Stiven Hoking (Stephen Hawking) 1942-

Stiven Hoking је rođen 8. јanuara 1942. godine.Rođen je na tristotu godišnjicu Galilejeve smrti.Stiven Hoking је poznato i priznato ime u svetu teorijske fizike.Јoš kao dečak je pokazivao veliku sklonost ka nauci.

Stiven Hoking je doktorirao fiziku na Oksfordu kod Dejvida Skijame.Tokom ispita imao je problema jer profesori nisu mogli da ga razumeju.Bio je tokom studija uspešan sportista i član veslačkog kluba.Posle određenog vremena, primetio je da ima problema sa hodanjem.Imao je lošu sreću kada je saznao da boluje od ALS-a (amiotrofičke lateralne skleroze).Lekari su mu tada predvideli još dve-tri godine života.

Mladog Stivena Hokinga to nije obeshrabrilo.Boest je u početku brzo napredovala.Nije očekivao da će završiti doktorat.Desilo se čudo da je tok bolseti usporio.Stiven Hoking se zaljubio u Džejn Vajld koju je i oženio.

1970. godine Hokinga je zainteresovala kosmologija, a posebno crne rupe.Od tada to postaje Stivenova preokupacija.Dovršava doktorat i dobija mesto predavača na Lukasovoj katedri, mestu gde je i sam Isak Njutn jedno vreme predavao.

1974. godine je dokazao da crne rupe i nisu tako crne.Dao je najveći doprinos tom polju istraživanja. Zapravo dokazao je da zračenje crnih rupa, tj. efektivno toplotno zračenje crnih rupa i po njemu je dobilo ime: "Hokingovo zračenje".

1984. godine Stiven Hoking je izdao knjigu "Kratka povest vremena" koja je bila pravi bestseler.Ali kao da nije sve htelo da ide samo od sebe.

Tokom jedne posete Berlinu dobio je upalu pluća.Doktori su mu izvršili traheomiju pluća.Izgledalo je da će to biti bezopasna intervencija, ali međutim nakon operacije Stiven Hoking gubi glas.

Njegove vapaje je uslišio jedan američki inženjer. On je konstruisao aparat preko koga je Hoking mogao da komunicira sa svetom.

Preko tastature je unosio reči koje bi kompjuterski glas izgovaro.U šali govori da je njegov kompjuter "Amerikanac" zbog akcenta.Profesor Stiven Vilijem Hoking

Zahvaljujući Hokingu, unapređeno je znanje o crnim rupama. Pokazao je da mehanika crnih rupa podleže zakonima termodinamike.

Neke od teorija o crnim rupama su se pokazale tačnim.Jula 2004. godine ,Hokingova teorija je doživela lom. U stvari to je bila opklada.

Za Stivena Hokinga kažu da je Ajnštajnov naslednik i zanimljivo je da nije dobio Nobelovu nagradu (što je malo čudno), ali kao obrazloženje se pominje da njegove teorije nisu eksperimentalno dokazane.

Stiven Hoking se bavi naučno popularnim radom.Napisao je sledeće knjige: Kratka povest vremena, Crne rupe i bebe vaseljen, Kosmos u orahovoj ljusci, Teorija svega.

Stiven je bio gost u seriji "Simpsonovi" i "Zvezdane staze" gde je igrao poker sa kapetanom Datom, Ajnštajnom i Njutnom.

U leto 2006. profesor Hoking je tražio novog asistenta, a u poslednje vreme često drži predvanja po svetu.

Čuvene izreke profeosora Hokinga:

Kada sam čuo za Šredingerovu mačku, posegao sam za mojim pištoljom.

Ne igra se samo Bog kockicama ... ali on ih nekada baca tamo gde ih niko ne može videti.