Суицид у уметности - песници
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 49

Tema: Суицид у уметности - песници

 1. #1
  Domaćin Rujevit (avatar)
  Učlanjen
  15.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Суицид у уметности - песници

  Доћи ће смрт, и имаће твоје очи
  Међу литератама који се одлуче на самоубиство, много је више песника него прозних писаца, а од прозних писаца најмање дижу руку на себе они писци који се баве – филозофском прозом

  СУДБИНЕ
  „Лепша душа дубље јеца“, писао је Андрић. Да ли то значи да лепше душе лакше и брже одлазе са овог света у неке друге, будући да су крилате? Судећи по књизи Григорија Чхартишвилија, „Писци и самоубиство“,(„Информатик а“), одговор је позитиван. Писање је професија у којој има много више самоубистава него у другим занимањима. Самоубица међу писцима има толико, да је Рембо за ову појаву смислио и посебан назив „литературицид“.

  Чхартишвили човечанство дели на пет суицидних категорија: људе који никад не помишљају на самоубиство, људе који понекад размишљају о самоубиству, људе који прете да ће извршити самоубиство, људе који покушају да изврше самоубиство и људе који извршавају самоубиство. Чини се да писци спадају у све наведене категорије, осим прве. Шта је то што литерате лако наводи на мисао о самовољној смрти, па и на само самоубиство? Пре свега, и сами уметници, баш као и друштво око њих, од њих увек очекују врхунске резултате. Ниче о томе каже: „Од свега што је написано, ја волим само оно што се пише сопственом крвљу“. Спортисти имају право на мирну старост и на престанак боравка у арени, свако друго занимање, осим уметничког, има мировину у старости. Уметницима то није дозвољено и они су свесни напора непрестаног присуства на сцени. Тако су предсмртне Раблеове речи биле: „Спустите завесу, фарса је готова“, док је Бетовен пред смрт прошапутао: „Пријатељи, аплауз, комедија је завршена“.

  Без обзира на сав напор који захтева, писање спада у изразито некомерцијалну делатност. Чхартишвили каже: „Писање је несумњиво некомерцијалан занат. Или јесте такав ако се говори о правим књижевницима... Од мастионице и гушчјег пера до просјачке торбе, кратак је пут“. Од глади је у најдословнијем смислу умро енглески песник и публициста Александар Бирни (1826-1862).

  Због љубави и политике

  Међу литератама који се одлуче на самоубиство, много је више песника него прозних писаца, а од прозних писаца најмање дижу руку на себе они писци који се баве – филозофском прозом. Песници самоубице честа су појава кроз историју књижевности. По легенди, Сапфо се убила скочивши са стене, због неузвраћене љубави према мушкарцу – лађару Фаону. Стена са које се она бацила, касније је постала место где су извршавали самоубиство несрећни љубавници. Америчка песникиња Ен Секстон(1928-1974), самоубиство је извршила због депресија и душевних криза. Три пута је покушала суицид и на крају се отровала издувним гасовима у гаражи. Самоубиство Силвије Плат, песникиње-вундеркинда, познато је свим њеним љубитељима. Први покушај самоубиства и нервни слом који му је претходио, описани су у роману, „Под стакленим звоном“. Десет година касније, уследио је други покушај, а трећи је био кобан по Платову – у зору је деци припремила доручак, затворила врата и прозоре и гурнула главу у рерну. Оставила је и поруку, с молбом да позову њеног лекара. Могуће је да се песникиња надала да ће је спасти.

  Италијански песник Чезаре Павезе,(1908-1950) убио се због љубави, у успону своје стваралачке снаге. Аутор чувене збирке песама „Доћи ће смрт и имаће твоје очи“, неколико дана пред смрт написао је у дневнику: „Никада се нисам осећао жив и овако млад“. Али ово осећање било је тренутно. Љубав му није узвратила мало позната америчка глумица. Попио је смртоносну дозу таблета за спавање у соби хотела, у Торину.

  Статистике кажу да се писци ипак не убијају најчешће због љубави, него због – политике. Следећи разлог који их наводи на овај чин су психичке болести и депресија. Занимљив је податак да се од свих писаца најређе убијају – драмски. Изгледа да написи критичара, колико год били отровни и каткад злуради, нису – смртоносни. Или Талија будно чува своје поклонике.

  Фарбер каже да је „суицид највероватнији онда када се лако рањив човек нађе у екстремној ситуацији“. Али шта за осетљиве, сложене списатељске личности нису „екстремне околности“. И има ли икога ко се бави уметношћу и писањем а да није – лако рањив? Ипак, најрањивији најлакше дижу руку на себе. Марина Цветајева, највећа руска песникиња двадесетог века, убила се 1941. у Јелабуги, после повратка из емиграције. Обесила се о куку на трему куће у којој је изнајмљивала собу. У једном од опроштајних писама написала је „... Желим да мој син Мур живи и учи. Са мном ће пропасти“.

  Имагинарни страх

  Аустријски писац Паул Целан, (1920-1970), по пореклу румунски Јеврејин, закаснела је жртва концентрационих логора, баш као и Примо Леви и Тадеуш Боровски. Целан је био затворен у концентрационом логору. Без обзира на огроман послератни књижевни успех и славу, скочио је у Сену са моста Мирабо, четврт века по завршетку Другог светског рата. Жртва постлогорског синдрома је и Јежи Косински (1933-1991), амерички писац пољско-јеврејског порекла. У годинама рата чудом је остао жив. По доласку у Америку, направио је вртоглаву књижевну каријеру. По једном од његових романа снимљен је и познати филм: „Добро јутро, господине Ченс“. Када је упознао Ерику Џонг, која је тада била у поодмаклој трудноћи, замолио ју је да помилује њен набрекли стомак и рекао: „Све бих дао да могу да доживим искуство порођаја“. Убио се прогутавши велику количину таблета и навукавши на главу пластичну кесу.

  Међу литератама, убијају се и носиоци највиших књижевних признања. Мајаковски се убио у тренутку када је стекао велику славу. Читавог живота говорио је о самоубиству, а неколико пута у младости играо је и руски рулет. Постоји претпоставка да је ту игру, али с трагичним исходом, одиграо и 14. априла 1930, када је окончан његов живот. Ернест Хемингвеј убио се из ловачке пушке. Иза њега био је пун, узбудљив живот, безбројне љубави и Нобелова награда. Али – очито да је жеља за одласком била јача. Још један нобеловац, Јасунари Кавабата, отровао се гасом у малом стану који му је служио као радни кабинет. Упркос јапанској традицији, није оставио никакву опроштајну белешку.

  Списак самоубица са ових простора обухвата Николу Кољевића (1936-1997), шекспиролога, драмског писца, преводиоца, који је изабрао одело за смрт и, у свом кабинету, пуцао из револвера у главу. Аница Савић- Ребац, (1893-1953) српска песникиња и филозоф, први пут је покушала да се убије на дан упокојења супруга, инјекцијама морфијума, други пут је, по узору на Сенеку и епикурејце, пререзала вене на рукама , али су је спасли пријатељи. Убила се тако што је себи пуцала у главу. Оставила је писмо: „Умирем свесно и аутономно“. Бранко Миљковић је 12. фебруара 1961, под нерасветљеним околностима, трагично завршио живот у Загребу. Новине су објавиле да је реч о самоубиству. Бранко Ћопић (1915-1984) је последње године живота провео је у имагинарном страху да ће бити ухапшен и стрељан. Са моста над Савом скочио је на плочник, на коме је, четрдесетак година раније, провео своју прву ноћ у Београду. Опроштајно писмо остављено пријатељима завршио је речима: „Збогом лијепи и страшни животе!“

  Сања Домазет
  [објављено: 09/08/2008]
  ПОЛИТИКА 2. #2
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Dobra tema.
  Verujem da je slučajno nepomenuta Virdžinija Vulf.

  E, sa' će čituckam polako...

 3. #3
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Међу литератама који се одлуче на самоубиство, много је више песника него прозних писаца, а од прозних писаца најмање дижу руку на себе они писци који се баве – филозофском прозом.

  Meni je ovo potpuno logično.....Najviše su se bavili razmišljanjem o životu.
  A, pesnici?Pa, naravno. Najdublje ih dira bol, a najbrže reaguju na nju.

  Ниче о томе каже: „Од свега што је написано, ја волим само оно што се пише сопственом крвљу“.
  .Zar nije Niče ovim rekao da od svega što je napisano najviše voli samo ono što je pisano iz ličnog, krvavog, iskustva?. U smislu ..."krvavo zaradjen 'lebac,"....krvavo napisan roman?

  Без обзира на сав напор који захтева, писање спада у изразито некомерцијалну делатност. Чхартишвили каже: „Писање је несумњиво некомерцијалан зана
  Tačno.

  Al, ono što je po meni mnogo gore od love........Hirurg odmah zna kako je operisao pacijenta, pekar odmah vidi kako je umesio hleb, zidar odmah vidi da li je pravilno redjao cigle.......Pisac to ne može. On to ne zna...Mene pisac, kao zanimanje, podseća na muškarca koji je u večnoj,svakodnevnoj, dilemi "dobar li je"...Nabasa na trebu koja će mu u lice tresnuti.."brate, ti si truba, aj iskuliraj me", u ovom slučaju, izdavač,..dok će mu sledeća, iz ko zna kojih razloga, reći kako je sjajan, recimo- čitaoci......Možda ga za života svi pljuju i on umre sa takvim saznanjem da je protraćio život loše radeći posao. Još crnje, radeći posao koji ne zna. A, biti pisac, pre svega znači mnogo, mnogo odricanja. Mnogo žrtvi, samoće, razmišljanja....Čak i slikari, čiji je posao daleko složeniji i teži, po tom pitanju bolje prolaze.....
  Piscu je možda nadošla inspiracija, a okolnosti su sasvim drugačije od dela na kome trenutno radi...Treba pisati o plaču dok se svi oko njega smeju? Zatvoriti vrata smehu i svesno se okrenuti bedi, plaču...? Jako teško, i pisac je živa duša...Skupljati dinarčiće oko sebe za puko preživljavanje, a u društvu izigravati neko m.....?... I tek po njegovoj smrti naidju neke generacije koje će ga skapirati i vazdizati ga u nebesa. Al, on tad za to neće znati......Malo li je u istoriji ovakvih sudbina?..
  Zapravo, biti pisac je zanimanje prokletih, a ne slavnih...i broj njihovih samoubistava je zapravo očekivan. Skoro normalan, za mene.

  Uuuuu, al sam se raspisalaaaa.....

 4. #4
  Domaćin Rujevit (avatar)
  Učlanjen
  15.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Већина ствари које су наведене у овом тексту стоји али бих вероватно све то изгледало друкчије да нису толики нихилисти. Неки би рекли да је самоубиство одлика слабих, кукавица и слично, пре бих то видео као неинтегрисаност у друштво. Не морају да буду ни у каквој депресији, довољно је да не буду прихваћени за живота(као што си рекла). Није то само одлика писаца, или уметника уопште, то је карактеристично и за научнике, проналазаче само што је природа њихове професије далеко ''исплативија''.
  Разумљиво ми је разочарење у систем, друштво, људе.

 5. #5
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Tema je o pesnicima samoubicama, a josh niko nije pomenuo Jesenjina?

 6. #6
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Nemojmo sad pričati o samoubistvu kao o načinu prestanka života. Izabranom načinu....

  Ne bih rekla da je kod pisaca samoubistvo posledica neintegrisanosti u društvo. Ne, čak nikako. Ne verujem da je u pitanju ni depresija, možda jeste bila u nekom slučaju povod,ali ne u većini.
  Biti pisac je teška profesija, to kao prvo. Ispred, zaslepljujuća belina papira koju želi da popuni, ima i sa čim, ali je uvek tu nešto što sprečava. Uvek nešto odvlači od posla...Mozak blokira....reči se roje, ali ih je nemoguće povezati u neki smisao.....Sedeti sam u sobi i ždrati se pri tom,a sati, dani, lete.još ako postoji obeležen datum na kalendaru.........Niti radiš, niti živiš...Pazi, slikaru je lakše,....petljam se malo i sa tim, pa nešto počinjem i ja da kontam.....Slikar kad mu nije ni do čega, ne može se latiti četkice, ok. tek je on syeban,...ali ima puno posla "tehničke" prirode da uradi za to vreme...Dok radi, može uživati u muzici, pričati sa prijateljima...smejati se..U tom "tehničkom" poslu, dosta negative može izbaciti iz sebe....Pisac to ne može....On sva svoja osećanja izbacuje na papir...na izvol'te čitaocu......E, kad se napokon posao završi, doživi, recimo,da mu neka budala, koja je to samo preletela, a ne pročitala, kaže da mu je trud bio uzaludan, i da je sve što je napisao teško sranye......Pa, tako više puta u toku života.....ybt, ko ne bi poželeo da naprasno rikne?....Umetnici, mislim na pisce i slikare, o njima mogu da pričam, dublje doživljavaju život. I na teži način, naravno.

 7. #7
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Azathoth Pogledaj poruku
  Tema je o pesnicima samoubicama, a josh niko nije pomenuo Jesenjina?
  Da, bre. Gospodja Domazet je mnogo ljudi propustila. Ne znam šta je htela sa ovim nabacanim sudbinama...
  Mada, za Jesenjina sam čitala i da se ubio, ali i da su ga ubili, tako da ne znam šta je od toga tačno, pa ne bih htela da lupetam bez veze.
  Isto kao i za Branka Ćopića....Znam, obe verzije...i navodne fobije, ali i da se nešto politički spetljao.

 8. #8
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Bi2 Pogledaj poruku
  Da, bre. Gospodja Domazet je mnogo ljudi propustila. Ne znam šta je htela sa ovim nabacanim sudbinama...
  Mada, za Jesenjina sam čitala i da se ubio, ali i da su ga ubili, tako da ne znam šta je od toga tačno, pa ne bih htela da lupetam bez veze.
  Isto kao i za Branka Ćopića....Znam, obe verzije...i navodne fobije, ali i da se nešto politički spetljao.

  Znash kako... Za svaku poznatu lichnost koju mi navedesh, a koja je izvrshila samoubistvo, i da se pored toga nije pojavila barem josh jedna verzija njene smrti, dacu ti :

 9. #9
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  .... Virdžinija Vulf !!!!..
  Poslednji put ažurirao/la Prisoner : 10.08.2008. u 16:58

 10. #10
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Ajde, ajde.....oma da ispuniš obećanje...

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Bi2 Pogledaj poruku
  .... Virdžinija Vulf !!!!..

  Mozhda se samo saplela...


  Ali, 'ajde, poshto si tol'ko cakana, evo ti, ne jedan, nego tri :

 12. #12
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Azathoth Pogledaj poruku
  Mozhda se samo saplela...


  Ali, 'ajde, poshto si tol'ko cakana, evo ti, ne jedan, nego tri :
  I tako tri puta???.Mislim, tri put se saplitala?...........Nemoj zezati, nije ona bila ni malo smotana...
  .Ma, jok, bre.....Pokušavala žena više puta da se ubije, e, jednom joj je i uspelo. Udavila se. I za nju ne postoji nikakva druga verzija.. To sigurno znam.....

  Tri + onaj prvi.....to znači da je sad krajnje vreme za umivanje.....

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Bi2 Pogledaj poruku
  I tako tri puta???.Mislim, tri put se saplitala?...........Nemoj zezati, nije ona bila ni malo smotana...
  .Ma, jok, bre.....Pokušavala žena više puta da se ubije, e, jednom joj je i uspelo. Udavila se. I za nju ne postoji nikakva druga verzija.. To sigurno znam.....
  Jedan moj prijatelj chesto pljuje. Shto i nije toliko neobichno. Neobichno je to da mu izrazito retko polazi za ustima da ne pljune sebe.

  Iznenadila bi se koliko ljudi mogu biti smotani...


  Citat Original postavio Bi2
  Tri + onaj prvi.....to znači da je sad krajnje vreme za umivanje.....
  Ih... Nisam ja Odi...

 14. #14
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  [QUOTE=Azathoth;7215846] Ih... Nisam ja Odi..

  Ne otvaraju mi se oči, na to sam mislila...

 15. #15
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Bi2 Pogledaj poruku
  Ne otvaraju mi se oči, na to sam mislila...

  Poshto je tako, da zaokruzhimo na petaju :

 16. #16
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Samo se mi zezamo......Počistiće nas Sokolica samo tako......

  Aj, se seti još nekog nepravedno zaboravljenog pisca samoubicu...

 17. #17
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Bi2 Pogledaj poruku
  Aj, se seti još nekog nepravedno zaboravljenog pisca samoubice...
  Adam Lindzi Gordon.

 18. #18
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  ........Ajde, još.....

  ....(di je ova Sokolica, upropasti' drugu temu......)

 19. #19
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Azathoth Pogledaj poruku
  Adam Lindzi Gordon.
  Adam Lindsay Gordon (1833-70)....Sad sam malo guglala...Uz dužno poštovanje, nepoznat mi je pesnik.

 20. #20
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Bi2 Pogledaj poruku
  ........Ajde, još.....

  Dzon Berimen.

 21. #21
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Izvinjavam se i ovom liku.......

 22. #22
  Domaćin Rujevit (avatar)
  Učlanjen
  15.12.2005.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.007
  Reputaciona moć
  74

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Bi2 Pogledaj poruku
  Nemojmo sad pričati o samoubistvu kao o načinu prestanka života. Izabranom načinu....

  Ne bih rekla da je kod pisaca samoubistvo posledica neintegrisanosti u društvo. Ne, čak nikako. Ne verujem da je u pitanju ni depresija, možda jeste bila u nekom slučaju povod,ali ne u većini.
  Biti pisac je teška profesija, to kao prvo. Ispred, zaslepljujuća belina papira koju želi da popuni, ima i sa čim, ali je uvek tu nešto što sprečava. Uvek nešto odvlači od posla...Mozak blokira....reči se roje, ali ih je nemoguće povezati u neki smisao.....Sedeti sam u sobi i ždrati se pri tom,a sati, dani, lete.još ako postoji obeležen datum na kalendaru.........Niti radiš, niti živiš...Pazi, slikaru je lakše,....petljam se malo i sa tim, pa nešto počinjem i ja da kontam.....Slikar kad mu nije ni do čega, ne može se latiti četkice, ok. tek je on syeban,...ali ima puno posla "tehničke" prirode da uradi za to vreme...Dok radi, može uživati u muzici, pričati sa prijateljima...smejati se..U tom "tehničkom" poslu, dosta negative može izbaciti iz sebe....Pisac to ne može....On sva svoja osećanja izbacuje na papir...na izvol'te čitaocu......E, kad se napokon posao završi, doživi, recimo,da mu neka budala, koja je to samo preletela, a ne pročitala, kaže da mu je trud bio uzaludan, i da je sve što je napisao teško sranye......Pa, tako više puta u toku života.....ybt, ko ne bi poželeo da naprasno rikne?....Umetnici, mislim na pisce i slikare, o njima mogu da pričam, dublje doživljavaju život. I na teži način, naravno.

  Али писац увек може да подлегне тренутним потребама друштва и да пише оно што му је тренутно исплативо. Примера има колико хоћеш, поготово данас, када свако узима да пише. То наравно није одлика професионализма у неком дубљем контексту, повлађивање укусу одавно је окарактерисано као шунд и то не прелази границе једног(малограђанског) доба.
  У реду је када кажеш да је пред њима празнина коју треба попунити али и они као и поменути сликари у разговору са обичним људима често налазе решења за посатвљене енигме. Према томе, несхваћеност околине мени више делује као узрок толиких самоубистава.
  Овај текст је више нека анализа него набрајање писаца који су се убили, мада добро сте приметили да су нека имена неправедно непоменута као и да се поткрала и која грешка То су вам данашњи новинари

 23. #23
  Elita Prisoner (avatar)
  Učlanjen
  21.01.2006.
  Pol
  ženski
  Lokacija
  van foruma
  Poruke
  20.594
  Tekstova u blogu
  15
  Reputaciona moć
  260

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Rujevit Pogledaj poruku
  Али писац увек може да подлегне тренутним потребама друштва и да пише оно што му је тренутно исплативо. Примера има колико хоћеш, поготово данас, када свако узима да пише. То наравно није одлика професионализма у неком дубљем контексту, повлађивање укусу одавно је окарактерисано као шунд и то не прелази границе једног(малограђанског) доба.
  Teško...........jako teško.....
  Naravno, ne govorim o piscima tipa Bjelica...i njoj sličnima.
  Pazi, ne kažem da to nije moguće.....Jeste, samo zavisi koliko je dobar majstor taj pisac. To je ipak zanat.
  У реду је када кажеш да је пред њима празнина коју треба попунити али и они као и поменути сликари у разговору са обичним људима често налазе решења за посатвљене енигме. Према томе, несхваћеност околине мени више делује као узрок толиких самоубистава.
  Pisac mora imati dodira sa narodom. Mora, čak i kad piše fantastiku.....Slikar već može, ali i ne mora. To su dva različita zanata..
  Dodala bih još koju, ali osećam da nisam dovoljno pametna posle neprospavane noći, pa ću zadržati pravo da kasnije pisnem još koju.....

 24. #24
  Veoma poznat
  Učlanjen
  13.05.2007.
  Pol
  muški
  Poruke
  13.193
  Reputaciona moć
  371

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Citat Original postavio Rujevit Pogledaj poruku
  Према томе, несхваћеност околине мени више делује као узрок толиких самоубистава.

  Ne. Pisci i pesnici su kreativni ljudi. Kreativnost dolazi kao posledica bujne mashte. Ljudima koji imaju bujnu mashtu mozak radi 200 na sat, i ne podnose lako teshke momente u zhivotu.
  Primera radi, neku tuzhnu ljubav ce mnogo lakshe preboleti jedan prosechno mashtovit/inteligentan/kreativan chovek od nekog pisca/pesnika. Taj prosechni ce jednostavno reci : "Ko ga ****. Zhena k'o zhena. Ima ih 3 milijarde. 'Ajde na pivo."
  Pesnik/pisac ce lupati glavu o besmislu zhivota, kurvi sudbini, proklinjati dan kad se rodio, i slichno. Ipak je on i tokom te veze razmishljao o voljenoj 24/7, video njene ochi u izlasku sunca, chuo njen glas u cvrkutanju ptica, osecao njen miris dok prolazi pored poslasticharnice, itd...
  Ovaj prosechni ju je samo voleo.

 25. #25
  Legenda
  Učlanjen
  17.05.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  spotless mind
  Poruke
  56.043
  Tekstova u blogu
  7
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Суицид у уметности - песници

  Majakovski : (

  proza:
  Hunter Thompson
  Stefan i Lotte Zweig
  Poslednji put ažurirao/la gost 15307 : 12.08.2008. u 19:59

Slične teme

 1. Филозофија уметности
  Autor Marqueaux u forumu Filozofija
  Odgovora: 31
  Poslednja poruka: 02.08.2011., 12:20

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •