Srećković: Preživećemo SPS
Prikazujem rezultate 1 do 2 od 2

Tema: Srećković: Preživećemo SPS

 1. #1
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  17.11.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  ng
  Poruke
  240
  Reputaciona moć
  43

  Podrazumevano Srećković: Preživećemo SPS

  POČETAK rada Vlade Srbije je ohrabrujući. Činjenica je da je istim intenzitetom nastavljena diplomatska borba za zaštitu naših interesa na Kosovu i Metohiji, unapređena saradnja sa Haškim tribunalom, a odlukom o povratku naših ambasadora u zemlje EU poslata jasna poruka da su evropske integracije ključni prioritet nove vlasti.
  Ovako je dosadašnji rad Vlade Srbije u razgovoru za „Novosti“ sumirao ministar za dijasporu i potpredsednik SPO Srđan Srećković.
  - U ovom trenutku imamo problem u parlamentu, jer je blokirana ratifikacija važnih međunarodnih sporazuma i usvajanje evropskih zakona, ali se nadam da će taj problem biti veoma brzo rešen - dodao je Srećković, koji je jedini predstavnik SPO u Cvetkovićevom kabinetu.
  * Gledajući sa ove distance, da li je SPO zaslužio još neku značajniju državnu funkciju?
  - Iskreno, mislim da jeste, a moj zadatak je da se borim za što veći politički uticaj SPO u izvršnoj vlasti. Verujem da će Vlada biti uspešnija ukoliko naš uticaj bude veći.
  * Očekuje li SPO da dobije neko ambasadorsko mesto ili kontrolu nad nekim javnim preduzećem, kao nadoknadu za ministarske fotelje?
  - Očekujemo, jer imamo kvalitetne kadrove koji su spremni da preuzmu odgovornost. Ipak, mislim da je očigledno da nam to nije bio primarni motiv, jer, u suprotnom, ne bismo ni ulazili u ovu vladu.
  * Vrh SPO nije bio jedinstven oko ulaska u Vladu sa socijalistima. Postoji li sukob zbog toga?
  - Bio sam za ulazak u proevropsku vladu u kojoj je glavni nosilac politike DS. Ta odluka je bila i u državnom i u stranačkom interesu.
  * Vaša stranka se definitivno neće pomiriti sa SPS?
  - SPO je spreman da stavi tačku na prošlost i da sarađuje sa svima koji žele da modernizuju Srbiju, ali nismo spremni ni da oprostimo, ni da zaboravimo. Nije realno očekivati od nas da potpisujemo takve deklaracije. Mislim da su toga svi svesni i niko to od nas i ne očekuje.
  * Strahujete li da izgubite birače zbog tog saveza?
  - Ova koalicija je politička realnost i najbolje moguće rešenje u datom trenutku, jer je alternativa bila antievropska vlada SRS i narodnjačke koalicije. Verujući DS kao stožeru proevropskih snaga, SPO je i pored teških moralnih dilema i ozbiljnog promišljanja ušao u ovu vladu, jer jeto bio jedini način da se sprovedu programski principi zbog kojih je stranka i osnovana.
  * A, niste hteli sa starim saveznicima - DSS?
  - Narodnjačka koalicija se udaljila od svoje izvorne politike i mislim da je to veliki politički prostor za rast rejtinga SPO, koji je u ovom trenutku jedina moderna stranka desnog centra i koja ima pravi balans između nacionalnog i demokratskog.
  * Imate li, možda, bojazan od utapanja u DS i gubitka svog identiteta?
  - Ne, SPO je politički profilisan i imamo naš program za koji se borimo već osamnaest godina. Najveći deo našeg programa još nije ostvaren i zato nastavljamo političku borbu. Mi i DS usmereni smo jedni na druge, i verujem u dugoročnu uspešnu saradnju.
  * Koji će biti vaši osnovni zadaci u resoru?
  - Mislim da Srbija mora suštinski da promeni politiku prema dijaspori, jer je ta politika bila pogrešna više od pola veka. Rezultat te politike je nepoverenje, nezainteresovanost i pokidane veze naših ljudi širom sveta sa svojom maticom. Preuzimam obavezu da u roku od najduže godinu dana Skupština Srbije usvoji zakon o dijaspori, čime ćemo poslati jasan signal koliko nam je u političkom i ekonomskom smislu važan svaki naš čovek, ma gde on živeo.
  * Jeste li već uočili koji su to ključni problemi sa kojima se susreće naša dijaspora?
  - Bolja ekonomska saradnja, stvaranje uslova za povratak mladih stručnjaka, efikasnije rešavanje statusnih pitanja, unapređenje nastave srpskog jezika za decu u dijaspori, restitucija, regulisanje vojne obaveze, rehabilitacija žrtava političkog progona - to su najveći problemi, i u isto vreme moji glavni prioriteti.

  SREDIĆEMO GLASANjE DIJASPORE
  * KOJE mere ćete preduzeti da odziv dijaspore bude veći na sledećim izborima?
  - Očigledno je da dosadašnja praksa nije dala očekivane rezultate jer su troškovi sprovođenja izbora u dijaspori bili veoma visoki, a učešće birača simbolično. Mislim da je u ovom trenutku optimalna solucija registracija birača i glasanje putem pošte.
  * A glasanje putem Interneta?
  - Prema mojoj proceni, elektronsko glasanje i u zemlji i u inostranstvu biće moguće za pet do sedam godina kada se za to steknu potrebni tehnički uslovi. 2. #2
  Domaćin
  Učlanjen
  10.03.2008.
  Lokacija
  El sueno, la realidad, la luz, la oscuridad
  Poruke
  3.343
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Srećković: Preživećemo SPS

  Srecko jes to ti???

Slične teme

 1. Potpredsednik SPO S.Sreckovic-Desnom stranom ka EU
  Autor odgovor0 u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 20.10.2008., 00:22
 2. Srećković:Moderna srpska desnica
  Autor odgovor0 u forumu Politika
  Odgovora: 22
  Poslednja poruka: 31.08.2008., 12:05
 3. Vezilja, Dubravka Srećković - Divković
  Autor Beth u forumu Književnost
  Odgovora: 2
  Poslednja poruka: 29.01.2008., 23:41
 4. Sreckovic i Trpkovic ostaju u SPO
  Autor odgovor0 u forumu Politika
  Odgovora: 8
  Poslednja poruka: 14.02.2007., 16:28

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •