http://www.gradjanski.co.yu/navigacija.php?vest=30250

PARAĆIN – Vojna vežba s bojevim gađanjem "Grom 2008" održana je juče na poligonu Pasuljanske livade kod Paraćina, prenosi Beta.

Vežbu su izvele jedinice Druge brigade Kopnene vojske (KoV), a prisustvovao je i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Zdravko Ponoš.

"Današnja vežba je iz domena prve i najvažnije misije – odbrane zemlje. Učestvovalo je preko 300 ljudi i bila je najmasovnija vežba ove godine u smislu angažovanja tehnike", rekao je Ponoš.

On je kazao da je na jučerašnji dan 5.500 pripadnika VS u "logorskim prostorijama na terenu".

"Opredeljenje vojske je da za ovu godinu što više pripadnika VS bude na terenu", rekao je Ponoš i ocenio da je na vežbi prikazan odličan nivo obuke, kao i da većinu učesnika čine profesionalni pripadnici vojske.

Na vežbi je prikazano dejstvo ojačanog mehanizovanog bataljona s borbom u susretu i prelaskom u napad s bojnim gađanjem.

Na poligonu su dejstvovali avion J-22 "orao" i protivoklopni helikopter "gama" iz sastava 98. avijacijske baze, tenkovi M-84 i artiljerijska oruđa.

Vežba je organizovana u sklopu redovnih aktivnosti na obuci komandi i jedinica KoV, a cilj je bio integracija rodovskih jedinica i njihovo sadejstvo u izvršavanju taktičkih i vatrenih zadataka.

Druga brigada KoV ima komandu u Kraljevu i 11 jedinica ranga bataljona (diviziona) u Kraljevu, Novom Pazaru, Raškoj i Valjevu.

U brigadi se nalaze po dva bataljona streljačke i mehanizovane pešadije, komandni, tenkovski, logistički i inženjerijski bataljon, kao i divizioni samohodne artiljerije, višecevnih raketnih bacača i trupne protivvazduhoplovne odbrane.