da li umetnik treba da ostane veran svom stilu?
Strana 1 od 2 12 PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 27

Tema: da li umetnik treba da ostane veran svom stilu?

 1. #1
  arheolog
  Guest

  Podrazumevano da li umetnik treba da ostane veran svom stilu?

  Sta mislite o pojavi da se vise dela jednog umetnika tako drasticno razlikuju kao da pripadaju razlicitim stvaraocima - ili pak suprotno o `neophodnosti` nekog prepoznatljivog elementa na delima iz razlicitog perioda istog majstora?
  (Velika varijacija u stilu slikanja npr. Kandinskog koji je prosao sve bitne faze moderne umetnosti - od impresionizma do apstrakcije) ili slucaj 2. npr. `balvani` Milica od Macve koji su tu na svakoj slici (dobro mozda primer nije najsvetliji, ali mi je pervi pao na pamet), ilim`cureci oblici` Dalijevi?
  Drugim recima koliko je bitno prepoznati i procitati delo na prvi pogled, bez da znamo odmah ko mu je autor?Je li to prednost za umetnicko delo i umetnika?
  Da li odsustvo takvih elemenata utice na smanjenje autenticnosti umetnikovog opusa...
  Sta vi mislite? 2. #2
  Misli
  Guest

  Podrazumevano

  Zanimljiv topic... i zanimljivo pitanje, zaista.Ne znam sta reci...svi umetnici prolaze kroz razne faze stvaralastva. Kao sto rece jednom u nekom intervjuu pokojni Mica Popovic svi slikari dobiju zelju da naslikaju nesto mimo svog prepoznatljivog stila, pecata...kako rece da odu na izlet sa drugim stilom...zasto ne.. sve to spada u kreaciju umetnika. Verovatno svi to rade, samo na izlozbama izlazu ono sto je "jedna prica, jedan stil"...i to mislim da rade prvenstveno zbog kriticara, da im se dodvore, a rado bi izlagali razne faze i stilove...
  Licno mislim da treba slikati onako kako slikar oseca da treba da radi, subjektivno...jer u globalu slikar sebe prikazuje, svoje misli, osecanja, svoj neki manifest...Isto ovde mislim , kako na stil, tako i na temu...zasto bi samo izlagao, npr. figuraciju ako tu neku svoju ideju moze reci i kroz pejzaz, mrtvu prirodu...itd...Pogledajte umetnike iz drugih oblasti...muzicare...na jednom albumu su brzi ritmovi, spori, balade...

 3. #3
  Zainteresovan član Slikar (avatar)
  Učlanjen
  14.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u podrumu
  Poruke
  106
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano

  Odmah se vracam!

 4. #4
  Primećen član
  Učlanjen
  01.01.2004.
  Lokacija
  zemlja snova
  Poruke
  977
  Reputaciona moć
  60

  Podrazumevano

  mislim da je bitnije da covek eksperimentise nego da ima nesto bas karakteristicno, iako je i ovo drugo bitno...ipak, upasti u klishe i celog zivota crtati isto ma kako dobro bilo, nije to-to.

 5. #5
  Zainteresovan član Slikar (avatar)
  Učlanjen
  14.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u podrumu
  Poruke
  106
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano STIL

  Dragi arheolože i ostali,
  (divan topic) ucili smo Panta rhei... (dijalektika). Sve se menja (sem kamenja... i balvana). Tražiti (i negovati) stil ne znači i robovati njemu ukoliko ga nađeš. Sazrevanje ideje te nekada dovede do zasićenja i doživiš orgazmičan osećaj slobode uplivavanjem u nešto sasvim drugačije. To ti dođe kao kad se razvedeš od žene koju si trpeo 8 godina, a odmah zatim nađeš novu ribu. Ne pljujem ni po kolegama koji istu saksiju zalivaju celoga života. Ako ih. Svako ima pravo na svoju saksiju (ili Saskiju). A, balvani... balvani ostaju balvani zato što su... balvani.

 6. #6
  JlnA
  Guest

  Podrazumevano DA LI UMJETNIK TREBA DA OSTANE VJERAN SVOM STILU?

  Zanimljivo pitanje.. Umjetnik treba tokom obrazovanja da se prilicno unese i da prouci mnoge skole i stilove, a koliko uspjesno, zavisi od njegovog talenta i kreativnosti..tako da je po meni sasvim normalno da neki stvaralac promjeni svoj stil i nacin rada ili da ga bar dopuni necim sto odgovara njegov. senzibilitetu...

 7. #7
  Početnik
  Učlanjen
  22.08.2003.
  Lokacija
  beograd
  Poruke
  46
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano

  Zaista smatram da bi trebalo, jer zar u ostalom stil nije olicenje umetnika? Zar on ne otkriva njegove skrivene osobine? Slediti STIL znaci slediti sebe. Svoju sopstvenu licnost.Ono sto umetnik zaista jeste. Kao sto ni pesnik simbolizma nece pisati pateticnu ljubavnu poeziju, tako ni slikar Baroka nece sligati u renesansnom stilu.Mozes li zamisliti Mikelandjela Buonarotija, kako se bavi manje ozbiljnim temama,ili Pikasa, koji je predstavnik Kubizma,kako slika bez isticanja njemu bitnih detalja? U osnovi svega stoji glavna crta koja nas obelezava. Po kojoj smo MI ono sto zaista jesmo. Menjanje stila je kao promena licnosti.

 8. #8
  Zainteresovan član Slikar (avatar)
  Učlanjen
  14.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u podrumu
  Poruke
  106
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano i na dalje o stilu

  Poštovani blind guardiane,
  cenim tvoj pokušaj da uđeš u ovu temu, ali, čini mi se da si zapao u neke kontradiktornosti.
  Prvo, slikar baroka je morao upravo zbolj spoljašnjih uticaja vremena i sredine da slika "barokno". To se od njega očekivalo kao što se očekuje da renesansni slikar slika "renesansno". Upravo ta činjenica je slikare navedenih perioda ograničavala u stilovima i samo veliki, ali zaista veliki majstori su uspevali da u okviru kanona ili mode tog vremena unesu svoj stil i prepoznatljivost koja ih čini velikima do danas. Naravno, te okvire je prevashodno nametala crkva.
  Drugo, mislim da ti je navođenje Pikasa (više volim da kažem Pikasoa) upravo primer koji dokazuje suprotno od onoga što pokušavaš da vrdiš. Pikaso je na svom slikarskom putu menjao stilove kao Italijani vlade i u tome je njegovo genijalno umetničko bogatstvo. Baš kubizam koji si naveo i koji više pripada Žoržu Braku je samo odgovor Pikasoov na oduševljenje Brakovim otkrićem i razrada tuđe teme što uopšte ne umanjuje vrednost Pikasovih dela.
  Dakle, upravo primeri koje navodiš te demantuju jer stilovi o kojima govoriš su nametnuti oblici slikarskog izražavanja od vremena i kulture kojoj su slikari manje ili više pokušavali da odgovore. Tek je savremeno slikarstvo otvorilo, da kažemo, vrata slobodnog izraza i izgradnje vlastitog stila i teme. Sada su slikari ti koji traže sebe i slušaju samo sebe iznutra, trudeći se da budu originalni i da se kao takvi nametnu potrošačima umetnosti, ali tu tek možemo govoriti o veoma uspelim interpretacijama sebe ili o slikarskim lažima koje podilaze tržištu jer živimo u takvim vremenima i u takvom okruženju.
  Dakle, favorizujem one uporne u traganju za samim sobom i u tome po nekad vide rešenje u napuštanju vlastitog i izgrađenog stila i prelazak na neki novi način gledanja na stvari, pogotovu u odnosu na slikare balvana koji svoj balvan mogu da naslikaju već i žmurećki.

 9. #9
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  18.11.2003.
  Lokacija
  Majdanpek
  Poruke
  107
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano

  Smatram da bi svaki umetnik trebao da ostane veran svom stilu,jer se onda moze nazvati pravim umetnikom.Takav umetnik je spoznao sebe,tako da na taj nacin moze i drugima da pomogne da to ucine.A umetnik se i prepoznaje na osnovu svojih ranijih radova...

 10. #10
  Zainteresovan član Slikar (avatar)
  Učlanjen
  14.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u podrumu
  Poruke
  106
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano

  Aradia, Ciao,
  kao je kod vas u Majdanpeku?

 11. #11
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  18.11.2003.
  Lokacija
  Majdanpek
  Poruke
  107
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano

  Prolecno.Za sad...

 12. #12
  Zainteresovan član Slikar (avatar)
  Učlanjen
  14.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u podrumu
  Poruke
  106
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Sve teče, sve se menja...

  Eto, Aradia draga,
  i priroda se menja. Proleće je stiglo čak i u Majdanpek. Bio sam jednom u Majdanpeku i poznajem jednog čoveka iz tog kraja (mislim Bor) po imenu Paun Es Durlić. Zanimljiv čovek. Čujem da je Majdanpek, nekadašnja riznica zlata, dosta upropašćen zadnjih godina. Šta se tamo dešava?
  Vidiš, ipak se sve menja. Sa slikarskim stilom teško može biti drugačije.
  Ustvari, šta je uopšte stil? Mislim da znam šta se pod tim podrazumeva i osećam to, ali dobro je verbalno definisati pojam, a forumi su idealno mesto za takvu razmenu mišljenja. Da li je stil, po tebi, ono po čemu prepoznaješ nekog umetnika? Da li je to slikarski rukopis ili paleta boja, gama kojoj teži, tema kojom se bavi...? Da li je stil, recimo, format? Neko radi minijature, neko teži velikim formatima. Tehnika ili nešto sasvim drugo, nešto izvan svega nabrojanog ili sve ovo zajedno?
  Možda misliš da slikar treba da na svakom svom platnu, liči na platna koja je prethodno naslikao? Siguran sam da to pomaže ljubiteljima umetnosti da ga prepoznaju na svakoj slici. Ali, pitam se, zar nije ponekad potrebno, pa samim tim i dobro, da slikar u svojim razmišljanjima dosegne i neki viši nivo estetskog zaključivanja i time iznenadi i sebe i svoju publiku. Znam koliko je to opasno. To su trenuci teških odluka. Promene mogu doneti slavu ili propast. Slikar može biti u zabludi, ali isto tako može biti i u pravu. Taj slučaj je nešto sasvim kvalitetno i novo i donosi sreću pre svega autoru. Nasuprot tome je stanje ponavljanja koje ne negiram. Ponavljanja su razrada teme, ponavljanja su usavršavanja, ali u okvirima jednog te istog...
  Voleo bih da čujem još mišljenja na ovu temu. Mislim da je nepresušna i ako će na kraju svako zadržati svoje mišljenje. Tako i treba.

 13. #13
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  18.11.2003.
  Lokacija
  Majdanpek
  Poruke
  107
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Panta rhei...

  Mislim da umetnik koliko god se trudio da nesto promeni,ipak ne zeli da rizikuje toliko,tako da te promene i nisu toliko drasticne.Stil ostaje.Ali Panta rhei...
  Da li si ti veran svom stilu?Kakav je tvoj stil?DA li razmisljas o promeni i kolika bi ta promena mogla da bude?
  :wink:

 14. #14
  I.T.
  Guest

  Podrazumevano da li umetnik treba da ostane veran svom stilu

  Svaki umetnik treba da bude veran svom stilu,jer kopirajuci druge tim putem ne predstavlja sebe vec sebe baca u senku,jer kopiranjem drugih ukazuje se veliko postovanje istom,a samim tim i pocenjivanje svog dela.Stvaralastvo svakog umetnika treba ili bi trebalo da ga uvek indetifikuje,sto ne znaci da treba da bude ogranicen na jednu temu i da bude njome zarobljen,jer tako moze doci do stagniranja njegovog umetnickog razvoja,sto znaci da treba unositi promene u svoje stvaranje i smatram da je to neophodan uslov uspesnog razvoja svakog umetnika.Takodje mislim da sve promene koje jedan umetnik unosi u svoje stvaralastvo treba da budu u skladu sa stilom koji predstavlja,jer promene koje predstvljaju velika odstupanja su samo beskrajno i bezciljno lutanje.

 15. #15
  Zainteresovan član Slikar (avatar)
  Učlanjen
  14.10.2003.
  Pol
  muški
  Lokacija
  u podrumu
  Poruke
  106
  Reputaciona moć
  53

  Podrazumevano Re: Panta rhei...

  Citat Original postavio Aradia
  Mislim da umetnik koliko god se trudio da nesto promeni,ipak ne zeli da rizikuje toliko,tako da te promene i nisu toliko drasticne.Stil ostaje.Ali Panta rhei...
  Da li si ti veran svom stilu?Kakav je tvoj stil?DA li razmisljas o promeni i kolika bi ta promena mogla da bude?
  :wink:
  (Eto me nakon pauze)
  Nakon 10-ak godina nekakvog istraživanja "pronašao" sam neke fore koje čine moj stil. To se dopalo i nekima koji mogu da kupe. Počelo je da klizi, živi se lakše... Razrađujem one fore i to se još uvek dopada ljudima, pa me prepoznaju po forama. E, sad sam u frci. Hvatam se u trenucima kada crtkam nešto što veze nema sa prethodnim. Dolazi mi i ne da mi mira. Još se ne usuđujem da počnem u ulju. Moram prvo da saznam šta je to, da ga pripitomim, ovladam time ili da ga polako puštam da uđe na poznat teren i stopim sa sobom. Za početi iz početka potrebna je velika hrabrost jer to je veliki rizik ako od ovog posla živiš.

 16. #16
  Zainteresovan član Zdravko_Dren (avatar)
  Učlanjen
  17.05.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  209
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano

  Umetnik treba da bude slobodan.

  Ostani budan,ostani budan,umetnice,
  Ne predaj se snu...
  Ti si talac vecnosti
  I zatvorenik vremena.

  (Pasternak)

 17. #17
  arheolog
  Guest

  Podrazumevano pozdrav svima...i svakako, slikaru

  pitanje oko stila je malo sire - stil epohe, stil umetnika...zasto se u doba renesanse slika tako kako se slika, a u doba imprtesionizma nesto drugacije, i zasto se u savremenoj umetnosti gube forme...generalno i ja mislim da i slikarstvo i umetnost, i zivot ima svoju evoluciju (pozdrav svima od darvina!)
  ono sto mene zanima je da iako slikar menja `stil` ili nazovimo to i drugacije, da li zadrzava ili treba da zadrzi neku prepoznatljivu, i samo za njega karaktiristicnu izrazajnu `notu`. bila sam na izlozbi jednog savremenog slikara - radi velike formate, izlozio je dva ciklusa koji nemaju nikakve veze medju sobom -istorijske kompizicije i ciklus slika iz mitologije sa fantazmagoricnim figurama. sada da sam razlicite slike videla na razlicitim mestima ne bih ih povezala odmah sa istim umetnikom, ali onako zajedno shvatis da su sve figure u nekom monumentalnom stilu, kao spomenici, istoriji ili masti...

 18. #18
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.06.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  232
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano

  ja sam u realizmu, i da vidite samo kako me zabrinuto gledaju sto radim jednako pejsaz, portret, akt, zanr...kao treba da se odlucim! pa nije to levak, da ceo zivot slikam kofere ili kamenje. valjda je bogatstvo u diverzitetu. problem prepoznatljivosti- cilj mi je da se u galeriji punoj slika vidi samo jedna, moja (ne salim se), a u krajnjem slucaju procitace ljudi potpis pa ce znati da je moja! ako te laici prepoznaju samo po motivu, neko ce te prepoznati po senzitivnosti, estetici...iako ne volim sladunjave fraze, ima smisla u tome da se zapravo citav zivot radi jedna slika, u mnogo varijanti; to je esencijalna matrica jednog umetnika; to i ne treba svako da uoci, slikarstvo je u sustini elitistickog karaktera. niko ne moze da pobegne od svoje psihe, senzibilnosti, proslosti....zato mi je krajnje glupo kad neko prokomentarise da sam realizam odabrao jer je to prvo nasta sam naleteo!!!

 19. #19
  arheolog
  Guest

  Podrazumevano

  znas kako, neko pije samo vodu, nego osvezavajuca pica, a drugi ne moze bez alkohola.
  mislim da umetnicko delo reflektuje, a recepcija reflekta zavisi od sposobnosti primanja i kapaciteta.neko ce u delu videti samo dekoraciju, neko ce naci neki visi smisao, ideju.
  pitanje sa pocetka nije upuceno na neuku publiku koja zna za pojam realizma i modernizma, vec za izostreno oko, koje ume da `cita` delo...da li kao takav gledalac moze da `uhvati` onu tananu nit koju ispreda umetnikova licnost?

 20. #20
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.06.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  232
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano

  licno mislim da moze; vajar vladimir komad me je ohrabrio dok sam kopirao velaskezovog patuljka-neko tu nece videti nista, a on mi je naveo niz kvaliteta(psihologija, stav, snaga.....) koje vidi na slici; da prosirim svoju misao-publika dovoljno tesko prati slikarstvo(umetnost kao elitizam), da je ne treba jos dodatno zbunjivati modernim pristupom; ja sam tesko shvatam apstrakcije, instalacije i video radove( ako tu uopste ima sta da se shvati), a sta ce tek laici? meni je sve to odraz arogancije i prikrivanja neznanja svih savremenih slikara ("niko nije dovoljno pametan da bi shvatio moju sliku"). svi bi mi voleli da slikamo kao rjepin, ali sujeta, kao odbrambeni mehanizam, nas uspava, okrece nas ka slikanju mazarija( svaki sistem tezi minimumu energije); uostalom, ko ti garantuje da ces, ako se resis na realizam, ikada dostici zavidan nivo! tu je i strah od razlikovanja, odbacivanja od strane sredine. tesko je da na pocetku sebi priznas da si glup, nevest, i da udjes u deset godina neizvesnosti i fanaticnog rada...

 21. #21
  ni
  Guest

  Podrazumevano

  Nisam mogao da odolim a da ne pitam 'molera' sta je po njemu 'realizam'. Ako mislite da su renesansa i barok, realizam ili ako mislite da je svaki naizgled zanr, realizam, grdno se varate.
  Slikarstvo je dugo bilo podcenjivano bas iz tog razloga sto je poistovecivano sa pukim podrazavanjem prirode. To sto 'moler' nama svima pokusava da kaze upravo ide u prilog takvim shvatanjima. Ne ide u prilog samom slikarstvu kao umetnosti. Sam Leonardo je rekao da slikar ne sme da podrazava prirodu nego da mora da predstavi duh. Sta ako je apstrakcija ogoljeni duh ili emocija? Gde je realizam u Carigradu i da li mislite da ti slikari nisu znali drugacije da slikaju? Ne, sustina je bila u negiranju telesnog, a predstavljanju duha.

  Kao sto poezija ima deseterac i haiku, tako i slikarstvo mora da ima razlicite izraze.

 22. #22
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.06.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  232
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano

  neznam da li se moze naci neko toliko sumanut da izjavi da su vermerova 'devojka sa mindjusom' i velaskezov 'las hilanderas' podrazavanje prirode. realizam je samo pocetak izraza, on je jezik izrazavanja, razumljiv svima, kao esperanto; zato su apstrakcija nije ni haiku ni deseterac; to je jezik nepovezanih slogova i vokala, zvukova-kao kad cujes kakvo retardirano dete koje pusta zvuke. u apstrakciji moze svasta da se vidi-duh, sustina, burek, cipela, i to je cista projekcija podsvesti a ne realna cinjenica. i pored mistifikacije, to me isuvise podseca na gledanje u solju nakon ispijanja kafe; zato, nemojte se zacuditi ako neko u vasoj slici vidi 'dugacak put' i 'burnu romansu', ili nedaj boze pokusa da ubode zelju! pokret realizma je bio okrenut savremenim temama i narodu, ali ja govorim o realistickom pristupu, figuraciji. ponavljam da osecam najveci prezir prema bidermajeru, animalistima, minijaturistima i ponajvise savremenim hiperrealistima. ne brinite vi, ima slikarstvo dovoljno izraza, tema, tehnika, formata, gestova, poetika....nadam se da sam resio vasu zabunu; i ne morate da mi persirate, imam 22 godine.

 23. #23
  ni
  Guest

  Podrazumevano

  Mislim da ti moja prva recenica govori o tome da ne mislim da je Vermeer podrazavanje prirode, vec upravo suprotno. Ali iz tvojih prethodnih komentara nije se videlo sta ti mislis.
  Jednostavno mislim da ne treba biti iskljuciv. A kao sto si i sam rekao svuda ima loseg. Samim tim, po meni, svuda ima i dobrog.

  Medjutim, svi najbitiniji slikari prezirali su ono kako se slikalo neposredno pre njih. Ja se nadam da si ti jedan od njih. U tom smislu mozda treba umetnost da se vrati na figuraciju da bi kroz sto godina dosla do neke nove apstrakcije.

 24. #24
  Zainteresovan član
  Učlanjen
  06.06.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  232
  Reputaciona moć
  52

  Podrazumevano

  ono za sumanutost sam mislio uopsteno; mislim da nisam iskljuciv (postujem lotreka, vrubelja, cak i matisa) ali generalno ne priznajem citavo savremeno slikarstvo. uostalom, bilo bi mi jako dosadno kada bi me svi hvalili i podrzavali! situacija je danas takva da je moderna zapravo mainstream, a ja kao realista sam new wave-negiraju me i osporavaju bas kao i pikasa nekada; moderna se vise nemoze zvati modernom, kada je ona vec decenijama 'rezimski' pravac koji vlada! ja sam u neku ruku fovista jer ne postujem vise ni klasicare ni moderniste; sto vise napredujem, to se teze fasciniram nekim delom, sve sam zahtevniji i stroziji. kada bih rekao da je rubens sustinski isprazan, da je rembrant los crtac, bio bih potpuno lud!?

 25. #25
  ni
  Guest

  Podrazumevano

  Srecno!

Slične teme

 1. Čeku: NATO treba da ostane na Kosovu
  Autor Dragan_srbcg u forumu Politika
  Odgovora: 1
  Poslednja poruka: 22.03.2009., 21:55
 2. Turizam u niskobudzetnom stilu...
  Autor DRVOSEČA u forumu Srbija
  Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 18.03.2009., 20:04
 3. Da li prosla ljubav treba da ostane u proslosti?
  Autor andjeo27 u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 41
  Poslednja poruka: 01.06.2008., 21:25
 4. Odgovora: 85
  Poslednja poruka: 11.10.2005., 14:56

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •