UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!
Prikazujem rezultate 1 do 12 od 12

Tema: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  28.02.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Ruma
  Poruke
  4
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Exclamation UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Kod običnog očnog pregleda mi je ćerka SKORO UMRLA, jer je alergična na Tetrakain kapi. Što nismo znali u datom trenutku.
  Kod stomatolog koji koristi Lidokain – lokalni anestetik, joj bila mučnina skoro do nesvesti. Ovo se desilo pre odlaska kod oftamologa. Kada nam je rekla doktorica (oftamolog), da koristi isti lek kao i stomatolog - smo povezali neke stvari. Saopštila nam je da svakome daje Tetrakain kapi, jer po uputstvu leka stoji da nema alergijskih napada tj. da su toliko retki da je to zanemarljivo.
  Sada smo još jednom pokrenuli našu privatnu istragu. Otišli smo do stomatologa da proverimo šta tačno koristi. Rekao nam je da se ovaj lokalni anestetik daje svakome, baš svakome bez pitanja, čak trudnicama, deci jednostavno svima. Niko pre toga nije davao izveštaj da postoji alergijska reakcija na taj lek, a pogotovo ne alergijska reakcija te vrste. Zatim smo otišli do apoteke kako bi se tamo raspitali, da li postoje drugi lokalni anestetici. Vrlo ljubazno i predusretljivo nam je gospođa napisala šta se sve koristi. Napomenula nam je da se ovi anestetici dodaju nekim bolnim inekcijama - iz tih razloga je vrlo bitno da se sazna i naznači našta je moja ćerka alergična.
  Nažalost više ništa ne pomaže da se radi na svoju ruku jer nemamo ništa napismeno – alergopasoš.
  Sledi trčanje od jednog do drugog lekara.
  Ali nama nije teško da idemo od jednog do drugog lekara da čekamo i čekamo i čekamo kako bi dobili konačno uputu za Beograd i otišli tamo (150 km tamo i nazad). Međutim specijalista alergolog u Beogradu zahteva izveštaj dobrog neurologa kako bi nastavila pregled. Čim smo se vratili iz Beograda otišli smo u Dom zdravlja Ruma, da bi nam nakon 1 ½ vremena čekanja saopštili da je prvi mogući slobodan termin 15.09.2008.godine.
  Moja ćerka ima 25 godina, radi u IT firmi i mora u jednom pravcu da pešači 3 km kako bi stigla do posla. Mi sada imamo nervni stres, valjda se ništa neće dogoditi (saobraćajna nesreća, hitan odlazak stomatologu, strano telo u oko itd), jer ako dobije lokalni anestetik koji svako prima, bez pitanja od strane lekara, umreće. ALI OVO JE SASVIM BEZOPASNO!!! Ali tri nedelje mogu postati jako duge pogotovo pod takvim teretom.
  Ona nema ništa u ruci da je alergična na te lekove.
  Šta raditi kod saobraćajne nesreće??????
  Umreće mi dete ako joj daju te lokalne anestetike, ali to nije ništa ozbiljno po izjavi neurologa, prenešeno od medicinske sestre. Takođe je i dermatolog tvrdio da ovo nije tako strašno i zašto toliko žurimo – no hronološki tok događaja govori sam po sebi zašto mi toliko ŽURIMO! Pogotovo što su stomatolog i oftamolog kao i farmaceut NAVALJIVALI da što pre rešimo pitanje oko alergije i da nađemo adekvatnu zamenu!!! Svi oni rade samo privatno.
  ŠTA JA DA RADIM????


  Hronološki tok događaja, kako bi sebi stvorili bolji uvid:

  19/08/2008 Oftamolog privatna ordinacija 17:00 termin
  običan očni pregled, Tetrakain – očne kapi za proveru IOP – ANAFILAKTIČKI ŠOK

  20/08/2008 lekar opšte prakse (dom zdravlja) 14:00 dolazak (nije moguće zakazati)
  14:30 pregled sa uputom do dermatologa i neurologa

  21/08/2008 privatna istraga za alergo-test
  niko neće da preuzme rizik na sebe zbog specifične alergije na lekove
  preporuka – kliničko bolnički centar Zvezdara u Beogradu (bez upute nema ništa)
  21/08/2008 dermatolog (dom zdravlja) 10:15 dolazak (vrata zaključana)
  10:45 prijava i pregled (sa izveštajem)

  21/08/2008 lekar opšte prakse (dom zdravlja) 13:30 prijava
  13:35 uputa u K.B.C Zvezdara
  (specijalista – dermatolog ne sme pisati upute)

  25/08/2008 socijalno 08:45 – 09:30 vreme čekanja
  predata uputa komisiji (komisija radi samo ponedeljak, sreda i četrvrtak od 08:00-12:00)

  26/08/2008 socijalno 08:45 – 09:30 vreme čekanja
  podignuti rezultati od komisije (uputa za Beograd)

  26/08/2008 telefonsko zakazivanje termina u Beogradu – nema problema između 08:00 i 12:00

  27/08/2008 KBC Zvezdara 08:45 dolazak
  09:10 pregled

  27/08/2008 neurolog (dom zdravlja) 12:50 dolazak (vrata zaključana)
  (1. smena radi od 07:00-14:00)
  (2. smena radi od 13:30-20:00)
  13:30 prijavili se kod 2.smene
  15:00 izveštaj: bez termina nema pregleda – prvi
  mogući termin 15/09/2008 jer nije ništa hitno
  U čekaoni nema više nikoga!!!!!


  PS: Neurolozi koji “rade” u domu zdravlja Ruma rade i u privatnim ordinacijama.
  28/08/2008 pozvao je moj suprug u 08:30 neurologa radi zakazivanja termina – privatno. Rečeno mu je da dođe u 14:30 u dom zdravlja Ruma kako bi mu medicinska sestra tamo mogla dati termin za privatan pregled. Saznao je da je prvi mogući termin 29.08.2008.godine.

  Pitanje: Zašto poslodavac moje ćerke plaća socijalno i zdravstveno osiguranje kada opet mora da ide na privatne preglede da se nebi patila.

  JA OVAJ SVET VIŠE NE RAZUMEM!!!! IMAŠ PARE MOŽEŠ ŽIVETI I LEČITI SE, AKO NEMAŠ ONDA ĆEŠ UMRETI JER NISI HITAN SLUŠAJ!!!! 2. #2
  Poznat dr (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  9.804
  Reputaciona moć
  151

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Jedno pitanje, do svoje 25 godine da li je Vas cerka vadila ili popravljala zube sa anestezijom?
  Drugo pitanje je u kom obliku se ispoljila alergijska reakcija? Da li je alergicna na neki lek, tipa penicilinskog preparata.
  I trece, ispitivanje alergija na lekove nije nimalo jednostavna procedura, zahteva vreme, i vrlo dobru pripremu pacijenta.

  I na kraju http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=2250312&postcount=3

 3. #3
  Veoma poznat marina.c (avatar)
  Učlanjen
  27.04.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  tu...
  Poruke
  10.715
  Reputaciona moć
  349

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  ....Moja ćerka ima 25 godina, radi u IT firmi i mora u jednom pravcu da pešači 3 km kako bi stigla do posla. Mi sada imamo nervni stres, valjda se ništa neće dogoditi (saobraćajna nesreća, hitan odlazak stomatologu, strano telo u oko itd), jer ako dobije lokalni anestetik koji svako prima, bez pitanja od strane lekara, umreće. ALI OVO JE SASVIM BEZOPASNO!!! Ali tri nedelje mogu postati jako duge pogotovo pod takvim teretom.
  Ona nema ništa u ruci da je alergična na te lekove.
  Šta raditi kod saobraćajne nesreće??????....


  Poštovana gospođo,
  ja sam kao majka- u najmanju ruku šokirana ovim što ste napisali...
  Kao lekar , koji koristi lokalni anestetik svaki dan u svom radu- ja nisam do sad naišla na nekog ko je na njega alergičan...Mada, uvek pitam pacijenta jer mu zubar nekad vadio zub sa anestezijom...Podrazumeva se da mi je anti-šok terapija tu pri ruci...

 4. #4
  Početnik
  Učlanjen
  25.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  41
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Razumem vas da ste frustrirani. Zasto vasa cerka ne pogleda prvo u ugovor vezan sa zdravstvenim osiguranjem, gde bi trebalo da je opisano sta sve to osiguranje pokriva (mislim na osiguranje koje vasa cerka ima preko firme; moze da se desi da u odredjenim situacijama je privatan pregled pokriven).

  Sto se alergije na lekove tice, nijedan lekar ne moze da predvidi da li ce neki pacijent odreagovati na lek u vidu alergijske reakcije. Naravno, lekari su upoznati sa profilom lekova i znaju kolike su sanse da im od odredjenog broja pacijenata neko odreaguje, ali koji pacijent ce da odreaguje zaista je ne moguce znati unapred. Zato vecina lekara u svojim ordinacijama ima obavezu da poseduje lekove (ovi lekovi su obicno lekaru pri ruci i tako slozeni da lekar moze brzo da odreaguje) koji se daju u slucaju alergijske reakcije pacijenta na lek.

  Postoji par resenja za vasu cerku, kako pre nego sto ode na pregled, tako i posle:

  posto je alergijska reakcija potvrdjena nalazom koji ste podneli - Anafilakticki sok (iako jos treba da se do kraja ustanovi kod alergologa), mozete da zamolite lekara opste prakse da za vasu cerku prepise samobrizgalicu sa specijanim lekom (lekar opste prakse ce znati koji). Ta samobrizgalica se nosi u torbi, i ukoliko vasa cerka zna da je izlozena lekovima na koje je alergicna, moze sama da ubrizga taj lek (to je vrlo jednostavno, i cak i deca to rade).

  u svetu (ne znam kod nas) postoje narukvice ili ogrlice specijalno napravljene za pacijente koji imaju takav problem. Na narukvici ili ogrlici obicno pise na koji lek je pacijent alergican (ove narukvice i ogrlice se koriste i za druga medicinska stanja) i pacijent to nosi stalno na sebi i nikad ne skida (nisu skupe i pravljene su od plemenitog materijala, a razlikuju se od drugih obicnih narukvica jer na sebi imaju naziv kao i specijalan znak)

  ima jos jedna ideja koja mozda moze da radi: ako vec znate nasta je alergicna (trenutno samo na tretracain), moze da ode u fotokopirnicu, nek na crvenoj podlozi crnim slovima napise ALERGIJA: Tetrakain. Velicina kartice na kojoj ce to biti napisano nek bude velicine licne karte. Zatim tu karticu nek laminira (papir se stavi izmedju dve tanke plasticne folije i one se slepe, tako da papir ne moze da se pocepa) i neka ga okaci (npr. kao na putnu torbu) na tasnu ili sta god da nosi sa sobom na posao.

 5. #5
  Početnik branka064 (avatar)
  Učlanjen
  30.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  10
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  evo mog iskustva,ja sam u 34 god posle 19 primljenih penicilina zbog izvadjenog zuba koji je bio pod upalom pocela da oticem(gusenje)Odma mi je prepisan penicilin 2 x dnevno.Isprimala ih 18.Sve OK i na 19-oj injekciji dozivim penicilinski sok.Lekari su odma reagovali ubrizgali mi 2 injekcije.Povratili su me,al se secam pre nego sto sam se onesvestila da je sestra rekla dr da jos saceka,mozda nije pravi sok,a ona je vrisnula na nju.Kad ti budes lekar odlucivaces necu da igubim zenu.Od tada ja sam crvenim slovima upisala u svoju knjizicu na "naslovnu stranu" CAVE PENICILIN.To moze i vasa cerka ubaciti u knizicu opreza radi,a nadam se da ce biti sve OK i da joj nece biti potrebno Srdacan pozdrav
  -----------------------------------------------------
  http://tinyurl.com/6erhrj

 6. #6
  Domaćin RACE MASTER (avatar)
  Učlanjen
  08.04.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  4.630
  Reputaciona moć
  92

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Citat Original postavio branka064 Pogledaj poruku
  evo mog iskustva,ja sam u 34 god posle 19 primljenih penicilina zbog izvadjenog zuba koji je bio pod upalom pocela da oticem(gusenje)Odma mi je prepisan penicilin 2 x dnevno.Isprimala ih 18.Sve OK i na 19-oj injekciji dozivim penicilinski sok.Lekari su odma reagovali ubrizgali mi 2 injekcije.Povratili su me,al se secam pre nego sto sam se onesvestila da je sestra rekla dr da jos saceka,mozda nije pravi sok,a ona je vrisnula na nju.Kad ti budes lekar odlucivaces necu da igubim zenu.Od tada ja sam crvenim slovima upisala u svoju knjizicu na "naslovnu stranu" CAVE PENICILIN.To moze i vasa cerka ubaciti u knizicu opreza radi,a nadam se da ce biti sve OK i da joj nece biti potrebno Srdacan pozdrav
  -----------------------------------------------------
  http://tinyurl.com/6erhrj
  To CAVE Penicilin su ti trebali upisati u DZ,jos istog dana kada se "penicilinski šok" i dogodio.Nije to duznost pacijenta.
  Inace,ineteresantno je da jako malo tih "šokova" (odn.anafilaktickih reakcija ) bude izazvano penicilinom.Vecina farmakologa bi sad rekla da je sestra bila u pravu.Statisticki i jeste tako,ali treba biti "hrabar"(da ne kazem lud),pa cekati.

 7. #7
  Poznat dr (avatar)
  Učlanjen
  24.08.2003.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  9.804
  Reputaciona moć
  151

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Prvo zelim da kazem da vas sve razumem, sama kao lekar sam vrlo oprezna sa lekovima jer sam nazalost i ja alergicna na citav spektar lekova.
  Branka tvoja situacija je vrlo cesta, nazalost desava se da se neke alergije proglase alergijom na penicilin a da to nisu.
  Situacija je zapravo sledeca, kod nas postoji jedna jako losa praksa, kada se pacijentu daje penicilin cesto sestra koja daje lek ne razmuti dobro bocicu sa lekom, ili jos gore razmuti ga pa ostavi da stoji pri cemu dolazi do talozenja cestica.
  Kada se takav penicilin da dolazi do pseudoalergijske reakcije, cinjenica je da je pacijentu lose, da gubi svest, ako je lek dospeo u cirkulaciju dolazi do mikroembolizacije u mozgu...
  Elem ,sustina je ako pacijent nije imao pad tenzije, to na svu srecu nije anafilakticki sok, jer kako starije i iskusnije kolege kazu, iz pravog anafilaktickog soka pacijent se tesko vraca u zivot.
  Otud kod nas citav spektar pacijenata alergicnih na penicilin, a alergije su se pojavile posle 30 i kusur godina primanja penicilina ,na nekoj 19 injekciji npr.

  Alergije su ozbiljna stvar, sa njima se nije saliti.
  Svaki put kada primate neki lek, ne mrdajte iz ordinacije, cekaonice bar 30 do 45 minuta nakon primanja injekcije.
  A stomatolozima ukoliko primate anesteziju obavezno napomenite ako ste alergicni na penicilin, oni ce znati sta da vam daju.
  Poslednji put ažurirao/la dr : 31.08.2008. u 21:08

 8. #8
  Poznat WithdrawnWater (avatar)
  Učlanjen
  21.10.2004.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  7.169
  Reputaciona moć
  120

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Da i ja sam se malo sokirala napravljenom panikom: 25 godina nije joj nista upalo u oko, ali sad za tri nedelje tu je citav spektar mogucih katastrofa koje vrebaju? Cini mi se da ste podigli sebi noivo tenzije na onu meru koja je dovoljna da VAsoj cerki pdari srcani udar od (Vaseg!) panicenja i stresa bez potrebe da joj ista bude od alergijske reakcije. Spustite loptu na zemlju i razmisljajte racionalno. I najzad, ukoliko je situacija vec na tom nivou panike, Vasa cerka moze uzeti tri nedelje bolovanja, ili god odmora i sedeti kod kuce pod budnim okom porodice gde joj se nista ne moze dogoditi i ne moze umreti od posledica davanja nekih misterioznih preparata. Konacno, sve nase zdravstvene ustanove pa i ove u Beogradu, mislim na drzavne naravno, primaju pacijente i bez uputa i bez knjizice - uz placanje participacije. Primera radi, pregled alergologa (samo pregled, naravno, ali i to je vec dovoljno) ne moze biti vise od 500-600 dinara, a bolnicki dan je prosle godine bio 800 dinara (znam jer mi je na zalost otac lezao u bolnici a ja nisma imala vremena da se bakcem produzenjem knjizice). Te stoga, ako ste vec u tolikoj panici, smestite cerku u bolnicu, a posle zavrsenih intervencija, sa fakturama i racunima koje su duzni da Vam iz bolnice daju kad im platite uputite se u Ministarstvo pa isterajte pravdu oko socijalnog i zdravstvenog osiguranja.
  No zaista ne vidim razlog da pravite dramu bespotrebno i prizivate nesrecu; Vasa cerka treba da s eponasa razumno oprezno kao i svaka druga razumna odrasla osoba koja (sad) zan da ima problem, i da se cuva do smestaja u bolnicu na ispitivanje.
  Život se ne meri brojem udaha, vec brojem trenutaka koji nam oduzmu dah....

 9. #9
  Početnik
  Učlanjen
  28.02.2005.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  Ruma
  Poruke
  4
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Evo danas je vec 09/10/2008 moja cerka jos nije ispitana, na sta je tacno alergicna, sto je jos gore lekari nemaju pojma sta joj se zbilo. Posto joj nije izaslo nikakvo crvenilo po kozi, tvrde da nije anafilakticki sok, ali sta je tacno nisu rekli, sem neznam.

  Medjuvremeno je dala otkaz, ne iz panike da ce se nesto desiti, vec sto je videla da ce doci do nesporazuma izmedju nje i poslodavca. Svaki drugi treci dan bi morala izostati sa posla, to privatnik ne trpi.
  Nisam htela da ispadne da panicim, ali nazalost djavo ne spava.

  Medjuvremeno su pocela dva zuba da boluckaju. Izbegava da jede sve sto bi joj moglo i u najmanjoj meri naskoditi, kako ne bi morala otici kod zubara, dok se tacno ne utvrdi o cemu je rec.

  Posto u civilnim bolnicama nisu uspeli da pomognu, krenuli smo u vojne ustanove u nadi da cemo konacno stici do testa i da se zavrsi sve kako treba.

  Opet napominjem nije nam tesko da platimo preglede, ali privatno niko nece da radi testove takve vrste, tako smo bili osudjeni da idemo po drzavnim ustanovama, gde nije jos bilo nekog vidnog rezultata.

 10. #10
  Zainteresovan član dekoder (avatar)
  Učlanjen
  13.08.2008.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  na planeti Zemlji
  Poruke
  196
  Reputaciona moć
  36

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Nadam se da cete nam javiti konacne rezultate i moguce terapije ili savete lekara...
  A sto se tice zuba i drugih bolesti za prvu ruku imate narodnu medicinu..cajeve i slicne medikamente pa eto pokusajte...
  Ja inace ne volim bas lekove i mislim da se neke bolesti :krvni pritisak ili masnoca ili druge stvari mogu regulasati malo prirodnije...
  Poslednji put ažurirao/la dekoder : 14.10.2008. u 02:00

 11. #11
  Poznat
  Učlanjen
  15.12.2006.
  Pol
  muški
  Poruke
  9.190
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  Ja bih sve ovo razumeo da Vaša ćerka ima 5, a ne 25 godina.
  Ovako mi Vaša zabrinutost a njena pasivnost, zvuče nekako čudno

 12. #12
  Aktivan član JocaŠkljoca (avatar)
  Učlanjen
  24.10.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  1.243
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: UZVICI U POMOC JEDNE OCAJNE MAJKE!!!

  znam za slučajave takozvane alergije na penicilin a nije se radilo o alergiji na sam penicilin nego pacijenti kad su bili mali uzimali su penicilin u sirupu s okusom jagode i na to su imali reakciju.Upisano im je u kartone da su alergični na penicilin i tako je ostalo čitav život.

  Ali kad su odrasli nekima od njih je bilo pitanje života ili smrti ako ne prime penicilin i išlo se na rizik i dobili su penicilinski preparat pa su shvatili da ti ljudi i nisu alergični na penicilin.Kad su istraživali o čemu se radilo utvrdilo se da su bili alergični na aromu jagode koja je bila u sirupu tako da danas imamo puno ljudi kojima je utvđena alergija kad su bili mali a u stvari se radilo o alergiji na aromu jagode

Slične teme

 1. Ocajne domacice!!!
  Autor duki2906 u forumu Televizija, radio i novine
  Odgovora: 18
  Poslednja poruka: 21.02.2009., 10:46
 2. OCAJNE DOMACICE
  Autor jovanica93 u forumu Televizija, radio i novine
  Odgovora: 3
  Poslednja poruka: 05.11.2008., 14:58
 3. Odgovora: 4
  Poslednja poruka: 22.04.2004., 02:02

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •