Montanizam je ranohriscanski pokret nastao sredinom 2 veka,nazvan po osnivacu Montanusu. Najjaci je bio u Frigiji.Ubrzo se prosirio u ostalim delovima Rimskog Carstva u vreme kada Hriscanstvo nije bilo tolerisano i legalno.Iako je ortodoxna struja Hriscanstva prevladala u nekoliko generacija,oznacavajuci Montanizam kao jeres,Montanizam je preziveo u nekim izolovanim delovima cak do kasnog 8 veka.
Najpoznatiji Montanista je bio Tertulijan,koji je bio najcenjeniji hriscanski pisac Latinske crkve pre nego sto je presao u Montanizam.

Vera Montanista se razlikovala u nekoliko tacaka od ortodoxnog Hriscanstva.

- Verovanje da su prorocanstva Montanista iznad i da ispunjavaju doktrine objavljene od strane Apostola.

- Podrzavanje transa kao alata u svrhu proricanja, u kontrastu sa trezvenim i disciplinovanim pristupom teologiji u ortodoxnom Hriscanstvu.

- Stav da Hriscani koji jednom zgrese ne mogu vise da se iskupe za greh takodje u suprotnosti sa stavom glavne crkve.

- Monanisticki proroci nisu govorili kao Boziji glasnici "Tako rece Gospod", vec su opisivali da su "posednuti Bogom", i tako su govorili u njegovo ime.

- Jace insistiranje na izbegavanju greha i crkvenoj disciplini nego u glavnoj crkvenoj struji,stavljajuci akcenat na cistoci,ukljucujuci i zabranu vencavanja vise od jednog puta.

- Neki od pripadnika su nazivani i "Quadrodecimani" jer su slavili Uskrs po Jevrejskom kalendaru 14 Nisana,bez obzira na koji dan u nedelji je padao.