Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!
Prikazujem rezultate 1 do 24 od 24

Tema: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Sudbina znamenitih Bokelja:
  KAKO SUSJEDI ITALIJANI I DANAS SLAVE SV. BOGDANA LEOPOLDA MANDIĆA


  Svetac u Padovi, sa škvera  Jedan od najčuvenijih ispovjednika u katoličkoj crkvi, po svemu i „dušebrižnik planetarnih razmjera”!
  Rođen je kao Bogdan Mandić u Herceg Novom, gdje se i zbližio s franjevcima - kapucinima.

  Sv. Leopold Bogdan Mandić

  Za neupućene, u temelju naziva ovog monaškog reda, osnovanog 1225. je kapuljača, ili narodski: „kukuljica”. A, da bi kupucine plastičnije približio široj i valjda religijski još škrto obrazovanoj poublici, neko od pisaca jedne enciklopedije, izvjesno blizak kafani, dodaje i: „crna kafa, pomešana sa malo mlijeka daje boju kapucinske mantije...” No, u sićušnoj enciklopedijskoj jedinici nije preteklo prostora, makar i za jednu rečenicu, po kojoj su kapucini izraziti misionari kulturnih dobara.

  Prezime Mandić, vele, rasijano je po ovim balkanskim okrajcima i spada među najbrojnija i najrasprostranjenija. Prema jednom predanju, i Bogdanovi preci porijeklom su iz Bosne, gdje su pripadali sitnom plemstvu. No, dolaskom „Otomanske imperije” izbjegli su u gudure sela Zakučac, iznad Splita, na područje po svemu čuvene Poljičke republike. S kamenjara, između Mosora i mora, Mandići se potom spuštaju u Herceg Novi, gdje se 12. maja 1866. i rodio budući uzorni redovnik. Koji je na krštenju dobio i znakovito ime - Bogdan!

  Zagovor kod Boga

  Pod tim „pečatom” odvijaće se i njegov ovozemni život. Bio je jedanaesto po redu i predpotonje dijete Petra Mandića i Dragice, rođene Carević, čiji zemni ostaci i sad počivaju pod skromnim spomenikom na Savini, uz Crkvu sv. Ane. No, među ostalima, njihovom malom i krhkom Bogdanu djetinjstvo će obilježiti, a potom i životnu stazu odrediti, kapucini iz prvog susjedstva, tada smješteni u omanjem samostanu na Belavisti. Tako je za svećenika Mandić zaređen već 1890. u Veneciji. Najveći dio duhovnog službovanja proveo je u Padovi, kao jedan od najčuvenijih ispovjednika, bez obzira na relativan fizički hendikep i poteškoće s govorom. Tek kraće periode službovao je u Zadru, a takođe nakratko u Kopru i Rijeci. U Padovi je i preminuo 30. jula 1942. gdje je, prema crkvenim predanjima, „živio kreposno, pa su ga još za života smatrali svecem, a još više poslije smrti”!?
  Tako i jedan zapis tvrdi:
  „... Brzo se proširio glas o njegovoj svetosti po cijelom svijetu. Svima koji mu se obrate svojim zagovorom kod Boga posreduje bezbrojne milosti i uslišanja. Baš svima koji bijahu u nevolji, Leopold je govorio
  - Vjeru! Imajte vjeru! Bog je liječnik i lijek!
  ...”

  Mirakuli u stripu

  Na stotine knjiga i publikacija do sada su napisane o sv. Leopoldu Mandiću, mnoge su prevedene i na naš jezik. A, koliko se i danas njegovo misionarsko djelo poštuje, posebno u susjednoj Italiji, ponajbolje ilustruje i jedan od potonjih brojeva časopisa „Potrovoce”, u cjelosti posvećen liku i djelu ovog znamenitog Novljanina. Desetine stranica govore i o njegovom rodnom Novom, dok hiljade hodočasnika i danas masovno posjećuju njegovo vječno počivalište u Padovi, gdje se sredinom svake godine i u njegovo veliko ime upriliči i velika vjerska svetkovina, uz naglašen ekumenski karakter.

  „... Ovaj put našli smo se i u rodnom gradu Sv. Leopolda, u prelijepoj Boki Kotorskoj i državi Crnoj Gori, gdje je inače veoma prisutan duh vjerske tolerancije i ekumenizma”, piše između ostalog, u jednom od priloga na stranicama pomenutog časopisa. A, koliko je Naš Svetac i sad popularan s onu stranu Jadrana, svjedoče čak i nastavci prirodnog stripa, koji njegova duhovna pregnuća i na ovakav način približavaju, osobito mlađim naraštajima...

  Jedan od čuvenih zavjeta sv. Leopolda glasi: „I s neba ću nastaviti svoj rad oko spasavanja duša!”

  Posvećeni izbjeglica

  Blaženim je Bogdana-Leopolda Mandića proglasio papa Pavao Šesti, 2. maja 1976, a svetim papa Ivan - Pavao, 1983. I baš kao što su i njihovi preci hrlili u njegovu isposnički skromnu ispovjedaonicu, da mu povjere svoju muku i nađu spas za životne nedaće i tjeskobu duše, tako i danas kolone vjernika-potomaka dolaze na poklonjenje njegovom vječnom počivalištu pod bijelim mermerom.

  No, izuzev određenog broja katoličkih vjernika, širem auditorijumu ovdje, u njegovom zavičaju, gotovo da je nepoznat i njegov životopis. Posebno je neznano i da se sv. Leoplod, u više navrata tokom dugog isposničnog života, obraćao direktno Svetoj Stolici, da ga vrati u zavičaj. Kao misionara „za bliženje i pomirenje bratskih istočne i zapadne crkve, te vjernika ostalih konfesija”. Bog sami, valjda, opet i jedini, zna zašto mu ova molba nikad nije uslišena?! Pa je i sv. Leopold preminuo, takoreći, kao „izbjeglica”, nikad ne prihvativši italijansko državljanstvo?!

  A, govorio je:

  „...Moje je srce s onu stranu mora i ja živim za svoj narod. Molite blaženu Gospu da mi isprosi milost i da, kad ispunim svoje poslanje u Padovi, mogu ponijeti svoje bijedne kosti među svoj narod i za dobro njihovih duša...”
  Tako je zborio čovjek koji, ispred vazda širom otvorenih vrata u svoje isposničke ćelije, iako počesto bolešljiv i u poznijim godinama sasvim iscrpljen, nikad nije vratio namjernika, nevoljnika, kljastog, ubogog i posrnulog. Nikog, s bilo kakvim biljegom na inače lako ranjivoj ljudskoj duši. Umio je, za to izvjesno veoma obdaren, da pomno sasluša i bogougodno kanališe ljudsku patnju. O tom svjedoče brojni zapisi zahvalnih, onih koji su imali sreće da se s njim susretnu i obrate mu se za života u Padovi. Gdje je rekao i ovu:
  Istina nikad ne stari i jedino je ona uvijek u modi!”

  Duhovni most

  Samo rijetki, opet, ovdje znaju da je sv. Leopolod Mandić rođen u onoj ovećoj žutoj trospratnici koja dominira novskim Škveorm. Nekog natpisa o tom na vremešnom zdanju, naravno, još nema!? Svojedobno, pod njenim krovom koji inače dugo pamti, još kao mlad slikar, stanovao je i naš znameniti likovni posvećenik Vojo Stanić. Tu danas, takođe slika daroviti Dragan Pečurica. U prizemlju su kafić „Citadela” i sjedište firme „Admiral”. Istina, na čuvenog novskog sveca podsjeća i omanja crkvica podno Belaviste, uz Dom Vojske SCG. Osim u vjerničkoj molitvi, takođe, prisutan je još i u nekim usmenim i nerijetko oprečnim predanjima Novljana. Svojedobno, ideju da imenom. sv. Bogdana-Leopolda Mandića bolje poveže, te da ovim duhovnim „mostom” zbliži Padovu i Novi, nosio je u zamisli, sve do pretprošle godine, i don Ljubo Galić, župnik ovdšanji. Nažalost, prerana smrt je u toj plemenitoj namjeri trenutno pretekla župnika.

  Hodočasnička staza

  Treći je milenijum i sve opipljivija uzlazna linija interkontinentalnog ekumenizma. Hodočašća i vjerski turizam takođe su aktuelna i sve izraženija kategorija tog modernog i planetarnog „nomađenja”. Nije li, pored ostalog, i zavidno nasljeđe golemog duhovnog dijela i imena ovog Novljanina dovoljna osnova za „tkanje” neke slične hadočasničke staze!?

  Jer, počesto su prvi susjedi i ponajbolji učitelji, pa i uzori. Ali, novinarsko nije da se i previše miješa u državna, a osobito božja posla! No, svejedno, za onog ko hoće da razumije, na kraju još samo-i amin i amen!

  Minja Bojanić


 2. #2
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Je li da taj cica nije bio neki pravoslavac? Nesto mi ta njegova majka sumnjiva, a i Mandic?

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Ne znam, al sumnjam da je bio.

 4. #4
  Veoma poznat Jacqueline (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.008
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  "Sav svoj život, rad, teškoće i žrtve prikazao je Bogu sa željom da se ostvari hrišćansko jedinstvo u jednoj Hristovoj crkvi."

  Mislim da mu je majka bila pravoslavne vjeroispovijesti.A sto se tice porijekla oca i meni je sumnjivo jer moji pretci koji su takodje nosili prezime Mandic,inace pravoslavne vjeroispovijesti, takodje su porijeklom iz Bosne i dolaskom Otomanske imperije izbjegli su u Dalmaciju.
  Rodjena sam u Herceg Novom i bila sam u maloj crkvici posvecenoj ovom svetcu.Nazalost nemam ni jednu slika ali obecavam prvi put kad me put nanese donecu i fotografije.

  " CRKVA Sv. LEOPOLDA MANDICA
  Po oslobodjenju grada od Turaka, Mlečani su 1688. godine izradili samostan i uz njega malu crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji. Kasnije je crkva bila posvećena Svetom Franji, a u novije vrijeme, tačnije od 1976. godine posvećena je Svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću, rodjenom u Herceg Novom, koji je od Pape Ivana Pavla Drugog proglašen svecem 1983. godine.
  Nalazi se pored crkve Sv. Jeronima, nešto niže prema moru, sagradjena je po naredbi Jeronima Kornera godinu dana nakon zauzimanja grada od strane Mlečana. "
  Poslednji put ažurirao/la Jacqueline : 05.10.2008. u 17:06
  Dogs never bite me.Just humans.

 5. #5
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Ja koliko znam, a znam mnogo, Mandici su iz stare Hercegovine i pre ce biti crnac kod njih nego sto ce biti katolik, ali ipak, religija je licni izbor mozda se Leopold, Leopold, Leopold,..... Leoo...Leooo...Leopold, poneo za nekim novim trendom i postao rimokatolik.

  @Jelenat: pise sa svetac, svecu, kao sto se i govori.

 6. #6
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Po cemu je on jedan od najvecih svetaca?

 7. #7
  Buduća legenda jerohinac (avatar)
  Učlanjen
  08.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Užice
  Poruke
  46.683
  Reputaciona moć
  1120

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Keća Pontin
  Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Šta to napisa čoveče...

  Da li je dotični umro 1942 godine...jeste. A kada je proglašen svetim...

  Tog Bogdana Mandića ili ti Sv.Leopolda svetim je proglasio Papa Ivan Pavao II 1983.g.

  Tako ga je nagradio zbog činjenice da je u Padovi 40 godina sedeo u ispovedaonici i slušao ispovedanja grešnih.

  Ne mogu da verujem čovek svetim proglašen 39 godina nakon smrti i to 1983 i ...
  jedan od največih katoličkih svetaca...

  I zašto bi ON bio veći od Sv.Nikole Tavelića i Marka Križevčanina...a nisam siguran da li ima još neki na ''ić'' iole poznat.

  ''Sve je moguće, ako ne znate o čemu govorite.''

 8. #8
  Veoma poznat Jacqueline (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.008
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  religija je licni izbor mozda se Leopold, Leopold, Leopold,..... Leoo...Leooo...Leopold, poneo za nekim novim trendom i postao rimokatolik.
  mislim da tad nije bas bilo trendova...vise pokrstavanja...

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  @Jelenat: pise sa svetac, svecu, kao sto se i govori.
  Hvala,omaklo se...
  Dogs never bite me.Just humans.

 9. #9
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio JelenaTD Pogledaj poruku
  mislim da tad nije bas bilo trendova...vise pokrstavanja...
  Pa, to ti je trend, prihvatiti katolicanstvo, kao jedna moja drugarica Kabalu.

 10. #10
  Elita
  Učlanjen
  26.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Split, EU
  Poruke
  15.156
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio Muzicka Vila Pogledaj poruku
  Ja koliko znam, a znam mnogo, Mandici su iz stare Hercegovine i pre ce biti crnac kod njih nego sto ce biti katolik, ali ipak, religija je licni izbor mozda se Leopold, Leopold, Leopold,..... Leoo...Leooo...Leopold, poneo za nekim novim trendom i postao rimokatolik.

  @Jelenat: pise sa svetac, svecu, kao sto se i govori.
  A što, zar je Dominik Mandić bio Srbin/pravoslavac? :???: Također je iz Hercegovine, bio je franjevac i prema mišljenju Srba, ekstremni hrvatski nacionalist. Tako da tvoja izjava "... pre će biti crnac kod njih nego će biti katolik" ne stoji. Leopold nije, dakle, nikakava iznimka među hercegovačkim Mandićima.
  Poslednji put ažurirao/la Orion ST : 11.10.2008. u 03:58

 11. #11
  Elita
  Učlanjen
  26.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Split, EU
  Poruke
  15.156
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  [color=NAVY][b][size=4]Sudbina znamenitih Bokelja:
  KAKO SUSJEDI ITALIJANI I DANAS SLAVE SV. BOGDANA LEOPOLDA MANDIĆA

  Jedan od najčuvenijih ispovjednika u katoličkoj crkvi, po svemu i „dušebrižnik planetarnih razmjera”!
  Rođen je kao Bogdan Mandić u Herceg Novom, gdje se i zbližio s franjevcima - kapucinima.

  Prezime Mandić, vele, rasijano je po ovim balkanskim okrajcima i spada među najbrojnija i najrasprostranjenija. Prema jednom predanju, i Bogdanovi preci porijeklom su iz Bosne, gdje su pripadali sitnom plemstvu. No, dolaskom „Otomanske imperije” izbjegli su u gudure sela Zakučac, iznad Splita, na područje po svemu čuvene Poljičke republike. S kamenjara, između Mosora i mora, Mandići se potom spuštaju u Herceg Novi, gdje se 12. maja 1866. i rodio budući uzorni redovnik. Koji je na krštenju dobio i znakovito ime - Bogdan!
  Samo da dodam kako ga i Hrvati smatraju svojim svecem. Eto samo kao neka informacija.
  I hvala što si pohvalio "čuvenu Poljičku republiku".

 12. #12
  Iskusan
  Učlanjen
  25.08.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.580
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio Orion ST Pogledaj poruku
  Samo da dodam kako ga i Hrvati smatraju svojim svecem. Eto samo kao neka informacija.
  I hvala što si pohvalio "čuvenu Poljičku republiku".
  pa hr i boka i jesu jedno....

 13. #13
  Elita
  Učlanjen
  26.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Split, EU
  Poruke
  15.156
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio unsaie ♀ Pogledaj poruku
  pa hr i boka i jesu jedno....
  Hm, pa sad baš... o tome bi se dalo diskutirat.

 14. #14
  Iskusan
  Učlanjen
  25.08.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.580
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  zavisi koga pitas

 15. #15
  Veoma poznat Jacqueline (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.008
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio Orion ST Pogledaj poruku
  A što, zar je Dominik Mandić bio Srbin/pravoslavac? :???: Također je iz Hercegovine, bio je franjevac i prema mišljenju Srba, ekstremni hrvatski nacionalist. Tako da tvoja izjava "... pre će biti crnac kod njih nego će biti katolik" ne stoji. Leopold nije, dakle, nikakava iznimka među hercegovačkim Mandićima.
  Pozz od potomka stare porodice Mandic iz Hercegovine,pravoslavne vjeroispovijesti
  Vrlo ekstremne...
  Dogs never bite me.Just humans.

 16. #16
  Veoma poznat Jacqueline (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.008
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio unsaie ♀ Pogledaj poruku
  pa hr i boka i jesu jedno....
  Dogs never bite me.Just humans.

 17. #17
  Iskusan
  Učlanjen
  25.08.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  5.580
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  auh, ala me neko potuce argumentima....

 18. #18
  Aktivan član Ganci (avatar)
  Učlanjen
  14.05.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Swemir
  Poruke
  1.111
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  ..evo ga opet ovaj retard sa neverovatnim Historijskim podatcima Crne Gore ali bez Srpskih zanemarljivih momenata..itd.. kako ne kapirash da od cele tragikomedije gradjanskog rata i raspada SFRJ ste bash vi montenegrini najsmeshniji i najjadniji ushli na scenu u poslednjem chinu u svoj svojoj mizeriji.
  potpis je u redu

 19. #19
  Elita
  Učlanjen
  26.08.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Split, EU
  Poruke
  15.156
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio JelenaTD Pogledaj poruku
  Pozz od potomka stare porodice Mandic iz Hercegovine,pravoslavne vjeroispovijesti
  Vrlo ekstremne...
  To ništa ne znači. Višestoljetne migracije stanovništva dovele su danas do situacije da isto prezime egzistira i među Hrvatima, i Srbima, i Crnogorcima, i Muslimanima, a da čak ne mora imati zajedničko podrijetlo.

  U tvom slučaju može, a i ne mora biti riječ o istom podrijetlu sa katoličkim članovima obitelji Mandić.

 20. #20
  Veoma poznat Jacqueline (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.008
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio unsaie ♀ Pogledaj poruku
  auh, ala me neko potuce argumentima....
  Dogs never bite me.Just humans.

 21. #21
  Veoma poznat Jacqueline (avatar)
  Učlanjen
  03.01.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  10.008
  Reputaciona moć
  142

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Citat Original postavio Orion ST Pogledaj poruku
  To ništa ne znači. Višestoljetne migracije stanovništva dovele su danas do situacije da isto prezime egzistira i među Hrvatima, i Srbima, i Crnogorcima, i Muslimanima, a da čak ne mora imati zajedničko podrijetlo.

  U tvom slučaju može, a i ne mora biti riječ o istom podrijetlu sa katoličkim članovima obitelji Mandić.
  Moze da bude a i ne mora ...
  Dogs never bite me.Just humans.

 22. #22
  Domaćin čvrsnica (avatar)
  Učlanjen
  23.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  bez fixne adrese
  Poruke
  4.291
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Andrija Mandic onaj sto se izgladnjuje zvuci kao pravo srpsko ime......jos da mu je dat nadimak tipa Andro,dobio bi pocasno misto u mom kraju hehe.....

  manite se prica odakle mandic hrvat,kad bi kopali po korijenu prezimena,da ne govorim crne gore,mnogi bi se za glavu uvatili

 23. #23
  Primećen član
  Učlanjen
  08.09.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  U svom stanu, kod svoje Mame, jer je ponovo sve u redu.
  Poruke
  574
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Rođeni Hercegnovljanin, jedan od najvećih katoličkih Svetaca!

  Ipak, nije najveci. U mojoj porodici ima nekoliko rimokatolickih svetaca, ali ja sam pravoslavka, a oni su postli sveci na malo cudan nacin.

 24. #24
  Ističe se
  Učlanjen
  23.04.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Cetinje
  Poruke
  2.766
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  73

  Podrazumevano Vijesti, 9. jul 2011.

  MONOGRAFIJA POVODOM 155 GODINA OD ROĐENJA LEOPOLDA MANDIĆA

  San bokeškog svetitelja
  Povodom 155 godina od rođenja hercegnovskog sveca Leopolda Mandića, Lazar Seferović i Matej Pašeta objavili su mini monografiju „Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog – San mladog Bogdana Mandića“. Mini monografija o Leopoldu Mandiću, knjiga koja odavno nedostaje, štampana uz obilje kvalitenih i rijetkih fotografija, može poslužiti kao sjajan turistički bedeker pri prezentaciji znamenitosti Boke Kotorske i njenih osobenosti.

  „San mladog Bogdana Mandića“ nije samo knjiga o životu i djelima velikog čovjeka, već i pohvala njegovom rodnom kraju iz koga je ponikao i gdje je postao ono što jeste. Pored obilja informacija o životu ovog sveca, pomorskoj tradiciji njegove porodice u Herceg Novom, događajima koji su mu odredili životni put, odlasku u Italiju, proslavi sv. Tripuna u Kotoru, o fašinadi pred Perastom, njegovim kasnijim boravcima u Herceg Novome 1905. i 1927. godine, u Padovi, Rimu, autori su ovu životnu fresku upotpunili i drugim pričama. To su zanimljive i poučne povijesti o Herceg Novom i Boki Kotorskoj sredinom 19. vijeka, o ambijentu grada Herceg Novog i okoline iz Bogdanove mladosti, o bokeškom viševjekovnom iskustvu u ekumenizmu, o muzičkim događajima ispred i u crkvi sv. Jeronima. Kroz knjigu se provlače brojni citati autora koji su pisali i pominjali Sv. Leopolda Mandića i bokeljski mediteranizam (Vojo Stanić, don Niko Luković, don Branko Sbutega, Balša Brković...)

  Knjiga „Bokeški san mladog Bogdana Mandića“, Lazara Seferovića i Mateja Pašete je po mnogo čemu posebna. Ne samo zbog toga što obiluje izvanrednim ilustracijama kuće u kojoj je ovaj svetac rođen, tekstovima o njegovim roditeljima, braći i sestrama sa kojima je Bogdan Mandić rastao, već i fotografijama bogomolja u kojima je ovaj božji čovjek počinjao svoj trnoviti put prema uzvišenoj svetosti neba.

  Možda upravo ova knjiga, kao nijedna druga ikad napisana, obiluje sa toliko detalja, dokumenata, originalnih fotografija i tekstova koji nepobitno i podrobno govore o ranom periodu života Bogdana, Leopolda Mandića. Sigurno sve to ne bi bilo moguće ostvariti da autori ovog djela, pored svoga izuzetnog obrazovanja i iskustva u ovom poslu, ne žive u gradu u kome je Bogdan, Leopold Mandić rođen i proveo svoje dječačke dane. Da njihovi preci nijesu bili komšije, savremenici i poznanici porodice ovog sveca. Sve su to značajne okolnosti koje su uslovile da danas pred sobom imamo ovako svestrano dobro djelo koje će nam pomoći da lakše razumijemo, ne samo izuzetnost svetovnog života svetog Leopolda Mandića, već i značaj Herceg Novog i Boke kao bogodanog mjesta, u kome se naročito njeguje sjećanje na tu slavnu porodicu Mandić, ali i kult svete Bogorodice. Kao mjesta prepunog starina, arheoloških spomenika i nadasve atraktivnih turističkih destinacija.

  Postoji veliko interesovanje da knjiga „Bokeška priča u 155 slika o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog – San mladog Bogdana Mandića“ bude objavljena u Hrvatskoj. Izdavač „Glas Koncila“ istakao je da je projekat Seferovića i Pašete studiozan i sa puno neobjavljenih činjenica o Sv. Leopoldu. Knjiga će biti prevedena na i italijanski i engleski jezik, a naš konzul u Vatikanu, Antun Sbutega ponudio je pomoć u posredovanju, jer je ocijenio ovu publikaciju veoma pohvalno i prijeko potrebnom, posebno na hrvatskom i italijanskom jeziku.

  V. OGNJENOVIĆ

  Autori su ovu životnu fresku upotpunili i drugim pričama - to su zanimljive i poučne povijesti o Herceg Novom i Boki Kotorskoj sredinom 19. vijeka, o ambijentu Herceg Novog i okoline iz Bogdanove mladosti, o bokeškom viševjekovnom iskustvu u ekumenizmu, o muzičkim događajima ispred i u crkvi sv. Jeronima

  Vjerski turizam Originalnu ideju ekumenskog putovanja kroz Crnu Goru, Seferović i Pašeta prezentovali su u knjizi kroz svojevrsnu turu vjerskog turizma. Ona bi obuhvatala posjete Kotoru (Sv. Tripun), Baru (Sv. Vladimir), Ostrogu (Sv. Vasilije Ostroški), Cetinju (Sv. Petar Cetinjski) Herceg Novom (Sv. Leopold). Ideju da bi šira masa hršćanskih vjernika trebalo da bude bolje upoznata sa zavičajem svetog Leopolda Mandića prepoznala je i turistička agencija „Gorbis“, jer u današnje doba širom svijeta veoma je popularan i vjerski turizam.

Slične teme

 1. Kad smo rođeni po starom kalendaru?
  Autor Ne jedi taj kikiriki! u forumu Religija
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 10.01.2009., 23:56
 2. Odgovora: 19
  Poslednja poruka: 22.11.2006., 19:11
 3. Jedan od najvecih nedostataka ljubavi je
  Autor snoshaj efendija u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 11
  Poslednja poruka: 07.10.2004., 13:27

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •