24SI - Njemačka kancelarija Interpola u Visbadenu i Odjeljenje za terorizam Ministarstva unutrašnjih poslova Austrije, vodili su istragu protiv Alije i Bakira Izetbegovića, Senada Šahinpašića i drugih pripadnika organizovanih kriminalnih struktura u BiH zbog terorizma i povezanosti s međunarodnim, radikalnim islamističkim terorističkim grupama, organizacijama i pojedincima, tvrdi hrvatski internet portal Necenzurirano.com, pozivajući se na povjerljive dokumente njemačkih istražnih organa.

Prema zahtjevu Državnog tužilaštva u Minhenu, Odjeljenje za terorizam austrijskog MUP-a sprovodilo je dio istrage zbog povezanosti s terorizmom protiv Alije Izetbegovića i njegovih najbližih saradnika. Istraga njemačkog Interpola i MUP-a Austrije provedena je tokom 1995. i 1996. godine, kada je naprasno obustavljena, a dosjei proglašeni tajnima, navodno na zahtjev visokopozicioniranih službenika njemačke obavještajne službe - BND.

Njemačka kancelarija Interpola u Visbadenu utvrdila je kako su se na samom vrhu terorističke hijerarhije nalazili tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH, Alija Izetbegović, i njegov dugogodišnji prijatelj i finansijer Elfatih Ali Hasanein, jedan od osnivača i predsjednik organizacije TWRA u Beču, zadužene za Istočnu Evropu, preko koje su finansirani teroristi i njihov dolazak u BiH.

Veza Elfatiha Ali Hasaneina i Alije Izetbegovića, koju je utvrdio njemački Interpol, svakako dokazuje odgovornost bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH i predsjednika SDA za ratne zločine terorista i terorističkih jedinica u BiH.

U nastavku dokumenta opisuje se Ali Hasaneinova uloga u finansijsko- logističkoj mreži radikalnog islamističkog terorizma u BiH od 1991. godine.

Tako se i navodi da je upravo Ali Hasanein punomoćnik Alije Izetbegovića za prikupljanje novca iz arapskih zemalja za islamske ratnike u BiH. Po nalogu Alije Izetbegovića u Beču osnovan je tajni komitet, koji je provodio njegove naloge u raspolaganju novcem terorističke mreže za BiH. Komitet je tako kontrolisao protok novca namijenjenog islamistima u BiH, te je izvršavao direktne Izetbegovićeve naloge za plaćanje oružja, vojne opreme, transportnih sredstava, prevoza terorista u BiH i slične aktivnosti. Po odluci Alije Izetbegovića članovi Komiteta bili su dr Elfathi Hasanein, Husein Đeval, Irfan Ljevaković, Derviš Đurđević i Hasan Čengić.

Mnogi s ove Izetbegovićeve liste i danas obavljaju dužnosti u Hrvatskoj i BiH, uprkos činjenici da su devedesetih godina učestvovali u dobro organizovanoj terorističkoj mreži radikalnog islamizma na Balkanu. Istraga koju je Interpol vodio protiv Izetbegovića, ukazuje i na odgovornost političkog vrha SDA za terorističke zločine, ali i za stvarnu kontrolu nad terorističkim jedinicama i pojedincima, kao i njihovom logističkom mrežom.

(fokus.ba)

-------------

zasto me ovo ne iznenadjuje?