Vladika Artemije... sada očekuje!?
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 25

Tema: Vladika Artemije... sada očekuje!?

 1. #1
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Question Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Nije istorija, ali je istorijski trenutak... temeljni...

  Kako vladika lepo zaogrće... iz zavetrine gračaničke...

  Односи са Београдом су онакви какви и треба да буду, односи са легитимном и једином престоницом, са нашим властима у Београду. Београд за нас није иностранство, то је наша престоница.

  ЕУЛЕКС је једина суспендована и бесправна мисија. Она је само завршни чин косовске трагедије. Први чин било је НАТО бомбардовање Србије, укључујући Косово, пре девет година. Циљ је био тада, а остао је исти и данас, што се јасно показало у фебруару: стварање још једне моноетничке шиптарске државе на Балкану.

  [B]Нисам затражио спољњу интервенцију српске војске. Затражио сам само да војска одради свој задатак ради кога она и постоји у свакој држави па и у Србији, а то значи да је њен задатак да одбрани своју отаџбину и своје грађане када су угрожени. Ми очекујемо да војска ту своју улогу и изврши.

  Izvor
  Poslednji put ažurirao/la Prisoner : 05.10.2008. u 19:02 Razlog: izbačena crvena boldovana slova 2. #2
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Призрен – „срце Балканског полуострва", од неких назван „српски Цариград" — био је „поприште крупних историјских збивања и играо огромну улогу не само у историји Српске државе, већ и читавог Балкана". Као насеље које игра веома важну улогу „на путу из Скадарског приморја у унутрашњост Балканског полуострва", за време Римљана звао се „Тхеранда", а касније, у доба Византије, „Приздријан", па је тај назив задржао и у Срба, са малим изменама: „Приздрен" или „Призрен".
  ...

  Призренска епархија у периоду 1019-1219 налазила се под јурисдикцијом Охридске архиепископије. Иако су народне масе претежно биле словенске, она је потпуно грчки оријентисана, те су за призренске епископе постављани Грци При оснивању „Призренска епископија била је трећег степена, обухватала је област Хвосна око Пећи и Дечана, града Лесковца и Бритоса, имала је петнаест клирика". Ти класични предели углавном остаће кроз читаву историју ове епархије. Њено седиште било је у Призрену, али из тих најстаријих времена нема података при коме се манастиру или цркви то седиште налазило. Смахра се да је било при цркви Богородице Љевишке.
  ...

  ашко-призренска епархија има своју скоро хиљадугодишњу историју (тачније 974 године). И у овој епархији, која је увек била бедем према инославнима, несловенима и несрбима, историју Цркве немогуће је одвојити од народне историје. На основу чињеница и података којима смо располагали, изнели смо у кратким цртама историјски и развојни пут и делатност Рашко-призренске епархије и њених епископа. Кад знамо да је ова епархија основана пре немањићског периода, и да је заузимала једно од централмих места Немањићке државе, није чудо што је у својој огромној, бурној и славној прошлости, па све до данас, имала великих успеха, а и великих искушења. Њен највећи успон био је у доба Немањића, а опадање и велика голготска искушења имала је у периоду турске владавине, што се одражавало у гоњењу њених епископа, малтретирању и убијању свештеника и српског народа, а такође и у присилиим сеобама, којих, на жалост, има и у наше време. Иако тема гласи „Призренски епископи", у историју ове епархије несумњиво спадају и оне огромне жртве и самопрегорни рад на верском и националном пољу, и свих епископских помоћника — свештеника, монаха и народа. Стога, завршавајући овај кратки историјски преглед, можемо мирне душе да поновимо речи једног историчара са Косова који каже: „То беху зла времена, мучни дани и тешки минути, али је било и пуно елана и мушке борбе да се: злу одоли, да се голи живот сачува, да се вера не угаси, ни име Србин изгуби!"

 3. #3
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Пошто се ова епархија налази на Косову, њена историја увек је била у знаку Крста и Васкрса, као што веома виспрено и надахнуто запажа и наша позната књижевница Исидора Секулић која каже:

  „Косово је гроб, гроб у који је све закопано, а васкрс иде опет преко гробова!"

  Izvor

  Gospode, da li je neophodno da i srpsku mladost zakopamo tamo gde je sve zakopano!?

 4. #4
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Četvrtak, 18. mart 2004.

  Iz Vladičanskog dvora u Prizrenu evakuisani arhiv, biblioteka i muzejske vrednosti

  Strah da će objekte SPC čuvati Kosovska policija

  Prizren, Gračanica, Beograd - Eparhija raško-prizrenska evakuisala je kompletnu arhivu, biblioteku i muzejske vrednosti iz zgrade Vladičanskog dvora u Prizrenu, saopštila je juče Eparhijska informativna služba, objašnjavajući da je "ova odluka sprovedena na osnovu najavljenog skorog prenošenja odgovornosti za zaštitu objekata SPC u Prizrenu pod nadležnost Kosovske policije".

  U saopštenju se objašnjava da su "Episkopski dvor i Saborni prizrenski hram svetog Đorđa (1887) od juna 1999. godine, kada je episkop raško-prizrenski Artemije (Radosavljević) prešao u manastir Gračanicu, ostao je pod zaštitom snaga nemačkog KFOR, ali da se povlačenje vojnika očekuje se svakog trenutka, jer je za komandante KFOR situacija u Prizrenu "stabilna"". Pošto Crkva i Srbi nemaju poverenje u Kosovsku policiju kojom rukovode "bivši pripadnici OVK odgovorni za mnogobrojne zločine po Prizrenu i okolini, zbog bezbednosti arhivske građe i preostalih dragocenosti Eparhija je odlučila da evakuiše zgradu Episkopije".

  Izvor

 5. #5
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Ponedeljak 10. mart 2008.

  Članovi Svetog sinoda SPC koji su 4. marta zasedali u Pećkoj patrijaršiji kažu da je slika Kosova i Metohije u tom smislu nešto drugačija, a mitropolit Amfilohije ističe da najpre pada u oči zaštitni zid koji je podignut oko Pećke patrijaršije u koji su uložena sredstva Vlade Srbije i ogroman trud Eparhije raško-prizrenske.

  „Obnovljeni su Saborna crkva u Prizrenu i episkopski dvor, čime je data mogućnost episkopu da se vrati“, rekao je mitropolit, izrazivši mišljenje da episkop raško-prizrenski i treba da se vrati tamo gde je njegovo sedište i gde ga narod očekuje.

  Mitropolit je rekao da su se članovi Sinoda prilikom posete Prizrenu uverili da je obnovljena i zgrada Sime Igumanova, a u Prištini Crkva svetog Nikole i parohijski dom i „da bi postavljanje sveštenika u tom gradu ohrabrilo stotinak Srba koji tu žive, a i one koji nameravaju da se vrate“.

