popularnost

ROCK & ROLL

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
126
Evo nekoliko preporuka, čija je primena uticala na povećanje popularnosti i broja posetilaca našeg foruma.



1. Povećajte popularnost svog sajta

Kako vaš sajt postaje sve popularniji i počinje da ga posećuje sve veći broj korisnika, istovremeno ćete uočiti i povećanje popularnosti vašeg foruma. Ako već niste pročitali tekst kojim promovišemo vašu web stranicu, od srca vam preporučujemo da započnete upravo odatle. Na njoj ćete pronaći obilje korisnih informacija u vezi promovisanja vaše web stranice.

2. Omogućite i gostima da postuju

Postovanje od strane gostiju nije automatski (po podrazumevanoj vrednosti) uključeno na svim forumima. Sa druge strane, mnogim korisnicima se ne dopada naročito ideja o obaveznoj registraciji, radi dobijanja mogućnosti objavljivanja poruka na forumu. Stoga, aktiviranje ove mogućnosti može drastično povećati popularnost i posećenost vaših foruma.

3. Omogućite gostima da pregledaju forume

Ako želite da vam se stalno pridružuju novi korisnici, nastojte da vaši forumi uvek budu javni. Mala je verovatnoća da će se neko registrovati kao član na forumu, ako ne zna o čemu se radi na tom forumu i šta bi na njemu mogao pronaći. Pored toga, na taj način će web pretraživači moći da mnogo lakše indeksiraju stranice vaših foruma.

4. Pomenite forum na svim stranicama vašeg web sajta

Forum bi trebalo da predstavlja žižnu tačku vašeg web sajta, te bi zato link ka forumu trebalo postaviti na svim njegovim stranicama. Primera radi, navigaciona komponenta Computer Hope, koju možete videti na vrhu ove, i svih ostalih stranica našeg web sajta, sadrži u sebi link ka našem forumu. Pominjanje foruma samo na početnoj stranici (home page) je dobra stvar, ali treba imati u vidu da neće baš svi posetioci do vašeg sajta doći preko njegove početne stranice.

5. Kreirajte postove na popularne teme

Ne možete očekivati da posetioci kreiraju sve postove na vašem forumu, pogotovo na samom početku njegovog postojanja. Stoga je upravo na vama da kreirate jedan broj početnih postova, koji će biti interesantni, kontroverzni, ili na neki drugi način isprovocirati što veći broj korisnika da ostave svoje komentare na zadatu temu. Takođe, ne bi bilo loše da, na dnevnom, sedmičnom i mesečnom nivou isplanirate vreme kada ćete posećivati forume i na njima objavljivati interesantne postove.

6. Započnite sa malim brojem tema

Uobičajena je greška da se, prilikom pravljenja foruma, na njemu kreira ogroman broj različitih tema, ili kanala, na kojima posetioci mogu objavljivati postove. Nemojte preopterećivati i zbunjivati posetioce na ovaj način, pogotovo ako to nije zaista neophodno. Mnogo je bolje da započnete sa forumom koji će imati svega par tema (4 – 6), te da zatim dodajete nove teme kada se za njima javi stvarna potreba.

7. Uzmite aktivno učešće na svojim forumima

Forumi obično zahtevaju mnogo truda i vremena oko njihovog održavanja i trebalo bi da predstavljaju mesto koje često posećujete, kako biste objavljivali svoje, odgovarali na tuđe postove i proveravali da sve funkcioniše onako kako bi trebalo.

8. Učestvujte na srodnim forumima

Ne postoji bolje mesto, na kojem možete “pokupiti” korisnike koji vole da učestvuju i komentarišu na forumima, nego što su to drugi forumi sa sličnom tematikom. Stoga vam preporučujemo da posećujete druge srodne forume i aktivno učestvujete na njima. To ne znači da druge forume treba posećivati prosto zbog toga da biste na njima reklamirali sopstveni forum. Posećujte druge forume i na njima kreirajte kvalitetne i interesantne postove, koji će u sebi sadržati potpis koji reklamira vaš sopstveni web sajt/forum.

9. Organizujte takmičenja i delite nagrade posetiocima

Jedan od najboljih načina za povećanje posećenosti foruma sastoji se u davanju besplatnih poklona i nagrada posetiocima koji na njemu učestvuju.

10. Budite strpljivi

Ni na jednom sajtu ne možete očekivati da, odmah nakon kreiranja foruma, dobijete na hiljade posetilaca i objavljenih postova. Potrebno je određeno vreme da korisnici posete forum, registruju se i počnu da na njemu objavljuju svoje postove. Ako ispoštujete svaku od gore izloženih preporuka, korisnici će sve češće posećivati vaš forum i sa sobom dovlačiti svoje prijatelje i poznanike.
 

Back
Top