Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić izjavio da je ekspoze spisak lepih želja i dodao da ne veruje da će nova vlada Srbije imati kapacitet da realizuje saopštene programske principe. DSS ocenjuje da se ne zna državna politika Cvetkovićevog kabineta. Poslanička grupa manjina podržaće vladu, dok LDP uslovljava podršku.

Nikolić je u skupštinskoj raspravi rekao da je mandatar izneo šta će vlada raditi, ali ne i - kako.

Prema njegovim rečima, nova vlada može računati na podršku radikala u slučaju da bude neka kriza na Kosovu i Metohiji i ako im zatreba pomoć "kod prijatelja u svetu". On je rekao da će radikali vladi "na svakom zakonu i potezu" biti "za leđima".

Rad do okončanja rasprave

Skupština Srbije radiće večeras do završetka rasprave o izboru nove vlade, posle koje se očekuje glasanje i polaganje zakletve. Na predlog šefa poslaničke grupe DSS-NS Miloša Aligrudića, parlament je odlučio da rasprava traje 10 sati, umesto pet, koliko uobočajeno traje rasprava.

U tih 10 sati nisu uključena izlaganja šefova poslaničkih grupa, replike i javljanja po povredi Poslovnika, u čemu su protekla prva dva sata sednice posle ekspozea mandatara Cvetkovića.Komentarišući deo ekspozea u kojem se govori o Kosovu, Nikolić je kazao da se iz toga ne vidi šta će vlada učiniti kako ne bi došlo do priznanja nezavisnosti Kosova.

"Šta je dalja borba za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, da li je to rat? Kako će svet da nam veruje da mi želimo da Kosovo i Metohija bude u sastavu ako nam je poslednja odbrana to što kažemo da nećemo priznati nezavisnost?", zapitao se šef poslaničke grupe radikala.

On smatra da je prvi proklamovani, nikom, inače, sporan, cilj vlade - evropska budućnost Srbije - floskula iza koje se "nešto krije", a to što se krije, prema njegovoj oceni, jeste nekoliko budućih negativnih poteza vlade suprotnih odlukama Narodne skupštine.

Nikolić je imao primedbe i na ekonomski program nove vlade, rekavši da se Cvetković u ekonomiji rukovodi logikom "zaduži se i prodaj".

On je, takođe, ocenio da mandatar nema dovoljan politički autoritet i da će stoga sva vlast u Srbiji biti koncentrisana u rukama predsednika Borisa Tadića.

Pretres ekspozea, po Poslovniku, može trajati pet sati, ali su poslanici izglasali nakon ekspozea da današnja rasprava traje 10 sati.

“Održava se sednica koja je, uslovno rečeno, po Poslovniku, kao i svaka druga. Ipak, ova ima svojih specifičnosti jer je izbor vlade na dnevnom redu, a mandatar i kandidati za članove vlade prisustvuju sednici", kaže Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije.

"Otvara se rasprava kao i kod ostalih tačaka dnevnog reda, ali ova rasprava je specifična jer se tiče izbora i programa koji će kandidat za predsednika vlade da izloži”, naveo je Odalović.

Dačić: Vlada nije preglomazna

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić odbacio je kritiku opozicije da je nova vlada preglomazna i da će zbog toga biti plaćena velika cena.

On je istakao da je u pregovorima sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom nuđeno "isto čak i više".

"I vi ste nudili to isto, i više. Ovde je reč da li postoji politička većina i na kojim se principima pravi. Oni su isti kao i oni koje smo imali kada smo razgovarali sa Demokratskom strankom Srbije", rekao je Dačić odgovarajući na optužbe poslanika DSS-a o veličini vlade.

On je kazao da bi prema predlogu koji je dao Vojislav Koštunica sedam članova vlade imao DSS, SRS 15, od toga tri nestranačke ličnosti, SPS i ostali četiri, Bošnjačka lista jedan.

"To znači 27 resora, plus kasnije je predložen još jedan", istakao je Dačić.

Nenad Popović iz DSS-a ocenio je da će cena formiranja "ovako glomazne vlade biti velika" što će se, kako je naveo, odraziti pre svega na privredu i budžet.