  Izvor

 6. #6
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  SPC preuzela ključeve obnovljenih objekata Vladičanskog dvora, Bogoslovije i Parohijskog doma u Priz

  15.09.2008 17:29

  SPC preuzela je ključeve obnovljenih objekata Vladičanskog dvora, Bogoslovije i Parohijskog doma u Prizrenu od Evropske komisije i Komisije saveta Evrope za obnovu. Objekte SPC su primili članovi Komisije Sv. Arhijerejskog Sinoda episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, član Svetog Arhijerejskog Sinoda, vikarni Episkop Lipljanski Teodosije, potpredsednik Kosovsko-metohijskog odbora Sv. Arh. Sabora i član Komisije za obnovu, i protojerej Milutin Timotijević, rektor Prizrenske Bogoslovije (privremeno izmeštene u Nišu). Episkop raško-prizrenski vladika Artemije primopredaji nije prisustvovao. Obraćajući se prisutnima u ime Svetog Arhijerejskog Sinoda episkop bihaćko-petrovacki Hrizostom zahvalio se Evropskoj komisiji na donaciji izrazivši nadu da će ona i pored obnove crkava podržavati povratak srpskog naroda na Kosovo i Metohiju. Vladika Hrizostom preneo je čvrstu podršku Svetog Arhijerejskog Sabora i Svetog Arhijerejskog Sinoda radu memorandumske komisije za obnovu i naglasio da primanjem obnovljene episkopske rezidencije u Prizrenu, Bogoslovije i drugih obnovljenih objekata SPC potvrđuje čvrstu nameru i ohrabruje sveštenstvo i srpski pravoslavni narod na opstanak i povratak na njihova vekovna ognjišta. “Naša crkva je uvek bila i ostala sa svojim narodom i vodila ga kroz sva teška iskušenja dajući mu primer i ukrepljenje, zato smo i danas ovde, da vas u ime svetog arhijerejskog sinoda ohrabrimo i pozovemo da u veri i nadi zajedno sa svojom crkvom obnovite duhovni život u ovom drevnom gradu kao svoj na svome,” rekao je vladika Hrizostom obraćajući se prisutnim Srbima.
  (...)
  Janićijević Ljubica vratila se pre četiri godine u selo Novake nadomak Prizrena. Kaže da je veoma srećna zbog obnove, ali dodaje da je neophodno obezbediti mladima posao. “Moj sin ima 28 godina ne želi da napusti svoj dom, ali najveći problem mu predstavlja to što ovde nema njegovih vršnjaka, ali ni posla”, kazala je Janićijević. Spasić Momirka i njen suprug su ostali sami. Deca su im u Beogradu, jer kako kaže, tu nema uslova za mlade. “Možda će ovo danas nešto promeniti, možda će sada ovde biti više srpskog naroda, vratiće se neko, pa i moja deca,” kaže Momirka i dodaje da im liturgija najviše nedostaje. “Dođemo u crkvu i tu nađemo mir, nekako je drugačije, eh kad bi bilo i službe. To bi nam mnogo značilo…” Prištinski Srbi su nekoliko puta peticijama tražili da se obnovljeni hram Svetog Nikole u ovom gradu služi liturgija i da se u parohijski dom vrati sveštenik. Kako je ranije objavljeno na zvaničnom sajtu SPC, Sabor je 20. maja 2008. godine doneo odluku o nastavku obnove, a u odluci piše i da se episkop Artemije “umoljava, da svojim povratkom u obnovljenu episkopsku rezidenciju u Prizrenu ohrabri srpski pravoslavni narod na opstanak i povratak”. Od vladike Artemija se traži da se obnovljeni objekti prihvate, osveštaju i da se u njih usele sveštenici ili vernici.

  Izvor

 7. #7
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  23. септембар 2008. 09:20

  Владика Артемије: Косово је заувек српска земља

  Извор: Il Manifesto

  Из тишине манастира

  Интервју са владиком Артемијем, највишом влашћу православне цркве на Косову и Метохији: ''Не признајемо приштинску независност, не желимо да нас сматрају за заједницу или мањину на нашој земљи. Остајемо овде, упркос насиљу, да сведочимо нашу веру и истину о енклавама где Срби живе као у концентрационом логору.''

  Ne, neće iz Gračanice... Svoju rezidenciju, Hram sv. Djordja i Bogosloviju u Prizrenu...

  I ne pominje... http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?s=vestiep

 8. #8
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Igumanova palata

  ... Igumanova palata, petospratnica sa prizemljem na uglu Terazija i Trga Nikole Pašića. Zgrada je podignuta 1936. godine na placu koji je, kao i svu svoju ostalu imovinu, bogati srpski trgovac Sima Andrejević Igumanov (1804-1881), čovek koji je izgubio celu porodicu i za života pomagao crkvi, školstvu i svakome kome je bilo potrebno, zaveštanjem ostavio Bogosloviji u Prizrenu i školovanju đaka iz Stare Srbije, koja je tada bila pod turskom vlašću. Po odobrenju tadašnjeg beogradskog mitropolita Mihaila, Bogoslovija je osnovana 1871. godine u Andrejevićevoj kući u Prizrenu, gde se i danas nalazi.

  Upravljanje vrednom Zadužbinom Sime Andrejevića Igumanova zaveštanjem je zanavek povereno beogradskom mitropolitu (kasnije srpskom patrijarhu) koji po pravilu imenuje dva pomoćna staraoca. Od novca i na imanju zadužbine, po projektu braće arhitekata Petra i Branka Krstića, podignuta je ova zgrada jednostavne i lepe fasade u duhu modernizma. Na obodu krova postavljena je 3,70 metara visoka skulptura, grupa figura pod imenom "Sima Igumanov sa sinovima". Autor je bio vajar Lojze Dolinar, a skulptura je predstavljala Simu Andrejevića, njegovog prerano preminulog sina Manojla, dvojicu đaka i jedno siroče. Inače, sama zgrada ima oko 3700 kvadrata u to vreme isključivo stambenog prostora.

  Onda su došli komunisti...
  (...)
  Andrejevićev primer mogao bi negativno da utiče na današnje novobogataše: čovek je počeo od nule jer mu je otac, bogati trgovac, osiromašio pomažući Karađorđev ustanak u kome su mu učestvovali i stariji sinovi. Sima je detinjstvo proveo u manastiru Svetog Marka kod Prizrena uz mnogo starijeg brata Aksentija, igumana manastira. (Odatle ono "Igumanov", od "igumanov mali".) Trgovao je po Prizrenu, Carigradu, Odesi, Kijevu, izdašno pomagavši sirotinju, Crkvu, škole, studente, naročito Srbe na kijevskoj Bogosloviji. Može samo da se zamisli koliko je para i truda trebalo da usred turske carevine osnuje Bogosloviju (danas jednu od najstarijih u zemlji) i donese inače zabranjeno crkveno zvono. Prizrenski Srbi još pričaju o "čika Simi" koji je umnogome zaslužan što ih tamo još ima.

  Sad je, ipak, drugo vreme: današnji srpski bogataši grade Kipar. Od njih je dosta i da vrate delić otetog, poput Igumanove palate.

  Izvor

 9. #9
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Igumanova palata

  ... Igumanova palata, petospratnica sa prizemljem na uglu Terazija i Trga Nikole Pašića. Zgrada je podignuta 1936. godine na placu koji je, kao i svu svoju ostalu imovinu, bogati srpski trgovac Sima Andrejević Igumanov (1804-1881), čovek koji je izgubio celu porodicu i za života pomagao crkvi, školstvu i svakome kome je bilo potrebno, zaveštanjem ostavio Bogosloviji u Prizrenu i školovanju đaka iz Stare Srbije, koja je tada bila pod turskom vlašću. Po odobrenju tadašnjeg beogradskog mitropolita Mihaila, Bogoslovija je osnovana 1871. godine u Andrejevićevoj kući u Prizrenu, gde se i danas nalazi.

  Upravljanje vrednom Zadužbinom Sime Andrejevića Igumanova zaveštanjem je zanavek povereno beogradskom mitropolitu (kasnije srpskom patrijarhu) koji po pravilu imenuje dva pomoćna staraoca. Od novca i na imanju zadužbine, po projektu braće arhitekata Petra i Branka Krstića, podignuta je ova zgrada jednostavne i lepe fasade u duhu modernizma. Na obodu krova postavljena je 3,70 metara visoka skulptura, grupa figura pod imenom "Sima Igumanov sa sinovima". Autor je bio vajar Lojze Dolinar, a skulptura je predstavljala Simu Andrejevića, njegovog prerano preminulog sina Manojla, dvojicu đaka i jedno siroče. Inače, sama zgrada ima oko 3700 kvadrata u to vreme isključivo stambenog prostora.

  Onda su došli komunisti...
  (...)
  Andrejevićev primer mogao bi negativno da utiče na današnje novobogataše: čovek je počeo od nule jer mu je otac, bogati trgovac, osiromašio pomažući Karađorđev ustanak u kome su mu učestvovali i stariji sinovi. Sima je detinjstvo proveo u manastiru Svetog Marka kod Prizrena uz mnogo starijeg brata Aksentija, igumana manastira. (Odatle ono "Igumanov", od "igumanov mali".) Trgovao je po Prizrenu, Carigradu, Odesi, Kijevu, izdašno pomagavši sirotinju, Crkvu, škole, studente, naročito Srbe na kijevskoj Bogosloviji. Može samo da se zamisli koliko je para i truda trebalo da usred turske carevine osnuje Bogosloviju (danas jednu od najstarijih u zemlji) i donese inače zabranjeno crkveno zvono. Prizrenski Srbi još pričaju o "čika Simi" koji je umnogome zaslužan što ih tamo još ima.

  Sad je, ipak, drugo vreme: današnji srpski bogataši grade Kipar. Od njih je dosta i da vrate delić otetog, poput Igumanove palate.

  Izvor
  Видиш како ти можеш кад хоћеш. А зашто онда има и оног што нећеш?

 10. #10
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  Видиш како ти можеш кад хоћеш. А зашто онда има и оног што нећеш?
  Znam, Vule... ozario si se kada si video:
  Onda su došli komunisti...
  Ali, ne zaključuješ ispravno sa ovim: možeš, hoćeš, nećeš...

  Ja sam prema svim opcijama isto pozicioniran... ali ti nećeš sve da vidiš.

 11. #11
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Znam, Vule... ozario si se kada si video:

  Ali, ne zaključuješ ispravno sa ovim: možeš, hoćeš, nećeš...

  Ja sam prema svim opcijama isto pozicioniran... ali ti nećeš sve da vidiš.
  То је због тога што мислим да ипак можеш и боље, кад би хтео, ако не због мене и тебе онда због будућности.

 12. #12
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Citat Original postavio vujadin Pogledaj poruku
  То је због тога што мислим да ипак можеш и боље, кад би хтео, ако не због мене и тебе онда због будућности.
  Ma, naravno...

  ... i mogu... i hoću... nego...

  Uključi se ti malo konkretnije u temu.

  Do sada, o Artemijevim postupcima na prošloj temi, a sada i na ovoj – nisi se izjašnjavao.

  Ja sam već objasnio: nemam ništa protiv SPC, vernik sam... koliko i kako – moja intimna stvar, nikad neću da se izjasnim o tome...

  Nemam ništa protiv ni kada su u pitanju episkopska vlast i prava vladike na teritoriji njegove eparhije.

  Medjutim, vladika ima vlast iznad sebe u Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Sv. arh. Sabor i Sv. arh. Sinod SPC.
  O tome će se malo više čuti posle jesenjeg zasedanja Sv. arh. Sabora.

  Ni tu nemam ništa protiv... Jer, oni su (episkopi) vlast, i neka vladika svoju vlast poštuje kakogod hoće...

  Ja sam samo član SPC po krštenju i pripadnosti svojoj parohiji. I svoje obaveze kao parohijan ispunjavam.

  E, sad, neću da se složim sa političkim programom vladike Artemija.

  Evo ga (14. фебруар 2008. 23:58, Извор: НИН):

  Предлози владике Артемија

  На основу свега што смо чули како у Америци, тако и у Европи, уверен сам да можемо отклонити опасност признања ако делујемо одмах и без оклевања, пре наговештене албанске декларације, јер само на тај начин можемо разбити лажни утисак о српској пасивности. Верујем да морамо уложити сав напор како бисмо ујединили све делове српске нације: владу, Цркву, оружане снаге, омладину, политичке партије, друштвене организације, медије…
  Зато, врло брзо, ми морамо да:
  - престанемо са међупартијским себичним кошкањем и да одмах формирамо владу националног спаса, која би ујединила снаге спремне да бране земљу и народ свим легитимним средствима;
  - недвосмислено одбијемо потписивање било ког пакта или договора са ЕУ или са било којом другом земљом, која је спремна да угрози суверенитет Србије;
  - пошаљемо на Косово и Метохију, како у Косовску Митровицу, тако и у енклаве, потребно војно и полицијско особље са задатком да спречи било какав напад на структуре српске владе, на српска хришћанска света места и сав хришћански православни народ, на шта нас обавезује српски Устав, Повеља УН, завршни акт из Хелсинкија и Резолуција 1244;
  - распоредимо српске војне формације у јужној Србији, са јавно објављеним наређењима да непрестано обезбеђују нормалну везу Срба са Косова и Метохије са осталим делом Србије;
  - објавимо да ће Србија купити најсавршеније борбене системе од Русије и других земаља, које поштују територијални интегритет Србије и међународно право;
  - упутимо позив Русији и другим земљама да успоставе војно присуство у Србији и да пошаљу добровољце како би нам помогли у нашој праведној борби;
  - објавимо намеру Србије да се учлани у Шангајску организацију за сарадњу;
  - распоредимо посматраче свих пријатељских и добронамерних земаља на Косову и Метохији, како би били сведоци терористичких и агресивних напада којима смо изложени, као и наше легитимне одбране;
  - позовемо све искрене и патриотски оријентисане грађане, пре свега хришћане, из САД и европских држава, да искажу своје противљење према неправедној, неморалној и штетној политици њихових влада; и
  - мобилишемо све друштвене снаге у Србији, да покажу одлучност да се супротставе било каквој врсти напада.

  A pre toga:

  Србија као демократска држава, као чланица Уједињених нација, треба да учини све што би учинила било која друга демократска држава када би јој неко отимао део територије. То подразумева све. Па нека они размишљају шта у то све спада. [B]Која средства? Све.Зашто не и војна интервенција?! Јер, чему војска ако јој није задатак да штити територију. Све државе треба да штите свој народ и своју земљу. Тако је и по Уставу Србије, и по уставу било које друге државе...
  [B]Мене сад оптужују као да ја тражим да Србија ратује. Не.Рат изазива и тражи онај који напада, а не онај који се брани. Србија није за рат и не треба да буде за рат, али треба да буде за одбрану своје територије...
  (Izvor: http://www.eparhija-prizren.com/defa...?idvestep=2278)

  Dakle: Sva sredstva! I rat! Iako vešto zavija u nekakve svilene omote: ne rat, i ne treba rat, ali treba odbraniti svoju teritoriju!?

  Ima i političko telo: Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije, sa sedištem u manstiru Gračanica.

  Pregovara:

  Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije vladika raško-prizrenski Artemije rekao je u petak da su u toku razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice o uspostavljanju lokalne samouprave Srba na Kosovu.

  "U pregovorima smo da srpska zajednica u svojim enklavama dobije izvesnu vrstu lokalne samouprave i kada budemo stvorili bazu, neku vrstu autonomije naših enklava, onda je verovatno da će biti potrebno da imamo i predstavnika u najvišim telima UN na Kosovu", naveo je u intervjuu Beti vladika Artemije. (Izvor)

  I prebrojava:

  "Sadašnja situacija Srba na Kosovu, nije nimalo zavidna, jer nas je na Kosovu ostalo samo u četiri veće enkalave. U njima živi oko sto hiljada Srba", dodao je Artemije. (Izvor: isti)

  Da li se razumemo, Vujadine?
  Poslednji put ažurirao/la Prisoner : 05.10.2008. u 18:59 Razlog: izbačena crvena boldovana slova

 13. #13
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Ma, naravno...

  ... i mogu... i hoću... nego...

  Uključi se ti malo konkretnije u temu.

  Do sada, o Artemijevim postupcima na prošloj temi, a sada i na ovoj – nisi se izjašnjavao.

  Ja sam već objasnio: nemam ništa protiv SPC, vernik sam... koliko i kako – moja intimna stvar, nikad neću da se izjasnim o tome...

  Nemam ništa protiv ni kada su u pitanju episkopska vlast i prava vladike na teritoriji njegove eparhije.

  Medjutim, vladika ima vlast iznad sebe u Srpskoj pravoslavnoj crkvi: Sv. arh. Sabor i Sv. arh. Sinod SPC.
  O tome će se malo više čuti posle jesenjeg zasedanja Sv. arh. Sabora.

  Ni tu nemam ništa protiv... Jer, oni su (episkopi) vlast, i neka vladika svoju vlast poštuje kakogod hoće...

  Ja sam samo član SPC po krštenju i pripadnosti svojoj parohiji. I svoje obaveze kao parohijan ispunjavam.

  E, sad, neću da se složim sa političkim programom vladike Artemija.

  Evo ga (14. фебруар 2008. 23:58, Извор: НИН):

  Предлози владике Артемија

  На основу свега што смо чули како у Америци, тако и у Европи, уверен сам да можемо отклонити опасност признања ако делујемо одмах и без оклевања, пре наговештене албанске декларације, јер само на тај начин можемо разбити лажни утисак о српској пасивности. Верујем да морамо уложити сав напор како бисмо ујединили све делове српске нације: владу, Цркву, оружане снаге, омладину, политичке партије, друштвене организације, медије…
  Зато, врло брзо, ми морамо да:
  - престанемо са међупартијским себичним кошкањем и да одмах формирамо владу националног спаса, која би ујединила снаге спремне да бране земљу и народ свим легитимним средствима;
  - недвосмислено одбијемо потписивање било ког пакта или договора са ЕУ или са било којом другом земљом, која је спремна да угрози суверенитет Србије;
  - пошаљемо на Косово и Метохију, како у Косовску Митровицу, тако и у енклаве, потребно војно и полицијско особље са задатком да спречи било какав напад на структуре српске владе, на српска хришћанска света места и сав хришћански православни народ, на шта нас обавезује српски Устав, Повеља УН, завршни акт из Хелсинкија и Резолуција 1244;
  - распоредимо српске војне формације у јужној Србији, са јавно објављеним наређењима да непрестано обезбеђују нормалну везу Срба са Косова и Метохије са осталим делом Србије;
  - објавимо да ће Србија купити најсавршеније борбене системе од Русије и других земаља, које поштују територијални интегритет Србије и међународно право;
  - упутимо позив Русији и другим земљама да успоставе војно присуство у Србији и да пошаљу добровољце како би нам помогли у нашој праведној борби;
  - објавимо намеру Србије да се учлани у Шангајску организацију за сарадњу;
  - распоредимо посматраче свих пријатељских и добронамерних земаља на Косову и Метохији, како би били сведоци терористичких и агресивних напада којима смо изложени, као и наше легитимне одбране;
  - позовемо све искрене и патриотски оријентисане грађане, пре свега хришћане, из САД и европских држава, да искажу своје противљење према неправедној, неморалној и штетној политици њихових влада; и
  - мобилишемо све друштвене снаге у Србији, да покажу одлучност да се супротставе било каквој врсти напада.

  A pre toga:

  Србија као демократска држава, као чланица Уједињених нација, треба да учини све што би учинила било која друга демократска држава када би јој неко отимао део територије. То подразумева све. Па нека они размишљају шта у то све спада. Која средства? Све. Зашто не и војна интервенција?! Јер, чему војска ако јој није задатак да штити територију. Све државе треба да штите свој народ и своју земљу. Тако је и по Уставу Србије, и по уставу било које друге државе...
  [B]Мене сад оптужују као да ја тражим да Србија ратује. Не.Рат изазива и тражи онај који напада, а не онај који се брани. Србија није за рат и не треба да буде за рат, али треба да буде за одбрану своје територије...
  (Izvor: http://www.eparhija-prizren.com/defa...?idvestep=2278)

  Dakle: Sva sredstva! I rat! Iako vešto zavija u nekakve svilene omote: ne rat, i ne treba rat, ali treba odbraniti svoju teritoriju!?

  Ima i političko telo: Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije, sa sedištem u manstiru Gračanica.

  Pregovara:

  Predsednik Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije vladika raško-prizrenski Artemije rekao je u petak da su u toku razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice o uspostavljanju lokalne samouprave Srba na Kosovu.

  "U pregovorima smo da srpska zajednica u svojim enklavama dobije izvesnu vrstu lokalne samouprave i kada budemo stvorili bazu, neku vrstu autonomije naših enklava, onda je verovatno da će biti potrebno da imamo i predstavnika u najvišim telima UN na Kosovu", naveo je u intervjuu Beti vladika Artemije. (Izvor)

  I prebrojava:

  "Sadašnja situacija Srba na Kosovu, nije nimalo zavidna, jer nas je na Kosovu ostalo samo u četiri veće enkalave. U njima živi oko sto hiljada Srba", dodao je Artemije. (Izvor: isti)

  Da li se razumemo, Vujadine?
  Да, али ја могу у потпуности подржати Артемију у његовом покушају да помогне влади у одбрани Срба на Косову, јер им је та помоћ прекопотребна. Међутим можда има и бољи начин да се њима помогне, али га ја не примећујем.
  Poslednji put ažurirao/la Prisoner : 05.10.2008. u 19:01 Razlog: izbačena crvena boldovana slova

 14. #14
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  O, Gospode!

  Artemije pomaže vladi... kako? Tako što ga nervira mlitav stav Borisa Tadića i ministra odbrane?

  Da parafraziram jednog kolegu:

  Šta pišeš ti ovde, bolan Vujadine?

  I je l pročitaš to kada napišeš?

 15. #15
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Оно што си ти написао, ја сам разумео као да Артемије даје предлог влади како да заштити Србе на Косову. Ако је тако то не значи да је то и најбољи предлог, а очито је да влада није урадила све што јој је резолуција УН одобрила, али зашто? Због млитавости Коштунице и Тадића? Да се то десило за време вољеног Тите сигуран сам да би Тито био послао војску на Косово. Е сад шта би се десило да је војска кренула на Косово, то не можемо знати ни ти ни ја ни Тадић ни Артемије, али је чињеница да то није ни покушано, али зашто? А онај што је тамо нешто написао о Богу и Речи није ни имао за циљ шта се са тим хтело рећи у Старом и Новом Завету ни како су то Еванђелисти објаснили, него нешто сасвим друго. Ти би бар то могао разумети.
  Poslednji put ažurirao/la vujadin : 30.09.2008. u 05:18

 16. #16
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  01. октобар 2008. 13:41

  Владика Артемије: Зашто без нас?

  У другој половини септембра ове 2008. године много се прашине дигло око књиге Соње Бисерко „САМОИЗОЛАЦИЈА – реалност и циљ“, која је, уствари, Извештај ткзв. Хелсиншког одбора о ткзв. стању људских права у Србији 2007. године.

  Многим оправдано изреченим критикама и анализама тог антисрпског памфлета, као и личности Соње Бисерко, који раскринкавају и изобличавају злонамерност састављача тог „Извештаја“ и у њему тражене чистке (лустрације) интелектуалне, научне и културне елите српског народа, који су прозвани по имену и презимену, а чија имена и дела сведоче и говоре да је још жива душа овога народа и да ће тај народ надживети све своје „усрећитеље“ типа Соње Бисерко и њој сличних, придружујемо се и Ми овим, мало необичним протестом.

  Иако су састављачи тог Извештаја своју оштрицу напада усмерили према одређеним кључним институцијама српског народа (факултета, СПЦ, војске, полиције), Ми сматрамо да је СПЦ неправедно унижена и омаловажена, јер се у списку часних имена (57 на броју) „неподобних“ професора, књижевника и културних радника, не нађе ни једно име неког од великодостојника СПЦ. Тим именом (да се којом срећом тамо нашло), био би почаствован не само тај појединац, већ и читава СПЦ, која је кроз векове увек била са својим страдалним српским народом и давалa му духовне вође који су са осталим часним људима трасирали пут и постављали оријентире српском народу ка вечним идеалима. Црква то чини и данас, што је познато и њеним непријатељима, те нас, сматрамо, неоправдано заобилазе.

  Епископ Артемије

  http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?idvestep=3249

  Taman čovek pomisli da je nešto dobro po svekoliko srpstvo, kad: on bi io počastvovan da se našao na spisku Sonje Biserko!

  Malim neobičnim protestom!

  Gospode, vidiš li šta radi???

 17. #17
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  01. октобар 2008. 13:41

  Владика Артемије: Зашто без нас?

  У другој половини септембра ове 2008. године много се прашине дигло око књиге Соње Бисерко „САМОИЗОЛАЦИЈА – реалност и циљ“, која је, уствари, Извештај ткзв. Хелсиншког одбора о ткзв. стању људских права у Србији 2007. године.

  Многим оправдано изреченим критикама и анализама тог антисрпског памфлета, као и личности Соње Бисерко, који раскринкавају и изобличавају злонамерност састављача тог „Извештаја“ и у њему тражене чистке (лустрације) интелектуалне, научне и културне елите српског народа, који су прозвани по имену и презимену, а чија имена и дела сведоче и говоре да је још жива душа овога народа и да ће тај народ надживети све своје „усрећитеље“ типа Соње Бисерко и њој сличних, придружујемо се и Ми овим, мало необичним протестом.

  Иако су састављачи тог Извештаја своју оштрицу напада усмерили према одређеним кључним институцијама српског народа (факултета, СПЦ, војске, полиције), Ми сматрамо да је СПЦ неправедно унижена и омаловажена, јер се у списку часних имена (57 на броју) „неподобних“ професора, књижевника и културних радника, не нађе ни једно име неког од великодостојника СПЦ. Тим именом (да се којом срећом тамо нашло), био би почаствован не само тај појединац, већ и читава СПЦ, која је кроз векове увек била са својим страдалним српским народом и давалa му духовне вође који су са осталим часним људима трасирали пут и постављали оријентире српском народу ка вечним идеалима. Црква то чини и данас, што је познато и њеним непријатељима, те нас, сматрамо, неоправдано заобилазе.

  Епископ Артемије

  http://www.eparhija-prizren.com/default.asp?idvestep=3249

  Taman čovek pomisli da je nešto dobro po svekoliko srpstvo, kad: on bi io počastvovan da se našao na spisku Sonje Biserko!

  Malim neobičnim protestom!

  Gospode, vidiš li šta radi???
  Прочитај шта твој имењак, сликар, из Париза мисли о томе? У Вестима од Недеље 5-ог овог месеца. Издање за диаспору. Интересује ме да ли је и тамо пренесено.

 18. #18
  Elita
  Učlanjen
  08.05.2003.
  Pol
  ženski
  Poruke
  22.499
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Nisam sigurna da je Istorija najbolje mjesto za ovu diskusiju...
  Mozda Religija? Ili Politika?

 19. #19
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Ima razmišljanje jednog kolege da svaki forum treba da ima i edukacionu dimenziju.

  Ja, zaista, opet kažem, nemam ništa protiv Vladike Artemija... čak mi ga je žao.

  Duhovno čedo najvećeg srpskog teologa Ave Justina Popovića, jedan od najobrazovanijih srpskih episkopa na polju teologije...

  Ali, njegovo uplitanje u politiku, sumnjive rabote u vezi sa obnovom porušenih svetinja na KiM, a s druge strane uporno insistiranje na eufemističkoj tezi: Ne mogu da obnavljaju oni koji su rušili...

  ... tvrdoglavost koja se pretvara u bandoglavost, i ne pominje svoju obnovljenu rezidenciju u Prizrenu, a kamoli da prozbori da će tamo konačno da se preseli iz konaka Gračanice...

  Dakle, nisam imao njega u vidu kada sam otvarao teme u vezi sa njim, pa i ovu kada sam postavio.

  Namera mi je čak bila da sakupim na jednom mestu sve njegove "ispade" i manifestacije Napoleonovog sindroma... naravno, sve u cilju ukazivanja na POJAVU u episkopatu SPC, koja može da dovede ili do njegovog smenjivanja na Sv. arh. Saboru, ili do raskola u SPC.

  Ovo drugo je sasvim moguće bez velikih posledica po njega kao nadležnog episkopa... jer, izvesno je da bi dobio podršku mnogih, medjunarodne zajednice sigurno, a privremene kosovske vlasti sasvim sigurno... Neka bi vladika i s gadjenjem to odbio, ali takav potez, koji on na neki način i najavljuje (najviša vlast SPC u eparhiji), bio bi još jedan poguban korak ka gubljenju kosovsko-metohijskih svetinja iz okrilja SPC.

  Teritorija je već otišla...

  Raška, kao varoš, prilično je veštački "iaokružena" eparhijskom crkveno-administrativnom granicom.

  A, ako ode Raška, nije daleko ni Sandžak... pa redom.

  Medjutim, kako se i ova tema pretvara u raspravu gluvih, preciznije u jalovi dijalog izmedju kolege Vujadina i mene...

  ... i kako, tema kao takva gubi moj cilj i nameru zbog kojih sam je postavio...

  ... molim moderatora da je zaključa.
  Poslednji put ažurirao/la ljuba miljkovic : 07.10.2008. u 23:38

 20. #20
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Podižem i otvaram ponovo ovu temu da bismo razmenili mišljenja o tome da li se potvrdjuje moja teza o raskolu u koji vodi vladika Artemije?

  Politika

  Владика Артемије, умировљени епископ рашко-призренски, који се недавно сместио у своје ново пребивалиште, манастир Шишатовац на Фрушкој гори, упутио је писмо администратору Епархије рашко-призренске, митрополиту црногорско-приморском Амфилохију поводом одласка дела монаштва из ове епархије. Из 11 манастира на Космету око 40 монаха и монахиња отишло је без канонског отпуста, што значи да не могу добити благослов ниједног другог епископа за боравак на територији неке од епархија СПЦ, а могу бити изведен и пред црквени суд, уколико се не врате у своје светиње на Космету.

  Преносимо писмо у целини.

  Иако прогнани са Косова и Метохије, Ми не престајемо мислити на Косово и Метохију, молити се за Косово и Метохију, пратити збивања на Косову и Метохији. То не значи да се мешамо или да се желимо мешати у власт и управљање ЕРП Вас, сада као надлежног Епископа. Ипак, не можемо мирно и незаинтересовано гледати и слушати шта се догађа са Нашом духовном децом коју смо деценијама „с муком рађали“ и одгајали – монаштвом из манастира донедавно Наше ЕРП.

  Казне (забране чинодејства, ускраћивање причешћа), претње црквеним судом и још тежим казнама, вређања и клеветања од стране Вас и многих других (па и њихове духовне браће), због наводне њихове кривице – самовољног напуштања манастира, рушења канонског црквеног поретка и тд. је, најблаже речено, неосновано.

  Ви, и не само Ви, врло добро знате, зашто су то они учинили. Сигурно не из неког хира или што су непослушни МАЈЦИ Цркви, већ зато што сте Ви, и још неки са Вама, начином решавања Нашег (монтираног) случаја већ нарушили и разрушили сваки канонски и црквени поредак, унели пометњу и раздор у монаштво, свештенство и верни народ, не само на Косову и Метохији, него у целој СПЦ како у отаџбини, тако и у дијаспори, па сада тражите да монаси поштују тај канонски беспоредак као црквени поредак.

  С којим правом? Они су, као верна чеда СПЦ, редовним путем, са разумним образложењем, писмено од Вас, као надлежног Епископа (доказ да Вас признају и да поштују црквени поредак) затражили канонски отпуст за неку од Епархија наше СПЦ (опет доказ да поштују црквено-канонски поредак). Ви им то право ускраћујете, и претите судом и казном.

  Да ли заиста мислите да ћете таквим начином повратити мир и црквени поредак у ЕРП-ој и у нашем народу на Косову и Метохији? Да ћете принудом и присилом укрепити свој ауторитет? Не чинили Вам се да ћете тиме још веђу духовну штету нанети управо СПЦ? Размислите о томе пре него што учините још који погрешан корак. Још није касно да се ситуација реши мирним путем. О томе смо својевремено и усмено разговарали.

  Забринут
  Умировљени Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски
  +АРТЕМИЈЕ
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 21. #21
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Одговор Митрополита Амфилохија

  Његовом Преосвештенству Г. Артемију
  Умировљеном Епископу Рашко-призренском
  и Косовско-метохијском

  Ваше Преосвештенство,

  Одговарамо Вам поводом Вашег „Отвореног писма“ упућеног 29. јуна 2010. године на наше име, као администратора Епархије Рашко-призренске.

  На почетку Вашег писма, Преосвећени брате, тврдите да овакво Ваше поступање „не значи да се мешате или да желите да се мешате у нашу власт и управљање ЕРП“. При том придодајете да „ипак не можете мирно и незаинтересовано гледати и слушати шта се догађа са Вашом духовном децом коју сте деценијама „с муком рађали“ и „одгајали...“ Даље у Вашем писму говорите о претешким казнама због „наводне кривице“ Ваше „духовне деце“ – самовољног напуштања манастира, оптужујући нас и неке са нама (у ствари Св. Арх. Синод и Св. Арх. Сабор), да смо узрочници тих поступака неканонским решавањем Вашег („монтираног“) случаја, којим смо „нарушили и разрушили сваки Канонски и Црквени поредак“ и унели „пометњу и раздор“ у целу СПЦ.

  На све ово одговарамо Вам следеће:

  1. Иако тврдите супротно, ово представља директно и најгрубље мијешање у управљање Епархијом Рашкопризренском. Ово ваше писмо само потврђује да иза напуштања манастира Рашкопризренске Епархије стојите Ви непосредно иако привидно то остављате „на савјест Ваше духовне дјеце“. То смо сазнали из круга досадашњег братства Црне Реке, да сте дали подстицај на тражење каноноског отпуста. То потврђује и Ваше резање славског колача, у туђој Епархији, негдје око Аранђеловца, у кући коју сте у свом слову прогласили за „катакомбу“ у којој се скривате Ви и Ваши избјегли монаси од нових прогонитеља (канонског Мјестобљуститеља ЕРП, Св. Синода и Св. Арх. Сабора!). То потврђује и ваше окупљање свих одбјеглих монаха и монахиња у Манастиру Шишатовцу на дан Вашег усељења, као и у манастиру Врдник за Видовдан 2010. г. На нашу братску молбу, приликом Вашег одласка из Грачанице, да посавјетујете монахе да не напуштају своје обитељи, рекли сте да Вас они тобож не слушају, а у ствари они су и из Ваших ријечи и Вашег понашања схватили да Ви то свим срцем желите и да их на то подстичете.


  2. Оно што, Преосвећени брате, у најмању руку зачуђује, јесте Ваше схватање односа духовног оца, који је истовремено и Епископ, и његове духовне дјеце, у духу којега сте васпитавали своје монаштво. Прије свега ко су духовна дјеца једног Епископа? По вјековном предању Православне Цркве, Епископ је духовни отац и пастир свег народа Божијег и пастве која му је повјерена. Шта је за Вас било свештенство и народ Ваше досадашње Епархије? Ванбрачна дјеца, копилад? Ако и њих сматрате за „дјецу“ зар не би онда требало сво свештенство и народ да крену за својим „духовним оцем“ попут монаштва? С обзиром пак да Епископи мијењају своју Епархију, било по потреби службе, било по разрешењу са других разлога, одлуком Св. Архијерејског Сабора (као у Вашем случају) или смрћу, значи ли да сав народ треба да иде за њима, па ако Епископ умре – и у гроб за својим „духовним оцем“?

  Очевидно је да сте Ви своје „духовно очинство“ издигли изнад епископског служења и себе у свијести једног броја Ваших монаха поистовјетили са Св. Јованом Лествичником, Аввом Јустином, чак са самим Христом. Како иначе објаснити одговор једног монаха у Црној Реци на наше питање:“Јеси ли се ти вјенчао постригом за Христа или за мене или за Артемија?“ – „Он је за мене Христос“. Други ће на то придодати: „Видјећете ви, кад наш Отац умре, на његовом гробу ће се болесни исцјељивати“. Наравно, кад неко схвати и прихвати да је Артемије „истина и једини носилац истине“ (као бивши Црноречки игуман Николај), да такав жели „да остане са истином“ и да за ту истину све жртвује па и свој свештени чин и монашко звање. Кад се овом придода да сте Ви један број Ваше „духовне дјеце“ убиједили да су скоро сви остали Епископи Српске Цркве одступили од праве вјере, постали „паписти, екуменисти, глобалисти, новотарци“, онда није чудо што та дјеца бјеже за Вама, као јединим пастирем чији непогрјешиви „глас разумију и чују“, не имајући повјерења у друге. Трчећи за Вама они бјеже од јереси и јеретика! Колико је то неповјерење код њих дубоко укоријењено види се и по томе што су наша увјеравања да ћемо благословити да убудуће долазите у Епархију, служите, исповиједате их и др. остала без одјека.

  Послије свега што смо у ово посљедње вријеме доживјели и видјели кроз разговор са једним бројем Ваше „духовне дјеце“, са тугом али и са Епископском одговорношћу констатујемо: Ви сте, Преосвећени Владико, својим самомненијем и духовним неискуством увели директно у прелест један број Ваше „духовне дјеце“, на њихову духовну незрелост и непросвијећеност (већина њих су јуче дошли са улице, понеки и из затвора) накалемили сте своје „непогрјешиво очинство“, у коме виде једино спасење и избављење од своје неутврђености у вјери и у животу по вјери. Духовно незрелим људима сте допустили да повјерују да су постали носиоци најдубљих тајни духовног живота, лишивши их притом смиреноумља, као јединог истинског темеља хришћанске философије живота.
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 22. #22
  Ističe se ljuba miljkovic (avatar)
  Učlanjen
  19.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Smederevska Palanka
  Poruke
  2.212
  Reputaciona moć
  58

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Ви добро знате, Преосвећени, да наш духовни отац Авва Јустин ни у примисли нас није везивао, по свом дубоком смирењу и духу покајања, за себе и „своју истину“, још мање за своју непогрјешивост. Својим пламеним примјером и вјером, једино нас је, као и сви Свети Божји Људи, везивао и приводио Христу Господу и Цркви Његовој. На то нас је благосиљао и кад смо (доста ријетко физички) били близу њега или далеко од њега, не везујући нас ни исповијешћу, ни „духовним руковођењем“, још мање својим непогрјешивим ауторитетом. Очевидно, да се у овом Вашем случају ради код неких Ваших „духовних чада“ о нездравој духовној везаности, заснованој на идеологији непогрешивог духовног оца, за коју су Епископ и Саборна Црква Христова другостепеног, а боље речено – подређеног значења (могуће је чак да се с њиме и поистовјећују у глави те дјеце).

  Горе укратко наведено сазнање и непосредни увид у духовно стање овог дијела Ваше „духовне дјеце“ нас је увјерило да им одлазак из Светиња у које сте их постригли и које сте им повјерили, неће бити на спасење него на пропаст, као гажење њихових монашких Завјета, на првом мјесту Завјета послушања Христу Господу, Цркви и Светињи Косовскометохијској на коју их је Господ призвао. Од њих ништа ново и другачије не тражимо сем да испуњавају оно нашто су се Богу пред Вама заклели и Цркви Божјој, не спречавајући их да и даље гаје поштовање према Вама, чак и исповијест, кад затреба. Одлука Св. Синода која то привремено спречава, последица је бојазни да се тај дух већ пројављеног култа личности и нездравог зилотизма код њих не умножи и да се не шири по другим Епархијама у Цркви. Дакле, право на недавање канонског отпуста засновано је управо на чињеници да молба једног броја монашких лица ове Епархије није имала никакво „разумно образложење“, иако Ви тврдите да јесте. Са тог разлога, уколико именовани не испоштују очински позив да се врате својим послушањима, и Вама и свима је познато какве ће бити последице тога.

  Из овог пак Вашег отвореног писма, као из свега што му претходи са Ваше стране, јасно се види да сте Ви главни повод и подстрекач ове њихове самовоље и гажења канонског поретка Цркве. Отуда ћете Ви бити најодговорнији за све оно што се са њима буде догађало у догледној будућности. Још сте на вријеме да спасете ову дјецу од канонских последица које им следују, ако остану упорни у овом беспоретку, као што сте одговорни и за случај Дејана Виловског, бившег Симеона и бившег монаха Антонија.

  3. Да сте, Преосвећени, у свему овоме што се догађа ипак, нажалост, Ви главни кривац и узрочник, кристално јасно се види из Ваше оптужбе у писму (као и у свим Вашим јавним иступима – интервјуима у посљедње вријеме, како у земљи тако и у иностранству), да смо „ми и неки са нама“ (значи: Патријарх, Арх. Синод и Сабор) „начином решавања Вашег (монтираног) случаја“, разрушили Црквени поредак, унели пометњу у монаштво, ЕРП и цијелу Цркву... Ваше упорне јавне тврдње да сте разријешени дужности Епархијског Архијереја без суда и доказа, нове оптужбе да сте жртва монтираног процеса, само потврђују да Ви себе упорно представљате као „јагње вођено на заклање“, праведника Божјег, непогрјешивог, јединог преосталог бранитеља вјере и Косова. Сви су остали пали и отпали и Косово издали. У то сте увјерили и један број својих „духовних чада“ и повели их за собом као спаситељем. Од свега је најстрашнија и најчуднија чињеница да је за тај број Ваших „духовних чада“ везаност за Вас важнија од њихових свештеничких чинова и монашког звања, као и од вјерности Косовском завјету и Косовометохијским светињама у које их је Господ призвао. Немојте се онда чудити, драги у Христу Брате, што се још од времена Блаженог Спомена Патријарха Павла, појавила озбиљна бојазан у нашој Цркви „да ће Артемије (ријечи су самог Патријарха изговорене на повратку са једног од Видовдана на путу за Београд) направити раскол у Цркви“. Ви упорно тврдите, хвала Богу свјесни отровног зла који представља раскол, да не желите раскол. Но, нажалост, све што радите и што говорите у посљедње вријеме, припрема и уводи у раскол, који се, као што знате, „не може опрати ни мученичком крвљу“. Од свега највише забрињава Ваша апсолутна самоувјереност, невиност и непогрјешивост у свему (има се утисак већа и од папске против које се с правом борите), како сами себе приказујете, проглашавајући себе за прогнаника и мученика златоустовског типа и малтене новог цара Лазара.

  4. Да нисте можда сувише самоувјерени, Владико, како је у Епархији Рашкопризренској и у Косовскометохијском народу Вашим одласком настао хаос, велики немир и бура? Обрадоваће Вас, надам се, да се одавно не памти толико народа и дјеце за Видовдан као ове године у Грачаници. То исто важи и за Газиместан. То бива и на свим Службама по Епархији, како у вријеме Владике Атанасија, тако и данас. Народ и свештенство Вас спомиње углавном са поштовањем, али, по својој трезвености, не поистовјећује Цркву ни своје спасење, чак ни са уистину светим Епископом и Патријархом Павлом, а још мање са Вама или са нама. Немир који постоји, последица је дијелом Ваших јавних жалопојки, представљања себе за прогнаника и новог косовског мученика, првенствено то је плод дјеловања на одређени ужи круг људи антицрквених сајтова које хране ваша „духовна чада“, и њихових проглашавања свих који нису кренули њиховим беспућем – „издајницима“.

  Помогните, брате и Владико, тој дјеци да се отријезне и врате свом свештеномонашком и монашком звању и послушању. Што се тиче укрепљавања нашег ауторитета „принудом и присилом“ о којима говорите, ми само обављамо своју Епископску одговорност и канонску дужност, знајући своју немоћ, као и то да је „Господ једино утвержденије моје и сила“. И знајте, Брате, оно што Господ Срцезналац знаде и види, да се братска љубав према Вама у срцу нашем и у срцу нашег брата Атанасија није нимало охладила, ма колико то чудно Вама изгледало. Шта више, пробудила се насталим искушењем, али притом и одговорношћу и бригом како за Вас тако и за јединство Цркве Божје Светосавске и за распето Косово и Метохију. Прије свега и изнад свега,

  Вашег Преосвештенства у Христу брат,

  АЕМ Црногорско-приморски
  Мјестобљуститељ Рашко-призренски
  и Косовско-метохијски
  У Грачаници,
  29. јуна 2010. год.

  ERP
  Radujem se svakom jutarnjem svetlu. :)

 23. #23
  Lesandar je trenutno na forumu
  An Unexpected Force Which Suddenly Appears and Resolves the Matter
  Elita Lesandar (avatar)
  Učlanjen
  27.08.2009.
  Pol
  muški
  Poruke
  22.538
  Reputaciona moć
  429

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Citat Original postavio ljuba miljkovic Pogledaj poruku
  Nije istorija, ali je istorijski trenutak... temeljni...
  И није, да си је поставио на "Политици" имао би доста дискутаната.
  "Velika seoba Slovena" i autohtonost Albanaca na Balkanu su lice i naličje iste "medalje" .

 24. #24
  Poznat vujadin (avatar)
  Učlanjen
  30.01.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.641
  Tekstova u blogu
  33
  Reputaciona moć
  145

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Интересантно је прочитати и простудирати обе стране. Подсећа ме на Титино доба,
  можда си у праву, звучи на раскол.

 25. #25
  Mrkalj nije na forumu
  Demokratski izabrani koordinator istoriografske revolucije na Slovenskom Jugu
  Elita Mrkalj (avatar)
  Učlanjen
  04.01.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.954
  Tekstova u blogu
  51
  Reputaciona moć
  511

  Podrazumevano Re: Vladika Artemije... sada očekuje!?

  Politika. Gde su moderatori?

Slične teme

 1. Vladika Artemije – jedini zaštitnik svekolikog Srpstva!?
  Autor ljuba miljkovic u forumu Religija
  Odgovora: 36
  Poslednja poruka: 27.09.2008., 23:29
 2. Uživo: Vladika Artemije na američkom radiju
  Autor Alekasandar2 u forumu Politika
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 30.09.2006., 14:49

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •