http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=9&status=jedna&vest=123242&datum=2008-06-21

BEOGRADSKA Palata pravde u petak je trideseti put u protekla četiri meseca bila evakuisana zbog dojave da je u njoj podmetnuta bomba. Sve dosadašnje pretnje eksplozivnim napravama, pa i ova, pokazale su se kao lažne. Pravi su, međutim, problemi koje anonimni pozivi gotovo svakodnevno nanose sudijama, strankama, službenicima, obezbeđenju, policiji... Prekidanje postupaka, gomilanje predmeta, obezbeđenje pritvorenika, i, možda, na prvom mestu, materijalni troškovi - samo su neke posledice pretnji bez kraja.
Broj suđenja koje su prekinule dojave o podmetnutim bombama proteklih nekoliko meseci teško je utvrditi. U pitanju su stotine pretresa i parnica čiji se rasplet, po prijemu poziva, odlaže i po nekoliko meseci. Učestale pretnje do očaja dovode sve učesnike u postupku. Sudije, u ionako pretrpane rokovnike suđenja upisuju preko već planiranih, advokati naprasno menjaju rasporede, a čini se najviše besne - građani.
- Teško je razumeti da talasu lažnih dojava niko ne može da stane na put - ističe predsednik Društva sudija Srbije Dragana Boljević. - Ne verujem da bili ostali neotkriveni akteri lažnih dojava u institucijama druge dve grane vlasti, poput Vlade ili Skupštine. Bez razlike da li je u pitanju nerazumni pojedinac ili organizovana grupa, "dvanaesti je čas" da nadležni preduzmu mere da pravosuđu obezbede adekvatne uslove za rad.
Naša sagovornica ističe da su dojave koje prekidaju rad sudova samo kap u moru problema za pravosuđe. Pitanje bezbednosti sudija redovno je na dnevnom redu. Uslovi rada u Palati pravde su izuzetno loši, a sudije muku muče s ogromnim brojem predmeta, skučenim prostorom kako za rad, tako i za suđenje. Kako evakuacije uglavnom traju i po nekoliko časova, za sudije i administraciju svaka dojava praktično znači - izgubljeni dan.
Pretnje da će sve "leteti u vazduh" osim sudova dobijaju i druge ustanove. Dok su u školama u najvećem broju slučajeva posredi neslane šale učenika, problemi sudskih objekata puno su složeniji. Osim što onemogućavaju normalan rad suda, anonimne pretnje strankama nanose veliki stres. Otud, tokom evakuacija neretko dolazi do incidenata i ekscesa kojima "kumuje" nezadovoljstvo građana koji za istu stvar i po nekoliko puta dolaze pred sudiju.
- Nervoza stranaka potpuno je razumljiva - napominje sudija Boljević. - Dolazak u sud sobom nosi i određenu dozu stresa. Svaki pretres ili ročište podrazumeva i određenu psihičku pripremu. Kada izvođenje dokaza ili završne reči prekine famozna "bomba" nervozi i ljutnji stranaka teško se može šta zameriti.
Osim što nerviraju klijente, remete rasporede advokata, sprečavaju rad sudija, dižu na noge pripadnike sudske straže i policije, lažne dojave građane Srbije - puno i koštaju. Vrlo je teško izraziti cifrom sve troškove uzrokovane gotovo svakodnevnom telefonskom "igrom", ali je sigrno da su poveliki.
- Materijalni troškovi su ogromni - potvrđuje Ivana Ramić, portparol Okružnog suda u Beogradu. - U prilog tome govori podatak da je samo u beogradskom Okružnom sudu od prve dojave 20. februara, do polovine juna, više od 1.000 suđenja bilo prekinuto zbog lažnih pojava.
Prema rečima Ramićeve, prekid parnica i krivičnih postupaka košta podjednako kao i održavanje. Najveću stavku "bombaškog" troškovnika čine izgubljeni sati zaposlenih kojih samo u beogradskoj Palati pravde ima više od 2.000. Slede naknade za svedoke koji po zakonu imaju pravo na putne troškove, a neobavljenog posla se vraćaju u mesta u kojima žive. Tu su, zatim, i dnevnice i izgubljeno vreme sudskih veštaka, kao i - nemali troškovi odbrane.
Anonimni pozivi na muke stavljaju i sudsku stražu. Osim što se od njih zahteva povišena "borbena gotovost", otežano je dovođenje pritvorenika na suđenje. U slučaju dojave oni se vraćaju u zatvor, "vezujući" za sebe određen broj stražara.
Kako su pozivi kvazibombaša postali gotovo redovna pojava, deo sudija se oglušuje o naredbe o obaveznom napuštanju zgrade. Takav je slučaj zabeležen u sredu, kada istražni sudija Okružnog suda Branislav Pantelić nije prekinuo saslušanje svedoka u istrazi protiv pritvorenih funkcionera Crvene zvezde.
Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević, koja i sama radi u Palati pravde, kaže da prema nekim procenama, gotovo trećina sudija ne napušta svoja radna mesta tokom evakuacija.
- Pozivi su toliko učestali da ljudi više ne razmišljaju o ličnoj bezbedosti - objašnjava Boljevićeva. - Već je postala praksa da deo zaposlenih, po prijemu dojave, zaključa vrata i, bez obzira na sve nastavlja da radi.
Procedura u slučajevima pretnji eksplozivnim napravama podrazumeva evakuaciju zgrade koja je na meti dojave. Do sada je najveći broj poziva stigao na adresu "mete", mada su neki bili upućeni i policiji. Po prijemu poziva, poziva se kontradiverziona ekipa policije koja, s psima tragačima, obavlja proveru.

NIKAD SE NE ZNA
- SVAKA dojava o podmetnutoj bombi mora se shvatiti krajnje ozbiljno, jer se nikad ne zna ko stoji iza poziva, i kakve motive ima - poručuje profesor Goran Mandić, sa Fakulteta bezbednosti.
Rešenje problema učestalih lažnih dojava on vidi u podizanju nivoa kontrole i pregleda svih posetilaca zgrade.
- Postojeća procedura ulaska u zgradu Palate pravde nije dovoljna, čim nadležni naređuju evakuacije zgrade. Izlaz treba tražiti u sistemu koji bi znatno pooštrio proveru ulaska u objekte sudova. Samo to bi obezbedilo potrebnu dozu sigurnosti da je zgrada bezbedna i da se u njoj ništa opasno ne nalazi.

DOLIJALO NJIH NEKOLIKO
OD stotina lažnih dojavljivača, svega nekoliko je otkriveno. Pred Drugim opštinskim sudom u Beogradu vodi se postupak protiv Milene Ilić (36), referenta u Republičkom javnom pravobranilaštvu, koja se tereti da je 20. februara ove godine sa svog mobilnog telefona lažno dojavila da je u Palati pravde postavljena bomba. To je učinila da bi odložila ročište u brakorazvodnoj parnici.
Drugo opštinsko javno tužilaštvo podnelo je optužni predlog protiv još jedne osobe koja je u nekoliko navrata prijavljivala "paklene mašine" u Medicinskoj školi u Birčaninovoj ulici.
U istražnom postupku se trenutno nalazi i slučaj Branimira Jovanovića (26) iz Beograda. On je osumnjičen da je narušio javni red i mir izvršenjem krivičnog dela izazivanja panike. Tereti se da je 21. maja s telefonske govornice pozvao Palatu pravde i rekao da će eksplodirati bomba na četvrtom spratu. Lažnu dojavu navodno je završio uzvikom: "Neka vam je Alah u pomoći!"

NESIGURNA PALATA
ZAPOSLENI u Palati pravde - najvećem sudskom zdanju u Beogradu - ističu mnogobrojne nedostatke koji utiču na nizak nivo bezbednosti u ovoj zgradi. U prvom redu, navode veliki broj posetilaca. Procene govore da kroz ovo zdanje dnevno prodefiluje oko 5.000 ljudi. Uz 2.000 zaposlenih u tri suda i isto toliko tužilaštva to čini armiju od gotovo 7.000 posetilaca. Uz to, zgrada ima samo jedan ulaz na koji ulaze zaposleni i advokati, zajedno sa strankama. Dosta muka zadaje i šalter pošte u prizemlju zgrade, gde za plaćanje računa i isplatu novca pristiže i veliki broj žitelja okolnih zgrada.