Nuklearna elektrana kod Osijeka?
Prikazujem rezultate 1 do 9 od 9

Tema: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  14.08.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  18
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  Preneto sa www.elektroenergetika.info

  Kao najizglednija lokacija za gradnju prve hrvatske nuklearke počela se spominjati ona uz riječni otok Tanja na Dunavu, između Dalja i Erduta. Ondje su u razdoblju od 1979. do 1990. godine obavljena brojna istraživanja u koja je utrošeno oko 30 milijuna američkih dolara. Taj golemi novac omogućio je da se prikupe geofizički, geomehanički, hidrološki, hidrogeološki i seizmički podaci, koji su zbog havarije nuklearke u Černobilu završili u nekoliko ormara i na kojima se zbog moratorija na gradnju atomskih centrala godinama skupljala prašina.
  Istraživanja na lokaciji slavonske nuklearke kod Erduta prekinuta su potkraj osamdesetih, kada je donesen tadašnji savezni (jugoslavenski) zakon o obustavi daljnjih istraživanja za moguća nuklearna postrojenja, s obzirom na tragediju koja se potkraj travnja 1986. dogodila u ukrajinskom Černobilu. Važećim Programom prostornog uređenja donesenim 1999. godine Hrvatska ne predviđa gradnju nuklearnih elektrana do 2015. godine.
  Trideset milijuna tada potrošenih dolara nije, međutim, bačen novac, jer su prikupljeni podaci i danas aktualni i svakako će poslužiti bude li donesena odluka da se na Dunavu, nedaleko od Osijeka, gradi nuklearka. Njena snaga, kako je bilo planirano kad su ispitivanja obavljana, trebala je biti 4000 megavata, što je više nego sadašnja ukupna proizvodnja električne energije u Hrvatskoj.
  Rezultati do kojih se došlo nakon ispitivanja svih bitnih aspekata sigurnosti i utjecaja nuklearke na okoliš, prisjeća se Anđelko Dujmović, nekadašnji rukovoditelj sektora za tehničko-razvojne poslove bivše osječke Elektroslavonije, bili su takvi da su nezavisni stručnjaci tu lokaciju označili kao najbolju u Europi. Dvije druge lokacije, ona kod Privlake, u blizini Zagreba i na Viru, na Jadranu, tako su potisnute u drugi plan, pa je kao jedina izgledna lokacija ostala ona na Dunavu. Zato se spominjanje izgradnje atomske centrale upravo na tom mjestu i počelo povezivati s najavama moguće gradnje nuklearne elektrane u Hrvatskoj.
  U Općini Erdut smatraju da im najveći saveznik u borbi protiv nuklearke u njihovu dvorištu može biti susjedna Srbija. Kako je Dunav na tom području i granica između Hrvatske i Srbije, planirana gradnja nuklearke na njegovoj desnoj obali sasvim bi sigurno izazvala reakciju susjeda na lijevoj. Dok su sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća obavljanja ispitivanja te lokacije, taj problem se nije postavljao, jer su u pitanju bile samo granice republika u istoj državi, Jugoslaviji. No sada stvari više nisu iste.
  Energetski stručnjak s kojim smo razgovarali o problemu nuklearke pred tuđim vratima kaže kako je on teoretski lako rješiv, no politički iznimno kompliciran. Ako bi Hrvatska i Srbija dogovorile izgradnju zajedničkog nuklearnog postrojenja na Dunavu, taj bi problem nestao, a lakše bi se, kaže on, podnijeli i troškovi iznimno skupe gradnje. Lakše bi se došlo i do kredita, jer bi uz ekonomsku taj projekt imao i važnu političku dimenziju. No, zaključuje naš sugovornik, Hrvatska i Srbija, s obzirom na terete iz novije povijesti, nisu što i Francuska i Njemačka, pa gradnja jednog iznimno važnog i za obje zemlje strateškog energetskog postrojenja teško da u sadašnjim okolnostima može biti zamisliva.
  No, da takva mogućnost, kolikogod zvučala nerealno, ipak nije bez osnove, svjedoči i nedavna izjava Uranije Kozmidis-Luburić, državne tajnice u Ministarstvu nauke Srbije, koja je za novosadski Dnevnik rekla kako bi se Srbija mogla uključiti “u zajedničke projekte koji se najavljuju u okolnim zemljama”, spomenuvši moguću hrvatsku nuklearku na Dunavu između Dalja i Erduta, te proširenje mađarske nuklearke u Paksu, također na Dunavu. “Srbija bi mogla sudjelovati u financiranju tih projekata i tako dobiti svoj udio”, rekla je ona.
  Kad bi se Srbija i Hrvatska dogovorile za zajedničku gradnju nuklearke, lakše bi se dobio kredit, a dojmljiva bi bila i politička dimenzija U Srbiji se, međutim, razmišlja o gradnji nuklearke, također na Dunavu, u blizini Kostolca, oko 200 kilometara zračne linije dalje od one potencijalne, nadomak Osijeku. U tamošnjim medijima pojavile su se informacije da je to manje-više već dogovorena stvar, te da u tom smislu postoje ozbiljni planovi s Westinghouseom.
  Mogućnost izgradnje nuklearke u Srbiji te produžetak rada mađarske nuklearke u Paksu najjači su aduti hrvatskih nuklearnih lobista protiv besmislenosti lokanih otpora izgradnji hrvatske nuklearne centrale nadomak Osijeku.
  Njihova logika, s obzirom na blizinu postojeće nuklearke u Mađarskoj i moguće u Srbiji, podjednako je cinična, koliko i realna: nije osobita razlika ako u potencijalnoj havariji hrvatske nuklearke stradate za sekundu, a mađarska ili srpska vas usmrte dvije sekunde nakon nesreće. 2. #2
  Početnik
  Učlanjen
  14.08.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  18
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  Nuklearni incidenti u zadnja 3 meseca:

  9.9.
  NOVI INCIDENT NA FRANCUSKOJ NUKLEARKI
  U novom izgredu u francuskoj nuklearnoj centrali u Tricastinu, tokom jučerašnjih operacija pražnjenja goriva planiranih u sklopu gašenja proizvodnog postrojenja broj 2, uočen je nepravilan položaj dvaju uređaja za gorivo, što je onemogućilo nastavak operacije. Priopćeno je kako je zgrada evakuirana i preventivno zatvorena.
  Mobilizirane su ekipe potrebne za uklanjanje tehničkog incidenta. Francuska energetska grupacija zasad ne može reći koliko će intervencija potrajati.
  EDF centrala jamči da događaj nema nikakva utjecaja na okoliš i na sigurnost postrojenja. Predložio je nuklearnim vlastima da izgred stave na prvu razinu ljestvice s podjelom od 0 do 7. To je četvrti izgred u dva mjeseca, objavio je glasnogovornik Službe za nuklearnu sigurnost.

  25.8.
  ZATVORENA NUKLEARKA U ŠPANIJI NAKON POZARA
  Vlasti u Španiji zatvorile su jednu nuklearku nakon što je izbio požar u elektrogeneratoru, saopštila je španska agencija za nuklearnu bezbjednost /CSN/. Požar u kompleksu Vandeljeos dva u blizini grada Taragona je ugašen i nije prijavljena šteta na okolini, navodi agencija.
  Grupa za zaštitu čovjekove okoline Grinpis saopštila je da se iznad nuklearke vidi veliki stub dima i da najvjerovatnije izlazi iz prostorije sa turbinama.
  Vatrogascima je trebalo oko dva sata da izgase požar.
  "Svi instalacioni sistemi bezbjednosti funkcionisali su pravilno i požar nije uticao na radnike i na okolinu", navodi agencija.

  22.7.
  FRANCUSKA: 15 RADNIKA NUKLEARKE IZLOŽENO
  Francuska elektroenergetska kompanija Electricite de France saopćila je da je 15 njenih radnika bilo izloženo radioaktivnom zračenju dok su vršili poslove održavanja u nuklearnoj elektrani u francuskim Alpama.
  Francuska nuklearna industrija pod strogim je nadzorom nakon curenja urana u ovom mjesecu. Francuska zavisi od nuklearne energije u proizvodnji većine svoje energije.
  U posljednjem incidentu, energentski gigant je saopćio da su "tragovi radioaktivnih elemenata" pronađeni tokom standardnog nadzora radnika u elektrani Saint-Alban u regiji Isere, javio je AP.
  Electricite de France saopćio je da su ljekari pregledali radnike i da su ustanovili kako "nije bilo nikakvih posljedica po njihovo zdravlje". Kompanija traga za uzrokom zračenja.
  Incident se desio u petak. Kompanija je javila o njemu u ponedjeljak.

  20.7.
  Kvar u nuklearci
  U Mađarskoj nuklearnoj elektrani Paks za vrijeme popravka u bloku 1 došlo je do minimalnog kvara. Kvar je ocijenjen najnižim stupnjem 1 na međunarodnoj INES ljestvici od sedam stupnjeva, kojom se označuju kvarovi u nuklearnim postrojenjima. Tim je događaj svrstan u kategoriju smetnji, prenosi HRT. Kod kvarova kategorije INES 1 riječ je o odstupanju od dopuštenih normi za siguran rad uređaja, ali pritom ne dolazi do zračenja unutar ili izvan pogona. Državni zavod za zaštitu zračenja (DZZZ) u Hrvatskoj izvijestio je kako nisu dobilio obavijest o mogućem zračenju nakon kvara te kako nije bilo opasnosti ni za hrvatske građane.

  5.6.
  MANJI INCIDENT U NUKLEARNOJ ELEKTRANI 'KRŠKO'
  U slovenačkoj nuklearnoj elektrani 'Krško' privremeno je obustavljen rad reaktora, iz predostrožnosti zbog kvara do kojeg je došlo na postrojenju za vodu.
  Slovenačka državna agencija za nuklearnu bezbednost saopštila je da je voda iz primarnog sistema elektrane 'Krško' procurila u prostor za zadržavanje vode.
  Nuklearna elektrana neće raditi samo nekoliko sati, kako bi osoblje otkrilo uzrok kvara, prenele su agencije.
  Prema procenama službe za nuklearnu bezbednost kvar neće ugrozi životnu sredinu. U kratkom saopštenju elektrane 'Krško', koja proizvodi oko 40 odsto električne energije u Sloveniji, navodi se da 'incident nije pogodilo zaposlene, okolnu populaciju, niti životnu sredinu.'
  Aktiviran je evropski sistem upozorenja. Incident na nuklearnoj elektrani 'Krško' ne predstavlja pretnju, izjavio je ruskoj agenciji RIA Novosti portparol evropskog komesara za energetiku Andrisa Piebalgsa. Prema njegovim rečima, Evropska komisija je u kontaktu sa vlastima Slovenije, ali za sada ne namerava da upućuje svoje eksperte u NE 'Krško'.

 3. #3
  Ističe se Mille Dragic (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ладовина
  Poruke
  2.156
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  64

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  око 80% струје која се произведе у наредних 17 година од изградње нуклеарке мора да се извезе. на тај начин отплаћује се нуклеарка.
  проблем је што наком тог времена потребно је обавити обавезне ремонте реактра, опреме и сл., а радни век једне нуклеарке је од 25 до 30 година. после нам остаје само нуклеарни отпад који треба ускладиштити.
  планира се да се у србији до 2015. отпочне изградња једне нуклеарле. те костолац од око 250 мегавата сe зауставља да би се кроз биланс струје показало да је нема довољно, а увоз се обавља преко вука хамовића.
  иста ствар се дешавала у старој доброј сфрј, за време владе милке планинц, када су спровођене рестрикције струје и сл.
  планове нуклеарног лобија омела је катастрофа у чернобиљу, после које је донет мораторијум о изградњи нуклеарке. тај закон је још увек на снази...
  живели другови!
  Poslednji put ažurirao/la Mille Dragic : 30.12.2008. u 10:31

 4. #4
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1575

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  Сусштина је да нама та нуклеарна електрана не треба, зар не?
  ''Само човек који има вере у себе, може да буде веран другима.''
  Ерих Фром

 5. #5
  Ističe se Mille Dragic (avatar)
  Učlanjen
  08.06.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ладовина
  Poruke
  2.156
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  64

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  изгледа да је то неминовност, мада нису све земље спремне на тај корак.
  американци нису саградили нити једну нуклеарку већ 30 година, немци су одлучили да затворе све нуклеарке до 2025. године. како ће највећа европска идустријска сила добијати енергију, немам појам. с друге стране французи скоро целокупну производњу заснивају на нуклеарној енергији. њима је барем лако да свој отпад складиште у неку од својих бивших или садашњих колонија. у окружењу се увелико гради или се планира градња неколико нуклеарки (бугарска, румунија, чешка, словачка, хрватска,...)
  лоби који се залаже за изградњу нуклеарке је јак и нуди две опције:
  или ћемо увозити скупу струју од комшија, баш као и њихов отпад, или ћемо саградити своју нуклеарку и складиштити отпад као и сви остали.
  у србији нема још пуно места где би се изградила нека хидроелектрана (једино још да преградимо мораву), а што се тиче термоелектрана због споразума у кјотоу не сме се градити више од једне т.е.
  што се тиче алтернативних видова енергије, број сунчаних дана није као у аризони, а смер дувања ветра је поприлично променљив. мисим, може и алтернатива али само за индивидуалне потребе, да се угреје бојлер и сл.
  обрни окрени дупе ти позади.

 6. #6
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  25.11.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  283
  Reputaciona moć
  47

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  U Srbiji veliku sansu za resenje nedostatka elektricne energije vidim u pruzanju financijske podrske kreativnim naporima domacih pronalazaca koji iza sebe vec sada imaju rezultate koji mnogo obecavaju ali drzavne institucije nedozvoljavaju da se takvi projekti razmahnu onako kako to pronalazaci zele. O takvim stvarima je obavestena i Akademija nauka.Procenjujem da tehnicka resenja za taj problem vec sada postoje, ali ih treba upotrebiti sa punim postovanjem prema pronalazacima koji imaju rezultate vredne postovanja. Kako smo nekad postovali Nikolu Teslu, tako i danas trebamo da postujemo savremene pronalazace, a ne da nase domace pronalazace postuju samo "velesile".

 7. #7
  Buduća legenda Софија (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  ту и тамо...
  Poruke
  34.538
  Reputaciona moć
  1575

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  А да ли неко има податак о томе да су Руси пронашли начин за убрзање распада нуклеарног отпада ?
  Скоро сам то чула као и то да су , управо због тога и због добити коју су базирали на убрзаном распаду, прекинули да им продају нуклеарни отпад.
  ''Само човек који има вере у себе, може да буде веран другима.''
  Ерих Фром

 8. #8
  Elita Добро дошли (avatar)
  Učlanjen
  31.10.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Тимочка крајина
  Poruke
  19.199
  Reputaciona moć
  457

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  Citat Original postavio Софија Pogledaj poruku
  Сусштина је да нама та нуклеарна електрана не треба, зар не?
  Апсолутно нам не треба и ту сте у праву. Али Војвођани већ треба да дижу галаму због близине такве електране јер ће осетити сваки мањи инцидент кроз ,,прљаву прашину``. Не граде они без разлога на овој локацији: 1. да своје становништво сакрију од последица инцидената обзиром на струјање ваздуха (ветрова) који махом иду са запада на исток и 2.вода која се користи у процесу,као прљава убациваће се у водоток Дунава, који такође иде кроз Србију.Зато и Војводина и ми дубље у Србији,треба да поступамо исто као и Хрвати са Словенијом око Кршког.

 9. #9
  Poznat intra (avatar)
  Učlanjen
  22.12.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Banja Luka
  Poruke
  7.123
  Reputaciona moć
  119

  Podrazumevano Re: Nuklearna elektrana kod Osijeka?

  Pa, nije to tako jednostavno. Energije će trebati, a niko baš nije spreman da štedi. Sigurno ste čuli za projekat potpunog prelaska na fluorescentne svjetiljke.

Slične teme

 1. Rusi grade 3 nuklearna nosača zrakoplova
  Autor gru_sekcija u forumu Vojska, policija i avijacija
  Odgovora: 223
  Poslednja poruka: 11.08.2010., 16:34
 2. Odgovora: 42
  Poslednja poruka: 22.02.2009., 10:31
 3. Srbija postaje nuklearna sila?
  Autor Infostud u forumu Politika
  Odgovora: 6
  Poslednja poruka: 14.01.2008., 16:03

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •