Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?
Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 150

Tema: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Svako dobro!!

  posto je ovo pitanje pokretano nekoliko pute,evo ovde su samo neki od odgovora...

  Zašto se Muhammed, a.s., oženio hazreti Aišom tako mladom?

  Subota, 25 Oktobar 2008 17:52 administrator

  Poslanikove supruge su majke vjernicima

  U islamu supruge Allahovog Poslanika, s.a.v.s., imaju posebno mjesto i tretman. Po slovu Kur'ana one su umehatu-l-mu'minin (majke vjernika): Vjerovjesnik treba da bude preči vjernicima nego oni sami sebi, a žene njegove su – kao majke njihove. Ve ezvadžuhu ummehatuhum… (Kur’an, El-Ahzab, 6)

  Poslanikove supruge nakon njegove smrti imaju i poseban tretman. Naime, njima nije dozvoljeno da se ponovo udaju. U vezi s tim postoji konsenzus, opća saglasnost svih islamskih učenjaka. Jedna od Poslanikovih posebnosti i privilegija bilo je i to što je njemu, za razliku od drugih muškaraca, bilo dozvoljeno da istovremeno u braku bude s više od četiri žene.
  Neprijatelji islama su činjenicu da je Poslanik, a.s., imao više žena tokom povijesti često koristili da bi napadali na njegovu ličnost i na taj način devalvirali njegovu misiju i djelo. Takvi napadi su dobili na intenzitetu u posljednjih nekoliko godina.

  Potrebno je istaći da da onaj ko ozbiljno proučava životni put Muhammeda, a.s., s lahkoćom dolazi do saznanja da se on nije opredjeljivao za višeženstvo radi zadovoljena strasti. To je više nego očito. One, pak, koji prigovaraju da je to učinio zbog zadovoljenja tjelesnih potreba uputno je podsjetiti na nekoliko historijski neospornih činjenica:

  Prvo:

  Poslanik, s.a.v.s., je mogao sebi za supruge birati najljepše mlade djevojke i na taj način postići veliki tjelesni užitak. Međutim, on nije tako postupao: jedina djevica koju je oženio bila je Aiša, r.a., sve ostale bile su žene koje su ranije bile udavane i većina ih je bila u srednjoj životnoj dobi. To, bez sumnje, ukazuje da je zadovoljenje tjelesnih potreba u Poslanikovom životu bilo sporedno, dok je ispunjenje visokih moralnih zahtjeva bilo primarno. Na taj način Poslanik, s.a.v.s., je potvrdio najviše ljudske vrijednosti. U to se možemo uvjeriti uvidom u posebne razloge u vezi sa svakom suprugom i onim što ga je opredjeljivalo za brak s njom. Očito je da nikad nije bilo presudno postizanje tjelesnog užitka.
  Drugo: Poznato je da je Muhammed, s.a.v.s., proveo djetinjstvo i mladalačko doba u Mekki, živeći časnim i neporočnim životom. U tome su saglasni i muslimanski i nemuslimanski znanstveni krugovi. Još tada su ga krasile visokomoralne osobine i bio je poznat po nadimcima Es-Sadik (Onaj koji uvijek istinu govori) i El-Emin (Povjerljivi). Poslanikovi biografi zabilježili su da je on, u vremenu kada se mekanska omladina odavala vinu, kocki i ženama, bio daleko od tih poroka.
  Treće: Poslanik, s.a.v.s., u braku s jednom ženom proveo je veći dio svoga života, od dvadeset pete do pedesete godine. Dvadeset i pet godina je proveo u braku sa hazreti Hatidžom, koja je još od njega bila starija petnanest godina. Tek nakon njene smrti, kada je zagazio u šestu deceniju života on se opredijelio da ima više žena.
  Navedene činjenice, koje su zabilježene u relevantnoj historijskoj literaturi, nedvojbeno ukazuju je da Poslanikovo vižešenstvo imalo mnogo dublji smisao od pukog fizičkog zadovoljenja.


  Postoji više razloga zbog kojih se Poslanik, s.a.v.s., opredjeljivao da ima veći broj supruga. Učenjaci navode četiri važna znamenja u Poslanikovim, s.a.v.s., brakovima: podučavanje islamu, ustanovljenje određenih šerijatskih propisa, društveni razlozi i politički motivi. O tome se opširno govori u brojnim izvorima.

  Brak sa hazreti Aišom

  Aiša, r.a., je hazreti Ebu Bekrova kćerka. Ona je bila jedina supruga koju je Poslanik, a.s, oženio kao djevicu. Sve ostale su ranije bile u braku pa su im muževi umrli ili poginuli. Brak s Aišom Poslaniku nije bio u pomisli jer je ona bila veoma mlada. Međutim, jednom prilikom, nakon Hatidžine smrti, došla je Havla bint Hakim, supruga Osmana ibn Maz'una, i upitala: »Allahov Poslaniče, da li bi se ti oženio?« Poslanik je upitao: »S kojom?« Ona mu je odgovorila: »Želiš li djevojku koja nije bila udavana (bikr), ili želiš ženu koja je ranije bila u braku (sejjib)?« On je pitao: »Ko je djevojka?« Odgovorila je: »Aiša - kćerka tebi najdražeg Allahovog stvorenja (misli na Ebu Bekra).« Nakon toga, pitao je: »A ko je žena koja je bila u braku?« »Sevda bint Zem'a«, odgovorila je. Poslanik joj je tada rekao da ide i zaprosi ih za njega. (Prenosi Ahmed u Musnedu)

  Nakon toga, Poslanik, s.a.v.s., je počeo Aišu sanjati. Aiša u vezi s tim kazuje da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: »Tri puta si mi se u snu pojavljivala. Nakon toga, melek mi te je kradom doveo u odjeći od svile i rekao mi: 'Ovo ti je supruga.' Kad sam ti otkrio lice i vidio da si to ti, rekao sam: 'Kad je od Allaha, nek' bude tako.'« (Prenose Buharija i Muslim)
  Navedena predaja jasno govori da je Poslanik, s.a.v.s., Aišu oženio po Objavi, tj. to mu je bilo naređeno. Zbog toga je njena udaja specifična: Poslanik ju je oženio kao djevojčicu, uz pristanak njenog oca Ebu Bekra. To se desilo u ševvalu, jedanaeste godine po Poslanstvu, ili godinu dana nakon ženidbe Sevdom, dakle, dvije godine i pet mjeseci prije Hidžre. S ozirom da je Aiša tada nije bila šerijatski punoljetna, ona je ostala u kući svoga oca. Nakon što je postala punoljetna (baliga), došla je u Poslanikovu kuću. To se desilo u ševvalu, sedam mjeseci nakon Hidžre, u Medini, kada je izgrađena Poslanikova džamija.

  U vezi s Poslanikovom ženidbom hazreti Aišom, koja je u vrijeme udaje bila veoma mlada, neprijatelji islama su tokom povijesti iznosili brojne primjedbe i napade na islam i Poslanika, s.a.v.s. Ti napadi traju sve do današnjih dana, kada smo i mi svjedoci objavljivanja blasfemičnih knjiga i tekstova. U vezi s tim, smatramo bitnim ukazati na sljedeće činjenice:
  http://www.arapsko-proljece.info 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Prvo:

  Udaju mladih osoba u tom vremenu treba posmatrati u kontektstu tadašnjeg historijskog i kulturnog miljea. Naime, ženidba mladim djevojkama bila je u tom vremenu sasvim uobičajena, tako da se na to niko nije obazirao, pa čak ni Poslanikovi najljući neprijatelji. Poznato je da su Poslanikovi neprijatelji iz reda arapskih idolopoklonika iznosili razne prigovore Poslaniku, s.a.v.s. Oni su se, zapravo, koristili svakom mogućom prilikom da napadnu Poslanika, s.a.v.s., i da mu nešto prigovore. Biografska literatura je puna brojnih prigovora koje su Poslaniku, s.a.v.s., iznosili arapski i drugi neprijatelji. Međutim, nije zabilježeno da mu je neko u tom vremenu prigovorio zbog toga što se oženio djevicom Aišom. To je, za to vrijeme, bila sasvim normalna pojava. To je veoma bitna činjenica koju treba imati u vidu kada se govori o Poslanikovoj ženidbi Aišom, r.a. Dakle, potrebno je uzeti u obzir kulturni i histrorijski kontekst prilikom razumijevanja tog događaja iz života Allahovog Poslanika, s.a.v.s., koji s današnje tačke gledišta može biti pogrešno i, nažalost, često zlonamjerno protumačen.

  Drugo:

  Potrebno istaći da Aiša, r.a., iako je u vrijeme udaje bila veoma mlada, bila šerijatski punoljetna. Razlog zbog kojeg Aiša, r.a., nije odmah došla u Poslanikovu kuću je to što, po šerijatskim propisima, nije dozvoljeno živjeti bračni život sa ženom koja nije punoljetna (baliga), tj. u koje nije počeo menstrualni proces. Po islamskim propisima punoljetnost muškarca vezuje se za prvu poluciju a punoljetnost žene za prvu menstruaciju. Dakle, Aiša je, prilikom stupanja u bračni život s Poslanikom, bila šerijatski punoljetna.


  Treće: Poslanikova ženidba hazreti Aišom kao veoma mladom djevojkom imala je, između ostalog, za cilj da Aiša uz Allahovog Poslanika, s.a.v.s., provede svoje mladalačko doba i da za se to vrijeme odgoji i obrazuje pod ličnim Poslanikovim nadzorom i na taj način stasa u vrsnu učiteljicu i odgajateljicu, koja će kasnije, gotovo pola stoljeća, podučavati i odgajati brojne naraštaje. U relevantnoj historijskoj literaturi se navodi da je Poslanik, s.a.v.s., preselio na ahiret jedanaeste godine po Hidžri a hazreti Aiša je umrla 57. godine po Hidžri. Dakle, ona je nakon Poslanika živjela još skoro pola stoljeća a cijelo to vrijeme bila je aktivno uključena u edukaciji novih naraštaja koji su širili misiju islama. Veliki biograf i historičar Ibn Hadžer el-‘Askalani u svom kapitalnom djelu Takribu-t-Tehzib, u biografiji hazreti Aiše, r.a., kaže da je “ona bila najupućenija žena u području fikha – poznavanja šerijatskopravnih propisa i, općenito, razumijevanja vjere.” Ta činjenica je, također, veoma bitna ukoliko se želi pravilno razumijeti zašto se Poslanik, s.a.v.s., oženio hazreti Aišom tako mladom.


  Jedan od temeljnih ciljeva Poslanikovog višeženstva bio je obezbjeđivanje kvalitetnih učiteljica koje će podučavati muslimanke propisima islama. Islamsko društvo bilo je u nastanku i Poslanikove, s.a.v.s., supruge imale su veoma važnu ulogu na planu podučavanja ženske populacije islamu. Poslaniku, s.a.v.s., bile su potrebne žene koje uspješno mogu širiti krug pozivanja i poučavanja islamskim propisima među ženama, pogotovo zato što se često radilo o propisima koji se tiču isključivo žena i što muškarac osjeća stid kad o tome treba govoriti ženama. Poznato je da je kultura islamskog porodičnog i bračnog života prožeta brojnim šerijatskim propisima kao što su: intimni odnosi supružnika, propisi o menstruaciji (hajz) i postporođajnom čišćenju (nifas), kupanje bračnih partnera poslije spolnog akta, propisi o čistoći žene itd. Također, poznato je da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio osoba sa veoma izraženim stidom. U hadiskim djelima navodi se »da je Poslanikov stid bio veći od stida djevice koja se skriva u svojim odajama«.


  Zato je razumljivo da on nije mogao izravno odgovarati na sva pitanja drugih žena u vezi s bračnim i intimnim odnosima supružnika. Ponekad su njegovi odgovori bili metaforičke naravi, a često su njegove supruge drugim ženama, na izravan način, prenosile šerijatske propise u vezi s porodičnim i bračnim životom. Klasična islamska literatura puna je predaja koje govore o tome. Tako npr. Buharija i Muslim u svojim Sahihima prenose od Aiše, r.a., da je jedna ensarijka pitala Vjerovjesnika, s.a.v.s., o kupanju nakon menstruacije. Upućujući je kako će postupiti, on joj je rekao: »Uzmi komad mošusa i njime se obriši.« Ona ga je pitala: »Kako ću se njime obrisati?« On je odgovorio: »Obriši se.« Ona je ponovo pitala: »Kako ću se njime obrisati?« On je uzvratio: »Neka je Allah slavljen, obriši se njime.« Aiša dalje kazuje: »Ja sam je privukla k sebi i rekla joj: 'Obriši se tako da otkloniš tragove krvi.'«


  Hadiska literatura puna je sličnih primjera gdje se Poslanikove supruge pojavljuju kao učiteljice i odgajateljice kasnijih islamskih naraštaja. To naročito dolazi do izražaja kada je u pitanju Poslanikova supruga hazreti Aiša, r.a., kojom se Poslanik oženio dok je bila veoma mlada. Zahvaljujući toj činjenici ona je odgojena pod Poslanikovim nadzorom i naučila je propise o vjeri direktno od njega. Nakon Poslanikove smrti živjela je još gotovo pola stoljeća, podučavajući, cijelo to vrijeme, mnoge naraštaje propisima islama.


  Piše: dr. Safvet Halilović

  http://www.preporod.com/index.php/duhovna-obzorja-rubrike-39/937-zato-se-muhammed-as-oenio-hazreti-aiom-tako-mladom
  http://www.arapsko-proljece.info

 3. #3
  Buduća legenda koto (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  39.871
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  4946

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  cula sam da je knjiga dragulj medine zabranjena u islamskom svetu.
  interesuje me da li je to tacno?

  Ćutljivi pun mesec pojavljuje se sad.

 4. #4
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Dakle, bio je gerontofil. Naginjao je starijim ženama. Danas bi se reklo edipovac. I?

 5. #5
  Buduća legenda koto (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  39.871
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  4946

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  Dakle, bio je gerontofil. Naginjao je starijim ženama. Danas bi se reklo edipovac. I?


  imao je deset zena. od kojih je najmladja bila mladja od njega vise od 40 god...
  imao je zene svih godista
  zena od 28 ili 35 god za muskarca od 58 nije starija

  Ćutljivi pun mesec pojavljuje se sad.

 6. #6
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  [QUOTE]
  Citat Original postavio Monoteizam Pogledaj poruku
  ...
  Treće: Poslanik, s.a.v.s., u braku s jednom ženom proveo je veći dio svoga života, od dvadeset pete do pedesete godine. Dvadeset i pet godina je proveo u braku sa hazreti Hatidžom, koja je još od njega bila starija petnanest godina. Tek nakon njene smrti, kada je zagazio u šestu deceniju života on se opredijelio da ima više žena.
  Citat Original postavio koto tamopeva Pogledaj poruku


  imao je deset zena. od kojih je najmladja bila mladja od njega vise od 40 god...
  imao je zene svih godista
  zena od 28 ili 35 god za muskarca od 58 nije starija
  E, ako laže Zazi, ne laže ... dr. Safvet Halilović

 7. #7
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Citat Original postavio koto tamopeva Pogledaj poruku
  cula sam da je knjiga dragulj medine zabranjena u islamskom svetu.
  interesuje me da li je to tacno?
  Mnoge islamske knige,sajtovi,blogovi,... su zabranjene u islamskom svetu

  Koliko je meni poznato Srbija je prva i jedina zemlja na svetu koja je izdala knjigu "Dragulj Medine"

  Americki izdavac nije hteo da stampa tu knjigu zbog uvrede pripadnika Islama.
  http://www.arapsko-proljece.info

 8. #8
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  [QUOTE=Zazijavalo;7915734]  E, ako laže Zazi, ne laže ... dr. Safvet Halilović
  Tada su arapi koji su bili politeisti imali i po 100 zena!!!Nasledjivali ih,nisu imale nikakva prava,...u takvoj situaciji je Islam rekao da je najbolje imati jednu zenu!
  http://www.arapsko-proljece.info

 9. #9
  Buduća legenda koto (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  39.871
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  4946

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  [quote=Zazijavalo;7915734]  E, ako laže Zazi, ne laže ... dr. Safvet Halilović
  a jel cujes ti sta ja govorim?
  JEDNA je bila starija..sve ostale mladje

  Ćutljivi pun mesec pojavljuje se sad.

 10. #10
  Buduća legenda koto (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  39.871
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  4946

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Citat Original postavio Monoteizam Pogledaj poruku
  Mnoge islamske knige,sajtovi,blogovi,... su zabranjene u islamskom svetu

  Koliko je meni poznato Srbija je prva i jedina zemlja na svetu koja je izdala knjigu "Dragulj Medine"

  Americki izdavac nije hteo da stampa tu knjigu zbog uvrede pripadnika Islama.
  sta u toj knjizi vredja pripadnike islama?
  precizno?

  Ćutljivi pun mesec pojavljuje se sad.

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Koliko sam ja chuo, vredja ih tematika. Shkakljiva tema, jednostavno.

 12. #12
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  [QUOTE=koto tamopeva;7915800]
  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  a jel cujes ti sta ja govorim?
  JEDNA je bila starija..sve ostale mladje
  Ne jedna, no prva. Tu je ključ.
  Uzgred, da je i hteo, u 60-toj teško da bi našao stariju.

 13. #13
  Buduća legenda koto (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  39.871
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  4946

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Citat Original postavio Azathoth Pogledaj poruku
  Koliko sam ja chuo, vredja ih tematika. Shkakljiva tema, jednostavno.
  pa ne razumem zato sto su podaci koje je izneo monoteizam identicni onima u knjizi. i muhamed i ajsa su prikazani veoma pozitivno.jedino ljudska komponenta ako moze da vredja, onda je to to..

  Ćutljivi pun mesec pojavljuje se sad.

 14. #14
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  [QUOTE=Monoteizam;7915777]
  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku

  Tada su arapi koji su bili politeisti imali i po 100 zena!!!Nasledjivali ih,nisu imale nikakva prava,...u takvoj situaciji je Islam rekao da je najbolje imati jednu zenu!
  Da, to je bio takav period civilizovanja. Ranije su žene često bile zadobijane u bitkama i sl. Uređeno društvo ne trpi haos na ovom planu. Nekoliko vekova ranije i hrišćani su, za razliku od Jevreja, prihvatili princip monogamije.

  No, to ne objašnjava zašto je dotični imao deset žena, a pogotovo maloletnicu u uzrastu za drugi razred osnovne škole.

 15. #15
  Buduća legenda koto (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  39.871
  Tekstova u blogu
  8
  Reputaciona moć
  4946

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  [quote=Zazijavalo;7915839]
  Citat Original postavio koto tamopeva Pogledaj poruku

  Ne jedna, no prva. Tu je ključ.
  Uzgred, da je i hteo, u 60-toj teško da bi našao stariju.
  imam strasan nagon da spamujem i temu i tebe, na temu starijih i mladjih
  al necu. vid kako sam dobra

  Ćutljivi pun mesec pojavljuje se sad.

 16. #16
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  [QUOTE=koto tamopeva;7915881]
  Citat Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
  imam strasan nagon da spamujem i temu i tebe, na temu starijih i mladjih
  al necu. vid kako sam dobra
  Molim te, kontroliši svoje nagone.
  Viš da će čovek sad da nam objasni zašto je devojčica postala supruga čičice i kako mu je to dobro za veru.

 17. #17
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Čuj zašto...On nije tvrdio da mu je Jehova otac.Čovek je bio samo ... čovek.A malo li je danas hrišćana koji čine... isto to.Nešto mislim da Muhamed nije imao potrebu da prikriva svoj seksualni život a za razliku od Hrista kod kojeg se ne zna da li je ili nije za vreme ovozemaljskog života ostao...nevinašce.A očito je da Muhamedu seksualan život nije smetao da kao Mesija bude ''uspešan'' ništa manje od Hrista.

  Zazi...interesuje me tvoje mišljenje...
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  06.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  23.707
  Tekstova u blogu
  11
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Citat Original postavio jerohinac Pogledaj poruku
  Čuj zašto...On nije tvrdio da mu je Jehova otac.Čovek je bio samo ... čovek.A malo li je danas hrišćana koji čine... isto to.Nešto mislim da Muhamed nije imao potrebu da prikriva svoj seksualni život a za razliku od Hrista kod kojeg se ne zna da li je ili nije za vreme ovozemaljskog života ostao...nevinašce.A očito je da Muhamedu seksualan život nije smetao da kao Mesija bude ''uspešan'' ništa manje od Hrista.

  Zazi...interesuje me tvoje mišljenje...
  Kako se ne bi znalo. Sve se zna.

  И гле, жена у граду која беше грешница дознавши да је Исус за трпезом у кући фарисејевој, донесе скленицу мира;
  И ставши састраг код ногу Његових плакаше, и стаде прати ноге Његове сузама, и косом од своје главе отираше, и целиваше ноге Његове, и мазаше миром.


 19. #19
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Zazijavalo
  Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Kako se ne bi znalo. Sve se zna.

  И гле, жена у граду која беше грешница дознавши да је Исус за трпезом у кући фарисејевој, донесе скленицу мира;
  И ставши састраг код ногу Његових плакаше, и стаде прати ноге Његове сузама, и косом од своје главе отираше, и целиваше ноге Његове, и мазаше миром.
  A i onoj bludnici je velikodušno oprostio a i prva njegova rečenica nakon vaskrsenja bila je upućena...ŽENI...
  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 20. #20
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Citat Original postavio koto tamopeva Pogledaj poruku
  sta u toj knjizi vredja pripadnike islama?
  precizno?
  Bilo kakva fikcija o zivotu Bozijeg poslanika je ne prihvatljiva.Onda roman je erotska prica,ima netacnih informacija,psovki,mrznje,svadje,...Zasto je morala da uzme imena Muhamed i Aisa?Zasto nije uzela Perica i Milica? i cica mica gotova prica!Ma zena hoce da stekne popularnost,obogati,..
  http://www.arapsko-proljece.info

 21. #21
  Obećava
  Učlanjen
  30.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Amsterdam
  Poruke
  73
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Da li neko zna kako se zove onaj mentalni poremećaj kad deda napastvuje maloletne devojčice ?:???:

 22. #22
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Citat Original postavio Ko to tamo zeva
  pa ne razumem zato sto su podaci koje je izneo monoteizam identicni onima u knjizi. i muhamed i ajsa su prikazani veoma pozitivno.jedino ljudska komponenta ako moze da vredja, onda je to to..
  Jel' sam lepo rekao?

  Citat Original postavio Monoteizam Pogledaj poruku
  Bilo kakva fikcija o zivotu Bozijeg poslanika je neprihvatljiva.
  Dakle, u pitanju je tematika.

 23. #23
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  Sta ima da se pise o Muhamedu? Mislim da je u pitanju judeo-hriscanska zavera protiv Muhameda i muslimana.

 24. #24
  mali.adadjo nije na forumu
  sve im dajem , čelo ću u blato , na tom mestu da mi duša spava .
  Primećen član mali.adadjo (avatar)
  Učlanjen
  26.08.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  kosova eshte zemra e serbise
  Poruke
  958
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  @ Monoteizam ,

  Pročitah na IB kada te je huda tj . Saniyah napala što postavljaš ovakvu temu na Krstarici da si odgovorio da je to izmedju ostalog jer sam ja nekoliko puta pitala o tome .
  Stvarno sam počastvovana ali nisi trebao toliku čast da mi ukazuješ i da postavljaš čitavu temu o tome . Posebno jer se moje mišljenje i nakon tvog odgovora nije promenilo. Nego pošto si raspoložen da mi odgovaraš na pitanja daj majke ti reci mi što je taj isti Muhammed koga vi zovete prorokom (iako nije napravio ni jedno čudo izuzev što je pomuzo jalovu kozu )preporučio da se deca udaraju radi namaza ?
  Hajde što vam je Allah dozvolio da udarite ženu , ali zašto vam je Poslanik Muhammed rekao da decu udarate radi namaza ?
  Poslednji put ažurirao/la Šakal : 01.11.2008. u 14:49

 25. #25
  Aktivan član
  Učlanjen
  03.02.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Srbija
  Poruke
  1.146
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Re: Zašto se Boziji poslanik Muhammed oženio Aišom tako mladom?

  @bebeto

  Neverujem da ce se tvoje misljene i promeniti,ali mozda ima nekih cija misljena ce se promeniti.

  Muhamed (neka je na njega Boziji mir i blagoslov i na njegova dva brata Mojsija i Isusa) je imao mnogo cuda kojima je bio pocastvovan od Boga rascep meseca,Kur'an u kojem nije promenjeno ni jedno jedino slovo do danasnjeg dana,mnoga naucna otkrica koja su predskazana u njemu,nemogucnost da se napise nesto slicno,...voda je izvirala izmedju nejgovih prstiju,...

  Muslimani Muhameda,Mosija,Isusa,.. nazivaju Bozijim poslanicima a ne prorocima.

  Na ta pitanaj sam ti odgovorio nekoliko puta,a evo preporucio bih ti ovu knjigu da procitas kao odgovor na tvoja pitanja i da posetis ove sajtove

  www.nahla.ba
  www.muslimanka.net
  www.islamskibonton.com

  Muhammed Seid Ramadan El-Buti

  ŽENA IZMEĐU TIRANIJE ZAPADNOG SISTEMA I MILOSTI BOŽIJEG ZAKONA

  Izdavač: HARIS GRABUS,
  Preveo(la): KENAN MUSIĆ

  http://www.superknjizara.hr/index.php?content=1&page=knjiga&id_knjiga=25580

  http://www.portal-usluga.hr/bodovi/zena-izmedu-tiranije-zapadnog-sistema-i-milosti-bozijeg-zakona/5009/religija---mitologija/

  Svako dobro i sve najbolje!
  Poslednji put ažurirao/la Monoteizam : 01.11.2008. u 17:23
  http://www.arapsko-proljece.info

Strana 1 od 6 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. zasto je kod nas tako...
  Autor ariela u forumu Zanimljivosti
  Odgovora: 18
  Poslednja poruka: 20.06.2008., 22:53
 2. Pa *** zasto je to tako??????
  Autor joockey u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 47
  Poslednja poruka: 23.03.2005., 12:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •