Predsednik Političkog saveta Demokratske stranke (DS) Dragoljub Mićunović ocenio je da će Prelazni sporazum Srbije i EU biti do kraja godine odblokiran, čak i ukoliko Beograd ne bude mogao do tada da ispuni "uslov svih uslova", izručenje haškog begunca generala Ratka Mladića.

"Da nas EU neće, ne bi potpisivala ugovor sa nama i ne bi nam pružala toliko raznovrsne pomoći. Reč je, međutim o složenom mehanizmu od 27 država, čiji je konsenzus potreban, ali nažalost neko među njima se našao sa drugačijim mišljenjem. Holandija je glasala protiv primene trgovinskog sporazuma Srbije sa EU, što je samo odložilo primenu ovog dokumenta", naveo je u intervjuu za frankfurtske "Vesti" Mićunović, jedan od osnivača DS.
Mićunović je primetio da su "nezavisno od ishoda glasanja, mnoge evropske donacije stigle u našu zemlju, a i očekujem da će i oni koji ne shvataju sada, brzo uvideti da Srbija ulaže velike napore u saradnji sa Haškim tribunalom i ostalim međunarodnim institucijama. Verujem da će još u ovoj godini, srpskoj robi biti omogućeno da se izvozi bez carina na evropsko tržište », rekao je on. Upitan znači li to da Srbija može u predvorje EU i bez bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, Mićunović je odgovorio da "misli da hoće, jer zasad postoji problem da on bude lociran".

Mićunović je izrazio očekivanje da će monitoring izveštaj o Srbiji, koji treba da bude podnet na jesenjem zasedanju Parlamentarne Skupštine Saveta Evrope 1. oktobra, biti pozitivan.
"Onda smo na ozbiljnom evropskom putu. Taj izveštaj je vrlo važan jer primera radi Belorusija nije dobila prelaznu ocenu i vraćena je iz ove evropske institucije. To nama ne može da se desi jer je u Srbiji puno urađeno od našeg prijema 2004. godine", kazao je Mićunović.

http://www.blic.co.yu/politika.php?id=58700