DINKIĆ: IDUĆE NEDELJE
ZVANIČNI PREGOVORI SA SPS
POLITIKA - SVET I MI - Četvrtak, Jun 19, 2008 18:37
Ministar za ekonomiju i lider G 17 plus Mlađan Dinkić izjavio je u Briselu, posle sastanka s evropskim komesarom za proširenje Olijem Renom, da očekuje da naredne sedmice počnu zvanični pregovori sa SPS o formiranju vlade, koja bi u prvoj godini mandata doprinela da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.

'Gospodin Ren se interesovao za formiranje nove Vlade Srbije, a ja sam mu izneo moje uverenje da će se to desiti do kraja iduće nedelje, a eventualno početkom one naredne. Očekujem da od naredne nedelje krenu zvanični pregovori sa Socijalističkom partijom Srbije i da vlada bude formirana relativno brzo', izjavio je Dinkić.

Lider G 17 plus je danas doputovao u Brisel na sastanak šefova država ili vlada EU koji pripadaju desničarskoj grupaciji Evropskih narodnih partija.

'Ovo je velika prilika da u susretu s najrelevantnijim političarima EU napravimo jedan kontakt koji bi pomogao poboljšanju imidž Srbije u narednom periodu', rekao je on.

Vlada Srbije, ukazao je Dinkić, biće 'sastavljena od članica Socijalističke internacionale i od partije G 17 plus, koja će biti jedina partija u vlasti koja će biti članica Evropske narodne partije'.

'Mi želimo da održimo balans između brzog privrednog razvoja koji je cilj G 17 plus i socijalno odgovorne države, što je cilj Demokratske stranke i SPStu treba naći dobar balans, jer bez brzog razvoja nema socijalne pravde', naglasio je on.

Dinkić je istakao da je na današnjem sastanku Ren izrazio 'spremnost da se ubrza proces učlanjivanja Srbije u EU, koja počinje kandidaturom za članstvo'.

'Uveren sam da će odmah posle formiranja nove vlade taj proces biti značajno ubrzan i da će Srbija u prvoj godini mandata nove vlade postati kandidat za članstvo u EU i da će biti ukinute vize za putovanja naših građana u EU', izjavio je lider G 17 plus.

'Potencirao sam potrebu Srbije za većim pristupom fondovima EU za izgradnju infrastrukture i za regionalni razvoj. Namenjenih milijardu evra je malo za narednih pet godina, jer je Srbiji potrebno najmanje tri puta više sredstava', ukazao je Dinkić.

Prema njegovim rečima, Ren je izrazio spremnost da 'razmotri mogućnosti oko povećanja fondova nakon sticanja statusa kandidata za članstvo'.

U tom kontekstu, Dinkić je naglasio da je 'jako važno da stupi na snagu Prelazni sporazum i da je zato važno da do kraja jula pokušamo da dobijemo pozitivnu ocenu glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, koja bi omogućila EU da odobri primenu Prelaznog sporazuma i ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u nacionalnim parlamentima zemalja članica'.

Ministar je objasnio da će sredstva iz predpristupnih fondova EU biti namenjena prvenstveno za ravnomerni regionalni razvoj i za razvoj saobraćajne infrastrukture i da će Srbija u tom smislu i koncipirati projekte kojima će konkurisati za sredstva.

On je kazao da će se sredstva iz srpskog budžeta koristiti za podsticaje zapošljavanja i razvoj malih i srednjih preduzeća.

'Prvi projekat za koji želimo da konkurišemo je Koridor 10', rekao je Dinkić, saopštilo je resorno ministastvo. 'Evropska komisija je pre mesec dana lansirala novi aranžman - investicioni paket za pomoć zemljama Zapadnog Balkana i to je nešto što će biti značajno za Srbiju, ali bespovratna sredstva su ono na šta računamo i imajući u vidu da će nova vlada biti jasno proevropski orijentisana, da će brzo usvajati evropske zakone, očekujem i daleko veću finansijsku podršku razvoju Srbije', zaključio je Dinkić.bice bice vlada za medalju! mladja i oli ren!