Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana
Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 192

Tema: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

 1. #1
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Uvodeći red u oblast internet komunikacije, Republička agencija za telekomunikaciju (RATEL) propisala je provajderima tehničke uslove za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije internet mreže. Ovo uvođenje reda, međutim, znači velike troškove za sve koji se bave pružanjem internet usluga, mogućnost gašenja manjih, ali i to da se udar na džepove provajdera prelije na novčanike građana, koji sve više vremena provode na netu.  Ovaj pravilnik, donet 11. jula, uporište ima u Zakonu o telekomunikacijama, a potpisuje ga Upravni odbor RATEL-a u saradnji sa operatorima i državnim organima nadležnim za neposredno sprovođenje elektronskog nadzora. U prvoj tački navedeno je da se tehnički uslovi definišu „zbog potrebe nadležnih državnih organa ovlašćenih za elektronski nadzor“. Taj nadzor je izuzetak od ustavnog pravila da građani imaju pravo na neometanu ličnu prepisku (od dopisnice do imejla), a sprovodi se po zakonom propisanoj proceduri u kojoj odobrenje za praćenje (nadzor) daje Vrhovni sud Srbije. Svrha je, na jednostavnom primeru rečeno, da oni koji su bezbednosno sumnjivi ne mogu mejlovima da dogovaraju terorističke akte bilo gde u Srbiji i svetu.
  RATEL je obavezao provajdere na mnogo toga. Od urednog vođenja baze podataka zakupljenih linija, do preusmeravanja saobraćaja korisnika i svih imejlova državnim organima. Pružalac internet usluga dužan je „da u okviru svog tehničkog sistema obezbedi hardver i softver za pasivni monitoring u realnom vremenu, servisa elektronske pošte i preusmeravanje sadržaja pošte ka akvizicionom centru nadležnih državnih organa“.
  U RATEL-u su nam, međutim, rekli da se neće presretati sav saobraćaj i sva pošta, već samo na zahtev nadležnog organa u zakonom propisanoj proceduri.
  „Evropski institut za telekomunikacione standarde definiše ovlašćeni nadzor, odnosno zakonski uređen zvanični pristup privatnim komunikacijama, kao bezbednosni proces u kome pružalac usluga ili mrežni operator prikuplja i pruža nadležnom državnom organu presretnuti saobraćaj privatnih lica ili organizacija. Ovakav nadzor se propisuje međunarodnim propisima EU, koji omogućava prevenciju kriminala, uključujući prevare i terorizam“, saopštili su u RATEL-u. Kada je reč o zaštiti privatnosti građana, ova oblast je uređena drugim zakonima i nije u njihovoj nadležnosti.
  Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta u Srbiji smatra, međutim, da službe bezbednosti preko RATEL-a s tim dokumentom pokušavaju da „uđu na mala vrata“ i kontrolišu kompletan internet saobraćaj.
  - Dokument govori o obavezama o nadzoru telekomunikacija i nije donet na primeren način. RATEL je trebalo da omogući sastanak predstavnika BIA, MUP i provajdera na kome je trebalo predstaviti dokument, a potom ga usaglasiti sa preporukama Saveta Evrope sa tačno navedenim obavezama službi bezbednosti prema provajderima i obratno - kaže on.
  Ono što je jako važno istaći jeste da će ovakvu skupu opremu retko ko od provajdera moći da priušti, pa će se oni ili gasiti ili troškove prebacivati na korisnike.
  Stručnjaci iz oblasti internet sajberneta kažu da je dokument RATEL-a nejasan i slažu se da će troškove snositi provajderi, što će stvoriti dodatne probleme.
  Simo Ivaneža, direktor „Yubc.net“, kaže da bi takva odluka bila u redu da provajderi imaju opremu za takvo praćenje.
  - Pošto tu opremu nemamo, mislim da je to nedopustivo. Oprema košta pola miliona evra. Zašto bih ja davao toliko da bih prisluškivao za potrebe države. Taman posla! U krajnjem slučaju neko to mora da plati, a to bi morala da bude država - kaže Ivaneža.
  Na pitanje šta će se desiti kada zaista bude morao tako nešto da uradi, Ivaneža pomirljivo kaže.
  - Verovatno ću dobiti nalog da zatvorim firmu.
  Jedan anonimni provajder kaže da će u krajnjem slučaju troškove opreme platiti potrošač:
  - Ne kaže se šta se tačno traži, ali piše da će se raditi o trošku provajdera. Niko se nije bavio time koliko to košta. Ako je preskupo, ostaće nam jedan ili dva provajdera. Ostali neće moći da rade. Dokument donosi nekakvo tehničko uputstvo, a u stvari je spisak želja za koji ne znam kako će se ispuniti. Ne verujem da iko u Srbiji ima takvu opremu i da može da je instalira.

  Nedorečenost o zaštiti korisnika usluga
  Slobodan Marković, iz Centra za razvoj interneta, napominje da provajderi nisu protiv saradnje sa službama bezbednosti i da se to dešava kada ima elemenata mogućeg krivičnog dela.
  - To se radi uz pisani nalog, u kome se tačno navodi ko se prati, koji podaci, u kom trajanju i šta će biti sa tim prikupljenim podacima. U dokumentu RATELA ne piše da će oni koji nisu osumnjičeni biti zaštićeni. Stiče se utisak da provajderi rade za BIA i MUP. Takvih dokumenata bilo je u Americi i Evropi posle terorističih napada, s naznakom da je reč o vanrednim periodima - tvrdi Marković.

  http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=50675

  OMG 2. #2
  Zaslužan član georgejune (avatar)
  Učlanjen
  26.11.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Chase the Sun
  Poruke
  136.719
  Tekstova u blogu
  3
  Reputaciona moć
  5901

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Naravno mi cemo i gluposti progutati..u svetu je internet dzabe.

 3. #3
  Legenda al bundy (avatar)
  Učlanjen
  09.01.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Kod Marinca na ignore :(
  Poruke
  53.735
  Reputaciona moć
  1348

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  demokratski tirani zavode potpunu diktaturu u Srbiji tkacio: i evro je 78 din tkacio:

 4. #4
  Domaćin
  Učlanjen
  10.03.2008.
  Lokacija
  El sueno, la realidad, la luz, la oscuridad
  Poruke
  3.343
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Pola ljudi ima da batali net zbog cene koja je i ovako kriminalna.

 5. #5
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana
  Republička agencija za telekomunikacije

  TEHNIČKI USLOVI ZA PODSISTEME, UREĐAJE, OPREMU I INSTALACIJE INTERNET MREŽE

  Beograd, 11. jul 2008. godine

  Na osnovu člana 55. stav 3. Zakona o telekomunikacijama (”Službeni glasnik RS” br. 44/03 i 36/06), člana 18. tačka 7. Statuta Republičke agencije za telekomunikacije (”Službeni glasnik RS” broj 78/05), Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije u saradnji sa javnim telekomunikacionim operatorima i državnim organima nadležnim za neposredno sprovođenje elektronskog nadzora, na 105. sednici od 11.07.2008. godine, usvojio je sledeće

  TEHNIČKE USLOVE ZA PODSISTEME, UREĐAJE, OPREMU I INSTALACIJE INTERNET MREŽE

  Tačka 1.

  Za potrebe nadležnih državnih organa ovlašćenih za elektronski nadzor definišu se tehnički uslovi za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije za zakonom ovlašćeni nadzor određenih telekomunikacija koje su javni telekomunikacioni operatori (mrežni operatori, pružaoci usluga i pružaoci pristupa) dužni, da kao deo sistema oforme o sopstvenom trošku.

  Tačka 2.

  Javni telekomunikacioni operator je obavezan da:

  - uredno vodi baze podataka zakupljenih linija, specijalnih i poprečnih veza, od najnižih do najviših ravni, tj. od fizičkog voda do najvišeg protoka u telekomunikacionoj i transportnoj mreži i RTV prenosa;

  - omogući direktan pristup i uvid u baze podataka svih zakupljenih linija, a izmene podataka o korisniku i nameni moraju biti svakodnevno ažurirane;

  - omogući direktan uvid u evidencije o smetnjama na telekomunikacionom uređajima i prekidima telekomunikacionog saobraćaja. Radovi na telekomunikacionoj mreži koji će uzrokovati prekide u saobraćaju moraju se najaviti 48 časova pre otpočinjanja.

  Telekomunikacioni podsistemi, uređaji, oprema i računarski sistemi smeštaju se u prostorijama nadležnog državnog organa ovlašćenog za elektronski nadzor (u daljem tekstu: nadležni državni organ) i/ili u posebnim prostorijama u okviru telekomunikacionih centara, koje obezbeđuju i opremaju javni telekomunikacioni operatori, po zahtevu i tehničkim propisima nadležnog državnog organa.

  Javni telekomunikacioni operator (mrežni operator, pružalac usluga i pružalac pristupa) koji uvode vlastitu kriptozaštitu telekomunikacionih sadržaja, obavezni su da uklone kriptozaštitu pre dostavljanja sadržaja komunikacije nadležnom državnom organu.

  Javni telekomunikacioni operator obavezuje se da na zahtev nadležnog državnog organa dostavi podatke o svim komunikacionim sredstvima koja su se pojavljivala na određenoj geografskoj, fizičkoj ili logičkoj lokaciji u minimalnom periodu od poslednjih 48 časova, nezavisno od postojanja telekomunikacione aktivnosti.

  Pružalac Internet usluga dužan je da nadležni državni organ upozna sa tehničkim karakteristikama hardvera i softvera i tipovima linkova koje koristi.

  Nadležnom državnom organu moraju se pružiti podaci o namerama pružaoca Internet usluga u pogledu proširenja, nadogradnje ili izmene vitalnih tehničkih podsistema i primenjenog softvera.

  Pružaocu Internet usluga zabranjeno je stvaranje tehničkih mogućnosti kojima bi podaci iz člana 54. Zakona o telekomunikacijama (”Službeni glasnik RS”, br. 44/03 i 36/06) postali dostupni trećoj strani.

  Pružalac Internet usluga je dužan da:

  - nadležnim državnim organima omogući pristup ažurnoj bazi podataka o pretplatnicima i periodično na zahtev dostavlja eksportovanu bazu podataka u formatu dogovorenom sa nadležnim državnim organima. Baza treba da sadrži pored ličnih podataka iz ugovora sa pretplatnikom i vrstu usluga, informaciju o postojanju zaštite prenosa podataka, način pristupa pretplatnika, maksimalnu brzinu prenosa podataka i identifikacione adrese;

  - nadležnim državnim organima omogući pristup ažurnoj bazi podataka o korisnicima elektronske pošte;

  - upoznaje nadležne državne organe o načinu zaštite podataka o korisnicima;

  - imenuje, uz saglasnost nadležnih državnih organa osobu za kontakt i komunikaciju sa nadležnim državnim organima.

  Veza nadležnih državnih organa i pružaoca Internet usluga ostvaruje se preko linkova koje obezbeđuje i održava o svom trošku pružalac Internet usluga.

  Pružalac Internet usluga dužan je da o svom trošku omogući nadležnom državnom organu u realnom vremenu potpuno autonomni pasivni monitoring Internet aktivnosti proizvoljnog pretplatnika i preusmeravanje dolaznog i odlaznog saobraćaja ka akvizicionom centru nadležnog državnog organa. Navedena obaveza može se ostvariti u okviru svog tehničkog sistema ili u okviru tehničkog sistema nadprovajdera.

  Pružalac Internet usluga dužan je da, u okviru svog tehničkog sistema obezbedi hardver i softver za pasivni monitoring u realnom vremenu, servisa elektronske pošte i preusmeravanje sadržaja pošte ka akvizicionom centru nadležnih državnih organa.

  Pružalac Internet usluga je dužan da, u okviru svog tehničkog sistema, obezbedi hardver i softver za monitoring saobraćaja između proizvoljnog pretplatnika, preko pružaoca Internet usluga, prema trećem Internet provajderu.

  Hardver i softver, koji obezbeđuje pružalac Internet usluga, treba da omoguće:

  a) pasivni monitoring Internet aktivnosti u realnom vremenu;
  b) prikupljanje i analizu statistike Internet aktivnosti;
  v) presretanje elektronske pošte, pridruženih sadržaja (attachment) i obradu Web mail-a;
  g) presretanje IP telefonskog saobraćaja, faksimila i IP video saobraćaja;
  d) presretanje IM (instant messenger) saobraćaja;
  đ) presretanje saobraćaja na peer-to-peer mrežama.

  Hardver i softver treba da omoguće rekonstrukciju presretnutog saobraćaj do nivoa aplikacije i filtriranje po:

  a) korisničkom imenu ili korisničkom telefonskom broju;
  b) adresi elektronske pošte;
  v) IP adresi (ili opsegu);
  g) MAC adresi;
  d) IM (instant messenger) identifikaciji.

  Tačka 3.

  Ovi tehnički uslovi stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

  Stupanjem na snagu ovih tehničkih uslova, prestaje da važi odluka Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije, broj: 08-345-11/07 od 2. februara 2007. godine.

  U Beogradu, dana 11.07.2008. godine
  Broj: 1-01-110-14/08

  PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA
  prof. dr Jovan Radunović
  .......

 6. #6
  Iskusan
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Poruke
  5.539
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Došlo je takvo vreme, nadzora i osmatranja...i biće ga sve više u svim oblastima...
  Pošten građanin verovatno nema čega da se plaši sem možda gluposti koje elektromskom poštom šalje...

  Inače, nevezano direktno za temu, može li neko da mi odgovori da li je Vodafone stigao u Srbiju? Ukoliko nije, nadam se da ni neće.

  Njihov način rada u Italiji kada je u pitanju pružanje internet usluga, tačnije super umts-a - mogao bi se nazvati - otvorenim pljačkanjem korisnika. Naši provajderi se nikada nisu služili takvom hajdučijom.
  Poslednji put ažurirao/la bezkorisnickogimena : 26.07.2008. u 11:26

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  10.03.2008.
  Lokacija
  El sueno, la realidad, la luz, la oscuridad
  Poruke
  3.343
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Nista nije stiglo u Srbiju a kako stvari stoje i ovo sto je stiglo ima da ode.

 8. #8
  Iskusan
  Učlanjen
  06.02.2008.
  Poruke
  5.539
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio Torrente-Bgd Pogledaj poruku
  Nista nije stiglo u Srbiju a kako stvari stoje i ovo sto je stiglo ima da ode.
  Slušaj, za neke ako su prevarati tipa Vodafona koji je kao neko 'ime' bolje je i da ne dolaze.

 9. #9
  Aktivan član
  Učlanjen
  08.03.2007.
  Poruke
  1.244
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Postajemo policijska drzhava.

 10. #10
  Domaćin
  Učlanjen
  10.03.2008.
  Lokacija
  El sueno, la realidad, la luz, la oscuridad
  Poruke
  3.343
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio bezkorisnickogimena Pogledaj poruku
  Slušaj, za neke ako su prevarati tipa Vodafona koji je kao neko 'ime' bolje je i da ne dolaze.
  Pa ako su prevaranti onda ce 100% doci.Ovde samo prevaranti dolaze.

 11. #11
  Iskusan zadovoljni kupac (avatar)
  Učlanjen
  05.12.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Zrtava antifasizma bb
  Poruke
  5.599
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  96

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Hardver i softver, koji obezbeđuje pružalac Internet usluga, treba da omoguće:

  a) pasivni monitoring Internet aktivnosti u realnom vremenu;
  b) prikupljanje i analizu statistike Internet aktivnosti;
  v) presretanje elektronske pošte, pridruženih sadržaja (attachment) i obradu Web mail-a;
  g) presretanje IP telefonskog saobraćaja, faksimila i IP video saobraćaja;
  d) presretanje IM (instant messenger) saobraćaja;
  đ) presretanje saobraćaja na peer-to-peer mrežama.

  Hardver i softver treba da omoguće rekonstrukciju presretnutog saobraćaj do nivoa aplikacije i filtriranje po:

  a) korisničkom imenu ili korisničkom telefonskom broju;
  b) adresi elektronske pošte;
  v) IP adresi (ili opsegu);
  g) MAC adresi;
  d) IM (instant messenger) identifikaciji.
  stoka smrdljiva

 12. #12
  Primećen član Бранко.БЛ (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Бања Лука
  Poruke
  670
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana
  Потпуна контрола над народом и манипулација, наравно...

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio master_of_errors Pogledaj poruku
  Uvodeći red u oblast internet komunikacije, Republička agencija za telekomunikaciju (RATEL) propisala je provajderima tehničke uslove za podsisteme, uređaje, opremu i instalacije internet mreže. Ovo uvođenje reda, međutim, znači velike troškove za sve koji se bave pružanjem internet usluga, mogućnost gašenja manjih, ali i to da se udar na džepove provajdera prelije na novčanike građana, koji sve više vremena provode na netu.  Ovaj pravilnik, donet 11. jula, uporište ima u Zakonu o telekomunikacijama, a potpisuje ga Upravni odbor RATEL-a u saradnji sa operatorima i državnim organima nadležnim za neposredno sprovođenje elektronskog nadzora. U prvoj tački navedeno je da se tehnički uslovi definišu „zbog potrebe nadležnih državnih organa ovlašćenih za elektronski nadzor“. Taj nadzor je izuzetak od ustavnog pravila da građani imaju pravo na neometanu ličnu prepisku (od dopisnice do imejla), a sprovodi se po zakonom propisanoj proceduri u kojoj odobrenje za praćenje (nadzor) daje Vrhovni sud Srbije. Svrha je, na jednostavnom primeru rečeno, da oni koji su bezbednosno sumnjivi ne mogu mejlovima da dogovaraju terorističke akte bilo gde u Srbiji i svetu.
  RATEL je obavezao provajdere na mnogo toga. Od urednog vođenja baze podataka zakupljenih linija, do preusmeravanja saobraćaja korisnika i svih imejlova državnim organima. Pružalac internet usluga dužan je „da u okviru svog tehničkog sistema obezbedi hardver i softver za pasivni monitoring u realnom vremenu, servisa elektronske pošte i preusmeravanje sadržaja pošte ka akvizicionom centru nadležnih državnih organa“.
  U RATEL-u su nam, međutim, rekli da se neće presretati sav saobraćaj i sva pošta, već samo na zahtev nadležnog organa u zakonom propisanoj proceduri.
  „Evropski institut za telekomunikacione standarde definiše ovlašćeni nadzor, odnosno zakonski uređen zvanični pristup privatnim komunikacijama, kao bezbednosni proces u kome pružalac usluga ili mrežni operator prikuplja i pruža nadležnom državnom organu presretnuti saobraćaj privatnih lica ili organizacija. Ovakav nadzor se propisuje međunarodnim propisima EU, koji omogućava prevenciju kriminala, uključujući prevare i terorizam“, saopštili su u RATEL-u. Kada je reč o zaštiti privatnosti građana, ova oblast je uređena drugim zakonima i nije u njihovoj nadležnosti.
  Slobodan Marković iz Centra za razvoj interneta u Srbiji smatra, međutim, da službe bezbednosti preko RATEL-a s tim dokumentom pokušavaju da „uđu na mala vrata“ i kontrolišu kompletan internet saobraćaj.
  - Dokument govori o obavezama o nadzoru telekomunikacija i nije donet na primeren način. RATEL je trebalo da omogući sastanak predstavnika BIA, MUP i provajdera na kome je trebalo predstaviti dokument, a potom ga usaglasiti sa preporukama Saveta Evrope sa tačno navedenim obavezama službi bezbednosti prema provajderima i obratno - kaže on.
  Ono što je jako važno istaći jeste da će ovakvu skupu opremu retko ko od provajdera moći da priušti, pa će se oni ili gasiti ili troškove prebacivati na korisnike.
  Stručnjaci iz oblasti internet sajberneta kažu da je dokument RATEL-a nejasan i slažu se da će troškove snositi provajderi, što će stvoriti dodatne probleme.
  Simo Ivaneža, direktor „Yubc.net“, kaže da bi takva odluka bila u redu da provajderi imaju opremu za takvo praćenje.
  - Pošto tu opremu nemamo, mislim da je to nedopustivo. Oprema košta pola miliona evra. Zašto bih ja davao toliko da bih prisluškivao za potrebe države. Taman posla! U krajnjem slučaju neko to mora da plati, a to bi morala da bude država - kaže Ivaneža.
  Na pitanje šta će se desiti kada zaista bude morao tako nešto da uradi, Ivaneža pomirljivo kaže.
  - Verovatno ću dobiti nalog da zatvorim firmu.
  Jedan anonimni provajder kaže da će u krajnjem slučaju troškove opreme platiti potrošač:
  - Ne kaže se šta se tačno traži, ali piše da će se raditi o trošku provajdera. Niko se nije bavio time koliko to košta. Ako je preskupo, ostaće nam jedan ili dva provajdera. Ostali neće moći da rade. Dokument donosi nekakvo tehničko uputstvo, a u stvari je spisak želja za koji ne znam kako će se ispuniti. Ne verujem da iko u Srbiji ima takvu opremu i da može da je instalira.

  Nedorečenost o zaštiti korisnika usluga
  Slobodan Marković, iz Centra za razvoj interneta, napominje da provajderi nisu protiv saradnje sa službama bezbednosti i da se to dešava kada ima elemenata mogućeg krivičnog dela.
  - To se radi uz pisani nalog, u kome se tačno navodi ko se prati, koji podaci, u kom trajanju i šta će biti sa tim prikupljenim podacima. U dokumentu RATELA ne piše da će oni koji nisu osumnjičeni biti zaštićeni. Stiče se utisak da provajderi rade za BIA i MUP. Takvih dokumenata bilo je u Americi i Evropi posle terorističih napada, s naznakom da je reč o vanrednim periodima - tvrdi Marković.

  http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=50675

  OMG
  ljubi te tvoj tadic sa svim svojim monopolima!

 14. #14
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Ovaj Ratel je najvece sranje u Srbiji.
  Ok ako poskupi za 100, 200 dinara, ali ako bude vishe od toga ja vracam adsl modem provajderu, a verujem da ce i mnogi.

 15. #15
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio al bundy Pogledaj poruku
  demokratski tirani zavode potpunu diktaturu u Srbiji tkacio: i evro je 78 din tkacio:
  a to je kao dobro...

 16. #16
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio crow Pogledaj poruku
  ljubi te tvoj tadic sa svim svojim monopolima!
  Ne vidim da se Cheda neshto buni.

 17. #17
  KURAJBER_SOFT nije na forumu
  УПИШИТЕ СВОЈУ ТРЕНУТНУ АКТИВНОСТ
  Primećen član KURAJBER_SOFT (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Βασιλεία Рωμαίων- Византија
  Poruke
  932
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  A je л ово у замену да не признамо Косово и Метихију?

 18. #18
  KURAJBER_SOFT nije na forumu
  УПИШИТЕ СВОЈУ ТРЕНУТНУ АКТИВНОСТ
  Primećen član KURAJBER_SOFT (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Βασιλεία Рωμαίων- Византија
  Poruke
  932
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Која иронија! Нама, НАМА еј!!!!! нама, говоре о тероризму. Која иронија, да терористи користе интернет ово да није жалосно било би смешно.

 19. #19
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio bezkorisnickogimena Pogledaj poruku
  Došlo je takvo vreme, nadzora i osmatranja...i biće ga sve više u svim oblastima...
  Pošten građanin verovatno nema čega da se plaši sem možda gluposti koje elektromskom poštom šalje...

  Inače, nevezano direktno za temu, može li neko da mi odgovori da li je Vodafone stigao u Srbiju? Ukoliko nije, nadam se da ni neće.

  Njihov način rada u Italiji kada je u pitanju pružanje internet usluga, tačnije super umts-a - mogao bi se nazvati - otvorenim pljačkanjem korisnika. Naši provajderi se nikada nisu služili takvom hajdučijom.
  Meni ne smeta ovo pracenje i presretanje, nemam shta da krijem...smeta mi najava poskupljenja, ionako vec previshe placamo za mizerne brzine.

 20. #20
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio master_of_errors Pogledaj poruku
  Ne vidim da se Cheda neshto buni.
  a ta konstatacija ima veze s reply na moj post ko ti s mozgom. apsolutno nikakve!

 21. #21
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Ovo je vec stupilo na snagu...stoga internet teroristi i vi koji pozivate na nasilno rushenje vlasti chuvajte se...

 22. #22
  Domaćin master_of_errors (avatar)
  Učlanjen
  08.03.2006.
  Lokacija
  somewhere over the rainbow
  Poruke
  4.923
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio crow Pogledaj poruku
  a ta konstatacija ima veze s reply na moj post ko ti s mozgom. apsolutno nikakve!
  Cheda Cheda Cheda...

 23. #23
  Veoma poznat
  Učlanjen
  05.03.2004.
  Lokacija
  R1a 15,93% :D :D :D
  Poruke
  11.430
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio master_of_errors Pogledaj poruku
  Cheda Cheda Cheda...
  o boze budale...

 24. #24
  Primećen član Бранко.БЛ (avatar)
  Učlanjen
  12.07.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Бања Лука
  Poruke
  670
  Reputaciona moć
  40

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio master_of_errors Pogledaj poruku
  Ovo je vec stupilo na snagu...stoga internet teroristi i vi koji pozivate na nasilno rushenje vlasti chuvajte se...
  ма боли ме таки!
  ево може да дође и Тадија лично.....да ми подува!

 25. #25
  KURAJBER_SOFT nije na forumu
  УПИШИТЕ СВОЈУ ТРЕНУТНУ АКТИВНОСТ
  Primećen član KURAJBER_SOFT (avatar)
  Učlanjen
  08.02.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Βασιλεία Рωμαίων- Византија
  Poruke
  932
  Reputaciona moć
  45

  Podrazumevano Re: Internet skuplji, država kontroliše mejlove građana

  Citat Original postavio master_of_errors Pogledaj poruku
  Meni ne smeta ovo pracenje i presretanje, nemam shta da krijem...smeta mi najava poskupljenja, ionako vec previshe placamo za mizerne brzine.
  оДакле им ово? Је л ово нека проверена прича?
  Немам ни је шта да кријем, али читање туђе поште је КРИМИНАЛ, одувек био. А мислим да је то и повреда интиме.

Strana 1 od 8 12345 ... PoslednjaPoslednja
Vrh strane

Slične teme

 1. Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 15.10.2008., 22:07
 2. Tri četvrtine građana nikad nije koristilo internet
  Autor gost 23146 u forumu Politika
  Odgovora: 66
  Poslednja poruka: 26.09.2007., 20:39
 3. Gde OE čuva mejlove?
  Autor silvesters u forumu Softver
  Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 30.07.2007., 09:58
 4. [I]case: DECKO MALO VISE KONTROLISE STVARI...[/I]
  Autor mala_nish u forumu Ljubav i seks
  Odgovora: 106
  Poslednja poruka: 25.06.2007., 04:03
 5. Lukašenko kontroliše internet
  Autor Darkness Falls u forumu Politika
  Odgovora: 44
  Poslednja poruka: 16.02.2007., 23:00

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •