Bački Hrvat, Ivan Antunović (1815-1888), Bunjevac

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
88.162
»Budite, dakle srdačno pozdravljeni, braćo Srbi! Ta ma svit što govorio i pisao, nikada neće prodrmati moje najčvršće uvirenje, da smo jednim ocem od jedne te iste matere rođeni, krv od krvi, kost od kosti! O tome svidoči slog i trup tila, mast, lik i oblik, narav, običaj i adet u radosti i žalosti, u jilu i piću, u odilu i obiteljskom životu; u načinu gazdovanja, mišljenja u miru i ratu, pod jednim istim imenima i prezimenima. I to ne samo ovde, već i tamo u Dalmaciji, Bosni,
Hercegovini i SRBIJI, kako sam se o tom i posebnim iskustvom osvidočio.
«

»Ta Srbi su jedne krvi i jednoga jezika, da, oni su rođena braća s Bunjevcem i Šokcem . . .«

»Dokle ćete vi Bunjevci, Šokci, Srbi, Hrvati i svi što vas god ima na severu i jugu, al osobito vi svećenici, mali i veliki,
vi fratrovi i kaluđeri, voziti drva na lomaču, na kojoj sad jedan sad opet drugi dušmanin, slobodu slavensku spaljuje? Dokle ćete voliti da nam puk čami u neznanstvu, nego da mu uz ćirilicu i latinicu otvarate sve one zdence prosvite, koje su naši prađedi s ašovom latinice ili ćirilice izkopali, zar da im unuci lakšim načinom do vode znanosti i nabožnosti dopiru?
«

»Nije li istina, vi svećenici, fratrovi i kaluđeri, da bi veća
gomila bka svitlosti, kada bi se i ova u latinici i ona u ćirilici u
jednu svotu snašala, te tim, s jedne i s druge strane, nabožnost,
ćudorednost a i imućnost rasla. Tim nebi ovaj puk, koji jednim
jezikom govori, jednim odilom se odiva, s jednimi i istimi običajiimi
označuje, jedan u drugome Kumana i Tatara, već rođena
brata smatrao, pa bi se ovakvim načinom jedan k drugome
sve većma i većma približavao. A dokie će to, braćo, ovako trajati?
Nemojte mi zameriti ni s jedne ni s druge strane, ja ću
vam i na ovo pitanje iskreno odgovoriti. Donle će se Bunjevac
i Šokac opirati ćirilici u strahu da se kakogod ne podvuče
»šizma«, a Srb.n latinici i koledaru, da se kakogod u njega ne
uvuče katolicizam, dok ovde u Ugarskoj ne propane i Bunjevac
i Šokac, a i Srbin, pa niti će onda biti strašila katoliku u »šizmi«,
niti Srbinu u katolicizmu
«.

... »Pa ako je Bunjevac ili Šokac, da se naobrazi potpuno
u znanju ćirjice, jer su mnogi stari spisi s ovom pisani bili.
Neću da tvrdim, ali mi se ipak čini, da su naši stari više no mi
ćirilicu poznavli, te su i ovu za svoju svojinu smatrali. Barem
se to mora naslućivati, kada vidimo, da su i u Baji zapisnici ćirilicom
bili pisani, akoprem se zna, da je ovde uvik više Bunjevacah
no Srbah bilo, — a u Somboru ako ne bijahu u većini, to
su ipak u jednaku broju sa Srbi bili, i u gradskoj kući prve
časti zauzimali. Pa su se i ovde stari spisi većinom u ćirilici sastavljali.
«

Ima dva Hrvatstva


Još nečemu da proučimo naše tako zvane »Hrvate«. Ima — dva Hrvatstva. Jedno je Hrvatstvo nacionalno, slovensko i bratsko jugoslovensko. To je Hrvatstvo, koje je učinilo da je 1848 godine Srpski pravoslavni Patrijarh Rajačić instalirao i blagoslovio Jelačića za bana Hrvatskog. To je Hrvatstvo Ljudevita Gaja i ostalih Ilira, koji su tvrdili da su Srbi i Hrvati jedan narod.To je Hrvatstvo, koje je učinilo da su Hrvati četrdeset godina prošloga vika odbacili "hrvatsku kajkavštinu i ekavštinu, pa primili srpsku štokavštinu i ijekavštinu za svoj hrvatski knjževni jezik, samo da bi bili bliži Srbima. To je Hrvatstvo Štrosmajera i Račkoga, koji su život svoj posvetili ljubavi i bratstvu srpsko-hrvatskog naroda, koji je za njih bio jedan narod. To je Hrvatstvo, koje je stvorilo Jugoslavensku Akademiju znanosti i umjetnosti u Zagrebu i divnu katoličku katedralu u Đakovu, koju je katolički biskup Štrosmajer posvetio bratstvu i jedinstvu katoličke i pravoslavne vire. To je Hrvatstvo, koje se zajedno sa Srpstvom borilo na Fridjungovom procesu u Beču, u veleizdajničkoj parnici u Zagrebu protiv Austrije, i koje je za vrime rata poslalo hrvatske dobrovoljce u srpsku vojsku. To je Hrvatstvo Štipana Radića, onoga Štipana Radića, koji je prije rata umio i da se suprotstavi frankovačkoj rulji, koja je nasrtala na Srbe, a koji je posli rata, kada je najzad uvidio da svi hrvatski putevi ne vode ni u ovo ni u ono, nego u Beograd, svaki svoj zbor po Hrvatskoj počinjao i završavao sa usklikom »Živeo Kralj! Živela Jugoslavija!« To je Hrvatstvo, koje zna za zdrav razum, za Boga, za dušu, za Isusa sina božijeg, koji je na križ razapet da ljubav medu svima ljudima pobedi, koje viruje u Slovenstvo, Jugoslovenstvo, u prave interese i Hrvatstva i Jugoslovenstva. I najzad, to je Hrvatstvo: koje je u Zagreb dovelo srpsku oslobodilačku vojsku; zbog i radi kojega Hrvatstva je stvorena Jugoslavija i blagodareći kome će Jugoslavija opstati i cvetati, pa ma šta činili njeni unutrašnji i spoljni neprijatelji.



Ali ima i jedno drugo »hrvatstvo«. To je »frankovačko hrvatstvo«, koje je stvorio zagrebački čivutin Jozua Frank. To je neslovensko, nejugoslovensko, nekršćansko, nekulturno, mržnjom nadahnuto, antisrpsko, suludo i izdajn.čko frankovačko hrvatstvo. To je zloglasni hrvatski frankovluk! To je najnekulturnija i najdivljačnija pojava usrid kulturne Evrope!



Ova politicka misao je, verujem, aktuelna i danas;

Kada su Srbiji omeđivali granice novoj hrvatskoj banovini, oni nisu gledali da u toj novoj banovini budu samo Hrvati. Zato su granice tako povukli da sada na tri miliuna Hrvata ima 1,000.000 pravoslavnih Srbalja u Hrvatskoj. Ako bi sada neko tražio da se glasanjem ili si. minjaju granice Hrvatske, onda bi i 1,000.000 pravoslavnih Srba glasali da se otcipe od Hrvatske i spoje s ostalih 7 miLuna Srba u Srpskim Zemljama, kako se već sada zove ovaj drugi, veći i bogatiji dio naše države, u kome živimo mi i Srbi. A tada možda ni Osik ne bi ostao u Hrvatskoj, jer: postoji čitav i neprekidan lanac srezova od mađarske granice više Osika, pa priko čile Slavonije, priko uže Hrvatske, Like i severne Dalmacije do Benkovca na moru, u kojima su skoro svuda Srbiji u većini. Ako bi se, dakle, htilo da srezovl sa hrvatskom većinom pripadnu Hrvatskoj, a srezovi sa srpskom većinom Srbiji, onda bi granica hrvatske banovine išla od Osika, pa ispod Zagreba do mora, i Hrvatska bi bila pripolovljena, — A MI BI SA SUBOTICOM OPET OSTALI OTSIČENI OD HRVATSKE BANOVINE. Pritom više ima pravoslavnih Srba u Bačkoj, nego nas Bunjevaca, pa bi nas oni ipak priglasali, ako bi se htilo glasanjem da odluči ko se gdi pripasti. Dakle, mi nismo, nećemo i nemamo nikakvu potribu ni interes da se odreknemo svoga čestitog bunjevačkog imena i da postanemo Hrvati. Ali, i kada bismo postali Hrvati, ovi od toga nikakvu hasnu nebi vidili, jer bismo se samo naprazno odrekli sami sebe i nazivali se Hrvatima, a ne bismo mogli doći pod njihovu vlast, niti im svojom imovinom popraviti njihovo materijalno stanje, radi čega nas oni i pohrvaćuju. Jer, niko valjda koji malo pameti ima, ne m,sli da će Srbi prilikom eventualnog razgraničenja pustiti da 1,000.000 pravoslavnih Srba, koje ne triba ni silom ni milom tek sada posrbljivati i koji su vatreniji Srbi od onih u Šumadiji, ostanu van okvira Srpskih Zemalja, a da 65.000 Bunjevaca koje tek sada triba i milom i silom praviti Hrvatima — pripadnu Hrvatskoj, zato što su tobož »HRVATI«! A valjda niko normalan kod nas ne misil da će Srbiji, koji znaju kako se pravi država, jer im je to vikovni zanat, pustiti da, na primer u Bačkoj, i u našoj rođenoj nacionalnoj državi stvorenoj srpskom krvlju, Mađari i Nimci glasaju, gdi će Srbiji i Bunjevci, a gdi Hrvati pripasti!
 
Poslednja izmena:
reci ti meni, sta si tia rec?da su bunjevci i sokci neka posebna etnija a ne ono sto zaista i jesu,etnicki Hrvati..isti oni Hrvatislavonije,dalmacije,hercegovine,bosne,like,istre,znaci barem 80% Hrvata koji rabe IKAVICU,samo Hrvatima svojstvenu.

jeli poviest&politika,izjasni se malo?

Ne, već samo da čujem tvoje mišljenje o Antunoviću. :)

Ikavica nije samo Hrvatima svojstvena, jer je i rabe pojedini Srbi u zapadnoj Srbiji (imaju potpuno čistu ikavicu, i to čišću od većine ikavskih Hrvata kao npr. Bunjevaca), mada oni izumiru, a polu-ikavica je standardna po ijekavskim srpskim jezičkim teritorijama. Pa i riječ "nisam" ti je, tačnije, ikavica. :mrgreen:

Ma kakvo više poviest&politika???
 
Ne, već samo da čujem tvoje mišljenje o Antunoviću. :)

Ikavica nije samo Hrvatima svojstvena, jer je i rabe pojedini Srbi u zapadnoj Srbiji (imaju potpuno čistu ikavicu, i to čišću od većine ikavskih Hrvata kao npr. Bunjevaca), mada oni izumiru, a polu-ikavica je standardna po ijekavskim srpskim jezičkim teritorijama. Pa i riječ "nisam" ti je, tačnije, ikavica. :mrgreen:

Ma kakvo više poviest&politika???

daj ne prdi,cuj,"srbi" rabe IKAVICU...:rotf::rotf::rotf::hahaha:
rabe je tamo di su u kontaktu sa etnickim Hrvatima,rabe je i oni
koji su nekad i bili Hrvati,prije nego li su presli na grcki zakon.;)

ili kako bi to neki nazvali,prije nego li su se "pokatolcili"..:whistling:
 
daj ne prdi,cuj,"srbi" rabe IKAVICU...:rotf::rotf::rotf::hahaha:
rabe je tamo di su u kontaktu sa etnickim Hrvatima,rabe je i oni
koji su nekad i bili Hrvati,prije nego li su presli na grcki zakon.;)

ili kako bi to neki nazvali,prije nego li su se "pokatolcili"..:whistling:

Ne. Ti Srbi u tom selu, u samoj centralnoj Srbiji, nemaju veze sa Hrvatima. Jedan hrvatski stručnjak je pretpostavio teoriju da je to kolonija Hrvata koji su došli prije mnogo vjekova...ali ipak istraživanje njihova jezika pokazuje da su ikavicu sami razvili tu.
 
Ne. Ti Srbi u tom selu, u samoj centralnoj Srbiji, nemaju veze sa Hrvatima. Jedan hrvatski stručnjak je pretpostavio teoriju da je to kolonija Hrvata koji su došli prije mnogo vjekova...ali ipak istraživanje njihova jezika pokazuje da su ikavicu sami razvili tu.

daj. molim te.poznat je fenomen da su turci naseljavali u 16 i 17.stoljecu
danasnju sumadiju sa Hrvatima,Crnogorcima,Cincarima,Bugarima,
Arbanasima..i pitaj boga skim sve ne.razlog je jednostavan,zemlja plodna a prazna..nakon sto su je rasani sa patrijarhom carnojevicem napustili u "velikog seobi serbalja",pravac ugarska(srijem,backa,banat).

pa tako danas imamo te famozne "srbe"-ikavce.i Hrvatska etnicka prezimena antic,matic,jozic,stipic,dujic,lovric.......u srcu srbije,sumadija.
 
daj. molim te.poznat je fenomen da su turci naseljavali u 16 i 17.stoljecu
danasnju sumadiju sa Hrvatima,Crnogorcima,Cincarima,Bugarima,
Arbanasima..i pitaj boga skim sve ne.razlog je jednostavan,zemlja plodna a prazna..nakon sto su je rasani sa patrijarhom carnojevicem napustili u "velikog seobi serbalja",pravac ugarska(srijem,backa,banat).

pa tako danas imamo te famozne "srbe"-ikavce.i Hrvatska etnicka prezimena antic,matic,jozic,stipic,dujic,lovric.......u srcu srbije,sumadija.

Kakvi sad crni Turci, Turci se na Balkan praktično nikada nisu ni naseljavali. :dash:

Je li ti znaš historijuimalo ili znaš samo zajebavaš? Kakvi Turci doseljavali na Balkan? :whistling:

Zašto uvijek dodaješ "i pitaj boga skim sve" i to svaki put kada napišeš, pa i spojeno 's' i 'kim'? :mrgreen:

Njet. Jednostavno zato što su ikavci postali u samoj Srbiji, evolucijom jezika. Možda su donijeli ekavicu, ali sigurno ne sa zapadno-južnih prostora, jer toga tamo nije bilo...

Zašto pišeš "Hrvatska prezimena" kada je to pridjev? :eek:

Čarnojevićevi (koji su vodili i Albance, koji su potom uglavnom asimilirani u Hrvate) nisu išli u Banat, već samo Ugarsku, oblasti Srijema, Baranje, Slavonije, Bačke i tuda, tj. samo zapadne zemlje, ne istok.

Centralna Srbija o kojoj ja govorim nije ta Šumadija u kojoj je bilo naseljavanja, kao da ti je samo to C. S. i ništa više? Nije bila prazna, ali doseljavanja bilo jeste. Bugari se nisu doseljavali, pa ni Cincari, niti vrijedi ikoga spomenuti (Hrvate, Arbanase) ili bilo koga pored samo Crnogoraca i Hercegovaca i tih dinarskih krajeva koji su napunili praznine. I taj proces se zove Kolonizacija Srbije XIX vijeka. Ako ćemo računati i ostale, tj. doseljenike iz drugih krajeva (kojih je bilo isuviše neznatno za spomenuti u poređenju sa ovima), onda moramo računati i američku kolonizaciju Ruande.
 
daj ne prdi,cuj,"srbi" rabe IKAVICU...:rotf::rotf::rotf::hahaha:
rabe je tamo di su u kontaktu sa etnickim Hrvatima,rabe je i oni
koji su nekad i bili Hrvati,prije nego li su presli na grcki zakon.;)

ili kako bi to neki nazvali,prije nego li su se "pokatolcili"..:whistling:

Slušaj ti Hrvat, Srbi se piše velikim slovom, i ajde nabroji bar ijednu teritoriju gde su Hrvati bili pokatoličeni, ali molim te prikaži činjenice....
 
Kakvi sad crni Turci, Turci se na Balkan praktično nikada nisu ni naseljavali. :dash:


molim,jel ti to mene zayebajes,a slavene?
kako su se zvali ti brkati ljudi sa opancima na nogama,
koji su pohodili pola evrope i azije,no turci...ili osmani.

Je li ti znaš historijuimalo ili znaš samo zajebavaš? Kakvi Turci doseljavali na Balkan? :whistling:


Njet. Jednostavno zato što su ikavci postali u samoj Srbiji, evolucijom jezika. Možda su donijeli ekavicu, ali sigurno ne sa zapadno-južnih prostora, jer toga tamo nije bilo...

naravno da je bilo ikavaca u Srbiji,tj.onda se nije zvala Srbija.
i naravno da su to bili SVE samo etnicki Hrvati.

IKAVIC A je najveci etnicki parametar koji odredjuje etnicke Hrvate.
pored Hrvata samo u-krajinci rabe ikavizme,no daleko manje.
a rabe ih zato jer su u-krajinci unuci BIJELIH HRVATA.

Čarnojevićevi (koji su vodili i Albance, koji su potom uglavnom asimilirani u Hrvate) nisu išli u Banat, već samo Ugarsku, oblasti Srijema, Baranje, Slavonije, Bačke i tuda, tj. samo zapadne zemlje, ne istok.

molim,znaci Hrvati u vojvodini su porijekom Albanci???:hahaha:
jest ti lud ili jos jedan idiot zadojen svetosavskim mitovima.
SVI ti Hrvati Backe,Banata,Srijema su IKAVCI kao im subraca
od Istre preko Bosne i Hercegovine do Dubrovnika.
IKAVICA je ako ces tako "gen" koji opisuje i dokumentira etnicke
Hrvate, od svoje pradomovine,Bijele tj.BILE HRVATSKE do danasnje
Hrvatske .

Centralna Srbija o kojoj ja govorim nije ta Šumadija u kojoj je bilo naseljavanja, kao da ti je samo to C. S. i ništa više? Nije bila prazna, ali doseljavanja bilo jeste. Bugari se nisu doseljavali, pa ni Cincari, niti vrijedi ikoga spomenuti (Hrvate, Arbanase) ili bilo koga pored samo Crnogoraca i Hercegovaca i tih dinarskih krajeva koji su napunili praznine. I taj proces se zove Kolonizacija Srbije XIX vijeka. Ako ćemo računati i ostale, tj. doseljenike iz drugih krajeva (kojih je bilo isuviše neznatno za spomenuti u poređenju sa ovima), onda moramo računati i američku kolonizaciju Ruande.


(“Karađorđevići”, NIN br. 2639)

Prvi put me razočarao gospodin Jovan Ćirilov. Rado ga čitam, ali! Zašto se bojao da u pedigreu o Karađorđevićima navede i onaj dalji, i dublji, koren od Karađorđevog oca. Zar je sramota, i za nas Srbe potcenjujuće, da priznamo da smo se mešali sa drugim nacijama, da je Šumadija, posle odlaska Srba sa Arsenijem Čarnojevićem u Austrougarsku, ostala pusta u koju su tu dolazli svi - Grci, Bugari, Hrvati, Makedonci... A znamo - i ćutimo - i Albanci.

U okolinu Topole naselio se izuzetno veliki broj Albanaca, i to najviše iz plemena Keljmendi (kako smo ih odna nazivali Klimenti). Od njih potiče i loza Karađorđevića.

To je najbolje opisao dr Jovan Tomić, profesor Beogradskog univerziteta i, što nije od sporedne važnosti, lični i veliki prijatelj Petra Prvog Karađorđevića. Stavio je pred svoje studente da to uče, a mi sada krijemo. Dimitrije Tucović takođe piše o tome (Srbija i Albanija, 1914) i takođe se poziva na dr Tomića, a u naučnom svetu to nije nepoznato, čak sada objavljuju i neki udžbenici. Nedavno je i Ibrahim Rugova priznao da je iz istog plemena sa Karađorđem. Može to biti i iz zlih namera, ali je pitanje - otkuda se baš toga setio.


 
daj ne prdi,cuj,"srbi" rabe IKAVICU...:rotf::rotf::rotf::hahaha:
rabe je tamo di su u kontaktu sa etnickim Hrvatima,rabe je i oni
koji su nekad i bili Hrvati,prije nego li su presli na grcki zakon.;)

ili kako bi to neki nazvali,prije nego li su se "pokatolcili"..:whistling:

Нису они прешли на грчки закон, нити су се други похрватили. То су глупаве државне администрације урадиле за њих. И данас се то ради, хрватска администрација све своје држављане сматра Хрватима, а то исто раде и све оастале државне администрације, Код Србије и Хрватске, и неких других то се ради силом политике, а код других силом времена. Зато код првих то није прихватљиво, а код других то пролази неприметно.
 
molim,jel ti to mene zayebajes,a slavene?
kako su se zvali ti brkati ljudi sa opancima na nogama,
koji su pohodili pola evrope i azije,no turci...ili osmani.






naravno da je bilo ikavaca u Srbiji,tj.onda se nije zvala Srbija.
i naravno da su to bili SVE samo etnicki Hrvati.

IKAVIC A je najveci etnicki parametar koji odredjuje etnicke Hrvate.
pored Hrvata samo u-krajinci rabe ikavizme,no daleko manje.
a rabe ih zato jer su u-krajinci unuci BIJELIH HRVATA.



molim,znaci Hrvati u vojvodini su porijekom Albanci???:hahaha:
jest ti lud ili jos jedan idiot zadojen svetosavskim mitovima.
SVI ti Hrvati Backe,Banata,Srijema su IKAVCI kao im subraca
od Istre preko Bosne i Hercegovine do Dubrovnika.
IKAVICA je ako ces tako "gen" koji opisuje i dokumentira etnicke
Hrvate, od svoje pradomovine,Bijele tj.BILE HRVATSKE do danasnje
Hrvatske .




(“Karađorđevići”, NIN br. 2639)

Prvi put me razočarao gospodin Jovan Ćirilov. Rado ga čitam, ali! Zašto se bojao da u pedigreu o Karađorđevićima navede i onaj dalji, i dublji, koren od Karađorđevog oca. Zar je sramota, i za nas Srbe potcenjujuće, da priznamo da smo se mešali sa drugim nacijama, da je Šumadija, posle odlaska Srba sa Arsenijem Čarnojevićem u Austrougarsku, ostala pusta u koju su tu dolazli svi - Grci, Bugari, Hrvati, Makedonci... A znamo - i ćutimo - i Albanci.

U okolinu Topole naselio se izuzetno veliki broj Albanaca, i to najviše iz plemena Keljmendi (kako smo ih odna nazivali Klimenti). Od njih potiče i loza Karađorđevića.

To je najbolje opisao dr Jovan Tomić, profesor Beogradskog univerziteta i, što nije od sporedne važnosti, lični i veliki prijatelj Petra Prvog Karađorđevića. Stavio je pred svoje studente da to uče, a mi sada krijemo. Dimitrije Tucović takođe piše o tome (Srbija i Albanija, 1914) i takođe se poziva na dr Tomića, a u naučnom svetu to nije nepoznato, čak sada objavljuju i neki udžbenici. Nedavno je i Ibrahim Rugova priznao da je iz istog plemena sa Karađorđem. Može to biti i iz zlih namera, ali je pitanje - otkuda se baš toga setio.



Кроација, Turci su ogromnim dijelom po porijeklu Grci, Albanci, Srbi, Bugari i ostali, a nikako obrnuto...

Je, i svaki Srbin koji rabi "nisam" je Hrvat. :rotf:

Tih Hrvata (srijemskih) više na žalost nema jer ih je Vojislav Šešelj etnički očistio iz Hrtkovaca i Slankamena. Oni nisu nikakvi ikavci, već i ekavci, a što su kadkad radi fore prelazili na ijekavicu, to je sasvim druga politička stvar. Hrvati ova dva mjesta su se naselili u vrijeme Velike seobe Srbalja, i došli su iz krajeva Stare Srbije. Zbog svoje katoličke vjere (Albanci su bili katolici) oni su pohrvaćeni. Ovo nisu "tvrdnjice" koje nastaju često na Balkanu, ili u koje spada većina stvari koje ti kažeš, ovo su historijski fakti.

Što se tiče tog na dnu, tko je to napisao? I spominju li se tu ili ne Crnogorci?
 

Back
Top