Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николају
Prikazujem rezultate 1 do 16 od 16

Tema: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николају

 1. #1
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николају

  Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николају Мандићу

  Посланице тројице дабробосанских митрополита
  Аутор: Радован Пилиповић, Број 996, Рубрика Историја
  У историографији је довољно познато да су римокатолички црквени притисци, спровођени кроз државну машинерију Аустроугарске, довели до смене српског дабробосанског Митрополита Саве Косановића.

  Његов непопустљиви став у одбрани верских слобода и заштита од Бога му поверене пастве истакао га је пред римокатоличком хијерархијом у Босни и Херцеговини као државног непријатеља. Новоформирано „Друштво за католичење Срба“ и живахна делатност пољских мисионара којом су покушали да преобраћају босанске Србе у католицизам, жигосане су јавним речима и наступима Митрополита Саве. Са друге стране, много мање се зна да су до Анексије БиХ (1908. године) и наследници Саве Косановића (1881-1885), Митрополити Георгије Николајевић (1895-1896) и Николај Мандић (1896-1907) трпели истоветне притиске.
  Документи које доносимо у овом прилогу потичу из, можда једине сачуване, парохијске архиве са подручја Босанске Крајине. Заправо, ови драгоцени докумети су преживели вихор Другог светског рата, а потичу из парохијских архива места Прекаје и Преодца, која се налазе између Дрвара и Гламоча. Сачувани од стране мештана са краја 2007. године, смештени су у архивском фонду Епархије бихаћко-петровачке. Посланице је од тадашњих митрополита добијао гламочки протопрезвитер Стево Кукрика који их је преписивао и слао по парохијама свог окружног протопрезвитерата, у данашњем смислу „архијерејског намесништва“. Докуметни који следе показују континуитет западњачких притисака на православне и спремност српске јерархије да им се богословско-теоретски и црквено-пастирски одупре. Полемика Саве Косановића нарочито заслужује историјску анализу, с обзиром на то да је његова апологетика била поткрепљивана искључиво историјским аргументима.

  ПОСЛАНИЦА САВЕ КОСАНОВИЋА

  Митрополит је посланицу упутио 26. априла 1883. године. Сачувала нам се у препису гламочког проте Стеве Кукрике од 13. маја исте године који је достављен на руке прекајског пароха, оца Марка Савића Старијег. Текст, очишћен од сувог административног заглавља, гласи:

  „До нашега је знања и слуха дошло увјерење да се недавно устројила некаква моћна пропаганда за Босну којој је цјељ ширење латинске вјере у Босни и умножење посљедоватеља Риму. Кад би та пропаганда обратила своју пажњу на некрштене народе, а оставила на миру нас православне синове једине истините Свете источне Цркве којој не би радњи завидили, али нас искуство и историја учи да је Рим, пошто је отпао и одјелио се од јединства једине саборне и апостолске цркве, увијек насртао на нашу мученичку цркву и служио се свима начинима и средствима да нас за се задобије. Тако је у тој намјери, можда, заснована и садашња нова пропаганда за Босну. Истина, ми имамо тврдо поуздање у Бога и његов свемогући Промисао као и у заштиту Њ. Ц. К. и А. Величанства нашег доброг и правдољубивога Цара и Краља Фрању Јосифа И, кога нека Бог подржи здрава и срећна, и коме смо ми сви вијерни искрено, да он неће допустити никаква насиља на нашу вјеру. Тако исто ми имамо несумњива поуздања у свијест и тврдоћу вјере нашег правдољубивог свештенства као и увјерења о народној љубави према својој православној цркви и прађедовској вјери коју је утемељио светитељ Сава српски, али опет нашу архипастирску душу мори зебња и страховање да лукава вјештина пропагандиста и мисионера, њихов начин и моћна средства, мито и обећања, не помуте памет простога и неуког народа, слабије, немоћније и сиромашније особе и не заведу их странпутицом.

  Зато смо се нашли побуђени упозорити вашу пречасност, а преко Вас и цијело Вам подручно свештенство, да будете на опрези и да чувате стадо које Вам је Дух Свети повјерио чрез рукоположење архијерејско. Да свакодневном приликом и у сваком дому поучавате мало и велико, мушко и женско, старо и нејако да остану тврди и непоколебити у православној вјери, да се чувају свакога сношаја са мисионерима и проповједницима других вјера, те да се не даду завести ни преварити. На мито и обећања исто тако да младеж обојега пола, која је приспјела за женидбу и удадбу, савјетујете да избјегава сваки додир љубави са иновјерцима и ако има које чељаде по најму или у службама код туђинаца да родитељи, обштине и дотични свештеник пазе на те невине овчице Христове, а особито да се свакога поста исповиједају и причешћују којом приликом ће их свештеник поучити у вјери и у добром владању.

  Још се препоручује Вашој пречасности и подручном Вам свештенству да пазите на себе и на своје владање, јер сте Ви со, виђело и углед народа, те да својом трезвеношћу и побожним живљењем пружате пастви добар пример, особито при свадбама, крсним именима, крштењу и другим тајнама и обредима наше Свете Цркве, када су најбоље згоде и прилике поучавати народ, утврђивати га у вјери. Препоручивати му да чувају образ и поштење супруженско, као и друге хришћанске добродетељи, љубав и братску слогу.

  Стојте, дакле, будни и трезвени на стражи православља јер су времена врло мучна и критична у којима се не проповједа христијанство него папство.

  Ову окружницу сви подручни Вам свештеници имају сваки за себе преписати и својим парохијанима прочитати. Препоручујући Вас, свештенство и мили народ милости великога Бога и Спаса Нашега Исуса Христа, молитвама Богоматере и светога Саве Немањића, призивамо благослов Господњи на цијело богохранимо наше стадо“.

  ПОСЛАНИЦА ГЕОРГИЈА НИКОЛАЈЕВИЋА

  Предмет ове посланице јесте распрострањена појава лажних икона које је римокатоличка пропаганда растурала по српском православном народу Босне и Херцеговине. Окружница је упућена 7. априла 1888. године „Пречасном свештенству, благочестивим црквеним општинама и народу дабробосанске епархије“ и врло је занимљивог садржаја:

  „Пријављено је, да се међу наш српско православни народ протурају којекакве слике као иконе, који народ незнајући да у том може бити какве пријеваре - купује, тим више што су јефтине и што се доносе на ноге.

  Међу таковим сликама тешко се може наћи и један лик да управо одговара типу православне источне цркве. Слике могу бити за око лијепе и примамљиве, али могу имати грдан недостатак; па обично нијесу правилно ни словима обиљежене. А колика се штета чини нашој светој цркви уношењем и присвајањем икона, које нијесу и не могу бити строго православне; о том не треба доказивати. Стога не пропуштамо овим упозорити Наше свештенство, црквене општине и народ на ту околност, те топло препоручити: да убудуће нико не купује икона на којима не буде печата ове АЕМ Конзисторије“.

  Такође нам се сачувала у препису марљивог протојереја „града Гламоча“ Стеве Кукрике. Посланица је написана против покушаја сарајевског надбискупа Јосипа Штадлера којима је дао да се израде иконе са Светим Савом и Светим Петром, али и друге иконографске композиције које су одисале присилним јединством православних и римокатолика под врховништвом римског папе. (Види: Православље у Босни и Херцеговини, написао П. М. Томић, Београд 1898, стр. 75-76).

  ПОСЛАНИЦА НИКОЛАЈА МАНДИЋА

  Предмет посланице која је упућена верном народу 23. јануара 1898. године јесте појава римокатоличких пропагандних летака. У препису гламочког проте читамо и назнаку: „За цркву у Прекаји, за обе парохије, да се прочита парохијанима“. Та „Окружница пречасном православном свештенству дабробосанске митрополије“ гласи:

  „Конзисторија је званично извјештена, да се по свештенству, а можда и по народу нашем растурају поједине свеске пропагандистичког листа „Балкана“ и да те пошиљке врши накладна тискара Антуна Шолца у Загребу.

  Тај недостојни поступак наметљивости конзисторија осуђује и пречасно свештенство пажљивим чини да достојно одбије самозванце од себе и својега народа и да то дјелом и говором жигоше онако како је и заслужило, да све свеске тога наметљивога органа поврати ономе ко их је послао; да по парохијама својим распита, па ако нађе покупи и пред народом уништи све што се нађе, да се у народ са ма које стране и ма шта било растурује са намјером да се православље подрије и олаби, као: књижице, слике или опроснице које каковијех братовштина.

  Пречасно свештеснтво као чувар чистоте православља, по својој светој дужности, љубави спрам цркве православне и њезиног до данас ничим повређеног Христом Спаситељем, апостолима, васионским и помјесним саборима и светим оцима, повређеног учења; треба да покаже у овом погледу дјелатност своју утолико јачу, уколико непријатељ прикривено њему самом својственом начину већма развија.

  Божија благодат нека буде са вама и паством вашом“.

  Према неким статистикама, у околини Бања Луке је до 1888. подигнуто шест римокатоличких самостана, од којих су два распоређена у самом граду. Патер Хајде, пореклом Немац, се истицао у ширењу пропагандних летака и брошура, ружио је веру православну, заједљиво нападао Србе и њихово свештенство. Новцем је мамио „залутале“ овце к себи. Хајде је био активан у једном самостану јужно од Босанске Градишке. О једној брошури насталој испод његовог пера, сведочи православни свештеник из славонског Брестовца Јован П. Јовановић. (Види: Јован П. Јовановић, Римокатоличка пропаганда у Босни, Глас Истине /1888/, стр. 226-228).

  Растурање брошура и летака је био тадашњи римокатолички начин задобијања верника. Борбеност римског клерикализма се осећала крајем XIX века у традиционално православним (за Ватикан шизматичким) крајевима Босне и Херцеговине, Далмације и некадашње Војне Крајине. Документи сачувани у једној забаченој планинској парохији Босанке Крајине недвосмислено сведоче о томе. Историја је учитељица живота. Само за оне који имају уши да чују.

  http://www.pravoslavlje.rs/broj/996/tekst/poslanice-trojice-dabrobosanskih-mitropolita/
  “Mors tua, vita mea” 2. #2
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Leo, svako može da pokuša da preobrati srpski narod, ali uspjeh ne zavisi od njih...

 3. #3
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Leo, svako može da pokuša da preobrati srpski narod, ali uspjeh ne zavisi od njih...
  Ма знам, него ово само да се повуку неке историјске паралеле, са дешавањима данас,чије директне последице имамо у виду зурлота и друге стрне њихове медаље, ових ултраекумениста које имамо у Цркви, да латинска вера не мирује, имаш доста примера у БГ преко обданишта које води Опус Деи!
  “Mors tua, vita mea”

 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Nikolaj Velimirovic smatra da rimokatolicanstvo treba da bude uzor za pravoslavne. U svojoj knjizi "Na Zapadu Istok" iz 1933. godine on objasnjava, kako bi bilo pozeljno da se srpski narod okrene prema Zapadu i papi, kao poglavaru hriscana, koji ima moc da sve hriscane drzi u jednom centru (str. 48), kao i to da je zapadno bogosluzenje prakticnije (str. 23), lepse i milozvucnije (str. 38) i da izaziva poseban osecaj, koje je istocno bogosluzenje odvano izgubilo (str. 39 i str. 41). Cak i predlaze i preporucuje, da sto se pre Srbi okrenu papi, to ce njihov progres biti veci (str. 182)

 5. #5
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  Nikolaj Velimirovic smatra da rimokatolicanstvo treba da bude uzor za pravoslavne. U svojoj knjizi "Na Zapadu Istok" iz 1933. godine on objasnjava, kako bi bilo pozeljno da se srpski narod okrene prema Zapadu i papi, kao poglavaru hriscana, koji ima moc da sve hriscane drzi u jednom centru (str. 48), kao i to da je zapadno bogosluzenje prakticnije (str. 23), lepse i milozvucnije (str. 38) i da izaziva poseban osecaj, koje je istocno bogosluzenje odvano izgubilo (str. 39 i str. 41). Cak i predlaze i preporucuje, da sto se pre Srbi okrenu papi, to ce njihov progres biti veci (str. 182)

  Ovo prvi put čujem.....
  Vilo, jel si dobro....

 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Analiticaru, je l' citas ti nesto?

 7. #7
  gost 4554 nije na forumu
  На тебе се, Господе, поуздах, да се не постидим до века
  Buduća legenda
  Učlanjen
  12.10.2003.
  Pol
  muški
  Poruke
  39.112
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  Analiticaru, je l' citas ti nesto?


 8. #8
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Izvini, sta je smesno? Hajde, da se i mi malo smejemo.

 9. #9
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.462
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio analiticar Pogledaj poruku
  Ovo prvi put čujem.....
  Vilo, jel si dobro....
  И ја исто - први пут чујем, знам да има ИЗНАД ИСТОКА И ЗАПАДА --- а ово, судећи по тексту... можда је писао Лаврентије па потурио ...
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 10. #10
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  To sto ti prvi put cujes ne znaci da ne postoji. To je jako ozbiljna stvar, posto je Velimirovic posto hit medju instant pravoslavcima, kojima je coool da idu po crkvama i rade metanije pred neukim narodom sablaznjavajuci ih, a od sebe praveci budale. Dakle, nisam izmislila, knjiga postoji, a kada jednog dana bude izasla na videlo, svi ce se cuditi. Opet mi nije jasno kako je niste citali, ipak, je to bezgresni Nikolaj.

 11. #11
  Zaslužan član eremita (avatar)
  Učlanjen
  02.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд - Врачар
  Poruke
  100.462
  Reputaciona moć
  2078

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  To sto ti prvi put cujes ne znaci da ne postoji. To je jako ozbiljna stvar, posto je Velimirovic posto hit medju instant pravoslavcima, kojima je coool da idu po crkvama i rade metanije pred neukim narodom sablaznjavajuci ih, a od sebe praveci budale. Dakle, nisam izmislila, knjiga postoji, a kada jednog dana bude izasla na videlo, svi ce se cuditi. Opet mi nije jasno kako je niste citali, ipak, je to bezgresni Nikolaj.
  Сабрана дела Св.Владике Николаја су већ штампана..... је л' ти то имаш неке тајне списе које још "нису изашле на видело"...

  Хаха.. .. драга "Музичка Вило" ти изгледа немаш слуха....... а чији си ти клончић,а???
  БИТИ СЛОБОДАН означава стање у којем субјект може деловати без присиле и забране.


 12. #12
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  Сабрана дела Св.Владике Николаја су већ штампана..... је л' ти то имаш неке тајне списе које још "нису изашле на видело"...
  Mama tvoja izasla iz stampe. One knjizice sto se prodaju po onim cumezima oko i u crkvama? To sabrana dela? Onaj Prolog, sto je iprepisivan? Uzmi i citaj knjige, a ne pali se na tu brzu literaturu, koja je sve vas novopoecene vernike zahvatila. Ja ti navodim sta sam citala, a to sto tebi ne odgovara, to je tvoja stvar. Komentarisi to sto je napisano, a ne okreci temu u praznu pricu da bi se izbegao odgovor.

 13. #13
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio eremita Pogledaj poruku
  И ја исто - први пут чујем, знам да има ИЗНАД ИСТОКА И ЗАПАДА --- а ово, судећи по тексту... можда је писао Лаврентије па потурио ...
  Каже се Епископ Лаврентије!
  “Mors tua, vita mea”

 14. #14
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  Nikolaj Velimirovic smatra da rimokatolicanstvo treba da bude uzor za pravoslavne. U svojoj knjizi "Na Zapadu Istok" iz 1933. godine on objasnjava, kako bi bilo pozeljno da se srpski narod okrene prema Zapadu i papi, kao poglavaru hriscana, koji ima moc da sve hriscane drzi u jednom centru (str. 48), kao i to da je zapadno bogosluzenje prakticnije (str. 23), lepse i milozvucnije (str. 38) i da izaziva poseban osecaj, koje je istocno bogosluzenje odvano izgubilo (str. 39 i str. 41). Cak i predlaze i preporucuje, da sto se pre Srbi okrenu papi, to ce njihov progres biti veci (str. 182)
  Причаш свашта..тога нема у књизи, то си сада измислила због наслова...у ток књизи се ради да треба будемо исток(православно-духовно) западу, а запад(технолошки и научно) истоку!
  Мало прочитак њигу!
  “Mors tua, vita mea”

 15. #15
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Ne, ne, ne! knjiga postoji. "Na Zapadu Istok" je objavljena, kao sto sam rekla 1933. godine. Meni je bilo malo neobicno kada sam je prvi put uzela, jer ipak, on je pravoslavni mainstream, ali se ipak, ispostavilo da je vrlo underground u danasnje vreme mladih vernika, koji su krsteni, jer nisu mogli da postanu pioniri.

 16. #16
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Римокатолички прозелитизам према Сави Косановићу, Георгију Николајевићу и Николај

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  Ne, ne, ne! knjiga postoji. "Na Zapadu Istok" je objavljena, kao sto sam rekla 1933. godine. Meni je bilo malo neobicno kada sam je prvi put uzela, jer ipak, on je pravoslavni mainstream, ali se ipak, ispostavilo da je vrlo underground u danasnje vreme mladih vernika, koji su krsteni, jer nisu mogli da postanu pioniri.
  ја ја.,а кудеј се дадоше докази...Вило?
  дедер нађи тај део где то тврдио...па нема га..јер си измислила!
  “Mors tua, vita mea”

Slične teme

 1. Odgovora: 40
  Poslednja poruka: 25.03.2009., 18:59
 2. Љубав према... модераторима...
  Autor Ognjena Mala... u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 20.12.2007., 13:08
 3. Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 15.01.2007., 14:17
 4. Odgovora: 17
  Poslednja poruka: 30.01.2006., 01:04

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •