Чишћење Универзитета!!!
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 29

Tema: Чишћење Универзитета!!!

 1. #1
  Aktivan član
  Učlanjen
  29.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.636
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Чишћење Универзитета!!!

  Knjiga "Samoizolacija: realnost ili cilj" (Beograd, 2008) predstavlja godišnji izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava, na 526 strana, o stanju ljudskih prava u Srbiji 2007. godine.

  U izveštaju se, odmah na početku, kaže da je "srpski nacionalizam devastirao društveno tkivo nacije i gotovo uništio potencijal zemlje za demokratsku tranziciju" (str. 9). Integrisanje Srbije u EU i NATO dovedeno je u pitanje. Srbi se, i posle "Bljeska, Oluje", "Milosrednog anđela", nezavisnosti Crne Gore i Kosova, još uvek "ne predaju". Citira se Voilfgang Živelbuš koji kaže da "dok god gubitnička nacija ima komandu nad svojim nacionalnim identitetom, ona će tvrdoglavo odbijati da se povinuje zahtevima pobednika za moralnom i duhovnom predajom" (29). Problem je, dakle, u srpskom nacionalnom identitetu, a o njemu se stara uglavnom inteligencija. "Najveći deo kulturne i intelektualne elite", kaže se u ovom izveštaju, "ima dominantnu ulogu u mobilisanju srpskog nacionalizma" (29). Zato je promena srpskog nacionalnog identiteta moguća jedino uklanjanjem srpske kulturne i nacionalne elite.

  Helsinški odbor za ljudska prava Sonje Biserko objavio spisak 57 "nacionalističkih" profesora i naučnih saradnika sa Beogradskog univerziteta koji moraju biti pozvani na "odgovornost za svoje delovanje" (str. 103), a njihovi radovi "cenzurisani" (str. 75).

  Naročito treba povesti računa o "nacionalistima" sa univerziteta, naglašava ovaj izveštaj. "Zabrinjavajući trend rasta nacionalističkih i radikalskih ideja među mladima", pišu anonimni tvorci ove svojevrsne Bijele knjige srpskoga nacionalizma, "prvenstveno se može pripisati višegodišnjoj pogubnoj kadrovskoj politici u obrazovnim ustanovama" (92). Najpre, jedna od najopasnijih posledica delovanja akademske elite je ogroman medijski prostor koji im je na raspolaganju (74). Međutim, osim medijske promocije, piše dalje, propaganda može da se sporovdi i na predavanjima pomenutih profesora ili putem ispitne literature ili samim prepuštanjem fakultetskog prostora na raspolaganje ultradesničarskim organizacijama (74). Nije teško zamisliti kako izgledaju predavanja i vežbe koje drže ovi profesori, kao ni obavezno znanje koje studenti moraju da pokažu da bi kod njih položili ispit.Mnogo opasniji i ozbiljniji problem predstavljaju njihovi udžbenici, kao i ostala literatura na koju upućuju studente (103).

  Na taj način, zabrinuto se konstatuje u ovoj knjizi, ekspanzija nacionalizma dobija povlašćen položaj ako studentsku populaciju posmatramo kao jedne od bitnih aktera budućeg političkog života u državi. Time se blokira prodor drugačijih ideja meću mladim ljudima i ostalom publikom> (74).

  Spisak problematičnih profesora, napravljen u ovom izveštaju, predvode predavači sa Pravnog fakulteta. Taj fakultet je, prema Helsinškom odboru, najznačajnije akademsko uporište srpskog nacionalističkog projekta (66). Srpski nacionalisti i članovi anti-Haškog lobija poimenice su: dr Ljubiša Lazarević, dr Dragutin Šoškić, dr Miodrag Orlić, dr Budimir Košutić, dr Slobodan Marković, dr Slobodan Panov, Balša Kašćelan, dr Ratko Marković, dr Mirjana Stefanovski, dr Zagorka Jekić, dr Đorđe Lazin, dr Branko Rakić, dr Stevan Đorđević, dr Jugoslav Stanković, dr Saša Bovan, dr Milena Polojac, dr Miroslav Milošević, mr Goran Ilić, dr Žika Bujuklić, Dejan Đurđević, Bojan Milisavljević, dr Vladimir Stojiljković, dr Oliver Antić, dr Obrad Stanojević, dr Gordana Pavićević-Vukašinović, dr Zlatija Đukić-Veljović, Vladan Petrov, Aleksandar Gajić, dr Vera Čučković, mr Miodrag Jovanović, dr Olivera Vučić, dr Mirko Vasiljević, dr Borivoje Šunderić, dr Ranko Keča, dr Vlajko Brajić, mr Marko Đurđević, dr Đorđe Ignjatović, mr Zoran Mirković, dr Vladan Jončić, dr Nebojša Jovanvić, dr Milan Škulić, mr Nataša Delić, Nenad tešić, dr Vladimir Milić, dr Aleksandar Jakšić, dr Miodrag Simić, dr Zoran Stanojević i dr Kosta Čavoški, (neki sa ovog spiska su već odavno mrtvi, ili u penziji, ali svejedno, očigledno da zbog nečega i dalje smetaju). 2. #2
  Aktivan član
  Učlanjen
  29.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.636
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  U knjizi se (str. 78-81) sa nostalgijom podseća na čistku Pravnog fakulteta od srpskih nacionalista, nakon 1972. godine. Tada je, da podsetimo, u zatvor oteran dr Mihailo Đurić, a iz nastave su udaljeni dr Kosta Čavoški, dr Andrija Gams, dr Stevan Vračar, dr Vojislav Koštunica, dr Aleksandar Stojanović, dr Stevan Đorđević i dr Danilo Basta . Kao prvo ime zdravih snaga sa Pravnog fakuletta, koje su se te 1972. obračunale sa srpskim nacionalizmom, navodi se dr Vojin Dimitrijević (81). Nažalost, misle autori ovog izveštaja, ta čistka nije bila dovoljno radikalna, jer se srpski nacionalizam obnovio u još većem stepenu. Iako ova nova grupa <srpskih nacionalista obuhvata gotovo polovinu nastavnika na fakultetu, od kojih su neki čak u ličnom ili stručnom sukobu, za autore ovog izveštaja nema dileme da su članovi grupe ideološki istomišljenici (87). Zato valjda, bez obzira na sve nijanse, članove grupe treba tretirati jednako i izložiti ih jednakom postupku lustracije.

  Sa Filozofskog fakulteta na spisku nepodobnih profesora našli su se dr Slobodan Antonić i mr Đorđe Vukadinović, sa Fakulteta političkih nauka dr Mirjana Vasović, dr Slobodan Samardžić, i dr Radmila Nakarada, a sa Instituta za evropske studije dr Miša Đurković. Na spiku su i penzionisani profesori, koji su još uvek aktivni u javnosti, kao što su dr Svetozar Stojanović, dr Vladeta Jerotić, dr Vasilije Krestić. U popisu nacionalističkih intelektualaca stoje i imena književnika kao što su Momo Kapor, Dobrica Đosić, Brana Crnčević, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Rakitić, zatim slikari Miloš Šobajić i Ljuba Popović, pa režiser Emil Kusturica, sportista Dušan Savić, kao i novinari Slobodan Reljić (NIN), Zoran Đirjaković (NIN), Bogdan Tirnanić (NIN), Ljiljana Smajlović (Politika) Svetlana Vasović Mekina (Politika) itd.

  Tako se, recimo, kao stožer srpskih nacionalističkih snaga u Crnoj Gori (524) navodi Srpska pravoslavna crkva. Za nju se doslovce kaže da je u Crnoj Gori <zaposela mnogobrojne manastire proglašavajući ih svojom svojinom (524). SPC je toliko drska da, o užasa, ima neprijateljski stav prema Crnogorskoj pravoslavnoj crkkvi kojoj ne dozvoljava da vrši svoje obrede u pravoslavnim hramovima koji su bili u njenom posedu do Podgoričke skupštine 1918 (524). Za sve je kriva, naravno, srpska intelektualna elita. Ona širi požar srpskog nacionalizma na okolne mirne, demokratske, europske i multukulturne zemlje, koje predvode njihove napredne, europske, demokratske i multikulturne elite. Težnje srpske elite da zadrži Crnu Goru u svojoj orbiti su nerealne, posebno imajući u vidu tempo i kvalitet političkih procesa Crne Gore, koja je okrenuta emancipovanom multietničkom crnogorskom društvu. Crna Gora je postala važan faktor u regionu zahvaljujući svojoj evropskoj, modernoj i demokratski profilisanoj eliti (526).  Novost je i naslovna strana knjige. Na njoj je po prvi put u srpskoj javnosti Srbija prikazana u granicama bez Kosova. Štaviše, Srbija je, na toj slici, ledena santa koja, usamljena, pluta u moru, topi se i raspada. Komad koji predstavlja Kosovo već je odvaljen. Koji komad je, po planovima Helsinškog odbora i njegovih pokrovitelja, sledeći na redu?

  Vojvodina? Sandžak? Preševska dolina? Vlaška Krajina? I koliko će još trebati vremena da se ta usamljena ploča svede na meru koja bi zadovoljila Sonju Biserko i njene europske prijatelje?
  Poslednji put ažurirao/la Iraklije : 22.09.2008. u 19:54

 3. #3
  Ističe se Karamazov (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  medju svojim slepoocnicama
  Poruke
  2.425
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Ne znam sta lupetaju ovi o profesorima sa pravnog, ali neki od navedenih ne da nisu poremeceni nacionalisti, vec imaju malo vise od pola mozga i veoma zdravo razmisljaju, ali je tacno da je vecina navedenih odavno pukla jer je proslo vreme komunjara kojim i sami pripadaju; oni i dalje sa katedre bez imalo stida nostalgicno pricaju o najgorim vremenima u kojima je Srbija patila kao o najlepsim godinama, pricaju o ratu i izvrcu istorijske cinjenice, napadaju sve sto je normalno i razumno, sve sto moze da koristi jednoj drzavi u xxi veku, a hvale idiote koji su Srbiju upropastili.
  Poslednji put ažurirao/la Karamazov : 22.09.2008. u 19:58
  Postoje 2 vrste ljudi:oni koji se suocavaju sa problemom i oni koji se skrivaju. Skrivanje je bolje.

 4. #4
  Ističe se Sentimentalna budala (avatar)
  Učlanjen
  26.06.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  2.318
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Ma Zika Bujuklic je car... Mogu oni samo za ***** da ga povuku.

 5. #5
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  53.951
  Reputaciona moć
  1312

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Haha, pa sorosevska gamad je zaboravila da spomene Prof. Dr. Radmila Marojevica.

  Mar ce bas da se uvredi sto je izostavljen sa liste.
  no longer at ease here, in the old dispensation

 6. #6
  Aktivan član
  Učlanjen
  29.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.636
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Хелсиншки одбор, треба забранити.

 7. #7
  Elita peti ligament (avatar)
  Učlanjen
  22.05.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  19.479
  Reputaciona moć
  288

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio Iraklije Pogledaj poruku
  Хелсиншки одбор, треба забранити.
  Zar je moguce da jos nisu. Kako me samo nervira ona baba j.bt. Koliko gov.ana samo moze da izbaci na usta...

 8. #8
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.249
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio Победоносцев Pogledaj poruku
  Haha, pa sorosevska gamad je zaboravila da spomene Prof. Dr. Radmila Marojevica.

  Mar ce bas da se uvredi sto je izostavljen sa liste.
  istina siguran sdam da Radmilu nece biti pravo ,koja to budala bese boze me sacuvaj , mada se mozda vratio u maticnu drzavu pa im vise nije interesantan za pracenje
  The Show Must Go On...

 9. #9
  Legenda Победоносцев (avatar)
  Učlanjen
  15.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Long way from Tipperary
  Poruke
  53.951
  Reputaciona moć
  1312

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Ma gde, Mar zari i pali na rusistici u Bgd.
  no longer at ease here, in the old dispensation

 10. #10
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.249
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  nego nisam znao da je i Ranko Kecha "problematican "
  The Show Must Go On...

 11. #11
  Veoma poznat filatelista, pa šta? (avatar)
  Učlanjen
  08.05.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novi Sad
  Poruke
  12.979
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  373

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  nego nisam znao da je i Ranko Kecha "problematican "
  Marija Salma zato nije
  jedna sekunda do kraja...c... nemojte nam to raditi.

 12. #12
  Aktivan član
  Učlanjen
  23.02.2008.
  Pol
  ženski
  Poruke
  1.229
  Reputaciona moć
  48

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  citala sam o tom izvjestaju u novinama ''pecat'', ili tako nesto..
  navodno je taj izvjestaj napisan na hrvatskom jeziku.. (?)

 13. #13
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.249
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  jao ne znam Maru samo dosadnog Joziku
  The Show Must Go On...

 14. #14
  Aktivan član
  Učlanjen
  29.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.636
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Жалосно је да се овако пљује по српској интелигенцији, само зато што није подобна за Соњу Бисерко.

 15. #15
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Tu NVO treba zatvoriti i proterati.

 16. #16
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  54.249
  Reputaciona moć
  1358

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  pa nisam ja video da se bas pljuje po njima , mada je meni svako pravljenje spiskova otuzno ,pa makar i za njihovu internu upotrebu
  The Show Must Go On...

 17. #17
  Aktivan član
  Učlanjen
  29.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.636
  Reputaciona moć
  51

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  pa nisam ja video da se bas pljuje po njima , mada je meni svako pravljenje spiskova otuzno ,pa makar i za njihovu internu upotrebu
  Ово су само мали делови књиге. Каква је то слика људских права у Србији, ако се критикује група професора или уметника, само зато што не мисле и не климају главом, како Сорош каже.

 18. #18
  Ističe se Secikesa (avatar)
  Učlanjen
  19.09.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Na planeti Saev u galaksiji Andromeda
  Poruke
  2.794
  Reputaciona moć
  69

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio Iraklije Pogledaj poruku
  Хелсиншки одбор, треба забранити.
  Previse si blag, da citiram deo iz Balkanskog Spijuna: " Staljin vas je ubijao,ali vas nije dovoljno ubijao".
  Zivi u miru,spremaj se za rat.

 19. #19
  Buduća legenda Alekasandar3 (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Second Star to the Right and Straight on 'Til Morning
  Poruke
  35.462
  Tekstova u blogu
  80
  Reputaciona moć
  743

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  helsinški odbor je preuzeo na sebe ulogu Nemačke komande grada Beograda....

 20. #20
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  helsinški odbor je preuzeo na sebe ulogu Nemačke komande grada Beograda....
  ...za sada, a mozda i cele Srbije...

 21. #21
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.558
  Reputaciona moć
  1579

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Sa Filozofskog fakulteta na spisku nepodobnih profesora našli su se dr Slobodan Antonić i mr Đorđe Vukadinović, sa Fakulteta političkih nauka dr Mirjana Vasović, dr Slobodan Samardžić, i dr Radmila Nakarada, a sa Instituta za evropske studije dr Miša Đurković. Na spiku su i penzionisani profesori, koji su još uvek aktivni u javnosti, kao što su dr Svetozar Stojanović, dr Vladeta Jerotić, dr Vasilije Krestić. U popisu nacionalističkih intelektualaca stoje i imena književnika kao što su Momo Kapor, Dobrica Đosić, Brana Crnčević, Rajko Petrov Nogo, Slobodan Rakitić, zatim slikari Miloš Šobajić i Ljuba Popović, pa režiser Emil Kusturica, sportista Dušan Savić, kao i novinari Slobodan Reljić (NIN), Zoran Đirjaković (NIN), Bogdan Tirnanić (NIN), Ljiljana Smajlović (Politika) Svetlana Vasović Mekina (Politika) itd.
  И комунисти су се служили истим методама- очистили Србију од интелигенције...али не дамо се.

