Da li ste zadovoljni vašim trenutnim primanjima ?
Da li trošite više nego što zaradite ?
Da li razmišljate o dodatnom poslu ?

U Americi u toku svog radnog veka zaposlen čovek u proseku obavlja 2,6 poslova , da bi uspeo da podmiri svoje potrebe i troškove . S druge strane , prosečan Amerikanac promeni između 14 i 16 radnih mesta u toku svoje radne karijere .
Promene na tržištu su veoma brze i traže konstantno usavršavanje od strane radnog kadra . Ko to ne može da isprati , više nije u igri . Gubi "znanje" , prinuđen je da menja radno mesto , više nije konkurentan na tržištu .

Dodatni posao zahteva planiranje i prekovremeni rad

Za ona koji žele dodatnu zaradu, osim nekog oblika štednje, jedini je izlaz dodatni posao.

Želite li pak promeniti radno mesto, dodatni je rad izvrsna prilika za iskazivanje u sadašnjoj ili nekoj drugoj kompaniji ili pak na nekom drugom području.
Međutim, oni koji se odluče krenuti tim koracima znaju da u tom trenutku na sebe preuzimaju dodatne odgovornosti uz što je potrebno dodatno planiranje i – mnogo prekovremenog rada, koji se na kraju itekako može isplatiti.

Kako bi uspeo u svom naumu, zaposleni prvo mora osigurati podršku. Možda je najbolje reći svom nadređenom kako ste zadovoljni sadašnjim poslom, ali bi želeli dodatne odgovornosti.

Rezultat dodatnog posla može biti potvrda da je vaše zalaganje prepoznato te ćete na kraju biti i dostojno nagrađeni, dok s druge strane na ovaj način razvijate dodatne veštine koje vam jednom mogu koristiti kada poželite promeniti posao.

Želite li preuzeti dodatne odgovornosti, pripremite se na sledeće:

• Razgovor s nadređenim
Osim što ćete mu direktno reći vaše želje, otvoreno ćete mu objasniti da ne želite pobeći od svojih sadašnjih zadataka, već ćete ih uz dodatni rad i dalje nastaviti kvalitetno izvršavati.

• Izrada plana rada
Postavite glavne parametre o sadašnjim zadacima. Koliko vam je vremena potrebno za izvršavanje zadataka te kako ćete meriti uspeh. Tako ćete videti koliko vam vremena preostaje za dodatne aktivnosti i kolike su šanse da ih kvalitetno i u roku obavite. Naravno, nikako nemojte zaboraviti definisati ciljeve kako bi vaš naporan rad imao nekog smisla.

• Prekovremeni rad
Pripremite se na prekovremeni rad, čak i vikendom. Ovo je neizostavan dio procesa, koji vam se na kraju itekako može isplatiti. No, važno je znati odrediti pravu meru jer u slučaju da ne uspete, neće vam biti lako pomiriti se sa tom činjenicom nakon niza neprospavanih noći.

• Feedback
Nakon što preuzmete dodatne odgovornosti, zatražite od svog novog nadređenog povratne informacije o vašem radu. Najbolje je izložiti mu vaše interese i planove te ga zamoliti za njegovo mišljenje. Tako ćete znati koje veštine morate razvijati i kako napredujete u svom radu, a svakako je potrebno zamoliti ga da o vašem napretku stalno obaveštava i ostale osobe koje su vam nadređene.

Ako ste pak poželeli dodatno raditi za neku drugu kompaniju, saznajte kako se pridružiti njihovom timu te svakako obratite pažnju na ova četiri savjeta. (V.K.)

Izvor:
Forbes