Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."
Prikazujem rezultate 1 do 8 od 8

Tema: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

 1. #1
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Talking Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Na sceni stvaranje etnički čiste srpske države!
  "Zaustavite separatističke aktivnosti RS entiteta", naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH u otvorenom pismu visokom predstavniku...

  09.07.2008. 13:48
  Poštovani g. Lajčak,

  Pozitivna atmosfera koja se stvorila u Bosni i Hercegovini nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nije, nažalost, dovela do promjene secesionističke politike koja dolazi iz RS entiteta. Iako sam se do sada suzdržavao od reagovanja na naznake intenziviranja takve politike upravo radi očuvanja te pozitivne atmosfere, potezi koji dolaze iz RS entiteta su tu atmosferu potpuno eliminisali. U ovom trenutku očekujem da poduzmete konkretne mjere u pravcu otklanjanja efekata takvih poteza. Razgradnja Bosne i Hercegovine će se u protivnom nastaviti, što će dovesti do narušavanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i cijelom regionu.

  Iako sam siguran da su Vam na raspolaganju mnogobrojni primjeri takve politike, navest ću niz onih za koje je reakcija OHR-a izostala:

  U RS entitetu godinama su na snazi zakoni koji govore o "bivšoj Bosni i Hercegovini“, što jasno krši Član I Ustava BiH koji precizira da "Bosna i Hercegovina nastavlja svoje pravno postojanje po međunarodnom pravu...“ Član 41.1 Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju RS entiteta je samo jedan od mnogih primjera ovako direktnog kršenja Ustava BiH.

  U posljednjih nekoliko godina, RS entitet je intenzivirao paralelne diplomatske aktivnosti u inostranstvu, kroz sedam "Predstavništava RS,“ te kroz znatne sume za finansiranje lobističkih aktivnosti u inostranstvu. Izdaci za lobiranje u budžetu RS entiteta za 2007. i 2008. godinu su veći od sličnih izdataka bilo koje države bivše Jugoslavije. Podaci kojim raspolažemo dokazuju da se ne radi o kulturnim ili privrednim aktivnostima, već gotovo isključivo o vanjsko-političkim aktivnostima koje su u ekskluzivnoj nadležnosti Bosne i Hercegovine.

  Predstavnici iz RS entiteta blokiraju sve pokušaje izgradnje cestovne mreže od strane Bosne i Hercegovine, te poduzimaju entitetske aktivnosti u tom pravcu, iako je regulisanje međuentitetskog transporta u isključivoj nadležnosti BiH.

  Skupština RS entiteta je prošlog mjeseca usvojila nove simbole tog entiteta kojim dominiraju obilježja srpskog naroda. Iako su bošnjački poslanici u toj skupštini predlagali usvajanje neutralnih simbola, letimičan pogled na usvojena rješenja jasno ukazuje da se njima privileguje samo jedan narod. Ovaj potez je u punoj suprotnosti sa odlukom Ustavnog suda BiH da ukoliko se srpski narod odluči "da putem simbola RS sačuva svoju tradiciju, historijsko naslijeđe i kulturni identitet..., isto pravo se mora dati i Bošnjacima i Hrvatima kao konstitutivnim narodima i svim ostalim građanima Bosne i Hercegovine...“. Šta više, iako je Ustavni sud BiH ocijenio nedopustivim “davanje prvenstva koji se zasnivaju na nacionalnom ili etničkom porijeklu...,” usvojeni simboli RS entiteta jasno daju prvenstvo srpskom narodu, ignorišući nalog Ustavnog suda BiH da Bošnjaci, Hrvati, ali i svi ostali građani, moraju “svoja prava i obaveze ostvar[ivati] na jednak način.” Bacanje zastave Bosne i Hercegovine od strane premijera tog entiteta u ovakvim okolnostima ne predstavlja iznenađenje, ali je svakako kažnjivo po Zakonu o zastavi BiH.

  Prošle sedmice, Predsjednik RS entiteta odlikovao je niz osoba zbog “doprinošenja opšteg napretka RS” entiteta. Odlikovanja nose nazive osoba i događaja isključivo iz historijskog naslijeđa srpskog naroda, uključujući “Orden Njegoša,” “Orden Miloša Obilića,” “Orden Krsta milosrđa,” te se čak dodjeljuju i povodom “Krsne slave Vojske RS i obilježavanja godišnjica otadžbinskih ratova.” Kada se ovom doda činjenica da je jedna od odlikovanih osoba, Peter Handke, deklarisani prijatelj Slobodana Miloševića koji je na njegovoj sahrani ustvrdio da je “sretan zbog svoje bliskosti sa Miloševićem koji je branio svoj narod,” postaje jasno da odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda nikada nije provedena, niti ozbiljno shvaćena, u RS entitetu.

  Predstavnici RS entiteta također aktivno rade na dovršavanju projekta etničkog čišćenja, projekta koji je započeo Slobodan Milošević a zdušno opravdavao njegov prijatelj Handke, kroz blokiranje izmjena Zakona o državljanstvu BiH. Iako bi predložene izmjene imale pozitivan efekat po sve građane BiH svih nacionalnosti, deklarisani cilj ove politike je dodatna izmjena etničke slike Bosne i Hercegovine. U ovom slučaju ne treba birati riječi jer je ta politika jasno artikulisana: oni koji nisu ubijeni će biti ispisani.

  Konačno za potrebe ovog pisma, ali nikako kao zadnji primjer separatističkih i eksluzivističkih poteza RS entiteta, postavlja se pitanje uspostavljanja “Fudbalske reprezentacije RS” entiteta. Kao Evropljaninu, dobro Vam je poznat nivo strasti, ali i potencijal za eskalacije, koji proizilazi iz fudbala na ovom kontinentu. Osnivanje paralelne fudbalske reprezentacije prijeti da te strasti dovede do usijanja, ali još važnija je činjenica da se ovim potezom direktno dovodi u pitanje funkcionisanje Bosne i Hercegovine, i samo Bosne i Hercegovine, u međunarodnim sportskim takmičenjima. Fudbalske reprezentacije, za razliku od klubova, upravo i postoje radi djelovanja na međunarodnom nivou, te formiranje takve reprezentacije od strane RS entiteta direktno narušava suverenitet Bosne i Hercegovine i krši Ustav BiH.

  Iako je Vijeće za provedbu mira na posljednjem zasjedanju poslalo načelnu poruku o potrebi zaustavljanja nacionalističkih poteza, ovi primjeri pokazuju da djelovanje RS entiteta ne predstavlja samo nacionalizam već da se radi o separatizmu na etničkim osnovama, kršenju Ustava BiH i odluka Ustavnog suda BiH, sa ciljem učvršćivanja pozicije RS entiteta kao ekskluzivnog prostora samo jednog naroda, sa eventualnim ciljem stvaranja etnički čiste srpske države na tom prostoru.

  S obzirom na sve ove činjenice, poruke međunarodne zajednice da se “domaći lideri dogovore unutar Daytonskih okvira” predstavljaju ignorisanje činjenice da RS entitet svjesno, organizovano i kontinuirano izlazi iz tih okvira. Mi koji imamo ta ovlaštenja ćemo uskoro pokrenuti niz inicijativa pred Ustavnim sudom BiH s ciljem osporavanja ovih aktivnosti. Gornji primjeri, međutim, ukazuju da se odluke tog Suda ne provode od strane RS entiteta, te da se otvoreno krše. U takvoj konstalaciji odnosa, samo međunarodna zajednica može usloviti poštivanje i doslijedno provođenje Daytonskog sporazuma, što je na kraju i njena primarna obaveza. Na kraju, Vama je nesumnjivo poznato da Ustav BiH nalaže Bosni i Hercegovini da preuzme nadležnosti u svim stvarima koje “su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine,” te se nadam da ćete djelovati na zaustavljanju i eliminisanju separatističkih aktivnosti RS entiteta, s konačnim ciljem očuvanja mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

  Srdačno Vaš,
  dr. Haris Silajdžić

  http://www.dnevniavaz.ba/dogadjaji/aktuelno/na-sceni-stvaranje-etnicki-ciste-srpske-drzave
  Lobotomija jednog političkog očaja!!!

  Dal' je Haris više glup nego dosadan??? 2. #2
  Ističe se
  Učlanjen
  29.03.2008.
  Lokacija
  Banjaluka
  Poruke
  2.189
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Silajdžić je budala.

 3. #3
  Aktivan član latinv (avatar)
  Učlanjen
  11.06.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Banja Luka
  Poruke
  1.396
  Reputaciona moć
  50

  Podrazumevano Re: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Још када би му овај што је писао текст знао граматику, гдје би му био крај! Или ја нисам добро разумио зато што је ово ''бошњачки или босански'' језик!?
  Елем, не треба се превише узбуђивати и треба наставити изградњу свог ентитета. Наша политика је раније увијек коментарисала њихове потезе и стално нешто објашњавала и бранила. Надам се да смо коначно дошли до тога да они коментаришу наше потезе. Видим, посебно их боли ово за лобирање! Када си против главне америчке струје онда ти ни много више пара не може помоћи. Сада их изгледа није превише брига за БиХ па треба користити док се може. И добро је док је ту Силајџић. Не дај Боже да дође ко паметнији!

 4. #4
  Veoma poznat
  Učlanjen
  21.10.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  "негде уз неко питјенце и мезенце"
  Poruke
  10.620
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Neka nama Harisa!!! Da ga nije, ne bi bilo ni vatrometa na 11.septembar!!!

 5. #5
  Domaćin Yopa_2.0 (avatar)
  Učlanjen
  19.04.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  3.964
  Reputaciona moć
  84

  Podrazumevano Re: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Priglupi populista, kao i Komsic. Za tu dvojicu idiota, Dodik je institucija yebena.

 6. #6
  Elita Marty Misterija (avatar)
  Učlanjen
  14.02.2005.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Србиново (Загреб) Србија
  Poruke
  22.455
  Tekstova u blogu
  1
  Reputaciona moć
  273

  Podrazumevano Re: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Citat Original postavio Rainbow Six Pogledaj poruku
  Lobotomija jednog političkog očaja!!!

  Dal' je Haris više glup nego dosadan???
  глуп, досадан и ретард...три у једном!
  “Mors tua, vita mea”

 7. #7
  Buduća legenda Derer (avatar)
  Učlanjen
  03.08.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Lepo mi je dok nekome trujem chaj
  Poruke
  42.806
  Tekstova u blogu
  18
  Reputaciona moć
  754

  Podrazumevano Re: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Harise Srbine!
  Dok je tebe da vodish baznijanske talibane nasha stvar se krece u pravom smeru
  ALL THESE WORLDS ARE YOURS EXCEPT EUROPA. ATTEMPT NO LANDINGS THERE.

 8. #8
  Buduća legenda Дон (avatar)
  Učlanjen
  29.01.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Subotica
  Poruke
  29.959
  Reputaciona moć
  558

  Podrazumevano Re: Silajdžić: "Poštovani g. Lajčak,..."

  Mislim...Dizati temu od 09.07.2008., i to koja je vest, znači dobrano bajata, zaista nema smisla.

Slične teme

 1. Препоруке за куповину возила
  Autor mvbdb u forumu Automobilizam
  Odgovora: 20436
  Poslednja poruka: 14.03.2015., 04:34
 2. Odgovora: 7
  Poslednja poruka: 12.05.2011., 13:48
 3. Odgovora: 9
  Poslednja poruka: 28.02.2008., 14:36

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •