Blago Kraljevskih Dvorova Srbije
Prikazujem rezultate 1 do 3 od 3

Tema: Blago Kraljevskih Dvorova Srbije

 1. #1
  Aktivan član Loengrin (avatar)
  Učlanjen
  22.03.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Pomoravlje
  Poruke
  1.126
  Tekstova u blogu
  16
  Reputaciona moć
  62

  Podrazumevano Blago Kraljevskih Dvorova Srbije

  Tema o onome što je Jugoslaviju i Srbiju na najdostojniji način predstavilo svetu. Po čemu je naša zemlja u svetu bila cenjena i prepoznatljiva. I što ona može dalje obnoviti i svetu nanovo predstaviti:

  Izvor: magazin ''Story'', intervju Nj.K.V. Prestolonaslkednika Aleksandra II Karađorđevića.

  Kada su se pre sedam godina vratili u Srbiju, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina uselili su se u Kraljevski dvor na Dedinju koji su sa mnogo ljubavi i materijalnih sredstava renovirali i prilagodili ličnim, ali i potrebama svoja tri naslednika.

  Posle višedecenijskog izgnanstva i života van zemlje, kraljevska po­rodica Karađorđević 2001. godi­ne vratila se u Srbiju i uselila u velelepni kompleks na Dedinju. Sa­stavljan iz dva dvora, Kraljevskog i Belog, od kojih svaki ima gotovo po četiri hiljade kva­drata, ovo je jedan od najunikatnijih i najznačajnijih srpskih istorijskih spomenika u ko­jem, pored članova kraljevske porodice, mogu da uživaju i posetioci. Na posedu površine od sto trideset hektara nalaze se i kraljev gazibo, omiljeno prinčevo i princezino mesto za ispi­janje kafe ili čaja, tri bazena, nepregledna ure­đena šuma, kao i nekoliko pomoćnih zgrada. Ovo zdanje za članove kraljevske porodice ima neprocenjivu emotivnu vrednost, a kako bi za sebe stvorili udoban novi životni prostor za rekonstrukciju i adaptaciju uložena su velika materijalna sredstva. Danas, kad god su u Srbiji, princ Aleksandar, princeza Katarina i njihovi sinovi Pe­tar, Filip i Aleksan­dar borave na pr­vom spratu kraljev­ske palate, dok Beli dvor služi za prijeme i kao konačište za važne i ugledne goste.

  - Kraljevski dvor sagrađen je između 1924. i 1929. godine ličnim sredstvima mog dede, kra­lja Aleksandra Prvog, a po nacrtima arhitekata Živojina Nikolića i Nikolaja Krasnova sa KraIjevske akademije. U njemu je živeo sa mojom bakom, kraljicom Marijom i sinovima, prestolonaslednikom Petrom i prinčevima Tomislavom i Andrejom. Otac mi je mnogo govorio o lepotama ovog čudesnog zdanja i svojoj mlado­sti koju je u njemu proveo. Nije krio nostalgiju podvlačeći kako želi da se vrati u svoj dom u čijem se par­ku kao mali igrao sa svojom braćom. Pričao mi je i o pejzažima oko dvora koji svojom lepotom oduzimaju dah. Da je ovo zaista jedinstveno i toplo mesto, moja supruga i ja, kao i naši sinovi, uverili smo se čim smo kročili na ovo tle - ispunjen snažnim emocijama zapo­činje priču prestolonaslednik Aleksandar.

  Beli dvor podignut je između 1934. i 1936. godine po nalogu kralja Aleksandra Prvog, a prema nacrtima arhitekte Aleksandra Đorđevića. Kralj je želeo da ima rezidenciju za svoja tri sina, ali nažalost nije doživeo završetak nje­ne izgradnje. Posle njegovog ubistva, odlučeno je da Beli dvor postane privremena rezidenci­ja regenta princa Pavla i njegove porodice. On i njegova supruga, princeza Olga, čija je ćerka Jelisaveta rođena na prvom spratu ovog zdanja, veoma su uticali na očaravajuću unutrašnju deko­raciju u koju danas može lič­no da se uveri svaki posetilac dvora, a brojni detalji koji ga krase pažljivo čuvaju priče poznatih predaka.

  - Emotivna vrednost dedinjskog komplek­sa veoma je velika jer je ovo bio dom moje porodice i mesto na kojem je moj otac pro­veo mladost, zbog čega sam odlučan da saču­vam, restauriram i zaštitim njegovu lepotu. Na kompleksu je tokom devedesetih godina na­pravljeno dosta izmena: urađena je popravka krova, sanacija delova oštećenih od vode, uve­dene su nove elektro i vodovodne instalacije, obnovljena je stolarija, a još mnogo toga tek treba da se uradi. Zaljubljen sam u naš dom u čije sam održavanje uložio mnogo ličnih sred­stava - objašnjava princ.

  Svaki dvor sastoji se od podruma, prizemlja, sprata i potkrovlja. Spratovi imaju po dva apar­tmana sa nekoliko dodatnih soba, tu su i trpezarije, pred­soblja i kupatila. Gornje odaje čini nekoliko manjih spavaćih soba koje je nekada koristila posluga. U suterenu kraljevske palate nalaze se velelepni saloni koji služe prvenstveno za zabavu i opuštanje. Pored bilijar sale, tu je i takozvana muška soba, jedino mesto gde je po dvorskoj etikeciji bilo dozvoljeno pušenje. Kralj Aleksandar ovde je primao samo najbli­že muško društvo s kojim je uživao u parti­jama karata i kvalitetnom vinu iz kraljevskih vinskih podruma. Tu se takođe nalazi i soba šapata sa fontanom koja je urađena po uzoru na čuvenu Fontanu suza iz Baščisarajske kanove palate. Na njoj su isklesani stihovi Branka V. Radičevića, a okretanjem ključa voda počinje snažno da žubori stvarajući zvučni zid koji je omogućavao tajnovitost razgovora i sprečavao prisluškivanje znatiželjnih. Bioskop kraljev­skog dvora prvi je privatni bioskop u našoj ze­mlji. Najstariji film koji se čuva jeste Krunisa­nje kralja Petra Prvog iz 1904. godine. Priča se i da je šest fotelja u nižem nivou bilo namenjeno za šest predsednika re­publika bivše SFRJ, a ona izdignuta na galeriji bila je maršalova.

  Kraljevski i Beli dvor opremljeni su najekskluzivnijim stilskim nameštajem koji je nabavljan iz svih delova Evrope, najviše iz Francuske, Italije, Velike Britanije i bivših jugoslovenskih republika. Po rečima princa i princeze, svaki predstavlja unikatno i jedinstveno umetničko delo neprocenjive vrednosti.

  - Pronašao sam portret moga dede, nje­govog visočanstva kralja Aleksandra Prvog, koji je naslikao Paja Jovanović, a koji je dugo bio dobro sakriven u potkrovlju Belog dvora. Vratili smo ga na njegovo prvobitno mesto, iznad kamina u centralnom salonu. Kraljev­ski i Beli dvor opremljeni su i dekorisani pa­žljivo biranim tepisima, nameštajem i umetničkim delima - ističe prestolonaslednik.

  Neka od najznačajnijih umetničkih dela zahvaljujući svom talentu napravili su i sami članovi kraljevske porodice, a među njima je Vitez u kontemplaciji iz 1936. godine, delo kra­ljice Marije, nadarene umetnice i vrsnog skul­ptora čiji se atelje nalazio u Slamnatoj kući u blizini Kraljevskog dvora.

  - Četrdeset pet ljudi učestvuje u obezbeđivanju, čišćenju, baštenskim radovima i admi­nistraciji dvorova, a takođe brine i o turistima koji dolaze - kaže prestolonaslednik, čija je po­rodica po povratku u Sr­biju počela da se bavi humanitarnim radom, pa u Belom dvoru neretko organizuju prijeme za do­maće i strane delegacije trudeći se da svojim ugle­dom i brojnim poznan­stvima podignu rejting naše zemlje u svetu.

  - Naši gosti su i potencijalni strani investi­tori, učestvujemo u kulturnim događajima. U poslednjih godinu dana organizovali smo pri­jem za učesnike Pesme Evrovizije 2008, prijem za učesnike konferencije Međunarodnog novinarskog instituta, zatim gala večeru za uče­snike Siti Brejka, turističku konferenciju veli­kih gradova Evrope, događaj za mlade lidere u biznisu, ugostili smo i mnogobrojne učesnike različitih zdravstvenih i poslovnih konferenci­ja - zaključuje princ, ističući da su vrata nji­hovog doma dobronamernim gostima uvek ši­rom otvorena. 2. #2
  Buduća legenda Hellen (avatar)
  Učlanjen
  29.08.2004.
  Pol
  ženski
  Poruke
  30.131
  Reputaciona moć
  921

  Podrazumevano Re: Blago Kraljevskih Dvorova Srbije

  Ок. И?

 3. #3
  Nov član
  Učlanjen
  13.05.2009.
  Pol
  ženski
  Poruke
  3
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Blago Kraljevskih Dvorova Srbije

  dobila sam fotografije namestaja za koji se tvrdi da ima veliku istorijsku vrednost pa me zanima da li neko moze da mi pod pretpostavkom proceni iz kog perioda bi taj namestaj mogao biti.
  Hvala

  http://img232.imageshack.us/img232/3184/dscn3972mmm.jpg
  http://img232.imageshack.us/img232/4015/dscn3900mm.jpg
  http://img232.imageshack.us/img232/5725/dscn4171mmm.jpg
  http://img232.imageshack.us/img232/4904/dscn3856mmm2.jpg
  http://img294.imageshack.us/img294/6640/dscn3854mm.jpg

Slične teme

 1. Blago Templara
  Autor NeshaTheBigGuy u forumu Istorija
  Odgovora: 16
  Poslednja poruka: 04.01.2011., 00:24
 2. Enterijeri srpskih dvorova
  Autor alex_reg u forumu Istorija
  Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 27.11.2008., 00:43
 3. Arhivsko blago
  Autor gost 41715 u forumu Istorija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 25.08.2008., 21:40
 4. BLAGO OSTROGA
  Autor kuvar u forumu Istorija
  Odgovora: 5
  Poslednja poruka: 16.01.2008., 02:05

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •