CRNOGORCI SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!
Strana 1 od 5 12345 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 108

Tema: CRNOGORCI SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano CRNOGORCI SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Novak ADŽIĆ:
  PREGRŠT DOKAZA DA JE CRNOGORSKA PRAVOSLAVNA CRKVA BILA AUTOKEFALNA
  Fond dokumenata Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova Knjaževine i Kraljevine Crne Gore, koji se nalazi u Arhivu Crne Gore, na Cetinju, sadrži mnoštvo dokaza (u 110 fascikli) o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. (Negatori Crnogorske pravoslavne crkve, inače, nijesu nikada citirali niti jedan dokument iz tog fonda!)
  I sabrana djela Mitrofana Bana, objavljena u više tomova, takođe su uvjerljiv izvor koji svjedoči o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. I (sačuvana) arhiva o zasjedanjima Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve, nudi dokaze o njenoj autokefalnosti, a i službeni časopis crnogorskog Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova – “Prosvjeta” (1889–1901) takođe sadrži brojne fakte i dokaze o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve.
  Isto tako, brojni su akti i članci o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve, koje je objavio list “Glas Crnogorca” u periodu od 1871. do 1922. godine. Iz navedenih izvora nudimo samo neke dokaze.
  O autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve pisale su i mnoge značajne ličnosti koje su živjele u vrijeme kada je ona imala takav status, a među njima su Valtazar Bogišić, Nikodim Milaš i Nićifor Dučić.  Bog nam je očuvao crkvenu autokefalnost  Autor “Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru” (1888.) i prvi crnogorski ministar pravde, dr Bogišić, u svojoj knjizi “Pravni običaji u Crnoj Gori, Hercegovini i Sjevernoj Albaniji” (CANU, Titograd, 1984, str. 238–239), napisao je i sljedeće:
  “Kao i sve države gdje gospodari istočno-pravoslavna vjera, tako i Crna Gora ima svoju autokefalnu Crnogorsku crkvu...”.  Nikodim Milaš, zadarski episkop, zapisao je 1890. godine u knjizi “Crkveno pravoslavno pravo” da je Cetinjska mitropolija autokefalna i u njegovom katalogu je na trećem mjestu.  Kada je mitropolit autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve Mitrofan Ban, 1910. godine, slavio jubilej – 25-ogodišnjicu arhijerejske službe – tim povodom primio je brojne čestitke, a jednu od njih uputio mu je (iz Soluna) i dr Gavrilo Dožić, kasniji srpski patrijarh, u toj poruci piše i ovo:
  “Meni bi bila dužnost ne samo moja skromnost da uzme učešća, već da budem inicijator i, u okolini u kojoj sam se nalazio, da i drugi izvrše ono što su bili prema tome znamenitom momentu u istoriji Crnogorske ckve”.  Kada je dr Gavrilo Dožić, 1913. godine, određen da bude episkop pećke eparhije Crnogorske pravoslavne crkve, crnogorski kralj Nikola Prvi Petrović je poručio:
  “Gospodo, može li biti ljepšega dana za našu autokefalnu Pravoslavnu crkvu od ovoga, u kome sa našega Cetinja spremamo, dr Gavrila Dožića, vrijednog sina zemlje ove na njegovu službu bogu i narodu”.  U biografiji dr Gavrila Dožića, koju je objavio Ilustrovani zvanični almanah–šematizam Zetske banovine, (god. I, državna štamparija, Sarajevo, 1931. str. 232), piše i ovo:
  “Ogledao se na bogoslovsko–književnom polju, a sada radi na istoriji Crnogorske pravoslavne crkve”.  Mitropolit autokefalne Crnogorske pravoslave crkve u periodu od 1884 do 1920. godine (kada je nasilno ukinuta) bio je Mitrofan Ban (1841–1920). On je 1910. godine, u pismu koje je zahvalnica na pozdravni govor kralja Nikole, uz ostalo, naveo i ovo:
  “Vaše Kraljevsko Visočanstvo, Premilostivi Gospodaru,
  Četrdeset godina već je prošlo, od kako mi je velika sreća u udio pala da stupim na službu Crnogorske crkve – na službu Vaše, Gospodaru, junačke države”.  Član Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve Kiril Mitrović (1867–1931), koji je 1909. godine postao episkop njene zahumsko–raške eparhije, 6. aprila 1910. godine, u pozdravnom govoru upućenom Mitrofanu Banu istakao je i ovo:
  “Vaše Viskopreosvještenstvo, Visokodostojni gospodine Mitropolite!
  Raduje se danas sveta pravoslavna Crnogorska crkva slaveći dvadestpetogodišnjicu revnosne službe Vaše Bogu, prijestolu i otadžbini, i prinosi toplo blagodarenje Božjem promislu, što Vas je sv. Blagoslovom svojim pratio na putu duge teške apostolske službe Vaše i udijelio da ona bude plodonosna i korisna sv. Božijoj crkvi”.  Autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve eksplicitno dokazuje pismo Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve knjazu Nikoli I Petroviću Njegošu od 1. maja 1908. godine, koje glasi:
  “Njegovom Kraljevskom Visočanstvu Knjazu Gospodaru Nikoli Prvom – Topolica.
  Bog vjerni čuvar Crne Gore kroz duga i teška vremena očuvao je njenu političku nezavisnost i crkvenu autokefalnost. Za ovo zasluga pripada Vašemu Uzvišenome Domu, iz koga su na kormilo državno i crkveno dolazili veliki muževi, duhovni pastiri i svjetski vladari, koji su vazda znali visoko držati ugled Crne Gore.
  Između mnogijeh savremenijeh reformi koje je Vaše Kraljevsko Visočanstvo na sreću i blago Crne Gore blagoizvolilo sankcionisati i sveta crkva bila je usrećena duhovnijem zakonima Pravoslavnih Konsistorija i Svetog Sinoda.
  Saglasno Ustavu Svetog Sinoda danas prvi put okupljeni sinodski članovi na prvome mjestu za svoju svetu dužnost smatraju, Vašemu Kraljevskom Visočanstvu i Vašemu Uzvišenome Domu izjaviti svoju vjernost i nepokolebljivu odanost. U isto vrijeme Sinod najponiznije, Vama Uzvišeni Gospodaru najtoplije blagodari za nebrojena dobra koja ste crkvi svojoj učinili.
  Vaše Kraljevsko Visočanstvo, Vaš Uzvišeni Dom i Crnu Goru Sveti Sinod preporučuje promislu Svevišnjemu.
  Smireni molitvenici: Mitropolit Mitrofan, predsjednik, naim. episkop Kiril Mitrović, član, arhimandrit Mihailo Dožić, član, iguman Prokopije Vračar, član, protođakon Filip Radičević, član, protojerej Aksentije Bojović, član, protojerej Pavle Petrović, član, sekretar Svetoga Sinoda, đakon Ivo Kaluđerović”.


  Naša crkva kao autokefalna nezavisna je  Crnogorski knjaz Nikola I Petrović Njegoš proglašen je 1910. godine za kralja Crne Gore. Među brojnim čestitkama tim povodom primio je i čestitku Njegove Svetosti Patrijarha Antiohijskog Grigorija:
  “Njegovom Veličanstvu Preblagočestivom Kralju Nikoli Prvom.
  Petnaesti avgust, blagosloveni dan, koji mi napominje milosti i obimne blagodati, Našega Gospodara, Boga, jer tog istog dana 1906. godine ja sam uzašao po milosti Svetoga Duha na prijesto Patrijaršijski Prvoprestolnih Apostola Petra i Pavla, danas postaje izvor radosti i veselja za Sveto Pravoslavlje cijelog svijeta, jer danas vidimo Vašu glavu, obasutu poštovanjem i obožavanjem, a tako i mudrošću ispunjenu, koja Vas je učinila predmetom uvažavanja i divljenja Velikodušnih Ruskih Careva.
  S kojom ste mudrošću znali upravljati predstojno Vašu Srećnu Knjaževinu kroz čitavo po vijeka, okrunjenu pravoslavnom krunom i kao što to vidi Vaš vjerni narod, radan i hrabar, predan pravoslavlju i gleda svoga omiljenog Knjaza na dostojanstvu Njihovih Veličanstava Kraljeva.
  Sasvim je dakle pravedno da danas naše duše veličaju Gospodara, a naši duhovi da se raduju u Gospodu, koji je naš spasitelj, i za to Antiohiska crkva uzimlje udjela u velikoj radosti svoje sestre Svete Crnogorske Crkve.
  Smatrao sam dužnošću da otslužim sa svim mojim patrijaršijskim klirom u prisustvu velikog broja moje pastve svetu liturgiju, namijenjenu Vašem Veličanstvu vozljubljenom u Gospodu.
  Ja ovim uzimljem slobodu da podnesem Vašem Kraljevskom Prestolu moja Patrijaršijska čestitanja i moje očinske želje duboko iskrene, moleći Gospoda i Cara Careva, da Vas sačuva još svetom desnicom za dug i presrećan život na korist i na sreću države koju Vam je Svevišnji povjerio, da sačuva Nj. V. Preblagočestivu Kraljicu Vašu uzvišenu Suprugu, Nj. Kr. V. Knjaza Našljednika i cijelu Kraljevsku porodicu, da blagoslovi Vaš Narod i uzdrži i štiti Vašu Slavnu Kraljevinu.
  U znak blagoslova slobodan sam poslat V. Veličanstvu ikonu Sv. Bogorodice, zaštitnice naše patrijaršijske katedralne crkve, i kao dokaz moje istinske ljubavi prema V. Veličanstvu i mog velikog veselja za ovaj srećan dan, ja se usuđujem upraviti Vam ovo pismo, sa kojim Vam podnosim moje duboko poštovanje.
  Neka je milost Božja s Vama i neka Vas prati.
  Čast mi je biti Vašega Veličanstva vrlo vaтreni i ponizni molitvenik u Hristu!
  Damask, 15. avgust 1910. Grigorije Patrijarh Antiohiski i cijelog istoka”. 2. #2
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano ..................nastavak

  Ustav Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve od 30. decembra 1903, u članu 1 i 2, izričito navodi autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, u članu 15, stav 2, govori se o ličnoj nadležnosti Mitropolita “kao sinodskog predsjednika i kao poglavice autokefalne Crnogorske crkve”.  U Ustavu Knjaževine Crne Gore iz 1905, u aktu lex superior, sa stanovišta državnog prava, u članu 40 normirano je slijedeće:
  “Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori”.  Posljednji autokefalni mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve, u doba nezavisne Knjaževine i Kraljevine Crne Gore bio je Mitrofan Ban. On je za crnogorskog mitropolita kanonski rukopoložen u Rusiji 6. aprila 1885. godine, u Isaklijevskoj Crkvi u Petrogradu, od strane petrogradskog mitroplita Isidora, u prisutstvu ruskog cara Aleksandra III Romanova. Tri dana ranije, u besjedi koju je održao u Svetom Sinodu u Petrogradu, između ostalog, rekao je i ovo:
  “Vi, svjatjejši otci, promislom Božjom i željom moga premilostivoga gospodara knjaza Nikolaja rukovođeni, izvoliste smirenost moju izabrati za episkopa Crkve Crnogorske”.  Nakon hirotonije primio ga je 15. aprila 1885. godine car Aleksandar III. Prilikom susreta sa njim rekao mu je i ovo:
  “Meni je takođe drago što ste Vi rukopoloženi za episkopa u Rusiji. To pokazuje duhovnu vezu imeđu Ruske i Crnogorske crkve”.  Mitropolit Mitrofan Ban sve to detaljno opisuje u svojim memoarima. Nakon hirotonije, Mitrofan Ban je, 19. oktobra 1885. godine, o tome obavijestio vaseljenskog carigradskog patrijarha Joakima IV u pismu, broj 356, u kojemu, uz ostalo, navodi:
  “Mi smo se iz Rusije povratili i u ime Božije zauzeli smo svetu katedru Mitropolije Autokefalne Crkve u bogoštićenom Knjaževstvu Crnogorskom na koju smo i Duhom Svetijem i pozvati”.


  Ruska crkva i Carigradska patrijaršija priznavale su autokefalnost Crnogorske crkve ne samo u doba Mitrofana Bana, nego i ranije. Tako se iz pisma koje je carigaradski patrijarh Grigorije poslao 29. januara 1798. godine Petru I Petroviću Njegošu jasno vidi da je carigradska patrijaršija Crnogorsku crkvu smatrala autokefalnom.  Vaseljenska patrijaršija je 1855. izričito priznala autokefalnost Crnogorske crkve o čemu govori i atinska Sintagma.  Protođakon Filip Radičević, dugogodišnji sekretar Mitroplije Crnogorske pravoslavne crkve, član njenog Svetog Sinoda od 1904. godine, u službenom časopisu crnogorskog Ministarstva prosvjete i crkvenih poslova – Prosvjeta, u radu “Pravoslavna crkva u Crnoj Gori”, objavljenom 1889. godine piše:
  “Pravoslavna naša crkva kao autokefalna, nezavisna je. Ona se kao takva odnosi prema Ruskom Sinodu, Carigradskoj i drugim patrijaršijama, kao i ostalim autokefalnim crkvama. Sve autokefalne pravoslavne crkve priznaju nezavisnost Crnogorske crkve, svagda joj dostavljaju događaje koji se u pojedinim crkvama zbivaju, na primjer, kad koji patrijarh dolazi na upravu svoje crkve”.  Autokefalnost priznavali i Carigrad i Moskva  Godine 1910. mitropolit petrogradski Antonije u pismu Mitrofanu Banu, uz ostalo, piše:
  “Bratski vas pozdravljam sa znamenitim jubilejem, izražavajući tople želje da Vašem Visokopreosveštenstvu pastironačenik Gospod Bog naš Isus Hristos udijeli dugi život u plodotvornoj službi Vašoj za dobro Crnogorske crkve”.  A Vaseljenski patrijarh Joakim iz Carigrada 1910. godine piše Mitrofanu Banu:
  “Gospod neka podari bogate darove Vašem Visokopreosveštenstvu, svetoj Crnogorskoj crkvi, blagovjernom gospodaru i pobožnom narodu”.
  U ime Srpske pravoslavne crkve, njen mitropolit Dimitrije Pavlović (1910. godine) uputio je čestitku Mitrofanu Banu, u kojoj stoji:
  “Srpska crkva, kao sestra i po vjeri i narodnosti, dijeli radost Crnogorske crkve”.
  (O tome piše “Glasnik” Pravoslavne crkve u kraljevini Srbiji, od 15. aprila 1910. godine.)  Jerusalimska crkva je priznavala autokefalnost Crnogorske crkve, o čemu ilustrativno govori i pismo patrijarha Damijanosa poslato Mitrofanu Banu 25. decembra 1903. godine.
  Dr Mihailo Dožić postao je 1879. godine iguman Moračkog Manastira, da bi ubrzo bio proizveden u čin crnogorskog arhimandrita. Godine 1908. postao je član Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve. Zajedno sa popom Stankom Bulatovićem, iz Kolašina, 1910. godine, povodom jubileja kojeg je slavio mitroplit Mitrofan Ban, uputio je pismo slijedeće sadržine:
  “Današnji dan Vašeg slavlja dvadesetpetogodišnjice kao poglavara svete Crnogorske crkve osobito proslavlja sveštenstvo i narod u svetoj obitelji manastira Morače. Tradicionalne veze Vašeg prebivanja među narodom ovog kraja ostaće na uspomenu najdaljim pokoljenjima. Neka da Svemogući da proslavimo i pedesetogodišnjicu Vašeg slavnog rada, na korist svete crkve, Gospodara i Otadžbine”.

  Iguman Leontije Ninković, nastojatelj Ostroškog manastira, od 1912. godine član Svetog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve i svještenik na Dvoru kralja Nikole u zemlji i emigraciji (1916–1919) uputio je iz Nikšića 1910. godine, zajedno sa jeromonahom Danilom Labovićem i monahom Antonijem Miranovićem, čestitku u kojoj, uz ostalo, veli da je Mitrofan Ban hrabri junak sa sabljom u ruci na bojnom polju, pod barjakom uzvišenog Gospodara, te kao jerarhu “specijalno za Crnogorsku crkvu i sveštenstvo, najsrdačnije Vam čestitamo dvadesetpetogodišnjicu svete uzvišene i revnosne arhipastirske službe Bogu, crkvi, Gospodaru i domovini”.  Nakon što je mitropolit Mitrofan Ban umro, 30. septembra 1920. godine. Oproštajnu riječ na njegovom opijelu govorio je episkop zahumsko–raški Kiril Mitrović, i tom prilikom, uz ostalo, rekao:
  “Po prirodi bistra i zdrava uma, plemenita srca i nesebično snažne volje, on je uspijevao u radu na crkvenom polju tako da je sposobnost njegova uočena od crkvenih i državnih poglavica dovela ga na upravu Crnogorske crkve. Prema prilikama i sredstvima sa kojima je mogao raspolagati Mitropolit Mitrofan za vrijeme svog dugog Vladikovanja mnogo je učinio za Crnogorsku crkvu”.
  Sveti arhijerejski sinod Vaseljenske patrijaršije u Carigradu, 19. marta 1920. godine, donio je odluku (broj 2056) kojom daje blagoslov na prisajedinjenje Ujedinjenoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi određenih eparhija, gdje se, uz ostalo, precizira:
  “U granicama ovog Ujedinjenog Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca ušle su i autokefalne pravoslavne crkve, Karlovačka i Crnogorska, kao i dvije dalmatinske eparhije, Zadarska i Kotorska”.

  Vaseljenska patrijaršija, inače, tim aktom “priznaje proglašeno ujedinjenje autokefalnih crkava Srpske, Crnogorske i Karlovačke, kao i dviju dalmatinskih eparhija”.
  Ovo je, dakle, zvanični akt Vaseljenske patrijaršije u kojemu se navodi da je postojala autokefalnost Crnogorske crkve.

 3. #3
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano ............................nastavak

  Proglašenje Srpske patrijaršije obavljeno je u Sremskim Karlovcima 12. (25) septembra 1920. godine. Ubrzo potom sastao se Arhijerejski sabor Srpske patrijaršije - 15. (28.) septembra 1920. godine - koji je donio odluku da se arhiepiskop beogradski i mitropolit Srbije, Dimitrije Pavlović, proglasi ipso jure prvim patrijarhom Srpske patrijaršije. U toj odluci, uz ostalo, se kaže:
  „Slično tome postupalo se i kod osnivanja nacionalnih autokefalnih oblasti u svima pravoslavnim državama. Tako su uzdignute katedre na stupanj autokefalne arhiepiskopije u prestonim gradovima: Atini za Crkvu u Kraljevini Grčkoj, u Beogradu za Crkvu u Kraljevini Srbiji, na Cetinju za Crkvu u Crnoj Gori, u Bukureštu za Rumuniju, u Sofiji za Bugarsku, a u Rusiji dignut je arhijerejski presto druge prestonice u Moskvi, na stupanj patrijaršije”.  U tomosu Carigradske patrijaršije i patrijarha Melentija IV, donijetog u Carigradu 19. februara 1922. godine (broj protokola 1148.) izričito se navodi da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna.
  I crnogorski politički i pravni pisac, advokat, dr Sekula Drljević, koji je u nezavisnoj knjaževini i kraljevini Crnoj Gori vršio i dužnost ministra prosvjete i crkvenih poslova, na ovu temu je (u svojoj knjizi “Balkanski sukobi 1905– 1941.”, drugo izdanje, Zagreb, 1990. 172–173), uz ostalo, zapisao:
  “Crnogorsko pravoslavlje je crnogoroslavlje... Crnogorska crkva kroz sve vjekove nije bila ni u kakvoj zavisnosti od bilo koje pravoslavne crkve, pa ni od Carigradske patrijaršije”.
  I srpski istoričar Gligor Stanojević, u knjizi “Istorija naroda Jugoslavije” (knjiga II, Beograd, 1960. str. 1184), konstatuje činjenicu da je Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna. Stanojević to čini i u svojoj knjizi “Crna Gora pred stvaranje države” (Beograd, 1962. godine).
  Najzad (iako to, ponavljam, nije sva dokumentacija koja se na ovu temu može ponuditi) ukazujem da je poznati mađarski naučnik, profesor Univerziteta u Budimpešti, član Mađarske akademije nauka, dr Jožef Bajza, u svojoj knjizi “Crnogorsko pitanje”, objavljenoj na mađarskom jeziku 1927. i na italijanskom jeziku 1928. godine u Budimpešti, o autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve napisao i sljedeće:
  “Godina 1766. označava nezaboravan datum u istoriji Crne Gore. Turci su te godine ukinuli Pećku patrijaršiju i zbog toga je pravoslavna Crnogorska crkva dobila autokefalnost”...
  Podsjećamo: Carigradska patrijaršija je u svom Katalogu iz aprila 1855. godine upisala Crnogorsku crkvu na devetom mjestu autokefalnih crkava. Isto to navodi se i u katalogu Atinska Sintagma, iz aprila 1855. godine. I Ruski katalog autokefalnih crkava iz 1851. godine navodi Crnogorsku mitropoliju kao autokefalnu. O tome Nićifor Dučić piše:
  “Ruski sinod priznao je pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori kao autokefalnu za vrijeme slavnoga mitropolita crnogorskog, Petra Prvog Petrovića Njegoša”.
  Recimo još i da je Enciklopedija Britanika (iz 1911. godine) objavila da je Crnogorska crkva “autokefalna grana istočne– pravoslavne crkve” ...

  (KRAJ)

 4. #4
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Question Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Rufime, zašto spamuješ kada si ovo postavio već bezbroj puta? :???:

 5. #5
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Petar I Petrović Njegoš i Petar II Petrović Njegoš

  Da li je Crnogorska Mitropolija - Crnogorska Pravoslavna Crkva bila autokefalna, vrlo je lako odgovoriti.
  Pored brojnih pisanih dokaza, svi znamo za onu poslovicu "slika govori kao hiljadu rijeci", pa cemo sada vidjeti par starih slika, Petra I i Petra II Petrovica Njegosa.
  Dakle, u ovom našem balkanskom pravoslavlju bijelu kamilavku na glavi mogu da nose ISKLjUČIVO poglavari autokefalnih crkava.
  Kao što jasno vidimo, bijelu kamilavku su nosili i Petar I i Petar II Petrović Njegoš, što će reći da je Crnogorska Pravoslavna Crkva bila autokefalna i nikome podređena!
  Iako je ova jednostavna istorijska istina puno puta osporavana od SPC i raznih srpskih DR, MR, Profesora PSEUDOISTORIJE, oči vas sigurno ne varaju!


  Petar I Petrović Njegoš - Vladika Crnogorski


  Petar II Petrović Njegoš - Vladika Crnogorski

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Ko je proglasio Svetog Petra Cetinjskog za Sveca? Ko na to ima pravo?

  Žarko L. Đurović: CRNOGORSKI SVETITELJI – SRPSKI PROBLEM


  Kako se priblizava slom velikosrpskog hegemonistickog, unitaristickog, asimilatorskog projekta, Srpska pravoslavna crkva suocena s tom cinjenicom, nastoji da se prikaze kao vjerska institucija Crnogoraca koja njeguje njihove tradicionalne duhovne vrijednosti. Osnovni cilj ostaje isti – uoblicavanje svesrpske ideje na ovim prostorima – ali se traze novi nacini za ostvarivanje staroga cilja.
  Tako se srpski patrijarh gospodin Pavle dośetio da 31. oktobra 2002. godine, na praznik Svetoga Petra Cetinjskoga, objavi kako se taj datum od prije dvije godine u kalendaru Srpske pravoslavne crkve obiljezava kao zavjetni praznik i crveno slovo (»Glas Crnogorca« od 31. 10. 2002. godine). To znaci da je Srpska pravoslavna crkva najzad priznala da su crnogorski svetitelji kanonizovani regularno, u skladu sa crkvenim zakonima i uredbama.
  Tim povodom Crnogorska pravoslavna crkva se oglasava i podśeca na sljedece:
  Srpska pravoslavna crkva 1999. godine po prvi put unosi crvenim slovima u svoj kalendar Svetog Vasilija Ostroskog i Svetoga Petra Cetinjskog: Sve do tada crnogorski svetitelji u njihovom kalendaru su bili obiljezeni crnim slovima, sto je bilo potpuno saglasno ideoloski-religiozno-politickom programu takozvanog »svetosavlja« ciji je cilj, pored ostalog, bio i ostao – ponistenje duhovne tradicije crnogorskog naroda. Medjutim, patrijarh srpski Pavle i Srpska pravoslavna crkva »zaboravljaju« da su crnogorski svetitelji kanonizovani mnogo prije 1999. godine, odnosno 2002. godine, kada su se Srbi dośetili da ih priznaju.
  Crnogorska pravoslavna crkva odmah po svom obnovljenju u prvi crkveni kalendar (1998) crvenim slovima unosi cetiri svoja svetitelja: Svetog Vasilija Ostroskog, Svetog Petra Cetinjskog, prepodobnog Stefana Piperskog i Svetog Vladimira Dukljanskog, a po prvi put se slavi i ikona Filermoska – Sveta Bogorodica 25. oktobra.
  Njegovanje kulta crnogorskih svetaca ima veoma dugu tradiciju. Postoje neoborivi dokazi da ona pocinje od Svetog Vladimira, sa pocetka 11. vijeka. Mnogo kasnije, u 17. vijeku, razvio se kult Svetog Vasilija Ostroskog.
  I najzad, na osnovu crkvenih uredbi i propisa, Njegos je 1834. godine uputio okruznicu tj. stampani akt, u kojem je vladiku Petra I proglasio za svetitelja.
  Tako je vladika Petar II (a ne srpski patrijarh Pavle) kao glava samostalne Crnogorske crkve, zvanicnim aktom prije 168 godina kanonizovao vladiku Petra I u red svetitelja.
  Za Crnogorsku pravoslavnu crkvu, crnogorski narod i svakog objektivnog naucnika istoricara ove cinjenice nijesu sporne. Sve crnogorske svetitelje narod je prihvatio, iskreno vjerujuci u njihovu svetost. O autoritetu Svetog Petra kao svetitelja u Crnoj Gori govori cinjenica da se Crnogorci i dan danas kunu s njim. A kada se sa njim zakunu, pouzdano se zna da zbore istinu.
  Na osnovu izlozenih cinjenica srpskom patrijarhu Pavlu mora biti jasno da crnogorski narod, vjernici i svjestenici Crnogorske pravoslavne crkve prepoznaju namjeru njegovu i Srpske pravoslavne crkve. Istorija i crnogorski narod sigurno ce dokazati Evropi i cijelom svijetu da Cetinje i Cetinjski manastir nijesu śediste srpskih patrijarha i mitropolita, jer oni negiraju i otudjuju sustinu crnogorskoga bica i najvise duhovne vrijednosti Crnogoraca. Takodje im je poznato da svakom zlu dodje kraj. A tada ce neminovno na lice dana izaci prava istina. Tada ce svako (sa)znati ko je i zasto otudjivao crnogorske duhovne vrijednosti, ko je skrnavio svetacke mosti, ko je raskopavao manastirske i crkvene grobove.

 7. #7
  Elita Lilu (avatar)
  Učlanjen
  10.05.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ja sam takoreci komsinica... zivim u susednoj galaxiji
  Poruke
  16.674
  Reputaciona moć
  223

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Da li ti mislis da ce iko, ali iko procitati ovo sto si pejstvovao?
  razbibriga.

 8. #8
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Exclamation Re: Petar I Petrović Njegoš i Petar II Petrović Njegoš

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  Da li je Crnogorska Mitropolija - Crnogorska Pravoslavna Crkva bila autokefalna, vrlo je lako odgovoriti.
  Pored brojnih pisanih dokaza, svi znamo za onu poslovicu "slika govori kao hiljadu rijeci", pa cemo sada vidjeti par starih slika, Petra I i Petra II Petrovica Njegosa.
  Dakle, u ovom našem balkanskom pravoslavlju bijelu kamilavku na glavi mogu da nose ISKLjUČIVO poglavari autokefalnih crkava.
  Kao što jasno vidimo, bijelu kamilavku su nosili i Petar I i Petar II Petrović Njegoš, što će reći da je Crnogorska Pravoslavna Crkva bila autokefalna i nikome podređena!
  Iako je ova jednostavna istorijska istina puno puta osporavana od SPC i raznih srpskih DR, MR, Profesora PSEUDOISTORIJE, oči vas sigurno ne varaju!


  Petar I Petrović Njegoš - Vladika Crnogorski


  Petar II Petrović Njegoš - Vladika Crnogorski
  Prijavljen.

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano NAŠA CRKVA ZVALA SE ----- C R N O G O R S K A CRKVA!

  Dr Živko M. Andrijašević:
  Možemo smatrati da je naziv Crnogorska Crkva bio zvaničan naziv


  • Dr Živko M. Andrijašević
  Pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije ni u vrijeme vladavine knjaza (kralja) Nikole imala zvanično utvrđeni naziv, već se upotrebljavaju različiti nazivi.

  U Bogišićevoj anketi iz 1873. godine koristi se naziv "Crnogorska crkva", dok u jednom članku, koji je objavljen u zvaničnoj publikaciji, sekretar Mitropolije crnogorske naziva Crkvu kojoj pripada "Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori" (1889). Takva formulacija povremeno se upotrebljava i u zvaničnoj štampi.

  U isto vrijeme, takođe u zvaničnoj publikaciji, mitropolita Mitrofana nazivaju poglavarom Crnogorske crkve, ali i starješinom Crnogorsko-zahumske crkve.

  I mitropolit Mitrofan je u govoru prilikom hirotonije rekao da je izabran za episkopa Crnogorske crkve.

  U službenom obraćanju mitropolitu Mitrofanu crnogorski sveštenici često Crkvu kojoj pripadaju nazivaju "Pravoslavnom crnogorskom crkvom" ili samo "Crnogorskom crkvom".
  U Ustavu Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1903), Pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva se "Avtokefalnom pravoslavnom mitropolijom",
  мada se u članu 15 crnogorski mitropolit naziva "poglavicom avtokefalne crnogorske crkve". Imajući u vidu karakter ovog pravnog akta, logično bi bilo da u njemu postoji zvanično nominovanje Crkve u Crnoj Gori. Međutim, upotreba dva različita naziva svjedoči da ustavopisac nije imao takvu namjeru, jer bi se u protivnom opredijelio za jedan od njih. Da se ni jedan ni drugi naziv ne mogu smatrati zvaničnim imenom Crkve, potvrđuje zvanični akt Mitropolije, koji je nastao samo nekoliko dana nakon donošenja ovog Ustava, i u kome se koristi treći naziv - "Pravoslavna crkva".

  U Ustavu Knjaževine Crne Gore (1905), koji je donijet ubrzo nakon Ustava Svetog sinoda, u članu 40 upotrebljava se naziv koji je i ranije često korišćen - Crnogorska crkva. S obzirom da je riječ o najvišem pravnom aktu jedne države, ovaj bi se naziv mogao smatrati zvaničnim.
  To potvrđuje i njegova službena upotreba.

  Episkop zahumsko-raški Kiril, Crkvu kojoj pripada naziva "Pravoslavna crnogorska crkva".

  Mitropolit Mitrofan u govoru povodom svog jubileјa - dvadesetpetogodišnjice arhijerejske službe (1910), kaže da već četiri decenije pripada Crnogorskoj crkvi.
  Prilikom jubilarnih svečanosti, jedan od članova Cetinjske konzistorije rekao je da se mitropolit Mitrofan nalazi na čelu Pravoslavne crkve Knjaževine Crne Gore.

  U čestitci ruskog Svetog sinoda, koja je upućena mitropolitu Mitrofanu povodom jubileja, Crkva na čijem je čelu naziva se Crnogorskom crkvom.

  I carigradski patrijarh Joakim u čestitci mitropolitu Mitrofanu koristi isti naziv za Crkvu kojom on upravlja - Crnogorska crkva.

  Crkvu u Crnoj Gori jednako imenuje i zadarski episkop Nikodim Milaš (Crnogorska crkva).

  Nekoliko godina kasnije on će upotrijebiti i naziv "Crnogorska pravoslavna crkva" (1913).

  Pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva se "Crnogorskom crkvom" i u službenoj publikaciji pravoslavne crkve u Kraljevini Srbiji ("Glasnik pravoslavne crkve u Kraljevini Srbiji", 15. 04. 1910).

 10. #10
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Petar I Petrović Njegoš i Petar II Petrović Njegoš

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Prijavljen.
  Zabole te jako istinite činjenice, istinite informacije?

 11. #11
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio Lilu Pogledaj poruku
  Da li ti mislis da ce iko, ali iko procitati ovo sto si pejstvovao?
  Ne, to mu nije taktika. On to ni ne misli, niti očekuje. Vidiš, njegov cilj je da po forumima ovi linkovi imaju što više rezultata, kako bi se na pretraživačima kao što su Google i Krstarica našli među prvima, te kako bi ljudi koji traže nešto tako prvo na ovo nabacali. Neka vrsta internetske propagande, a ljudi koji ostave ovakve postove i teme mu samo pomažu...bezveze ga banuju i on se vraća, umjesto da samo poobrišu...

 12. #12
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio Lilu Pogledaj poruku
  Da li ti mislis da ce iko, ali iko procitati ovo sto si pejstvovao?
  Pročitaće mnogi koji nikada do sada nijesu pročitali! Mnogi!

 13. #13
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Podrazumevano Re: Petar I Petrović Njegoš i Petar II Petrović Njegoš

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  Zabole te jako istinite činjenice, istinite informacije?
  1.000 puta izgovorena laž ne postaje istina.

  Problem je što je forum za diskusije, a ne za tvoju propagandu, što spada pod spamovanje i nije dozvoljeno. O ovome smo već diskutovali, a ovo je ko zna koji put da postavljaš jednu te istu temu...

 14. #14
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Podrazumevano Re: NAŠA CRKVA ZVALA SE ----- C R N O G O R S K A CRKVA!

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  Dr Živko M. Andrijašević:
  Možemo smatrati da je naziv Crnogorska Crkva bio zvaničan naziv


  • Dr Živko M. Andrijašević
  Pravoslavna crkva u Crnoj Gori nije ni u vrijeme vladavine knjaza (kralja) Nikole imala zvanično utvrđeni naziv, već se upotrebljavaju različiti nazivi.

  U Bogišićevoj anketi iz 1873. godine koristi se naziv "Crnogorska crkva", dok u jednom članku, koji je objavljen u zvaničnoj publikaciji, sekretar Mitropolije crnogorske naziva Crkvu kojoj pripada "Pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori" (1889). Takva formulacija povremeno se upotrebljava i u zvaničnoj štampi.

  U isto vrijeme, takođe u zvaničnoj publikaciji, mitropolita Mitrofana nazivaju poglavarom Crnogorske crkve, ali i starješinom Crnogorsko-zahumske crkve.

  I mitropolit Mitrofan je u govoru prilikom hirotonije rekao da je izabran za episkopa Crnogorske crkve.

  U službenom obraćanju mitropolitu Mitrofanu crnogorski sveštenici često Crkvu kojoj pripadaju nazivaju "Pravoslavnom crnogorskom crkvom" ili samo "Crnogorskom crkvom".
  U Ustavu Svetog sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1903), Pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva se "Avtokefalnom pravoslavnom mitropolijom",
  мada se u članu 15 crnogorski mitropolit naziva "poglavicom avtokefalne crnogorske crkve". Imajući u vidu karakter ovog pravnog akta, logično bi bilo da u njemu postoji zvanično nominovanje Crkve u Crnoj Gori. Međutim, upotreba dva različita naziva svjedoči da ustavopisac nije imao takvu namjeru, jer bi se u protivnom opredijelio za jedan od njih. Da se ni jedan ni drugi naziv ne mogu smatrati zvaničnim imenom Crkve, potvrđuje zvanični akt Mitropolije, koji je nastao samo nekoliko dana nakon donošenja ovog Ustava, i u kome se koristi treći naziv - "Pravoslavna crkva".

  U Ustavu Knjaževine Crne Gore (1905), koji je donijet ubrzo nakon Ustava Svetog sinoda, u članu 40 upotrebljava se naziv koji je i ranije često korišćen - Crnogorska crkva. S obzirom da je riječ o najvišem pravnom aktu jedne države, ovaj bi se naziv mogao smatrati zvaničnim.
  To potvrđuje i njegova službena upotreba.

  Episkop zahumsko-raški Kiril, Crkvu kojoj pripada naziva "Pravoslavna crnogorska crkva".

  Mitropolit Mitrofan u govoru povodom svog jubileјa - dvadesetpetogodišnjice arhijerejske službe (1910), kaže da već četiri decenije pripada Crnogorskoj crkvi.
  Prilikom jubilarnih svečanosti, jedan od članova Cetinjske konzistorije rekao je da se mitropolit Mitrofan nalazi na čelu Pravoslavne crkve Knjaževine Crne Gore.

  U čestitci ruskog Svetog sinoda, koja je upućena mitropolitu Mitrofanu povodom jubileja, Crkva na čijem je čelu naziva se Crnogorskom crkvom.

  I carigradski patrijarh Joakim u čestitci mitropolitu Mitrofanu koristi isti naziv za Crkvu kojom on upravlja - Crnogorska crkva.

  Crkvu u Crnoj Gori jednako imenuje i zadarski episkop Nikodim Milaš (Crnogorska crkva).

  Nekoliko godina kasnije on će upotrijebiti i naziv "Crnogorska pravoslavna crkva" (1913).

  Pravoslavna crkva u Crnoj Gori naziva se "Crnogorskom crkvom" i u službenoj publikaciji pravoslavne crkve u Kraljevini Srbiji ("Glasnik pravoslavne crkve u Kraljevini Srbiji", 15. 04. 1910).
  Prijavljen i za ovo.

 15. #15
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Ne, to mu nije taktika. On to ni ne misli, niti očekuje. Vidiš, njegov cilj je da po forumima ovi linkovi imaju što više rezultata, kako bi se na pretraživačima kao što su Google i Krstarica našli među prvima, te kako bi ljudi koji traže nešto tako prvo na ovo nabacali. Neka vrsta internetske propagande, a ljudi koji ostave ovakve postove i teme mu samo pomažu...bezveze ga banuju i on se vraća, umjesto da samo poobrišu...
  Aha, a zašto ti ne polemišeš sa Novakom Adžićem, Žarkom Đurovićem, Živkom Andrijaševićem? Zašto ne polemišeš sa njihovim stavovima i informacijama koje su nam dali?
  Bole te, jer nemaš kontraargumenata?

 16. #16
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Question Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  Pročitaće mnogi koji nikada do sada nijesu pročitali! Mnogi!
  Koji?

 17. #17
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: NAŠA CRKVA ZVALA SE ----- C R N O G O R S K A CRKVA!

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  Prijavljen i za ovo.

  Da nema psovki možda ili vrijeđanja ili....?????

 18. #18
  Elita Ванда (avatar)
  Učlanjen
  02.07.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Банат
  Poruke
  17.968
  Reputaciona moć
  2396

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Кећа, Руфиме, или како већ...

  А што не отвориш свој форум, па ређај слике по њему, до миле воље!

  Човече, о чему год да се крене, ти тураш Црногорце за које је научно доказано да нису Срби, него су директни потомци потонулих Атлантинђана, тако аутохтони у свему!

  Јасно је мени да је Бог лично Црногорац који никад није био Србин, шта би друго и био, не би ни смео да се изјасни другачије, ти би му црвеним словима извукао његово поријекло!

  Да си прави Црногорац, мрзело би те ово све да радиш...

 19. #19
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.09.2008.
  Lokacija
  Ne treba mi avatar.
  Poruke
  204
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Keća Pontin lako je ici na copy/paste kao sto ti radis!

 20. #20
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio wanda965 Pogledaj poruku
  Кећа, Руфиме, или како већ...

  А што не отвориш свој форум, па ређај слике по њему, до миле воље!

  Човече, о чему год да се крене, ти тураш Црногорце за које је научно доказано да нису Срби, него су директни потомци потонулих Атлантинђана, тако аутохтони у свему!

  Јасно је мени да је Бог лично Црногорац који никад није био Србин, шта би друго и био, не би ни смео да се изјасни другачије, ти би му црвеним словима извукао његово поријекло!

  Да си прави Црногорац, мрзело би те ово све да радиш...
  Ovo je pdf Religija, imaš temu ne troluj!

 21. #21
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio manchelou Pogledaj poruku
  Keća Pontin lako je ici na copy/paste kao sto ti radis!
  Sad jes lako, al nije lako pripremiti to sve! Svaka čast onome ko je to sve pripremio, ovako britko i jasno! Svaka mu čast, pozlatile mu se!


 22. #22
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  Aha, a zašto ti ne polemišeš sa Novakom Adžićem, Žarkom Đurovićem, Živkom Andrijaševićem? Zašto ne polemišeš sa njihovim stavovima i informacijama koje su nam dali?
  Bole te, jer nemaš kontraargumenata?
  ...?!?! Ne, već zato što smo polemisanji o skoro svakoj riječi njihovih dijela najmanje šezdeset puta, samo je problem što si ti izgleda malo zaboravan i svaki put se predstaviš kao da je nešto novo, a ne već bezbroj puta prožvakano i dosadno štivo.

 23. #23
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Podrazumevano Re: NAŠA CRKVA ZVALA SE ----- C R N O G O R S K A CRKVA!

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  Da nema psovki možda ili vrijeđanja ili....?????
  Spamovanja s ciljem propagande.

 24. #24
  Moderator Slaven777 (avatar)
  Učlanjen
  29.09.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  27.105
  Reputaciona moć
  404

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio Keća Pontin Pogledaj poruku
  Ovo je pdf Religija, imaš temu ne troluj!
  Ne troluje, već ti troluješ, postavljanjem jedne te iste teme po najmanje 10 puta.

 25. #25
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  03.04.2008.
  Lokacija
  Lijeva Rijeka
  Poruke
  323
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: PRECI CRNOGORACA SU SE MOLILI U CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI!

  Citat Original postavio Slaven777 Pogledaj poruku
  ...?!?! Ne, već zato što smo polemisanji o skoro svakoj riječi njihovih dijela najmanje šezdeset puta, samo je problem što si ti izgleda malo zaboravan i svaki put se predstaviš kao da je nešto novo, a ne već bezbroj puta prožvakano i dosadno štivo.
  Zašto izmišljaš besmislice?
  Pa, pdf Religija je VEČERAS otvoren!


Slične teme

 1. Klecanje u pravoslavnoj crkvi?
  Autor whiteflower u forumu Religija
  Odgovora: 35
  Poslednja poruka: 04.04.2009., 20:47
 2. Jeresi u pravoslavnoj crkvi
  Autor stefan u forumu Istorija
  Odgovora: 213
  Poslednja poruka: 06.09.2008., 23:55
 3. Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 08.09.2005., 18:36

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •