PEKING - Srpski plivački reprezentativac Milorad Čavić osvojio je prvo mesto u kvalifikacijama na 100 metara leptir stilom, u trci u kojoj je oborio olimpijski rekord i pobedio najboljeg plivača sveta Amerikanca Majkla Felpsa.

Izvanredni srpski as isplivao je trku za 50 sekundi i 76 stotinki, trijumfujući u devetoj kvalifikacionoj grupi isped Felpsa, koji je na cilj stigao sa 11 stotih delova sekunde zaostatka (50,87).

Kvalifkiakcione trke bile su izuzetno brze, a rezultat bolji od prethodnog Felpsovog olimpijskog rekorda iz Atine danas su nadmašila još četvorica takmičara.

Čavić, koji je plivao u petoj stazi, odmah do trofejnog američkog sportiste, krenuo je od početka snažno i već posle 20 metara je počeo da odmiče rivalima. U trenutku kada je izvršio zaokret na 50 metara Čavić je imao vreme 23.45 i za šest stotih delova sekunde bolji rezultat u odnosu na Amerikanca Jana Krokera, kada je u Montrealu oborio svetski rekord.

Poslednjih 50 metara trke Čavić je plivao u istom ritmu, a Felps je prednost našeg reprezentativca uspeo da smanji tek u finišu.

Sjajnom kvalifikacionom trkom Čavić je pokazao da je njegov optimizam i namera da se bori za najsjajnije olimpijsko odličje potpuno utemeljena, a po završetku trke je izjavio da u sebi ima još "dosta rezerve".

"Osetio sam pred kraj da sam se malo opustio. Video sam da je Felps dosta iza mene, gledao sam levo-desno i nikoga nije bilo. Znam da sam dosta grešio tokom trke i znam da ako te greške budem ispravio mogu čak i da oborim svetski rekord. Postigao sam ovo fantastično vreme, iako sam plivao malo opušteno", kazao je novi olimpijski rekorder.

Čavić je nekoliko puta naglasio da nije očekivao da obori olimpijski rekord i da mu je jedini cilj bio da uđe u polufinale.

"Osećaj je fantastičan, to vreme uošpte nisam očekivao. Plan je bio samo da uđem u polufinale, ali mi je drago što sam uspeo i da oborim olimpijski rekord", istakao je on.

Srpski reprezentativac je dodao da izvanredan rezultat u kvalifikacijama neće značiti ništa ukoliko ga ne potvrdi i u sledećim trkama.

"Ovo su samo kvalifikacije, znam i sam da Felps nije dao sve od sebe. Očekujem mnogo više od njega u polufinalu i verovatno u finalu. Sada je bitno da se večeras oporavim i da se sutra pre podne plasiram u finale", rekao je Čavić.

On je zaključio da su trke bile izuzetno brze i da očekuje da se taj trend nastavi i u polufinalu i finalu.

"Kada sam video da je moj drugar iz Kenije Džejson Danford u sedmoj trci oborio olimpijski rekord malo sam se uplašio, ali znao sam da polufinale ne može da mi izmakne. Bitno mi je bilo samo da uđem u polufinale i to sam uspeo", naveo je Čavić.

Njegov trener Petar Popović takođe smatra da Čavić ima još dosta prostora za bolji rezultat.

"Znali smo da može mnogo. Dogovor je bio da krene jako i da pliva kako se oseća, a osećao se fenomenalno. Postigao je olimpijski i evropski rekord, ali mislim da ima još dosta prostora i nadam se da će to potvrditi u finalu. Ovom trkom Čavić je pokazao da je jedan od ozbiljnijih kandidata za medalju", rekao je Popović.

U kvalifikacijama na 100 metara leptir nastupio je i juniorski evropski prvak i vicešampion sveta Ivan Lenđer. On je za 88 stotih delova sekunde plivao slabije od ličnog rekorda postavljenog 3. avgusta na juniorskom prvenstvu Evrope u Beogradu, pre 11 dana.

Lenđer je, sa vremenom 53.41 bio sedmi u petoj kvalifikacionoj grupi, a u ukupnom plasmanu osvojio je 40. mesto, sa dve sekunde i 65 stotinke slabijim rezultatom od Čavićevog.

"Plivao sam jako loše. Sezona se odužila i zato je to bilo dosta slabije od mog najboljeg vremena. Umoran sam od tri velika takmičenja u poslednjih mesec dana i plivao sam dosta teško", rekao je Lenđer.
nema veze sa politikom ali red je da se coveku cestita,posebno sto je ostavio iza sebe svetsko cudo Amerikanca Felpsa