http://in4s.net/x/index.php?option=com_content&view=article&id=2440:srbi-najvie-vjeruju-listu-dan&catid=58:cg&Itemid=181

Ipres: Srbi obespravljeni, opozicija problematična
četvrtak, 11 septembar 2008 00:44 IN4S

Vinko Ćurić, direktor beogradske agencije Ipres je juče na pres konferenciji objavio rezultate istraživanja sprovedenog na uzorku Srba iz CG u kome su anketirani o političkim pitanjima koja ih najviše brinu.

Na prvom mjestu 254 anketiranih lica se našla obespravljenost i položaj Srba u društvu sa 63%, na drugom, sa 19%, je bila razjedinjenost i nesloga opozicije, dok čak 15% smatra opoziciju najvećim političkim problemom sa kojim se suočava srpski narod u CG.

Što se tiče pitanja evroatlantskih integracija, 53% Srba u CG podržava ulazak države u EU, 25% je neodlučno dok je 22% protiv. Pitanje ulaska u NATO izaziva oprečne reakcije pa je tek svaki osmi, ili 12% Srba iz CG, raspoloženo za ulazak u taj vojni savez, 24% nema siguran stav a 64% je izrazito protiv.

Na pitanje kom štampanom mediju najviše vjeruju, ubjedljiva većina ili 59% najviše povjerenja polaže u podgorički list DAN. Na drugom mjestu se nalaze Večernje Novosti sa 19%, podgoričke Vijesti na trećem sa 8%, Blicu najviše vjeruje 4%, dok 10% vjeruje ostalim listovima ili čak nijednom.

Ćurić je komentarišući rezultate prve ankete te vrste sprovedene među Srbima u CG komentarisao da bi iskustvo Srba u RH moglo da posluži za primjer. Tamošnji Srbi su nakon četvorogodišnjeg razaranja koje je rezultiralo progonom, asimilacijom ili ubistvom dvije trećine pripadnika tog naroda, uspjeli da se izbore za status manjine čiji je položaj postao indikator spremnosti Hrvatske za put ka EU.

Formiranje najviših tijela personalne autonomije (samouprave) pod imenom Srpskog nacionalnog savjeta, Srbi u RH su postali prema riječima bivšeg MIP Srbije Gorana Svilanovića "najorganizovanija srpska dijaspora" koju nijedna politička struja u Srbiji ne zanemaruje niti na štetu njih gradi bilateralne odnose sa Zagrebom.

Srbi u CG bi, pred činjenicom neuspjeha dosadašnjih političkih čelnika, trebalo bi da pokušaju drugačiji pristup. Koji neće zavisiti od stranačkih dogovora i pozicija već od uticaja srpskih institucija na državne. U tom skladu je neophodno i formiranje trećeg odnosnog civilnog/građanskog sektora, sačinjenog od nevladinih organizacija, kulturnih udruženja i svih ostalih mogućih ustanova potrebnih za razvoj i očuvanje srpske kulture, identiteta i nacije u CG.
Poslednje ažurirano ( četvrtak, 11 septembar 2008 01:33 )