Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt
Prikazujem rezultate 1 do 7 od 7

Tema: Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

  1. #1
    Nov član
    Učlanjen
    04.10.2008.
    Pol
    ženski
    Poruke
    2
    Reputaciona moć
    0

    Podrazumevano Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

    Zelim da napravim dinamicki web sajt i treba mi pomoc,
    Naime hocu da napravim online prodavnicu kozmetickih proizvoda,znam da treba da grupisem kozmeticke proizvode.

    e treba mi pomoc kako da uradim komunikaciju sa bazom,nemam ideju kako bi to izgledalo,radila sam sa bazama podataka MySql,Exist ali meni sad samo treba ideja kako ce da izgleda dijagram,sta je ono sto treba da smestim u bazu.

    Nabavila sam Dreamweaver,MySql,Apache i Eclipse(ovaj program koristim za komunikaciju sa bazom).

    Nasla sam na netu sajt bas kao sto bih volela da izgleda moj ali sad mi je samo problem kako da organizujem komunikaciju sa bazom.

    Hvala unapred.



  2. #2
    Iskusan xpertbet (avatar)
    Učlanjen
    19.04.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Pandora
    Poruke
    5.542
    Tekstova u blogu
    33
    Reputaciona moć
    91

    Podrazumevano Re: Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

    sto se tice samog importovanja podatka (podrazumevajuci da su u odgovarajucem formatu) to verovatno treba da radis kroz csv, neki oblik datafeed baze informacija koji importujes u php/mysql skriptu postoji dosta takvih skripti kojima se moze adaptirati dizajn a imaju vec program za to (price comparison engines, affiliate datafeed skripte))

    tu je veca frka procesing narucenih proizvoda ako to obavljas kod sebe na sajtu

    uglavnom tim skriptama se u vecini slucajeva moze drasticno prilagoditi dizajn
    jedna od poznatijih je
    price tapestry
    vidimo se sine chim se sretnem s tvojom majkom -> http://www.youtube.com/watch?v=oPAl8YLVO0g

  3. #3
    Primećen član Gill Bates (avatar)
    Učlanjen
    11.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bgd
    Poruke
    603
    Reputaciona moć
    60

    Podrazumevano Re: Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

    @Geaorg_Faust
    Dodas jednu skriptu na sajt, pa drugu, pa trecu... Posle kad treba nesto znacajno unaprediti mozes da cupas kosu.

    Vreme koje je potrebno da proucis i prilagodis slozeniju skriptu cesto je mnogo duze nego da sam pises tacno odgovarajucu skriptu. Naravno, kada je narucivanje preko sajta u pitanju postoje gotovo savrsena resenja kao sto su osCommerce ili X-Cart.

    @sanja1203
    Komunikacija sa bazom je prost SQL koji ima samo SELECT. Pravo pitanje je kako to dalje obradjujes u PHP-u i kako da iz PHP-a ispljunes odgovarajuci HTML. Evo primera:

    Kod:
    <?php
    $mysql_server = '.....';
     $mysql_user = '.....';
    $mysql_password = '.....';
    $naziv_baze = '.....';
    
    if (!$baza = @mysql_connect($mysql_server, $mysql_user, $mysql_password)){
       die("<b>Baza podataka trenutno nije dostupna.</b>");
    }
    
    if (!$selektovana_baza = @mysql_select_db($naziv_baze, $baza)){
       die("<b>Greška pri selektovanju baze</b>");
    }
    
    
    //CITANJE PROIZVODA IZ BAZE
    $upit = "SELECT naziv, cena FROM proizvodi WHERE grupa_proizvoda='autodelovi';";
    $iz_baze = mysql_query($upit);
    
    echo "<table broder='1'>";
    while( $proizvod = mysql_fetch_row($iz_baze) ){
        echo "<tr>\n\t<td>$proizvod[naziv]</td>\n<td>$proizvod[cena]</td>\n</tr>\n\n";
    }
    echo "</table>";
    
     ?>
    Naravno, pre izvrsavanja ovog kôda neophodno je formirati bazu sa tabelom proizvodi i u njoj kolone naziv, cena, grupa proizvoda. To mozes lako uciniti iz phpMyAdmin-a.

    NAJVAZNIJE: Radi sigurnosti podataka u bazi deo gornjeg koda iznad //CITANJE PROIZVODA IZ BAZE valja odvojiti u poseban fajl recimo konekcija_na_bazu.php da bi se taj fajl na web serveru stavio iznad public_html, a najbolje u sam root direktorijum. Dva su razloga za to:

    1) Tada niko sa Interneta nece moci da ti pronadje i procita parametre za konekciju na bazu,

    2) Imaces vise php fajlova iz kojih treba da radis SELECT iz baze pa ces u njima na pocetku uraditi @include(../../../konekcija_na_bazu.php); i tako kada budes htela da promenis user i pass za bazu menjas na samo jednom mestu tj. u fajlu konekcija_na_bazu.php (dodatno obrati paznju na ../../../ sto predstavlja kretanje na gore u stukuturi direktorijuma na web serveru pa to prilagodi)

    Jos samo jedna napomena: UVEK I UVEK I UVEK ispred include stavljaj @ jer tada web sever nece izbacivati greske u slucaju da ne nadje odgovarajuci fajl za include-ovanje. Mada ja licno uvek dodam na pocetak svakog php fajla i -[FONT=monospace] error_reporting(0); sto ukida bilo kakvo prikazivanje gresaka iz PHP-a na web stranama.[/FONT]
    Linux is like a wigwam. No gates, and Apache inside!

  4. #4
    Iskusan xpertbet (avatar)
    Učlanjen
    19.04.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Pandora
    Poruke
    5.542
    Tekstova u blogu
    33
    Reputaciona moć
    91

    Podrazumevano Re: Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

    Gill Bates

    zavisi, jetinije stvari se nekad kasnije pokazu skuplje brze sporije i sporije brze. Moze da pise sve to iz starta ako je web programer i da dizajnira od nule isto ali to verovatno uzima vishe vremena od adaptiranja postojece

    price tapestry je najsavitljiviji price comparison koji u sustini ne mora ni da lichi na sebe ili je dizajnerski potpuno flat a moze da se nadje na hiljade snipeta da se nesto "premosti"

    znam da je to pomalo kasapski ali ustedi se na vremenu mnogo
    koristim taj engine na oko 70 script prodavnica i vrlo sam zadovoljan

    ali opet uvek je bolje od starta samo gde
    vidimo se sine chim se sretnem s tvojom majkom -> http://www.youtube.com/watch?v=oPAl8YLVO0g

  5. #5
    Primećen član Gill Bates (avatar)
    Učlanjen
    11.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bgd
    Poruke
    603
    Reputaciona moć
    60

    Podrazumevano Re: Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

    @Georg_Faust
    Kad vec koristis price tapestry obrati paznju da nakon instalacije uklonis iz root foldera setup.php i database.sql posto instalaciona procedura to ne radi sama. To ti valjda dovoljno govori o profesionalnosti onih koji su je radili. Pa, majku mu Bozju, bilo je dovoljno zavrsiti instalaciju sa dva unlink-a na te fajlove.

    Realno, osCommerce je skoro idealno resenje, ali sam ja generalno protiv e-commerce resenja ciji je kôd javno publikovan. Eto recimo ti spominjes oko 70 script prodavnica, pa ako se pojavi security propust moraces da stavljas patch na sve te prodavnice.
    Linux is like a wigwam. No gates, and Apache inside!

  6. #6
    Iskusan xpertbet (avatar)
    Učlanjen
    19.04.2008.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Pandora
    Poruke
    5.542
    Tekstova u blogu
    33
    Reputaciona moć
    91

    Podrazumevano Re: Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

    Bates ja se ne plashim za svoje skripte iako im zavrsim sve sto se moze zavrsiti bez obzira da li su ili nisu njihovi kreatori misleli na to.

    kad mi jedan sajt strada napravim deset novih vishe budzenih i sigurnijih
    navikao sam da se laktam kroz web i za sad mi dobro ide

    price tapestry je izvrsna skripta,, preporuchujem.. ta scripta sama po sebi moze da bude cms za bilo kakav oblik csv fajlova to sto se fajlovi ne uklanjaju sami od sebe niej toliko presudno iako recimo da nije potpuno profesionalni i sama skripta je vrlo stura u default izdanju ali je sam engine izvrsan i mogucnost manipulisanja ujedno se ocekuje da se pojedine stvari vec znaju ili da se korisnici informisu kad se zaplivaju u takve stvari
    vidimo se sine chim se sretnem s tvojom majkom -> http://www.youtube.com/watch?v=oPAl8YLVO0g

  7. #7
    Primećen član Gill Bates (avatar)
    Učlanjen
    11.05.2003.
    Pol
    muški
    Lokacija
    Bgd
    Poruke
    603
    Reputaciona moć
    60

    Podrazumevano Re: Pomozite - Zelim da napravim dinamicki Web Sajt

    Ok Fauste, ja takve skripte volim da proucim i naucim nesto novo sto cu kasnije koristiti, ali ih ne koristim u originalu samo zbog toga sto smatram da ce pre ili kasnije neko naci propust u kôdu koji je javno publikovan. Nesto slicno se nedavno dogodilo sa Joomla-om.
    Uopste, Joomla, WordPress, Drupal imaju prednost sto ih koristi mnogo sajtova ciji programeri odrade gomilu dodataka koje javno objave, pa tako mozes doci do raznoraznih Lightbox-ova etc.
    Linux is like a wigwam. No gates, and Apache inside!

Slične teme

  1. Zelim da napravim program sličan programu MAGACIONER
    Autor CVIJA_94 u forumu Programiranje
    Odgovora: 4
    Poslednja poruka: 16.07.2008., 20:41
  2. kako da napravim sat pomozite mi
    Autor stekic u forumu Web dizajn
    Odgovora: 7
    Poslednja poruka: 23.02.2006., 23:24
  3. Pomozite da napravim ...
    Autor Igman u forumu Softver
    Odgovora: 16
    Poslednja poruka: 17.05.2005., 14:25
  4. Kako da napravim sajt?
    Autor Neznalica u forumu Web dizajn
    Odgovora: 10
    Poslednja poruka: 14.01.2005., 21:32
  5. Kako da napravim web sajt...
    Autor honijat u forumu Softver
    Odgovora: 6
    Poslednja poruka: 13.10.2004., 16:44

Pravila za slanje poruka

  • Ne možete kreirati novu temu
  • Ne možete poslati odgovor
  • Ne možete dodati priloge
  • Ne možete prepraviti svoju poruku
  •