 22. #22
  Legenda
  Učlanjen
  03.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  51.329
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  И комунисти су се служили истим методама- очистили Србију од интелигенције...али не дамо се.
  Da nije smesno, bilo bi zalosno...
  Jos im samo fali da prilepe etiketu "postena inteligencija" kao za vreme Tita, pa da zaigramo kolo svi!

 23. #23
  Elita crveni oblak (avatar)
  Učlanjen
  25.01.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tobogan
  Poruke
  19.016
  Reputaciona moć
  379

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Ja se samo chudim da ta stoka antisrpska jos ziva seta ulicom kada nam svima toliko izvlachi zivce, a po svoj prilici i sprovode svoje zamisli ovde... na nasem tlu i sto je jos gore pomocu nasih vashki. I posle da mi neko kaze da treba da se ponosim sto sam Srpkinja. Pa ponosila bih se da srpska vlast ima bar maaalo shlifa protiv te sitnurije nepoliticke pa bar njih malo da izvrce naopako na medijima i da im sabotira delovanje, kad su vec prilicno zasticeni sa svih strana od progona. A ona ih lepo pusta da pustaju svoje buve po Srbiji. Stvarno mi nije jasno kako se TI MORONI tolerisu. Jos ce na kraju isterati svoje. A klinci se, nazalost, samo skupljaju u neke patriotske bande i bandice (umesto ozbiljne organizacije) da se makljaju sa komsilukom po utakmicama, umesto da se organizuju u buduce jake aktiviste protiv gamadi. Jado smo i bedo smo.

 24. #24
  Zainteresovan član Mikele (avatar)
  Učlanjen
  24.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  162
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio Alekasandar3 Pogledaj poruku
  helsinški odbor je preuzeo na sebe ulogu Nemačke komande grada Beograda....
  Gestapo, druze Gestapo.

 25. #25
  Zainteresovan član Mikele (avatar)
  Učlanjen
  24.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  162
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: Чишћење Универзитета!!!

  Citat Original postavio JEKA021 Pogledaj poruku
  Ja se samo chudim da ta stoka antisrpska jos ziva seta ulicom kada nam svima toliko izvlachi zivce, a po svoj prilici i sprovode svoje zamisli ovde... na nasem tlu i sto je jos gore pomocu nasih vashki. I posle da mi neko kaze da treba da se ponosim sto sam Srpkinja. Pa ponosila bih se da srpska vlast ima bar maaalo shlifa protiv te sitnurije nepoliticke pa bar njih malo da izvrce naopako na medijima i da im sabotira delovanje, kad su vec prilicno zasticeni sa svih strana od progona. A ona ih lepo pusta da pustaju svoje buve po Srbiji. Stvarno mi nije jasno kako se TI MORONI tolerisu. Jos ce na kraju isterati svoje. A klinci se, nazalost, samo skupljaju u neke patriotske bande i bandice (umesto ozbiljne organizacije) da se makljaju sa komsilukom po utakmicama, umesto da se organizuju u buduce jake aktiviste protiv gamadi. Jado smo i bedo smo.
  Pa evo ti imaš priliku da organizuješ neku NVO, ili da se pridružiš nekoj od partija (DSS, Napred Srbijo). Pa da lagano okupiš ekipu i na neki način uzvratiš udarac.

Slične teme

 1. Odgovora: 333
  Poslednja poruka: 17.04.2011., 12:32
 2. Чишћење
  Autor Наутилус u forumu Književnost
  Odgovora: 39
  Poslednja poruka: 26.08.2008., 15:29
 3. Odgovora: 147
  Poslednja poruka: 17.08.2008., 21:53

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •