Сребреница- европске анализе
Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 118

Tema: Сребреница- европске анализе

 1. #1
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Сребреница- европске анализе

  Обећао сам Винској мушици и још некима па ко велим да одржим реч.

  http://www.srebrenica-report.com/
  ДО ИСТРАГЕ 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  PREVOD JEDNOG DELA IZVEŠTAJA:

  Odluka (bosanskiH Srba) da se otpocne sa masovnim streljanjima je najverovatnije donesena POSLE 11 JULA kada je postalo jasno da je 28 divizija Armije BiH (Muslimani iz Srebrenice) odlucila da izvrsi proboj (ka Tuzli) i time PROMENI PLANOVE Vojske Republike Srpske.

  Nikakvo pismeno naredjenje (za proboj) nije nadjeno. Vest o pokusaju proboja predstavljala je VELIKO IZNENADJENJE, I DOSLA JE U ZAO CAS za VRS. Pored vec postojece mrznje, zelje za OSVETOM i etnickim ciscenjem, muslimanski PROBOJ JE BIO jedan od RAZLOGA koji je NAVEO SRBE da se ostro obracunaju sa muslimanskim stanovnistvom enklave. Ovaj obracun se onda pretvorio u organizovano masovno ubijanje.

  MALO je verovatno da je ONO BILO PLANIRANO PRE NAPADA NA SREBRENICU, u ovakvoj formi i obimu. Mnogo je verovatnije pretpostaviti da su snage Bosanskih Srba racunale na predaju Armije BiH i na deportaciju populacije posle provere ‘ratnih zlocinaca’ i prebacivanja ostatka trupa u zatvor za ratne zarobljenike.

  …Upravo su posle zarobljavanja (Muslimana) Bosanski Srbi izgubili kontrolu nad sobom…

  Postoji broj indikacija da je centralna komanda Glavnog Staba VRS bila ukljucena u operacije. NEPOSTOJI NI JEDNA INDIKACIJA KOJA UKAZUJE NA POLITICKU ILI VOJNU VEZU SA BEOGRADOM.

  Ucesce tadasnjeg predsednika Republike Srpske (Radovana Karadzica) je NEJASNO. U svakom slucaju, glavna krivica za masakr lezi na Vojsci Republike Srpske. Mladiceva kljucna uloga je ocigledna i van svake sumnje. On je bio najdominatniji faktor u toku operacije i bio je glavnokomandujuci. To naravno ne opravdava druge na vodecim pozicijama u VRS, Drinskom korpusu, ili specijalnim jedinicama.
  ДО ИСТРАГЕ

 3. #3
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  A evo ga ORIGINAL (na Engleskom) i link za Institut HOLANDSKE Vlade:

  http://www.srebrenica.nl/en/a_index.htm

  http://www.srebrenica.nl/

  (10) The tragic nadir of the fall of Srebrenica was the mass killing of thousands of Muslim men by Bosnian Serbian units. A large number of the men were members of the Bosnian Muslim army (ABiH) who had attempted to break out of the enclave to Tuzla with some of the male population during the night of 11 July. The decision to break out and thus to give up further resistance was taken entirely outside the UN and UNPROFOR. The flight to Tuzla and the mass executions which followed took place entirely out of view of Dutchbat. Suggestions that the Muslims were killed "under the eyes of Dutchbat" are unfounded in relation to this mass slaughter.
  (10) The decision on mass executions was most probably made after 11 July when it became clear that the breakout led by the 28th division prevented the handling of affairs that had been planned. No written order has been found. The outbreak was a complete surprise, and it came at a very bad time for the VRS. Along with the already existing hatred, eagerness for revenge and the wish for ethnic cleansing, it was one of the factors that led the Bosnian Serbs to settle accounts harshly with the Muslim population of the enclave. This turned into an organised mass slaughter. It is unlikely that is was planned long in advance with this specific form and scope. It is more plausible to suppose that the Bosnian Serbians had counted on a surrender of the ABiH troops and a deportation of the population from the enclave after 'screening for war criminals' and transfer of the troops to prisoner-of-war camps.
  (10) It was precisely in the treatment of the many prisoners that the Bosnian Serbs lost control of themselves

  10) There are a number of indications that it was a central command from the General Staff of the VRS. There are none pointing to political or military liaison with Belgrado. The involvement of the then president Karadzic (Republik Srpska) is unclear. In any case, the main responsibility for the mass slaughter lay with the military. Mladic's central role was unmistakable and beyond doubt. He was a dominant presence during these days and was clearly in command. That does not alter the responsibility of others in leading positions in the VRS, the Drina Corps and in the special troops and security services.
  ДО ИСТРАГЕ

 4. #4
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.222
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  pa bolje to posalji dr Dabicu u Hag , mislim njemu ce to stvarno trebati
  The Show Must Go On...

 5. #5
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  (Од нашег сталног дописника) пренесено из листа Политика

  БОСАНСКИ БРОД, јуна – Гранични прелаз на Сави код Босанског и Славонског Брода данас врви од путника са обе стране. Национално мешовити састав Државне граничне службе БиХ контролише прелаз путника са босанске стране, а хрватска полиција са друге, леве обале Саве.

  Све делује нормално, свет је измешан, цариници и граничари љубазни.

  Стотинак метара јужно ка унутрашњости БиХ, целу ову гужву и метарско померање колоне возила посматра са терасе ресторана бензинске пумпе један мештанин Српског Брода.

  Жели да остане анониман. Управо због теме коју начиње и, изговара је пред овим потписником.

  – Е, прика, видиш ову колону. Ја је гледам на посебан начин. Теби је обична, а мени није, јер се штрецнем сваки пут кад овде седим дуже од једне кафе. Обавезно угледам неког од комшија Хрвата и муслимана, данашњих Бошњака, који су окрвавили руке у Сијековцу – каже саговорник и загледа се према једном зеленом металик „голфу” како одлази ка Хрватској.

  – Овуда се несметано крећу припадници паравојних формација хрватског и муслиманског састава, које су починиле прве злочине на територији БиХ уопште, пре него што су у априлу почели сукоби сва три народа, ове још подељене државе, практично на три дела са три народа – наставља монолог наш саговорник.

  – Овуда може да прође и Анте Пркачин који је са својим снагама ХОС-а и сарадницима из ХВО данас херој у Хрватској. Ни њега ни његове снаге нико не гони, нити их је ико осудио у БиХ, макар морално. А камоли да су одговарали за злочин у Сијековцу, за који би морали да буду осуђени – прича домаћин и даје записнике из тог времена.

  У једном стоји: „У Сијековцу је 26. марта 1992. године, за само један сат, на најбруталнији начин убијено 20 цивила, међу којима је најмлађи био 17-годишњи Драган Милошевић, а најстарија жртва тада је био Јово Зечевић, који је имао 72 године када је убијен пред укућанима. Следећих дана Хрвати и муслимани су у Сијековцу убили још 51 Србина. „На годишњицу злочина одржан је парастос жртвама, и одржан округли сто о страдању Срба у Посавини.

  И председавајући Председништва БиХ Борислав Паравац, тада упозорава „да неоткривање и неутврђивање праве истине о злочинима у протеклом рату у БиХ може бити подстрек за нове злочине у будућности.

  – У Сијековцу се десио стравичан злочин, где су људи страдали само зато што су Срби. Већи злочин је ћутање тадашње власти БиХ, која није спречила ове злочине, али и чињеница да се злочинци над Србима у Сијековцу данас некажњено и слободно шетају овим просторима – рекао је Паравац. Озбиљан и замишљен, наставља саговорник из Брода:

  – Пре неки дан пролазим поред рибњака иза села Збориште, кад на цести успори нова „вектра” немачке регистрације. Није човек могао да прође одмах мимо мене уским путем, па смо се добро погледали.

  Питам га: „Откуд ти, Хамдо?”

  Каже: „Вратио сам се, болан, да оно мало куће поправим. Ал` немој да мислиш да сам ја учествовао са онима у Сијековцу. Ја сам само отишао после са њима. Немам везе ја с тим, болан”.

  И још покушава да се смеје, ето, он ти је , као пријатан комшија – прича наш домаћин, и подсећа: „Тада је Хрватска извршила агресију на БиХ, али те чињенице многи желе да занемаре. Хрватска је, наиме, почетком марта 1992. године окупирала бродску општину, без објаве рата, и напала БиХ. Само у ноћи између 3. и 4. марта 1992. године из Хрватске у тадашњи Босански Брод пребачено је 1.500 добро наоружаних хрватских војника које је предводио Анте Пркачин из Славонског Брода, који тада постаје „велики логор и српско мучилиште”.

  Злочину у Сијековцу претходило је убиство трочлане породице Мартић у Босанском Броду. Тек у априлу исте године, после убиства српског свата Гардовића на Баш- чаршији и пошто је Алија Изетбеговић прогласио мобилизацију, долази до сукоба у БиХ.

  Саговорник завршава речима: „Опомене које стижу из Сијековца односе се и на Србе, да морају да истрају да се казне починиоци, јер се знају који су. Али, Сијековац је опомена и држави Босни и Херцеговини да нема помирења и мира на овим просторима ако се не казне сви, једнако, истим аршином за све, а не да слободно као повратници шетају Посавином до, не да боже, прве следеће прилике”.
  Душан Кецман
  ДО ИСТРАГЕ

 6. #6
  Ističe se
  Učlanjen
  30.07.2008.
  Lokacija
  Beograd, Vračar
  Poruke
  2.135
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Omaklo im se, znao sam ja

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  [QUOTE=al bundy;7685293]pa bolje to posalji dr Dabicu u Hag , mislim njemu ce to stvarno trebati[/QUOTE

  Момак, само принципијелно, никако персонално. И кад браниш и кад нападаш.
  ДО ИСТРАГЕ

 8. #8
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio mariobre Pogledaj poruku
  Omaklo im se, znao sam ja
  https://www.youtube.com/watch?v=9wpBjb0BEoY
  ДО ИСТРАГЕ

 9. #9
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  malome cude ovi postovi...mislim dolaze od jednog patrijote, ako se ja nisam prevario.
  u stvari, i ja kada bih nasao neki dokumenat ne bih se bas ustezao da ga objavim na forumu i kada bi bio na nasu stetu

 10. #10
  Elita
  Učlanjen
  12.09.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  20.450
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Navodno i da svi muslimani nisu bili za proboj, pa je došlo i do sukuba između njih samih, između onih, koji su za predaju i onih ekstremnijih koji su bili za proboj. Nakon navodnog sukoba između njih samih, pobeđuje ekstremna opcija koja je onda krenula u proboj, tako da kasnije, u sukobu sa Srbima, Srbi nisu imali dilemu o kojoj grupi muslimana se radi... a kraj priče je poznat

 11. #11
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  malome cude ovi postovi...mislim dolaze od jednog patrijote, ako se ja nisam prevario.
  u stvari, i ja kada bih nasao neki dokumenat ne bih se bas ustezao da ga objavim na forumu i kada bi bio na nasu stetu
  Адеме, као што већ рекох, принципијелно а не персонално. као што се да приметити нема говора о геноциду и Холокоусту, реч је о ратном злочину а то је нешто сасвим друго.

  Него шта кажеш за хрватску агресију на БиХ?
  ДО ИСТРАГЕ

 12. #12
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio PAC-PAC Pogledaj poruku
  Адеме, као што већ рекох, принципијелно а не персонално. као што се да приметити нема говора о геноциду и Холокоусту, реч је о ратном злочину а то је нешто сасвим друго.

  Него шта кажеш за хрватску агресију на БиХ?
  razumem, procitao sam tvoj prethodni odgovor al bundy-u
  fer sa tvoje strane
  ps. nemas poen jer sam se istrosio..

 13. #13
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Него шта кажеш за хрватску агресију на БиХ?
  zaboravih ovaj deo pitanja
  nemam pojma zaista. inace sam slab sa informacijama. ako ponekad i zelim da nekomo dogovrim ozbiljno, prvo moram da guglam, da sakupim par cinjenica pa tek psole....

 14. #14
  Ističe se
  Učlanjen
  30.07.2008.
  Lokacija
  Beograd, Vračar
  Poruke
  2.135
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio PAC-PAC Pogledaj poruku
  Адеме, као што већ рекох, принципијелно а не персонално. као што се да приметити нема говора о геноциду и Холокоусту, реч је о ратном злочину а то је нешто сасвим друго.

  Него шта кажеш за хрватску агресију на БиХ?
  Evo odgovora zasto prosipa ovu priču ovde...

 15. #15
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio mariobre Pogledaj poruku
  Kakvo je ovo njsra od sajta? Pola linkova ne radi? Nemoj sad da proverim ko je vlasnik domena.
  Може бити да је власник Динкићев рођени ујак Делта Мишковић, ко зна.
  ДО ИСТРАГЕ

 16. #16
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio mariobre Pogledaj poruku
  Evo odgovora zasto prosipa ovu priču ovde...
  Ако се не варам о томе смо причали прошле недеље, не видим због чега би другог постовао то што сам постовао?!
  ДО ИСТРАГЕ

 17. #17
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio Dača Niš Pogledaj poruku
  Navodno i da svi muslimani nisu bili za proboj, pa je došlo i do sukuba između njih samih, između onih, koji su za predaju i onih ekstremnijih koji su bili za proboj. Nakon navodnog sukoba između njih samih, pobeđuje ekstremna opcija koja je onda krenula u proboj, tako da kasnije, u sukobu sa Srbima, Srbi nisu imali dilemu o kojoj grupi muslimana se radi... a kraj priče je poznat
  Па наравно да нису кад су пробој требали да изведу они који нису клали а кољачи на челу са Насером да запале за Тузлу. Мада, главни сукоб међу њима је био у току ноћи кад су грешком распалили једни по другима а Срби их засипали са стране чисто да ови не одустану.
  ДО ИСТРАГЕ

 18. #18
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.222
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio PAC-PAC Pogledaj poruku
  Може бити да је власник Динкићев рођени ујак Делта Мишковић, ко зна.
  pa ne znam o tome se prica vec godinama , a ne nadjoh nijedan validan dokaz da su Mirosinka i Misko rodjeni brat i sestra ?
  The Show Must Go On...

 19. #19
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  pa ne znam o tome se prica vec godinama , a ne nadjoh nijedan validan dokaz da su Mirosinka i Misko rodjeni brat i sestra ?
  Зависи где питаш.
  ДО ИСТРАГЕ

 20. #20
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.222
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio PAC-PAC Pogledaj poruku
  Зависи где питаш.
  pa one koji to iznose po forumima ,posto van njih nisam to nacuo ,al opet od dokaza nista
  The Show Must Go On...

 21. #21
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  pa one koji to iznose po forumima ,posto van njih nisam to nacuo ,al opet od dokaza nista
  Види, свашта се износи по форумима, у виду напада у виду демантија истих, ма о чему да се ради.
  Ето, ставим линк за експертизу коју је поручила Холандија чисто да би се опрала за кривицу својих јединица и опет ништа. Сутра да ставим крштеницу поменутих опет би неко страсно оспоравао валидност документа. Никога не интересује истина, све го навијач.
  ДО ИСТРАГЕ

 22. #22
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio mariobre Pogledaj poruku
  Koja pesma?
  https://www.youtube.com/watch?v=9wpBjb0BEoY
  ДО ИСТРАГЕ

 23. #23
  Domaćin
  Učlanjen
  24.09.2004.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.840
  Reputaciona moć
  87

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Чак је и то тешко градиво за нашег Мариа а камо ли тема о којој покушавам да причам са њим.
  ДО ИСТРАГЕ

 24. #24
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  12.187
  Reputaciona moć
  160

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Citat Original postavio Dača Niš Pogledaj poruku
  Navodno i da svi muslimani nisu bili za proboj, pa je došlo i do sukuba između njih samih, između onih, koji su za predaju i onih ekstremnijih koji su bili za proboj. Nakon navodnog sukoba između njih samih, pobeđuje ekstremna opcija koja je onda krenula u proboj, tako da kasnije, u sukobu sa Srbima, Srbi nisu imali dilemu o kojoj grupi muslimana se radi... a kraj priče je poznat
  pokusavas li ti to relativizirati dogadanja, ili pak (sto nebih htjela da vjerujem) opravdavas....
  bez obzira dali su muslimani htjeli ili ne proboj (a sto bi ti ucinio da si opkoljen?) ono sto su Srbi ucinili jest neopravdiv genocid...

 25. #25
  Ističe se
  Učlanjen
  30.07.2008.
  Lokacija
  Beograd, Vračar
  Poruke
  2.135
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Сребреница- европске анализе

  Kao i svaki priprosti radikal, sve se svodi na uvrede ali dobro. To je vid vase komunikacije

Slične teme

 1. Сребреница
  Autor Србенда100% u forumu Politika
  Odgovora: 359
  Poslednja poruka: 14.11.2008., 19:14
 2. Сребреница!
  Autor Nikola_BN u forumu Politika
  Odgovora: 218
  Poslednja poruka: 15.07.2006., 00:23
 3. СРЕБРЕНИЦА- Н.ЈАЊИЋ
  Autor PAC-PAC u forumu Politika
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 12.07.2005., 01:56
 4. СРЕБРЕНИЦА КАО МЕТАФОРА
  Autor PAC-PAC u forumu Politika
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 02.07.2005., 13:31

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •