SPS: Nemoguć dogovor sa radikalima i narodnjacima
Ivica Dačić izlaz iz novonastale situacije vidi u novim izborima, vladi sa listom Za evropsku Srbiju ili formiranju vlade bez koalicije SPS-PUPS-JS

Dačić i Marković na majskim konsultacijama sa predsednikom Tadićem (Foto Fonet)

Političku scenu Srbije juče je obeležio prekid pregovora SPS-a sa radikalima i narodnjacima i najava početka kraja koalicionih kombinatorika oko toga ko će s kim napraviti buduću parlamentarnu većinu Skupštine Srbije. Lista za evropsku Srbiju uputila je juče zvaničan poziv koaliciji SPS-PUPS-JS na razgovore o formiranju buduće vlade Srbije, saopštio je DS. Sastanak će biti održan u sedištu DS, u Krunskoj ulici 69. Vreme početka sastanka nije precizirano u saopštenju.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je koalicija SPS-PUPS-JS zaključila na jučerašnjem sastanku da nije moguće postići parlamentarnu većinu sa Srpskom radikalnom strankom i koalicijom DSS-Nova Srbija.

Dačić je ocenio da izlaz iz ove situacije, posle neuspeha razgovora sa narodnjacima i radikalima, mogu biti novi parlamentarni izbori, dogovor o formiranju vlade koalicije SPS-PUPS-JS sa listom Za evropsku Srbiju ili formiranje vlade bez koalicije SPS-PUPS-JS.

Koalicija SPS-PUPS-JS smatra, rekao je Dačić, da treba nastaviti napore da se dođe do dogovora o formiranju parlamentarne većine sa listom Za evropsku Srbiju. „Na sastanku Predsedništva koalicije SPS-PUPS-JS konstatovano je da nema jedinstvenog stava u pogledu ključnih pitanja koja su bila predmet razgovora u proteklih nekoliko nedelja i konstatovano da je nemoguće postići parlamentarnu većinu sa DSS, NS i SRS”, rekao je Dačić.

On je objasnio da Jedinstvena Srbija jeste za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, da su sve stranke u koaliciji protiv poništavanja SSP i da se sve stranke u koaliciji zalažu za ratifikaciju tog dokumenta uz konstataciju da Republika Srbija smatra da ovaj sporazum potvrđuje teritorijalni integritet Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju. „Samim tim, stranke naše koalicije ne prihvataju zaključke pravne analize tog sporazuma koji je pripremila Demokratska stranka Srbije”, rekao je Dačić.

Lider socijalista je istovremeno ukazao da Partija ujedinjenih penzionera Srbije nije dobila odgovor na pitanje da li je moguće i realno povećati penzije na 70 odsto prosečne plate. „Ni do danas nisu dobili odgovor na to pitanje, o kome je bilo govora na sastanku sa DSS”, precizirao je Dačić.

Konačno, rekao je Dačić, „različite uvrede, nipodaštavanje i pretnje koje su ovih dana dolazile od predstavnika DSS-a i NS svakako nisu bile doprinos i ne pokazuju da to mogu biti odnosi korektnosti između koalicionih partnera. „Izlaz iz ove političke situacije mogu biti novi parlamentarni izbori, može biti dogovor o formiranju vlade naše koalicije sa listom Za evropsku Srbiju, ili formiranje vlade bez koalicije SPS-PUPS-JS. Naš je stav da treba nastaviti napore da se dođe do dogovora o formiranju parlamentarne većine na principima koje smo imali i na samom početku”, rekao je Dačić i podsetio da su ti principi zaštita nacionalnih i državnih interesa, evropske integracije, ekonomski razvoj, socijalna pravda i borba protiv kriminala i korupcije. „Socijalistička partija Srbije je bila konstruktivan partner u svim ovim razgovorima, ali je postalo jasno da posle prelaska Bošnjačke koalicije na stranu liste Za evropsku Srbiju, da bez saglasnosti svih političkih stranaka u našoj koaliciji nije moguće formiranje parlamentarne većine”, zaključio je Dačić.

Međutim, prema izjavi potpredsednika DSS-a Aleksandar Popovića, a kako prenosi Tanjug, ne postoji „nikakva bliskost političkih programa” SPS-a i Liste za evropsku Srbiju.

„Razlog da SPS napravi koaliciju sa DS, G17 plus, LSV i SPO ne može se pronaći, ako ga tražimo u oblasti politike i bliskosti političkih programa ovih stranaka”, rekao je Popović i dodao da je „svakom građaninu Srbije potpuno jasno da je nemoguće u jednu politiku spojiti SPS- PUPS-JS, DS, G17, LSV i SPO”. Popović je istakao da „ako je razlog za pravljenje ovakvih neprirodnih koalicija zainteresovanost iz inostranstva da se u Srbiji ovakva vlada napravi, onda je očigledno da ona nikakvo dobro neće doneti Srbiji”. Portparol DSS-a Andreja Mladenović, izjavio je da je „SPS prekinuo pregovore i odlučio da se u Srbiji ne formira nacionalna vlada”, rekao je Mladenović agenciji Beta i dodao da su DSS i NS „pružili maksimum da se formira nacionalna vlada”.

On je naveo da je odavno bilo „očigledno da SPS igra dvostruku igru i da prikriva svoje prave namere”. „Vlade koje se prave na tajnim sastancima i pod uticajem tajkuna i stranih ambasadora neće ništa dobro doneti Srbiji. Samo tajkuni i stranci mogu napraviti tako nenormalnu koaliciju u kojoj su SPS-PUPS-JS, DS, G17 plus, SPO i LSV”, rekao je Mladenović i dodao da samo „najgori vid interesa tu koaliciju može da održava u životu”.

Mladenović je kazao da DSS prelazi u opoziciju i da će se dosledno boriti za svoje principe i očuvanje nacionalnih interesa Srbije.

Potpredsednik SRS-a Dragan Todorović, kako javlja Beta, izjavio je da ne postoji nijedan „objektivni problem” u pregovorima o formiranju republičke vlasti sa koalicijom okupljenom oko SPS-a.

Todorović je rekao da je SRS jasno izneo svoje stavove i ostavio mogućnost SPS-u da svoje stavove definiše na nivou koalicije.

„Ne postoji nijedan objektivni problem, jer smo i problem koji je bio povezan za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU rešili na jednostavan način predlažući da Skupština Srbije o tome raspravlja i da se precizno definiše sa kim to EU potpisuje sporazum”, kazao je Todorović. On je naveo da „nijedno pitanje nije ostavljeno bez preciznog odgovora za SRS, i da je sada ostalo da se druga strana o tim pitanjima izjasni”.

Prema izjavi lidera NS Velimira Ilića, kako prenosi Tanjug, „nova vlada ako je budu formirale koalicije okupljene oko DS i SPS biće nestabilna i doneće Srbiji samo neizvesnost i nestabilnost. Srbiji treba stabilna i realna vlada, a ne obećanja koja neće moći da budu ispunjena”, smatra Ilić. On je dodao da će koalicija DSS-NS, ako bude u opoziciji, insistirati da „nova vlada ispuni sva data obećanja”. Istakavši da koaliciju na nivou Beograda, koju su formirali DSS-NS, SRS i koalicija okupljena oko socijalista, „ne bi trebalo dirati”, Ilić je ocenio da bi bilo „nemoralno prekršiti taj sporazum pod nečijim pritiscima”, podsetivši da su taj sporazum potvrdili organi svih stranaka koji u njoj učestvuju.