Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?
Prikazujem rezultate 1 do 21 od 21

Tema: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

 1. #1
  Početnik
  Učlanjen
  19.06.2008.
  Poruke
  37
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  http://www.kosovo.net/kladecapit1.jpg

  И звери који су ово радили Србима не тражи трибунал:. Силајџић је био главни уз Изетбеговића. Али њега хаг и запад не траже:
  Njihove žrtve i stradanja moraju biti opomena za budućnost.”

  Ovo je tekst uklesan na mermernoj ploči koju su predstavnici Saveza logoraša Republike Srpske u prošli petak nameravili postaviti na zgradu nekadašnje kasarne „Viktor Bubanj” u znak sećanja na sve sarajevske Srbe koji su u tom ratnom logoru mučeni i ubijeni. Ispostavilo se, međutim, da bodljikava žica, kojom je pre deceniju opasan jedan od najvećih logora za Srbe u Sarajevu, ni danas nije pokidana. Kantonalne i federalne vlasti u Sarajevu nisu dozvolile bivšim logorašima da posete mesto svog stradanja i simboličnim postavljanjem spomen-ploče upozore da se sličan zločin, izrastao na iracionalnoj mržni prema jednom narodu, nikada više ne sme ponoviti. Iza njihovih nemuštih i neuvereljivih obrazloženja da Savez logoraša RS nije ispoštovao proceduru oko organizovanja skupa, do tvrdnji kako je za postavljanje spomen-ploče potrebna i urbanistička saglasnost!?, pohranjeni su stvarni razlozi zbog kojih bošnjačke vlasti nisu dozvolile da se za bivše logoraše otvore kapije nekadašnjeg zloglasnog logora za Srbe. Jednostavno, oni ne žele i neće da priznaju da su tokom rata u Sarajevu postojala mučilišta sa Srbe, koja su otvarana po nalogu i uz saglasnost tadašnjeg bošnjačkog političkog i vojnog vrha. Rabeći nametnuti stereotip o Srbima kao narodu od kojeg je poteklo sve zlo u proteklom ratu, bošnjački političari, mediji, pa i najveći deo bošnjačke javnosti pothranjuju mit o tome da su Bošnjaci u njemu bili jedine žrtve i da među njima nema onih koji su okrvavili ruke zverski ubijajući Srbe. Istina je, međutim, drugačija. Samo na području Sarajeva postojala su 124 logora za Srbe, u kojima je mučeno i ubijeno na desetine hiljada srpskih civila. Time što ne žele da otključaju kapije tih stratišta za bivše logoraše, bošnjačke vlasti otvoreno poručuju da ne žele da se suoče sa istinom, bez čega ne može biti ni pomirenja, ni uzajamnog oprosta među ovadašnjim narodima. Osim toga, nepriznavanjem činjenice da su zločine činili i pripadnici bošnjačkog naroda i upornim ćutanjem o njima, oni indirektno podržavaju te zločine.

  Uverenje bošnjačke strane u „sopstvenu bezgrešnost” ne bi bilo ni blizu ovoliko da nema podršku dobrog dela međunarodne zajednice, koja zbog sopstvenih interesa ne želi da ruši stereotipe koje je sama stvorila. Krajnje je licemerno zazvučalo ćutanje kancelarije visokog predstavnika (OHR) i inih međunarodnih organizacija na odluku kantonalnih vlasti da srpskim stradalnicima ne dozvole postavljanje spomen-ploče u krugu bivšeg konc-logora u Sarajevu. „Udruženje bivših logoraša RS ima demokratsko pravo na mirne demonstracije u skladu sa zakonom. Ipak, svako ko želi da postavi spomen-ploču mora da dobije neophodnu dozvolu od nadležnih vlasti”, otužno su zazvučale reči OHR-ovog portparola Olega Milišića. On nije želeo da komentariše konstataciju da bivšim logorašima iz Omarske i Keraterma kod Prijedora nije bila potrebna nikakva dozvola da postave spomen-ploče na mesta svojih stradanja, jer vlasti RS nisu postavljale nikakve uslove. A i kako bi, OHR je oduvek različitim aršinima merio postupke vlasti RS i Federacije BiH. Još je bezočnija odluka visokog predstavnika Pedija Ešdauna da u zgradu bivšeg logora, kroz koji je tokom rata golgotu prošlo dve hiljade srpskih civila, smesti Sud BiH, instituciju koja bi trebalo da počiva na pravu i pravdi. I on bi, poput mnogih drugih međunarodnih institucija, da na zločinu pravi kompromis. Logoraši RS, međutim, poručuju: na zločinu nema kompromisa. A bivša kasarna „Viktor Bubanj” jeste bila mesto zločina.

  Izetbegović posećivao logor

  Nakon što su u maju 1992. godine jedinice bivše JNA napustile kasarnu „Viktor Bubanj”, nju su zaposele jedinice Juke Prazine; tadašnji predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) u sarajevskoj opštini Novi grad u zgradi kasarne formirao je logor za Srbe. Za upravnika logora postavio je Besima Muderizovića, a za komandira zloglasne straže Slavka Ercega. Do kraja septembra 1992. godine trajao je najveći lov na Srbe u Sarajevu, koji su zatvarani u ovaj logor ali i u druge logore na području grada. Samo od 5. do 8. maja 1992. godine oko 800 uhapšenih sarajevskih Srba je bilo zatočeno na stadionu „Koševo”, odakle su po nalogu Alije Izetbegovića, koji je želeo da prikrije progon srpskih civila, pebačeni u razne privatne logore smeštene po mračnim podrumima, stanovima, kafićima, a potom u kasarnu „Viktor Bubanj”. Marko Mikerević, koji je sve vreme rata bio sudija porotnik Okružnog vojnog zatvora smeštenog u kasarni „Viktor Bubanj”, svedoči da su se već u junu 1992. u kasarnu uselili mudžahedini i jedinica šiitskih muslimana pristigla u BiH iz Velike Britanije. Oni su, zajedno za ljudima Juke Prazine, držali kasarnu pod svojom kontrolom do septembra 1992. godine, kada je u njoj uspostavljen Okružni vojni sud, pred kojim su kasnije protiv Srba vođeni montirani procesi. „Kasarna 'Viktor Bubanj' je bila laboratorija za ispitivanje šta sve čovek može da izdrži. Ljudima je lomljena kičma, rebra, ključne kosti. Zarobljenici su zbog teških povreda umirali, a onda su tela tovarena na tamić, koji je vozio Izet Tinjak, i odvožena na glavnu gradsku deponiju i tamo su spaljivana”, seća se Mikerević. Zarobljeni Srbi koji su živi napuštali kasaranu, navodno zbog razmene, bili su odvođeni u mesnicu Joce Neškovića u ulici Blagoja Parovića i tamo ubijani, a njihova tela potom su bila sahranjivana na raznim lokacijama. Monstruoznosti iza zidina logora u Švrakinom Selu nije bilo kraja – zarobljenici su bosi terani na minsko polje u šljiviku kasarne, a kazna za one koji bi naleteli na minu i ostali bez stopala bila je egzekucija. Mikerević tvrdi da su u tim ratnim godinama logor posećivali tadašnji najviši bošnjački politički i vojni zvaničnici – Alija Izetbegović, Ejup Ganić, Rasim Delić, Sefer Halilović i tadašnji predsednik bošnjačke Komisije za razmenu zarobljenika Amor Mašović. Logor je posećivao i reis-ul-ulema Mustafa Cerić. Mikerević kaže da je spreman da o zločinima počinjenim nad sarajevskim Srbima svedoči pred bilo kojom domaćom ili međunarodnom institucijom. Prema njegovim rečima, u Sarajevu je tokom rata ubijeno sedam hiljada Srba, a kroz logor „Viktor Bubanj” ih je prošlo oko pet hiljada. Neki od preživelih u prošli petak smogli su snage da se suoče sa senima prošlosti. Oni na drugoj strani to ne mogu da učine.

  Dostojanstvo protiv laži i mržnje

  Bivši logoraši okupili su se u Srpskom Sarajevu, odakle su krenuli prema federalnom Sarajevu i naselju Švrakino Selo u nameri da dostojanstveno i civilizovano postave spomen-ploču na zgradu bivšeg logora. Najviše bivših logoraša pristiglo je iz Bratunca. Bili su to predratni stanovnici opštine Hadžići, koji su imali nesreću da budu zatočeni i mučeni u brojnim logorima – „Silos” u Tarčinu, „Krupa” u Zoviku, Osnovnoj školi u Pazariću, „Igman” na Igmanu i logoru u Hrasnici. Logoraši su pristigli iz Bijeljine, Zvornika, Banjaluke, Vlasenice... Oko deset časova i četrdeset pet minuta kolona od sedam autobusa i nekoliko putničkih automobila krenula je iz Lukavice prema federalnom delu Sarajeva. Na međuentitetskoj liniji razgraničenja logoraše je dočekala kantonalna policija i pripadnici federalne specijalne policije. Kolona autobusa kretala se dalje Dobrinjom, Mojmilom, Otokom, uz izuzetno jako policijsko obezbeđenje: pored puta na svakih deset metara policajci, specijalci, poneko vozilo SFOR-a, borbeno oklopno vozilo karabinjera... Sa okolnih zgrada stižu psovke „majke četničke”. Kroz Švrakino Selo bivše logoraše su iz poprečnih ulica posmatrali likovi sa dugim bradama i obrijanim brkovima i ponekim ispruženim srednjim prstom desne ruke (onim što ga pristojan čovjek nikad samog ne pokazuje). Pred kapijom bivše kasarne „Viktor Bubanj” kolona se zaustavlja. Policija ne dozvoljava ulazak u dvoriše sadašnjeg Suda BiH. Predsednik i potpredsednik Saveza logoraša RS Branislav Dukić i Slavko Jovičić spomen-ploču postavljaju pred ulaz u kasarnu i skidanjem zastave BiH kojom je bila prekrivena, simbolično je otkrivaju. Preživeli logoraši ne mogu da sakriju uzbuđenje i suze. Nažalost, veliki broj onih koji su bili zatočeni u ovom logoru nisu imali sreće da iz njega izađu. Upravo njima posvećena je ova spomen-ploča, svedočanstvo ljudskih patnji i stradanja. Nedugo potom bivši logoraši, ponovo uz policijsko obezbeđenje i psovke iz obližnjih zgrada, krenuli su nazad ka Srpskom Sarajevu, gde je u pravoslavnom hramu na Veljinama služen parastos srpskim stradalnicima i prislužene sveće. Tamo su dobrodošli. Za razliku od federalnog Sarajeva, čije vlasti treba da se zapitaju zašto 140 hiljada sarajevskih Srba ne želi da se vrati u svoj grad.

  Dobrila Ljuboje jedna je od mnogobrojnih Srpkinja iz Sarajeva koja je prošla kroz torturu logora „Viktor Bubanj”. Uhapšena je u leto 1992. godine na Alipašinom Polju i u logoru je provela 29 dana. U logoru je, prema sopstvenim rečima, doživela najgora i najcrnja poniženja, od maltretiranja i fizičkog zlostavljanja, do silovanja. Dobrilu su, baš kao i još desetine Srpkinja, među kojima su bile i maloletne devojčice, nekoliko puta odvodili u bivši hotel „Zagreb” na Marindvoru, gde se nalazila javna kuća. „Silovana su i djeca. Javnu kuću su držali pripadnici tzv. Teritorijalne odbrane BiH”, kaže ona. 2. #2
  Aktivan član Србенда100% (avatar)
  Učlanjen
  02.04.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Иријски Вртови
  Poruke
  1.362
  Reputaciona moć
  49

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Ниси знао да само Срби врше ратне злочине? Ми смо ти одговорни за сва зала овог света одкад је настао....

 3. #3
  Iskusan DraGo70 (avatar)
  Učlanjen
  07.09.2004.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Beograd
  Poruke
  6.510
  Reputaciona moć
  114

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio Анђелко Pogledaj poruku
  http://www.kosovo.net/kladecapit1.jpg

  И звери који су ово радили Србима не тражи трибунал:. Силајџић је био главни уз Изетбеговића. Али њега хаг и запад не траже:
  Sada će da se jave mnogi koji će ti lepo objasniti da je za ubistvo ovih 7 hiljada sarajevskih Srba od 1992.-1994. godine kriv Ratko Mladić zbog egzekucije 8.000 Muslimana u Srebrenici 1995. godine...
  Duhovit, zanimljiv, iskren, avanturistickog duha...

 4. #4
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Зато што нас воле наши обећани западњаци

 5. #5
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Zato jer nismo platili za te usluge propagande. Zato jer nismo katolicanstveni (tj. nemamo potpisan pakt sa davolom). Zato jer smo povrh svega lenji i ne borimo se za sebe i istinu, nego samo nesto podrazumevamo. Ima jos hiljadu zato........

 6. #6
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  kakve veze ima ova fotomontaza sa ovom temom?

 7. #7
  Domaćin
  Učlanjen
  04.11.2006.
  Lokacija
  Part of Belgrade
  Poruke
  4.803
  Tekstova u blogu
  2
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  koja fotomontaza?

 8. #8
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio 1234 Pogledaj poruku
  koja fotomontaza?
  pa ta "slika", koliko vidim ovde se radi o ratu u bosni

 9. #9
  Elita jaguar b p (avatar)
  Učlanjen
  15.04.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  23.451
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio M-1980 Pogledaj poruku
  Zato jer nismo katolicanstveni (tj. nemamo potpisan pakt sa davolom)
  То с католичанством вам је једна од најглупљих теорија завере... 228 милиона Американаца нису католици, затим нису Грци, Румуни, Бугари, Црногорци, а опет смо само ми имали проблеме.

 10. #10
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  pa ta "slika", koliko vidim ovde se radi o ratu u bosni
  Ја видим УЧК ознаке.

 11. #11
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio jaguar b p Pogledaj poruku
  То с католичанством вам је једна од најглупљих теорија завере... 228 милиона Американаца нису католици, затим нису Грци, Румуни, Бугари, Црногорци, а опет смо само ми имали проблеме. 12. #12
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio jaguar b p Pogledaj poruku
  То с католичанством вам је једна од најглупљих теорија завере... 228 милиона Американаца нису католици, затим нису Грци, Румуни, Бугари, Црногорци, а опет смо само ми имали проблеме.
  star je u tome da je katolicka crkva mocna organizacija.(sekta)..koja je, uf, malo se molim te orazuj jer me mrzi da ti ovde ispisujem sta je sve na njihovoj savesti i koliko su im krvave ruke...eto

  kakve bre teorije zavere...sta pricas?

 13. #13
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio manje_zlo Pogledaj poruku
  Ја видим УЧК ознаке.
  ovo nije UCK tema

 14. #14
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  jao...samo smo mi sa njima imali probleme...vidi ovo....da ne poverujes. Klali i pokrstavali i spaljivali i pljackali i inkvizicija i krstaski ratovi i unistenje i sakrivanje prehristovske istorije i podrzavanje fasista..lista bez kraja....stvarno, samo smo mi sa njima u problemu...nema sta...

 15. #15
  Veoma poznat manje_zlo (avatar)
  Učlanjen
  31.03.2008.
  Pol
  muški
  Lokacija
  царева гарда
  Poruke
  12.178
  Reputaciona moć
  157

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  ovo nije UCK tema
  Ја капирам питање из наслова генерално на несрпске злочинце. А слика ти јасно показује да их има. Шта више хвале се тиме и имају свој сајт.

 16. #16
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  12.187
  Reputaciona moć
  160

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  kakve veze ima ova fotomontaza sa ovom temom?
  sad samo reci da nisi znao da ovdje imas vrhunske strucnjake za fotomontazu...

 17. #17
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio slavonija Pogledaj poruku
  sad samo reci da nisi znao da ovdje imas vrhunske strucnjake za fotomontazu...
  nisam znao da ovde imamo vrhunske strucnjake samo za foromontazu

 18. #18
  Veoma poznat
  Učlanjen
  01.05.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  12.187
  Reputaciona moć
  160

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  nisam znao da ovde imamo vrhunske strucnjake samo za foromontazu

  da...

 19. #19
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  nisam znao da ovde imamo vrhunske strucnjake samo za foromontazu
  kada smo vec kod montaze ova cica na slicici ko god bila, malo ti ne pristaje...nekako je gej...da ti kao neki baja imas cicu na avataru...nekako transvestitski, latentno

 20. #20
  Buduća legenda adem_ks (avatar)
  Učlanjen
  07.01.2007.
  Pol
  muški
  Lokacija
  lepo polovicno mesto sa nekoliko reka
  Poruke
  33.137
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio M-1980 Pogledaj poruku
  kada smo vec kod montaze ova cica na slicici ko god bila, malo ti ne pristaje...nekako je gej...da ti kao neki baja imas cicu na avataru...nekako transvestitski, latentno
  o umusima ne vredi...
  inace neko drzi cice u novcaniku, samo za sebe, ja ovako....

 21. #21
  Iskusan M-1980 (avatar)
  Učlanjen
  05.10.2007.
  Pol
  ženski
  Poruke
  6.774
  Reputaciona moć
  105

  Podrazumevano Re: Зашто хаг и запад не траже ове тешке ратне злочинце?

  Citat Original postavio adem_ks Pogledaj poruku
  o umusima ne vredi...
  inace neko drzi cice u novcaniku, samo za sebe, ja ovako....
  ma kako god...samo dajem stecenu asocijaciju..ne raspravljam o ukusima...nego, bilo je reci o montazi pa eto....

Slične teme

 1. Odgovora: 0
  Poslednja poruka: 22.04.2009., 19:26
 2. ЗАШТО ЋЕ ПРОПАСТИ ЗАПАД...
  Autor Strela u forumu Politika
  Odgovora: 13
  Poslednja poruka: 05.12.2007., 14:56
 3. Odgovora: 28
  Poslednja poruka: 18.01.2007., 21:14
 4. Немоћан бес и тешке увреде
  Autor Great Old One u forumu Politika
  Odgovora: 158
  Poslednja poruka: 03.11.2006., 11:25
 5. Зашто се Запад плаши Путина
  Autor Duh Sekire u forumu Politika
  Odgovora: 229
  Poslednja poruka: 29.07.2006., 05:23

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •