Umesto da se ovih dana privode kraju razgovori sa ruskim "Gaspromnjeftom" o potpisivanju kupoprodajnog ugovora za NIS, srpska strana ispostavlja nove zahteve budućem strateškom partneru, saznaje "Politika" iz izvora bliskih pregovaračkom timu. Od Rusa se traži da, pored 400 miliona evra u gotovini za 51 odsto kapitala i najmanje 500 miliona za modernizaciju kompanije, ulože još 500 miliona evra za otkup dodatnih 19,5 odsto akcija NIS-a (15 odsto onih koji pripadaju građanima koji su podneli zahtev za podelu besplatnih akcija i 4,5 odsto akcija zaposlenih u srpskoj naftnoj kompaniji).

Time se opravdava procena vrednosti NIS-a koju je uradio "Dilojt i Tuš Srbije", a po kojoj ukupan kapital ove kompanije vredi 2,2 milijarde evra, ali i obezbeđuje novac za isplatu besplatnih akcija za oko 5,2 miliona građana koji su za to konkurisali, a kojima je ministar ekonomije Mlađan Dinkić obećao po 1.000 evra.

U NIS-u "Politici" potvrđuju da su upoznati s ovakvim predlogom srpskih pregovarača, ali ne očekuju da će ga ruski "Gaspromnjeft" prihvatiti i da sve liči na nastavak rušenja gasno-naftnog aranžmana s Rusijom i pored toga što je ratifikovan u srpskoj skupštini.

Upitan da objasni po kojem osnovu srpska strana traži od Rusa da za 19,5 odsto akcija plati 500 miliona evra, kada se 51 odsto NIS-a prodaje za 400 miliona, ovaj izvor kaže da je to samo dokaz da država nema para da "pokrije" besplatne akcije, pogotovo ne po ceni od 1.000 evra.