радњи. У Вашингтону и Паризу изгледамо као владини службеници или банкари. Делујемо скромно и просечно. Посећујемо пројекте и обилазимо осиромашена села. Проповедамо алтруизам и говоримо за локалне новине о добробити коју ће донети наши хуманитарни пројекти. Конференцијске столове и владине одборе прекривамо табелама и високим прорачунима, а на Харвардовој школи за економију држимо предавања о чудесима макроекономије. Ми смо стално присутни и радимо отворено. Или, у најмању руку, тако се представљамо и такви смо прихваћени. Тако функционише овај свет." Тај његов свет укључује и Међународни монетарни фонд и Светску банку, који су и те како одиграли значају улогу у "новом економском поробљавању света" и зато Џон Перкинс верује да само јединствен одговор угрожених земаља у развоју може разбити обруч те нове светске империје без милости. Некадашњи економик хитмен, Џон Перкинс, без страха од реваншизма "шакала који су у служби привредне мафије" и са задовољством пробуђене савести, покушава да нам покаже да ствари нису увек онакве каквима се чине и да вреди се борити за бољи свет, за свет без глобалне преваре, корупције, уцене и бруталности.

  Господине Перкинс, Ви сте написали књигу "Признање једног економског плаћеног убице", која је изазвала и још увек изазива бурне реакције широм света, иако је то, заправо, само истинита прича о послу којим сте се некада бавили. Можете ли да нам објасните ко су економске плаћене убице и шта је њихов задатак?

  Ми примарно стварамо глобалну империју без силе. Најважнији задатак за економског плаћеног убицу је да открије све оне земље Трећег света које имају ресурсе за које су заинтересоване америчке корпорације (узмимо пример нафте), затим тим земљама Светска банка или њој сличне институције дозвољавају огромне позајмице. Али, новац не иде директно у ту земљу. Он пре иде америчким компанијама које граде моћне фабрике, индустријске комплексе или предузимају друге грандиозне инфраструктурне пројекте у тој земљи. Од тога имају користи локалне богаташке фамилије једнако колико и америчке корпорације, али то не помаже и већини популације, која је сувише сиромашна да користи струју, није обучена довољно да ради у новој индустрији и која фактички остаје да живи ван тог економског система. Земља, наравно, завршава тако што упада у огроман дуг који не може да измири. Тада ми економски плаћене убице идемо назад у ту земљу и кажемо: "С обзиром на то да не можете да платите своје дугове, дајте нам оно од чега живите – продајте вашу нафту, по ниским ценама, нашим нафтним компанијама. Или нас подржите својим гласовима у УН – у или пошаљите своје трупе да подрже наше у Ираку." У неким ситуацијама у којима ми нисмо имали успеха, агенти – шакали, били су послати да сруше ту владу или елиминишу оне лидере које економске убице нису успеле да подмите. То се мени догодило у Панами и Омар Торијос је био убијен као резултат тога. Ако би и шакали подбацили, онда иде америчка војска – као што је случај с Ираком.

  Како сте Ви постали један од њих, економски плаћени убица?

  -Регрутовала ме је Национална агенција за безбедност (НСА) а завршио сам радећи као руководећи економиста у приватној консултантској фирми, где сам био обучаван као економски плаћени убица. Данас економске убице и шакали обично раде за приватне компаније а не директно за НСА или ЦИА.

  На који начин су, по Вашем мишљењу, Међународни монетарни фонд и Светска банка учествовали у изградњи те корпоратократије у земљама у развоју и које су последице тог њиховог деловања тамо?

  -Већ сам поменуо на који начин Светска банка и њене сестринске организације функционишу у читавој овој причи али треба додати да, једном када се земље задуже, Међународни монетарни фонд им нуди додатну финансијску помоћ. У извесном смислу, то је смањење дуговања али тек онда када се држава или државе сложе да продају своја добра и друге ресурсе страним компанијама и да приватизују јавни сектор. Последица тога је да те државе потпадају под ту светску империју.

  Да ли можете да нам кажете да ли је могуће да се земље у процесу транзиције (на пример – Србија) изборе с негативним последицама економске глобализације?

  -Да, могуће је. Никада нисам радио у Србији и не познајем специфичности ваше ситуације конкретно, тако да не могу ни да предложим неки јасан план. У сваком случају, најважнија ствар је да се не прихвати идеја да ви морате некоме да робујете. У кооперацији с другим земљама, колико је могуће широм света, од Африке, преко Латинске Америке, до Европе и Азије, треба одбити улазак у нове дугове или преузимање плаћања старих дугова које су направили неки бивши лидери, корумпирани од стране економских убица. Тек ако сви заједно и сложно устанете и побуните се, можете да се надате успеху.

  И на крају, господине Перкинс, који је био Ваш најдубљи мотив да напишете и објавите своју књигу, посебно ако знамо да сте се суочили са пуно проблема и да сте чак били и упозорени да то не чините а да сте Ви, упркос томе, одлучили да свету откријете истину?

  -Након 11. септембра, док сам стајао и посматрао како гори Светски трговински центар, знао сам да морам да напишем књигу. Схватио сам колико је важно помоћи људима да схвате да америчка спољна политика није оно за шта се представља да јесте и да, у суштини, има за циљ стварање врло неправедног и непоштеног света који ће резултирати растућом нестабилношћу. Мој унук очекује да наследи један мирољубив свет, свако дете на сваком континенту мора имати иста очекивања. Да би се то догодило, морамо да отклонимо узроке тероризма, глад, сиромаштво и експлоатацију. Схватио сам да је мој први корак био да откријем причу о експлоатацији, причу о економским плаћеним убицама. Никоме нисам рекао да пишем књигу све док је нисам завршио и послао је одређеном броју издавача. У том смислу, то је била моја најбоља гаранција. Сваки шакал зна да једном када књига постане доступна јавности, чак и да ја будем убијен, то може само увећати њену продају и то је већа опасност него то што сам ја жив.

  Извор: Геополитика
  Наши европејци моле да нас плаћене економске убице убију. 2. #2
  Legenda gica (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ILJB
  Poruke
  53.211
  Reputaciona moć
  647

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Imaš intervju sa njim i u "Zeitgeist Addendum"
  emancipate yourselves from mental slavery
  none but ourselves can free our minds

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  04.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ..
  Poruke
  4.786
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Citat Original postavio gica Pogledaj poruku
  Imaš intervju sa njim i u "Zeitgeist Addendum"
  Jel to onaj dosadni film?

 4. #4
  Legenda gica (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ILJB
  Poruke
  53.211
  Reputaciona moć
  647

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  ne, ovo je drugi deo
  emancipate yourselves from mental slavery
  none but ourselves can free our minds

 5. #5
  Buduća legenda C0NSIGLIERI (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Yukon
  Poruke
  26.865
  Reputaciona moć
  1308

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Citat Original postavio olympiakos Pogledaj poruku
  Jel to onaj dosadni film?

  Kako kome.

 6. #6
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.198
  Reputaciona moć
  1357

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Citat Original postavio olympiakos Pogledaj poruku
  Jel to onaj dosadni film?
  konacno i ti da napises nesto pametno
  The Show Must Go On...

 7. #7
  Buduća legenda 27E (avatar)
  Učlanjen
  09.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Mirijevo2
  Poruke
  46.246
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  661

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  ...Џон Перкинс верује да само јединствен одговор угрожених земаља у развоју може разбити обруч те нове светске империје без милости....

  ...У сваком случају, најважнија ствар је да се не прихвати идеја да ви морате некоме да робујете....


  ovo prvo su bili (skoro da su bili) nesvrstani
  obo drugo, u slicaju srbije, postavlja pitanje zasto mi nemamo uslove, koje eu treba da ispuni nama, a u vezi pristupanja eu

  ne mora biti ovako
  dokle god pucaju puske na ljubinom grobu nemci nece proci,
  a kad prestanu znajte da na ljubinom gobu nema vise zivih proletera

 8. #8
  Elita NEPOBEDIVO SUNCE (avatar)
  Učlanjen
  21.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  internet
  Poruke
  21.886
  Reputaciona moć
  557

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Trebate procitati kompletnu knjigu pa ce te da vidite kako su izjave nasih ministara istovetne uslovima koje postavljaju MMF,Svetska Banka(ekonomske ubice)!?
  Sve je ovo laz pa cak i to !!!

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  25.11.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  283
  Reputaciona moć
  46

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  gde naci knjigu da je procitamo

 10. #10
  Buduća legenda Lacibg (avatar)
  Učlanjen
  31.08.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Đinđistan
  Poruke
  28.549
  Tekstova u blogu
  4
  Reputaciona moć
  372

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Eh, naši dragi prijatelji Ameri ... Jedna divna nacija, prijateljska, zabrinuta za nerazvijenu sirotinju i nedostatak demokratije širom sveta.
  Da bog da postali ruska gubernija.
  Ljepo"ce, ljepo"ce probud' se
  Nemerem, nemerem zaćarana sam!

 11. #11
  Primećen član BubaCica (avatar)
  Učlanjen
  05.09.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  貝爾格萊德
  Poruke
  899
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Gotovi su - još malo strpljenja.

  Samo u oktobru su imali deficit u budžetu od 237 200 000 000 dolara.

  http://forum.krstarica.com/showthread.php?t=242692 - ovde smo pre nekoliko nedelja pričali o primeni "Perkinsovih metoda" u Srbiji.
  Poslednji put ažurirao/la BubaCica : 15.11.2008. u 09:13

 12. #12
  Stara legenda Тихи (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Стара Србија
  Poruke
  84.743
  Reputaciona moć
  2091

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  eto tako demokrate unistavaju srbiju

  unistili su nam proizvodnju uzeli ogromne kredite koji su potroseni ko zna gde i za ko zna sta jer mi od toga nista videli nismo, i zemlju su nam pretvorili u marionetsku banana republiku na americkoj uzdi a narod u americke robove
  Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.

 13. #13
  Domaćin
  Učlanjen
  02.11.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.919
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Американац Џон Перкинс, аутор књиге "Признање једног економског плаћеног убице"

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  konacno i ti da napises nesto pametno
  Досадан није. Ви демократе стално србима кажете како лажу кад кажу да америка ради то што Џон Перкинс објавио. Ваш патетични одговор је да вам је досадно.

Slične teme

 1. Препоруке за куповину возила
  Autor mvbdb u forumu Automobilizam
  Odgovora: 20436
  Poslednja poruka: 14.03.2015., 04:34
 2. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 12.05.2011., 13:48
 3. Odgovora: 33
  Poslednja poruka: 11.06.2008., 23:15
 4. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 22.01.2008., 19:25

Oznake

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •